جمعه 21 دی 1403 - 02:57

کد خبر 764952

پنج‌شنبه 20 دی 1403 - 20:10:00


نگاهی به فیلم های «سودای سیمرغ» و سازندگانشان و چند نکته


پارسو فرهنگ/ اولین نگاه به فهرست فیلم‌های چهل و سومین جشنواره فیلم فجر و جزئیات آنها.
با انتشار فهرست فیلم‌های چهل و سومین دوره جشنواره فیلم فجر، مشخص شد این دوره از جشنواره، با نمایش ۳۳ فیلم در بخش اصلی، یکی از شلوغ‌ترین ادوار تاریخ جشنواره لقب می‌گیرد. غیر از دوره سی‌ونهم که هیئت انتخاب نداشت، آخرین بار ۱۴ سال پیش در دوره بیست و نهم بود که جشنواره فیلم فجر، میزبان ۳۳ فیلم در بخش اصلی شد.
به خلاف فراخوان جشنواره، بخش جداگانه «نگاه نو» برای فیلم‌های اول در این دوره جشنواره وجود ندارد و ۱۳ فیلم‌اول این دوره همزمان با حضور در بخش اصلی، برای سیمرغ بهترین کارگردان اول رقابت خواهند کرد. جز این ۱۳ فیلم اول، شمار زیادی از فیلم‌های دیگر نیز توسط سینماگران جوان ساخته شده.
در مقابل، تنها ۳ کارگردان از نسل اول فیلمسازان پس از انقلاب، در این دوره جشنواره فیلم دارند: ابراهیم حاتمی‌کیا با «موسی کلیم‌الله(ع)»، رسول صدر عاملی با «زیبا صدایم کن» و ابوالفضل جلیلی با «داد».
به شکلی جالب توجه، در حالی که جشنواره فیلم فجر به طور معمول به فیلم‌های کمدی روی خوشی نشان نمی‌دهد، حداقل ۴ فیلم کمدی در فهرست فیلم‌های بخش مسابقه دیده می‌شود: «آنتیک»، «شاه‌نقش»، «صدام» (صد دام) و «کفایت مذاکرات». فیلم آخر توسط سیدابراهیم عامریان تهیه شده که در سال‌های اخیر، با آثاری مانند «فسیل»، «هفتاد سی» و سه‌گانه «تگزاس» در اکران عمومی بسیار موفق بود. علاوه بر این آثار، «تاکسیدرمی» نیز با مایه‌های طنز در جشنواره حضور دارد.
محمد پایدار که با فیلم «تاکسیدرمی» در بخش مسابقه اصلی دیده می‌شود، «راوی» را هم که در جشنواره اخیر فیلم کوتاه داشت، در بخش فیلم‌های کوتاه فجر امسال دارد.
در میان حداقل ۴ فیلمی که به عنوان آثاری درباره شهدا و فرماندهان شاخص دفاع مقدس معرفی شده، ۲ فیلم «اشک هور» و «اسفند» درباره شهید علی هاشمی و قرارگاه سری نصرت دیده می‌شوند که احتمالا با یکدیگر مقایسه خواهند شد. دیگر فیلم‌ها «صیاد» درباره شهید صیاد شیرازی و «خدای جنگ» با نگاهی به زندگی شهید حسن طهرانی‌مقدم هستند.
از میان سازندگان ۳۳ فیلم سودای سیمرغ و ۴ فیلم پویانمایی، نیکی کریمی تنها تهیه‌کننده زنی است که با فیلم «زمانی در ابدیت» در جشنواره حاضر خواهد بود. بهنوش صادقی نیز که تنها کارگردان زن جشنواره محسوب می‌شود، فیلم «مرد آرام» را با همکاری همسرش مهدی هاشمی در مقام تهیه‌کننده ساخته است.
بعد از تجربه موفق «موقعیت مهدی» در دوره چهلم که به سریال «عاشورا» تبدیل شد، «اشک هور» و «موسی کلیم‌الله(ع)» دو فیلم جدیدی‌اند که در این دوره، نسخه سریالی هم دارند و بعدها با نسخه‌ای بلندتر در تلویزیون نمایش داده خواهند شد.
در اتفاق قابل تأمل، محمدهادی نائیجی که تنها عضو مشترک دو شورای مهم پروانه ساخت و پروانه نمایش محسوب می‌شود، در چهل و سومین جشنواره فجر، فیلم دارد: «آنتیک». اثری که گفته می‌شود جنجالی است و در مرحله پروانه نمایش چالش داشته.
مانند سال گذشته ۴ فیلم پویانمایی به فجر راه یافته که توسط هیئتی جداگانه، داوری خواهند شد. از این میان «افسانه سپهر» پروژه تازه‌ای از سازندگان «شمشیر و اندوه» است که سال گذشته در همین بخش حاضر بود. «پسر دلفینی ۲» نیز به عنوان نخستین پویانمایی بلند سینمایی ایرانی که قسمت دوم آن ساخته شده، تاریخ‌ساز می‌شود.
در فهرست فیلم‌های جشنواره، همچنین از آثار پرسروصدایی چون «پیرپسر»، «رکسانا»، «قاتل و وحشی»، «بی‌سروصدا» و «غریزه» که گفته می‌شد در بخش مسابقه حاضر خواهند بود، خبری نشد. این آثار احتمالا در بخش ویژه‌ای نمایش داده خواهند شد که به گفته منوچهر شاهسواری دبیر جشنواره، برای برخی آثار پشت خط مانده سال‌های اخیر ایجاد شده است. با وجود این فیلم‌های پرحاشیه و کنجکاوی‌برانگیز در بخش خارج از مسابقه و البته حضور تعداد زیادی فیلم در بخش اصلی، به نظر می‌رسد چهل و سومین دوره جشنواره فیلم فجر از ادوار پرسروصدا و پرشور این رویداد لقب گیرد.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط