شنبه 22 دی 1403 - 16:30

کد خبر 766919

شنبه 22 دی 1403 - 14:14:32


تالاب زیبای مور زرد زیلایی خشک شده است


ایلنا/ رئیس اداره روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد از خشک شدن تالاب زیبای "مور زرد زیلایی " مشهور به " بَرم زرد زیلایی" اظهار نگرانی و تاسف کرد.

هادی سینایی، رئیس اداره روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد از یاسوج اظهار کرد: تالاب مور زرد زیلایی در قسمت شمال غربی شهرستان مارگون در استان کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد و با نام محلی "بَرم مور زرد" شناخته شده که آب این تالاب از منابع آبی تنگ سیب و کوه‌های داربری سرچشمه می‌گیرد و پس از طی کردن مسافتی حدود ۱۰ تا ۱۵ کیلومتر وارد دریاچهٔ "مور زرد" می‌شود.
وی با بیان اینکه در این تالاب زیبا و پرآب، آبزیان متنوعی از جمله، ماهی کپور معمولی، قورباغه، مار آبی، مار ماهی، لاک‌پشت و خرچنگ زندگی می‌کردند، اظهار داشت: مرغ ماهی‌خوار، اردک و غاز نیز از جمله پرندگانی هستند که در اطراف این تالاب زیبا بدنبال غذا بودند.
این کارشناس اداره کل حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اهمیت تالاب‌ها، گفت: از چهار تالابی که در استان واقع شده و در جدول شماره یک پیوست آیین‌نامه قانون حفاظت و احیای تالاب‌های کشور ثبت ملی شده‌اند، ۲ تالاب به نام‌های "بَرم الوان" و "مور زرد زیلایی" در حال ثبت نهایی در کنوانسیون بین‌المللی رامسر هستند.
سینایی با اظهار تاسف از شرایط پیش آمده برای خشک شدن تالاب مورزرد زیلایی، یادآور شد: "تالاب‌های عنوان شده در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده‌اند و تلاش می‌کنیم در کنوانسیون رامسر نیز ثبت شوند که ثبت جهانی آنها می‌تواند نقش مهمی در حفاظت از آنها و همچنین توسعه گردشگری در استان داشته باشد."
وی گفت: "در صورت ثبت این تالاب‌ها در کنوانسیون رامسر، امکان تخصیص اعتبارات لازم برای ایجاد زیرساخت‌هایی نظیر مسیرهای دسترسی، مراکز آموزشی و آموزشگاه‌ها، ارائه خدمات گردشگری و مدیریت منطقه فراهم می‌شود و این اعتبارات می‌تواند در حفاظت و بهبود این گنجینه‌های طبیعی ارزشمند استفاده شوند."
رئیس اداره روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد افزود: اعتبارات مالی که در نتیجه ثبت تالاب‌ها در کنوانسیون رامسر در اختیار قرار می‌گیرد،  اقداماتی مانند انجام پژوهش‌های علمی، مانیتورینگ منظم برای رصد و کنترل وضعیت تالاب‌ها، احداث زندگاه‌های طبیعی برای حفاظت از حیات وحش و ترویج آگاهی مردم درباره اهمیت حفظ منابع طبیعی را می‌تواند بهمراه داشته باشد.
سینایی با تشریح وضعیت کنونی تالاب مورزرد زیلایی، ادامه داد: متاسفانه براساس بررسی‌های میدانی شکل گرفته، آب این تالاب برای اولین بار به کف رسیده و با وجود حفره‌های عمیق خشک شده است.
وی از بازدید تخصصی مدیرکل سازمان زمین شناسی جنوب کشور از بستر تالاب مورزرد زیلایی هم خبرداد و اظهارداشت: با شروع فصل تابستان و کاهش دُبی آب، رفته رفته از سرریز آب تالاب مور زرد کاسته شده و به جایی می‌رسد که نهایتاً آب سرریز قطع می‌شود.
این کارشناس اداره کل حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: قطع شدن آب بالا دست تالاب از یک طرف و حفره‌های عظیم بوجود آمده در بستر تالاب، باعث شده‌اند که آب باقیمانده در تالاب فرو رود و این تالاب در اواخر فصل تابستان خشک شود.
سینایی افزود: اهالی محل می‌گویند حفره‌های ایجاد شده در تالاب بعد از زلزله سی سخت در بهمن ماه ۱۳۹۹ پدید آمده‌ و چون موضوع یک موضوع تخصصی و زمین شناسی بود، سازمان محیط زیست متناسب با مکاتبات و گزارش‌های ارسالی استان از سازمان زمین شناسی، خواستار راهکار برای جلوگیری از افزایش حفره‌ها را داده است.
وی گفت: یوسفی مدیرکل سازمان زمین شناسی جنوب کشور، دکتر مسعود حاتمی مسئول دبیرخانه تالاب‌های کشور و مسئول تالاب‌های استان و جمعی از متخصصین حوزه زمین شناسی بمنظور بررسی دلایل ایجاد حفره‌ها و در نتیجه خشک شدن تالاب، بیان علت و همچنین ارائه راهکار، از بستر خشک شده تالاب بازید کرده و بزودی راهکاری اجرایی جهت جلوگیری از وقوع این پدیده را ارائه خواهند داد.
رئیس اداره روابط عمومی حفاظت محیط زیست استان کهگیلویه و بویراحمد افزود: امیدواریم که بزودی با ارائه راهکارهای علمی و عملیاتی شاهد رفع مشکل فرو رفت آب در تالاب مورزرد زیلایی باشیم.
کنوانسیون رامسر یک توافق‌نامه بین‌المللی است که در سال ۱۹۷۱ در شهر رامسر ایران به امضاء رسید.
این توافق‌نامه به حفاظت از منابع طبیعی و محیط‌زیست تالاب‌ها می‌پردازد و بر اساس نظر کارشناسان، تالاب برم الوان و مورزرد زیلایی در استان کهگیلویه و بویراحمد نیز قابلیت قرار گرفتن در تالاب های تحت پوشش این کنوانسیون را دارند.
این تالاب ها اکوسیستم غنی و منابع طبیعی متنوعی دارند که نیازمند حفاظت و مدیریت مناسب است.
این کنوانسیون مربوط به تالاب‌های مهم بین‌المللی به ویژه تالاب‌های زیستگاه پرندگان آبزی است که در ابتدا با حضور نمایندگان ۱۸ کشور شکل گرفت و در حال حاضر بیش از ۱۷۱ کشور عضو آن هستند.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط