جمعه 28 دی 1403 - 18:27

کد خبر 773544

جمعه 28 دی 1403 - 12:15:00


نگهداری سنگ فیروزه در آب درست است یا نه؟


نمناک/ سنگ فیروزه از محبوب ترین سنگ های قیمتی می باشد که باید برای افزایش عمر و جلوگیری از خراب و فاسد شدن این سنگ، اصول و نکات نگهداری آن را بدانید.
باید و نبایدهای مهم در نگهداری سنگ فیروزه
سنگ فیروزه از با ارزش ترین سنگ های معدنی در جهان است. این سنگ اصیل و معدنی از نظر کانی شناسی،فسفات آلومینیم است.یک سنگ آهکی با مقاومتی حدود 6-5 ،سنگ نسبتاً سستی است. فیروزه طیف رنگی از آبی روشن تا سبز را شامل می شود و در کشور هایی مثل آمریکا،مکزیک و مصر هم یافت می شود.
فیروزه نیشابور به علت رنگ آبی خاص آن ،بهترین نوع سنگ فیروزه در جهان است . علاوه بر رنگ آبی خاص از استحکام بیشتری هم برخوردار است.مخصوصاً فیروزه هایی که پشت آن ها سیاه رنگ است از عمر بیشتری برخوردار هستند.
اگر شرایط نگهداری از فیروزه نیشابوری مناسب باشد هرگز خراب،فاسد و چرب نمی شود و فیروزه های آمریکایی درصورت نگهداری ناصحیح ممکن است بعد از مدتی ترک ترک شده و خط های سفید رنگی روی آن ظاهر می شود که نشان دهنده فساد فیروزه است.
این سنگ گرانبها بافتی نرم تر از سایر سنگ های جواهر دارد و به سادگی دچار خط و خراش می شود. به همین دلیل نگهداری از فیروزه به دقت بیشتری نیاز دارد و بایستی نکاتی که در این بخش از نمناک خواهیم گفت رعایت شود.

نحوه نگهداری صحیح سنگ فیروزه
معمولا رنگ فیروزه به تدریج به رنگ سبز تغییر می کند. علت این امر قرار گرفتن طولانی مدت سنگ فیروزه در معرض نور شدید و یا حرارت است که باعث تغییر رنگ و کم ارزش تر شدن سنگ می شود.
با وجود اینکه این سنگ زیبا در شرایط مختلف ، محافظ صاحب خود است ، در عین حال خود نیز به نگهداری و مراقبت نیاز دارد . به سنگ فیروزه در اصطلاح ، سنگ زنده می گویند .زیرا با عدم رعایت شرایط نگهداری ، کم کم کیفیت خود را از دست داده و اصطلاحا می میرد!

حساسیت های سنگ فیروزه
سنگ فیروزه به برخی از مواد شیمیایی حساسیت دارد و باید از آن ها دور بماند. مثلا چربی، اسید، عطر و ادکلن، کرم های آرایشی و . . . موجب آسیب به فیروزه می شوند و در صورت تماس طولانی مدت با آن ها صدمه خواهد دید و رنگ آن عوض می شود که در این صورت دیگر قابل اصلاح و ترمیم نمی باشند . چرا که این مواد روی سنگ باقی می مانندازحفره های ملکولی وارد فیروزه شده و به مرور به آن آسیب می رسانند.

خراش روی سنگ فیروزه
ایجاد خراش روی سنگ فیروزه و نفوذ مواد اسیدی و قلیایی به آن از خطرات مهمی است که سنگ فیروزه را تهدید می کند .برای تمیز کردن سنگ فیروزه باید توسط دست و آب ولرم شستشو داده شود .تمیز کردن و به سازی شامل واکس زدن برای طول عمر این کانی مفید است.

نگهداری سنگ فیروزه در آب
معمولا سنگ فیروزه را برای زیباتر شدن رنگ آن داخل آب قرار می دهند . این کار باعث روشن شدن رنگ فیروزه می شود. اما دوام این تغییر رنگ با قرار گرفتن در معرض هوا به مدت 20 ساعت است ، زیرا با خشک شدن دوباره به حالت قبل بازمی گردد. در بعضی از مواقع قرار دادن فیروزه های گران قیمت در داخل آب باعث ایجاد یک خط زردرنگ دور و حاشیه آن می شود که هرگز پاک نشده و از ارزش فیروزه کاسته می شود.

نحوه شارژ سنگ فیروزه
برای اینکه سنگ فیروزه ، خاصیت اولیه خود را داشته باشد باید آن را مجدد شارژ کنید .شستن سنگ فیروزه و پاک کردن ناخالصی های آن برای شارژ سنگ فیروزه کافی است . گاهی اوقات شما از سنگ فیروزه جهت دریافت انرژی استفاده می کنید. 
ممکن است این سنگ قبل از شما مورد استفاده شخصی بیمار و یا با ناراحتی خاصی بوده است . با اینکه از نظر فیزیکی آسیبی به شما وارد نمی شود ، ولی امکان انتقال افکار پریشان و انرژی منفی شخص قبلی را دارد که می تواند شما را آزار دهد .بنابراین بهتر است که دوباره شارژ شود.
آب ،خاک ، آتش و نمک دریا از عوامل پاک کننده سنگ هستند . شما می توانید سنگ فیروزه را در حدود 1 تا چند ساعت در آب ، خاک و یا نمک دریا قرار دهید گاهی هم می شود سنگ را روی شعله شمع قرار داد تا دوباره شارژ شود.
بهتر است برای نظافت آن و همچنین شارژ سنگ، هنگام شستن دستان خود ، روی نگین فیروزه خود نیز آب ریخته و دست بکشید تا اگر احتمالا مواد مضر با سطح آن برخورد کرده، به طور کامل برطرف شود، البته توجه داشته باشید که مواد شوینده تماسی با سنگ فیروزه نداشته باشند.

برگرداندن رنگ سنگ فیروزه
برای برگرداندن رنگ سنگ فیروزه معمولاً چند مرحله انجام با نام بهسازی سنگ فیروزه انجام می شود . واکس زدن سنگ فیروزه معمول ترین روش برای انجام بهسازی می باشد. وکس زدن باعث افزایش سختی سنگ و دوام آن می شود. برای واکس زدن سنگ فیروزه نوعی رزین مصنوعی استفاده می شود.
فرو بردن فیروزه در این رزین موجب می شود تا سنگ فیروزه در مواجه به آلودگی های محیط، تحت تاثیر قرار نگیرد. به این ترتیب یک لایه محافظ روی سنگ فیروزه قرار می گیرد. اما اگر این کار به شکل اصولی انجام نشود ممکن است که آسیب های جدی به سنگ شما وارد کند.

روش های تمیز کردن انگشتر فیروزه عبارتند از :
استفاده از آب ولرم
برای تمیز کردن سنگ فیروزه با استفاده از آب ولرم فقط زمانی توصیه می شود که فیروزه با مواد شیمیایی تماس پیدا کرده است. در این صورت شما باید فیروزه را به آرامی با آب ولرم شست و شو داده و بلافاصله با یک دستمال نرم و لطیف به طور کامل خشک کنید.
برای پاک کردن گرد و خاک سنگ فیروزه در صورت چرب نشدن آن ، می توانید دستان خود را کمی با آب مرطوب کنید ، سپس دست خود را روی فیروزه بکشید تا گرد و غبار از روی آن پاک شود.

استفاده از پارچه چرمی
اگر در منزل پارچه چرمی دارید به راحتی می توانید سنگ فیروزه خود را تمیز کنید . برای انجام این کار تکه ای از پارچه چرمی را روی فیروزه بکشید. بعد از تمیز کردن فیروزه شاهد جلا و درخشندگی هر چه بیشتر سنگ فیروزه خواهید شد.

استفاده از نمک دریایی خشک
روش دیگری که در تمیز کردن سنگ فیروزه به کار می رود استفاده از نمک دریایی خشک است. در هنگام استفاده از این روش، شما باید مقداری نمک دریایی خشک تهیه کنید و آن را روی سنگ فیروزه قرار دهید تا با گذشت زمان فیروزه تمیز شده و درخشندگی و جلای خود را دوباره به دست آورد.

استفاده از پارچه نخی
اگر سنگ فیروزه شما آغشته به مواد قلیایی و اسیدی نشده است، یک پارچه نخی نرم برای تمیز کردن آن کافیست . پارچه را پس از مرطوب کردن روی نگین بکشید. تا آلودگی های روی سنگ پاک شوند.
همانطور که گفته شد سنگ فیروزه حساسیت زیادی دارد و ممکن است هنگام تمیز کردن آسیب ببیند . بنابرای فواصل تمیز کردن آن را بیشتر نمایید.
بیشترین صدمه ایکه به فیروزه می تواند وارد شود ، ایجاد خراش روی آن است . بهترین روش برای تمیز کردن ، استفاده از پارچه ای نرم و لطیف است تا از این طریق بتوانید از ایجاد خراش روی آن جلوگیری نمایید.

شبکه عنکبوتی و نقش و نگار روی سنگ های فیروزه
اغلب فیروزه ها دارای رگه های سیاه یا قهوه ای رنگ برجسته ای هستند که مربوط به سنگ مادر تشکیل دهنده فیروزه می باشد. این رگه ها گاه در طرح های منظم و غیرمنظم شکل می گیرند که در چنین حالتی به آن شبکه عنکبوتی و در اصطلاح بازار ایران به آن فیروزه شجری می گویند. اگر این طرح منظم و زیبا باشد باعث افزایش ارزش فیروزه خواهد شد و اگر نامنظم و به صورت نقطه و لکه ای باشد ،ارزش فیروزه را کاهش می دهد.
راه های افزایش عمر فیروزه:
تمیز کردن فیروزه هر چند وقت یک بار
مرحله به سازی شامل واکس زدن
در معرض نور و گرد و غبار قرار نگیرد.
عدم تماس با پوست چرب و مواد آرایشی
عدم شستشو با مواد شوینده و الکل
از بین بردن روغن سنگ فیروزه
از بین بردن روغن سنگ فیروزه یکی از دغدغه اصلی افرادی است که از سنگ فیروزه در لوازم زینتی مانند انگشتر، گردنبند، دستبند و… استفاده می کنند. روغن و چربی که در لوازم آرایشی، کرم ها و لوسیون های مختلف ، در صورت تماس با فیروزه زیورآلات شما، باعث چرب شدن آنها می شوند.در چنین شرایطی چربی روی سنگ فیروزه باعث جذب گرد و خاک بیشتری خواهد شد و به مرور زمان باعث تغییر رنگ سنگ و یا به اصطلاح فاسد شدن سنگ فیروزه می شود.
استفاده از نمک دریایی خشک، استفاده از رزین کاری ها به وسیله مواد شیمیایی مخصوص و سایر روش های ذکر شده می تواند در به سازی سنگ فیروزه به شما کمک کند . اقدام به موقع برای تمیز کردن سنگ فیروزه ، از آسیب بیشتر به آن جلوگیری می کند.

موارد کابردی نگهداری سنگ فیروزه
اگر به مدت طولانی قصد استفاده از سنگ فیروزه را ندارید، بهتر است که فیروزه را داخل پنبه یا خاک اره قرار داده و در یک سلفون بپیچید ، سعس کنید تا سلفون خالی از هوا باشد تا فیروزه در معرض هوا هم قرار نگیرد.
هرگز مواد شوینده و تمیز کننده قوی به فیروزه نزنید موادی چون وایتکس و آنزیم های پاک کننده
از قرار دادن فیروزه در معرض حرارت زیاد خودداری کنید . بعضی اوقات برای خشک کردن فیروزه آن را کنار کتری،سماور،بخاری و یا سشوار قرار می دهند که ممکن است به فیروزه آسیب جدی وارد کند.فقط کافی است آن را در یک محل خشک و گرم قرار دهید.
هنگام شستن دست ها با صابون یا مایع شستشو، حتما انگشتر فیروره را از انگشت خارج نمایید و آن را خشک کنید و همچنین مراقب باشید کف صابون در پشت فیروزه باقی نمانده باشد.از تماس زیاد آب با فیروزه جلوگیری کنید.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط