دوشنبه 03 دی 1403 - 23:11
بازی اردوغان با سه کد ژئوپلیتیکی
هم میهن/متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و انتشارش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست
مرتضی قورچی-متخصص ژئوپلیتیک| رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه در راستای سیاست نوعثمانیگری خود، با سه کد ژئوپلیتیکی بازی میکند که تاکنون دستاوردهای زیادی را در سالهای گذشته برای ترکیه به همراه آورده و احتمالا در آینده نیز فراهم خواهد کرد.
نخست، سیاست ترکیه مبتنی بر یک قانونی اساسی است که اجازه میدهد ترکیه در قالب اقتصاد آزاد و جهانی شدن در فرصتهای مناسب بتواند با تمامی کشورهای جهان ارتباط برقرار کند یا خود اقدام به فرصتسازی کند. همچنین اردوغان در گذشته و همینطور در آینده با مسئله تصویرسازی از قلمروی نفوذ امپراطوری عثمانی در بسیاری از کشورهای همسایه ترکیه نوین، سعی دارد یک نوع تصویر ژئوپلیتیکی برای داخل و خارج از ترکیه فراهم کند. در بیرون از مرزها اردوغان تلاش میکند تا مناسبات اقتصادی و سیاسی خود را با این کشورها تقویت کند. ورود ترکیه براساس مسائل زبانی و قومی به آسیای مرکزی، سومین کد ژئوپلیتیکیای است که اردوغان به کار گرفته است که نشان میدهد ترکیه قصد دارد در این منطقه از جهان نیز نفوذ خود را گسترش دهد. اردوغان با این سه کد ژئوپلیتیکی میتواند شرایطی را میسر کند که این شرایط دستاوردهای زیادی را در حوزه اقتصادی و سیاسی برای این ترکیه فراهم کند. ایجاد سد برای افزایش هژمون خود در منطقه و ایجاد دالان زنگزور نیز در همین دایره میگنجد. اینکه این ایده تا چه اندازه عملیاتی باشد، به شرایط ژئوپلیتیکی، مناسبت قدرتها با ترکیه و اینکه سایر کشورها چقدر بگذارند این پروژه عملیاتی شود، بازمیگردد. دالان زنگزور هم میتواند آرمانی برای ترکیه باشد که به این وسیله به جمهوری آذربایجان متصل شود تا اتصال ترکیه به آکتائو برقرار شده و آنکارا بتواند وارد آسیای مرکزی شود و در ادامه بتواند به ابتکار یک کمربند-یک راه ارتباط برقرار کند.
باید دید فعالان سیاسی در ایران چه برنامههایی در مقابل این تصویرسازی دارند و از چه راهبردهایی به ترکیه فشار میآورند. از این منظر باید دید که ایران چگونه مناسبات خود را با ترکیه و قفقاز تعریف میکند، زیرا هر تصمیمی میتواند منافع ملی ایران و همچنین پیگیری پروژههای ژئوپلیتیکی ایران در ارتباط با ترکیه را متأثر کند.
بهطور مشخص سیاست ایران در این رابطه با ابهام همراه است. در جاهایی سطح تعاملات ایران با این پروژههای ژئوپلیتیکی ترکیه مدارا بوده و در برخی موارد، احساسی، سیاسی یا بعضاً برخورد نظامی در سطح رسانه مطرح شده است. اما اینکه در واقعیت امر ایران چه راهبرد ژئوپلیتیکی را در برابر اقدامات ترکیه دنبال میکند، مسئلهای است که با ابهامات فراوانی روبهروست.
ایران در پروژه شمال- جنوب بهدنبال آن است که اتصال رشت-آستارا برقرار و از بعد فنی تکمیل شود، اما به ادامه آن فکری نشده است. در گذشته سطح تنش ایران با جمهوری آذربایجان در سطح کنونی نبود و میشد در نظر گرفت که ادامه این کریدور به باکو و قفقاز و در ادامه به داخل قفقاز کشیده شود و به اهدافمان در کریدور شمال-جنوب برسیم، اما اکنون وقتی به مرز میرسیم، از نظر ایران، «دیگری» وجود دارد و در این حالت، پروژه میتواند متوقف شود. بنابراین همه این موارد به این بازمیگردد که ایران چه نوع ارتباطی با جمهوری آذربایجان برقرار میکند.
ایران در ماههای گذشته یک سیاست معقولانه ذیل چتر سه کد ژئوپلیتیکی که رئیسجمهور مطرح کرده، عمل کرده است؛ نگاه به شرق، ارتباط با کشورهای اسلامی و سوم سیاست همسایگی که به ترتیب، از بعد جهانی، منطقهای و محلی دنبال میشود.
وقتی سیاست همسایگی پررنگ میشود، شاهد هستیم که مناسبات ایران و عربستان بهبود یافته و از فاز «دیگری» خارج میشود. در کد ژئوپلیتیکی که اکنون دنبال میشود، باید به این سو حرکت کنیم که بتوانیم منافع ملی خود را به حداکثر برسانیم و در ارتباط با سیاست همسایگی از چه روزنههایی با مشارکت کدام کشورها و چگونه میتوانیم با جمهوری آذربایجان، سطح تنش خود را کاهش دهیم و به مناسبات همکاری در تصویر ژئوپلیتیکی تبدیل کنیم. بنابراین اگر بخواهیم منافع ملی خود را دنبال کنیم، باید از ابهامی که در منطقه قفقاز وجود دارد و مشخص نیست ایران چه راهبرد ژئوپلیتیکی را دنبال میکند، خارج شده و به شفافسازی بپردازیم و در عین حال، سیاست همسایگی را با کشورهای همسایه دنبال کرده تا بتوانیم پروژههای ژئوپلیتیکی خود را در راستای منافع ملی تعریف کنیم.
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
نمایی زیبا از طبیعت سوئیس
-
چرا امامان با اینکه علم داشتند سم را میخوردند؟
-
حضور نتانیاهو در دادگاه برای پنجمین بار
-
وزیر آموزش و پرورش خبر داد: درآمدزایی مدارس با فروش برق!
-
به شادی مردم اعتماد مکن برف!
-
پزشکیان در دیدار با مقام ارشد روسیه: عزم دولت ایران برای تکمیل راهگذر شمال-جنوب، جدی است
-
سرپرست معاونت عمرانی استانداری خراسان رضوی منصوب شد
-
جملاتی که پزشکان نباید بگویند
-
فروش ۱۳۵۰۰ تن از محمولههای چای دبش در استان تهران
-
توضیحات مهم برای کبد
-
خانمم پولدار است اما خرجی خانه را نمیدهد
-
اذعان «گاردین» به اجماع جهانی علیه نسلکشی صهیونیستها در غزه
-
بازگشت ساکت به رفسنجان، بعد از یک سال!
-
بهبود عملکرد سیستمهای مخابرات فیبر نوری
-
بازگشت ورزشگاه قدیمی تهران با تغییرات اساسی
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
زمان بعدی حراج شمش طلا اعلام شد
دوشنبه 03 دی 1403 - 16:45:00
روایت تجارت نیوز از امتناع دولت برای جبران خسارت قطعی برق
دوشنبه 03 دی 1403 - 17:00:00
این گروه از افراد اعتبار مالیاتی دریافت می کنند
دوشنبه 03 دی 1403 - 16:15:38
شاخص بورس در یک قدمی ارتفاع ۲.۸ میلیون واحد ایستاد
دوشنبه 03 دی 1403 - 15:54:32
ثبت شناسه آیفون ۱۵ و ۱۶ در سامانه همتا تا ۱۰ روز آینده
دوشنبه 03 دی 1403 - 15:29:21