یک‌شنبه 14 بهمن 1403 - 16:24

کد خبر 792896

یک‌شنبه 14 بهمن 1403 - 11:14:00


سیگنالی عجیب از کهکشان مرده پژوهشگران را سردرگم کرد


دیجیاتو/  سیگنالی از کهکشانی مرده که فاصله زیادی با ما دارد، سؤالات جدیدی درباره منشا این پدیده‌ها به وجود آورده است.

دانشمندان به‌تازگی نوع مرموزی از سیگنال‌های رادیویی به نام انفجار رادیویی سریع (FRB) را از کهکشانی مرده و بسیار دور تشخیص داده‌اند. براساس این یافته‌ها، این سیگنال‌ها معمولاً از نواحی شکل‌گیری ستارگان در فضا ساطع می‌شوند اما کهکشان‌هایی که دیگر ستاره‌ای در آنها به دنیا نمی‌آید، نباید چنین سیگنال‌هایی داشته باشند.

طبق گزارش «Futurism»، این یافته‌ها در ۲ مطالعه در «The Astrophysical Journal Letters» منتشر شده، و باورهای قبلی ما را درباره منبع FRBها به چالش کشیده است.

این سیگنال که با نام «FRB ۲۰۲۴۰۲۰۹A» شناخته می‌شود، از دورترین حاشیه‌های کهکشان منبع خود آمده است. این کهکشان تقریباً ۱۳۰ هزار سال نوری از مرکز خود فاصله دارد و فقط ستارگان مرده آنجا حضور دارند.

سیگنال‌های رادیویی سریع

«ویشوانگی شاه»، نویسنده اصلی این مطالعه و ستاره‌شناس دانشگاه مک‌گیل، گفت: «این کشف هم غافلگیرکننده است هم هیجان‌انگیز؛ زیرا FRBها معمولاً از داخل کهکشان‌ها و نواحی تشکیل ستارگان به وجود می‌آیند.»

انفجارهای رادیویی سریع که فقط چند میلی‌ثانیه طول می‌کشند، آن‌قدر پرقدرت‌اند که یک انفجار در آنها بیشتر از کل انرژی خورشید در یک سال، انرژی منتشر می‌کند.

تحقیقات گذشته پیشنهاد داده‌اند منبع این سیگنال‌ها می‌تواند «مگنتار» باشد؛ نوعی ستاره نوترونی فشرده که میدان مغناطیسی فوق‌العاده قدرتمندی دارد. البته این نظریه درمورد FRB ۲۰۲۴۰۲۰۹A به چالش کشیده شده است؛ زیرا کهکشان میزبان آن دیگر هیچ ستاره جوانی ندارد که بتواند به مگنتار تبدیل شود.

سیگنال‌های رادیویی

این اولین بار نیست که چنین سیگنالی از گوشه‌ای دور از کهکشان کشف می‌شود. سال ۲۰۲۲، دانشمندان سیگنالی مشابه از حاشیه کهکشان M۸۱ شناسایی کردند؛ جایی که هیچ ستاره‌ای درحال شکل‌گیری نبوده است. این کشف باعث شد نظریه‌های جدیدی درباره منشأ FRBها مطرح شود.

اخترفیزیک‌دانان امید دارند با استفاده از تلسکوپ جیمز وب بتوانند مکان دقیق منبع FRB ۲۰۲۴۰۲۰۹A را بررسی کنند و به شواهدی بیشتر از منشأ این انفجارها دست یابند.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط