سه‌شنبه 16 بهمن 1403 - 02:21

کد خبر 795372

سه‌شنبه 16 بهمن 1403 - 10:10:00


برملا شدن نقطه ضعف آمریکا با تهدید ترامپ


کیهان/متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

تهدید ترامپ علیه ارز بریکس و کشورهایی که از ارزهای غیر از دلار استفاده کنند، نقطه ضعف آمریکا را برملا کرد و موجب تسریع در دلارزدایی به‌صورت آشکار و پنهان می‌شود. 
به گزارش کیهان، تهدیدات تازه ترامپ علیه بریکس و کشورهایی که ارزهای دیگر را جایگزین دلار در تجارت کنند، نقطه ضعف اصلی آمریکا را فاش ساخت. این تهدید نه‌تنها علیه ارز بریکس بلکه علیه یورو نیز محسوب می‌شود. او قبل از انتخابات هم صراحتاً گفته بود که اگر دلار از دست برود، آمریکا به یک کشور جهان سومی تبدیل می‌شود. او گفت حاضر است حداقل تحریم‌ها را علیه چین، روسیه، ایران و دیگران اعمال کند تا جهان، دلار را کنار نگذارد. 
تهدیدات و اعترافات ترامپ، علاوه‌بر آشکار کردن نقطه ضعف آمریکا برای همه جهان، پایان رسمی اقتصاد آزاد را نیز اعلام کرد. اقتصاد آزاد هرچند هیچ‌گاه به معنایی که در تئوری‌ها آمده، به تحقق نزدیک نشد، اما حالا با صحبت‌های ترامپ و وضع تعرفه علیه کانادا، رسماً پایان یافته است. نشریه اکونومیست تصریح کرد که تعرفه‌ها به اقتصاد آمریکا آسیب می‌زند و نه اینکه موجب بازسازی تولید شود. پیگیری ترامپ در مورد تعرفه‌ها هم جهان و هم آمریکا را فقیرتر می‌کند. 
مجیدرضا حریری، عضو اتاق بازرگانی، در توئیتر نوشت: «رفقایی که می‌فرمودید بریکس قدرت اقتصادی ایجاد پول واحد و حذف دلار را ندارد! حال که جناب ترامپ مرجع تقلیدتان در اقتصاد آزاد خطر بریکس را حس کرده و تهدید به تعرفه ۱۰۰ درصدی آنان می‌کند، نظری ندارید؟» 


 اعترافات ترامپ 
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، اخیراً تصریح کرده است: «در مقابل این ایده کشورهای بریکس که از دلار فاصله بگیرند، دوره‌ای که ما بایستیم و نگاه کنیم، گذشته است. ما مصمم به الزام آن کشورهای متخاصم هستیم که نه ارز بریکس ایجاد کنند و نه از ارزی برای جایگزینی دلار حمایت کنند؛ وگرنه با ۱۰۰ درصد تعرفه مواجه خواهند شد و باید با فروش کالایشان در آمریکای شگفت‌انگیز خداحافظی کنند.» 
او با تهدید همزمان بریکس و دیگران (حتی اروپا) ادامه داد: «هیچ شانسی برای بریکس یا جای دیگری در تجارت بین‌الملل که ارزی جایگزین دلار کنند، وجود ندارد و هر کشوری که در این مسیر تلاش کند، باید به تعرفه سلام و با آمریکا خداحافظی کند.» 
رئیس‌جمهور آمریکا در جریان مبارزات انتخاباتی هم گفته بود: «من فکر می‌کنم از دست دادن دلار به عنوان ارز جهان معادل باخت ما در جنگ است و ما را به یک کشور جهان سوم تبدیل خواهد کرد و نباید اجازه دهیم این اتفاق بیفتد. بنابراین من تحریم‌ها علیه کشورهایی که لازم است با قدرت اعمال می‌کنم، اما پس از آن، آنها را رفع می‌کنم.» 
او افزود: «ببینید، شما دارید ایران را از دست می‌دهید. روسیه را از دست می‌دهید و چین هم که در تلاش است ارز خودش را ارز غالب جهان کند. اگر اینها اتفاق بیفتد، شما به‌خاطر این‌همه درگیری با کشورها، خیلی کشورها را از دست می‌دهید و نمی‌خواهیم این را ببازیم و بنابراین من از تحریم در حداقل ممکن استفاده خواهم کرد.» 


 نتیجه تهدیدات آمریکا 
تهدیدات ترامپ ممکن است برخی کشورها را به عقب‌نشینی تاکتیکی زودگذر وادار کند، اما چون ضعف اصلی آمریکا را برملا کرده، تمام جهان را برای دلارزدایی بیش از پیش مصمم خواهد کرد. گروه بریکس و کشورهای قدرتمند، به‌صورت آشکار دلارزدایی را سرعت خواهند داد و کشورهای ضعیف، به‌صورت پنهانی این کار را انجام خواهند داد. 
تهدید ترامپ علیه ارز بریکس و کشورهایی که از ارزهای غیر از دلار استفاده کنند، نشان داد که اقدام بریکس و اتحادیه اروپا در ایجاد ارز و نظام پرداخت جایگزین دلار، درست بوده و کشورهایی که به پیمان‌های پولی دوجانبه و چندجانبه می‌پیوندند، راه درستی را برگزیده‌اند. 


 ضرورت توجه برخی مسئولان و رسانه‌ها 
بنابراین، برخی مسئولان و رسانه‌ها، به جای ایجاد رعب و وحشت از آمریکا، به واقعیت امروز آمریکا که از زبان ترامپ بیان می‌شود و ضعف این مدعی ابرقدرتی را نشان می‌دهد، توجه کنند. ضمن اینکه باید حضور در بریکس و استفاده از ارز این گروه و دیگر ارزها را جدی‌تر دنبال کرد. 
فرمایشات اخیر رهبر حکیم انقلاب اسلامی در دیدار با تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی بخش خصوصی نیز ناظر به افزایش تعاملات با کشورهای عضو بریکس، اهمیت توجه به این موضوع را بیش از پیش نشان می‌دهد. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای فرمودند: «از امکانات و ظرفیت‌هایی که در اختیار ما است، همین حضور اخیر ما در اجتماعاتی مثل بریکس و مانند آن است؛ از این باید حداکثر استفاده را کرد. این کار، حضور و ورود مسئولان دیپلماسی کشور را هم می‌طلبد؛ باید وارد شوند و کمک کنند. این یک فرصت بزرگی است برای کشور.» 
ایشان افزودند: «بخصوص سامانه مالی بریکس و تبادل‌هایی که بناست با ارزهای کشورهای عضو انجام بگیرد، اگر انجام شود، بدون تردید کمک بزرگی خواهد کرد. امروز یکی از مشکلات ما آویزان شدن به دلار است؛ این را آن کشورها هم فهمیده‌اند. البته بعضی از اعضای این صندوق مالی به خاطر جهات سیاسی و مانند اینها جرات نمی‌کنند در عمل وارد شوند. بایستی تحرک دیپلماسی کرد و باید [آنها را] وادار کرد تا این کار اتفاق بیفتد و انجام شود.» 


 تیرخلاص ترامپ به دلار تهدید و اقدام ترامپ در اعمال تعرفه 
۱۰۰ درصدی علیه کشورهای استفاده‌کننده از دلار، سرعت دلارزدایی را افزایش می‌دهد و تیرخلاص به دلار است. هفته‌نامه تازه‌های اقتصاد در سرمقاله شماره ۷۷ که این هفته منتشر شد، نوشت: دلار نه‌تنها به عنوان ارز جهانی واسطه‌ای اجتناب‌ناپذیر در تجارت بین‌المللی عمل می‌کند، بلکه به ابزاری تحریمی با ابعاد استراتژیک تبدیل شده است. نگاهی به افق‌های جدیدتر و رویکردهای تعاملی نشان می‌دهد که سامانه‌های مالی نوین نظیر بریکس و پیمان‌های پولی دوجانبه، می‌تواند راهکاری متمایز برای کاهش اعمال حاکمیت دلار فراهم آورد. 
امضای پیمان‌های پولی مانند تفاهم‌نامه ایران و روسیه در سال جاری، نمونه‌ای از عزم سیاست‌گذار پولی برای عملیاتی‌سازی این رویکرد است. جالب است که سفیر هند در روسیه نیز طی اظهاراتی اعلام کرد که چشم‌انداز پذیرش کارت‌های میر روسیه در شبکه پرداخت کشورش «مثبت» است. 
پیمان‌های پولی، علاوه‌بر توسعه روابط تجاری بین‌المللی، موجب اتصال سامانه‌های پیام‌رسان بانکی و ایجاد نظام‌های پرداخت مشترک می‌شود. مجموعه این اقدامات، زمینه ایجاد یک ساختار مالی مستقل را فراهم می‌آورد که نه‌تنها به کشورهای عضو کمک می‌کند تا از اثرات نوسانات دلار مصون بمانند، بلکه امکان تقویت همگرایی اقتصادی و بهره‌برداری از ظرفیت‌های منطقه‌ای را نیز فراهم می‌کند. 
در سطح کلان‌تر، دلارزدایی همچنین می‌تواند به عنوان ابزاری برای کاهش فشارهای تورمی و کنترل نرخ‌های ارزی مورد استفاده قرار بگیرد. استفاده از ارزهای ملی در مبادلات تجاری می‌تواند تعادل بیشتری به بازارهای ارزی ببخشد و وابستگی به ارزهای خارجی را به حداقل برساند.
 
 


پربیننده ترین

آخرین اخبار


سایر اخبار مرتبط