سه‌شنبه 16 بهمن 1403 - 22:22

کد خبر 796665

سه‌شنبه 16 بهمن 1403 - 19:26:58


کارگردان «خاتی»: سینمای دنیا به سمت استفاده از نابازیگرها می‌رود


ایرنا/ کارگردان «خاتی» گفت: دنیا دارد به سمت دوری از سلبریتی‌ها و کشف استعداد می‌رود؛ البته من در فیلم جدیدم بازیگر دارم. دست‌کم این فیلم پرستاره است. تنها فیلم من است که از ستاره‌ها دارم استفاده می‌کنم.

فریدون نجفی که پیشتر فیلم سینمایی «اسکی‌باز» و «بچه گرگ‌های دره سیب» را کارگردانی کرده، در گفت وگو با خبرنگار سینمایی ایرنا درباره شانس سیمرغ برای کار خود اظهار داشت: سوال سختی است. چون هنوز کامل فیلم‌ها را ندیده‌ام، در اصل یک رقابت است و همه آثار باید دیده شود و سلایق داوری هم هست. من تیمی دارم که در هر حرفه هر کدامشان برای خود، درخشان هستند.

این کارگردان مسجد سلیمانی که «خاتی» را در منطقه زاگرس مقابل دوربین برده، درباره رمز موفقیت خود گفت: رمز موفقیت هر آدمی داشتن عشق به حرفه و تخصص خودش است و این‌که همچون عشق سینما اگر عاشق هنری باشی و برای آن بجنگی قطعا در هر کاری موفق می‌شوی.

او در این باره که جرقه اصلی برای شما چه زمانی زده شد که در سینما به عنوان یک کارگردان رسالتی دارید که یک آگاهی بخشی را برای مردم داشته باشد؟ گفت: خیلی سال‌ها همیشه فیلم‌بین بودم. ما در برهه‌ای فیلمی دیدیم که آن موقع اینترنت نبود و دسترسی به آن نداشتیم که به راحتی فیلم‌ها را دانلود کنیم.

وی ادامه داد: در آن موقع یک برنامه سینما بود که تلویزیون فیلم‌های سینمایی پخش می‌کرد، چیزی که باعث شد وسوسه‌مند و دغدغه‌مند شوم و به سمت سینما بروم، شاید فیلم‌های کروساوا بود که در آن زمان، خیلی از فیلم‌ها که خیلی شباهت فرهنگی به فرهنگ ما داشتند، پخش می‌شد و خیلی زود هم مخاطب خود را جذب می‌کرد، به خاطر همین، بعد از آن به سختی توانستم کل فیلم‌های کروساوا را به تدریج پیدا کنم و ببینم و این خود استارتی شد که به سینما علاقه مند شوم و به سمتش بیایم.

او درباره ژانر مورد علاقه خود اعم از درام، اجتماعی و عاشقانه گفت: دغدغه‌ام است که همه ژانرها را کار کنم اما معمولا سینمایی که خودم دوست دارم و عاشق آن هستم، یک سینمای مینیمال است؛ سینمایی که خودم را و دوربینم را بردارم و به طبیعت بروم، هر کجای ایران که باشد و بتوانم با بازیگرها و آرتیست‌هایی که در اختیار دارم فیلمم را بسازم.

نجفی در این باره که آیا شده که خودت هم تصمیم بگیری بازی کنی؟ گفت:‌ بازیگری در وجود من است. معتقدم کارگردانی که بازیگر نباشد، هیچ موقع نمی‌تواند از بازیگر بازی بگیرد. آن هم، من که از نابازیگر، بازی می‌گیرم. بعضا به مناطقی می‌روم که طرف نمی‌داند بازیگر شود یا نشود. به ارتفاعاتی رفتم و از چوپان هم بازی گرفتم و آن هم آمده جایزه بازیگری را گرفته است. شاید تحصیلات آکادمیک بازیگری را نداشته اما این در خون ماست. یک کارگردان خوب قبل از کارگردانی باید یک بازیگر خوب باشد حتی اگر بازی نکند. من هیچ موقع مقابل دوربین برای بازی نرفته‌ام. یعنی هیچ موقع بازی نکرده‌ام اما بازیگری در خون ماست.

او افزود:‌ تو اگر خودت بلد نباشی بازی کنی، هیچ موقع نمی‌توانی از بازیگرت بازی بگیری و او را ورز بدهی و وارد مسیر قصه‌ات کنی.

این کارگردان سینما درباره استفاده فیلمسازان از نابازیگران بویژه در آثار حاضر در جشنواره فجر امسال و این که آیا وقت آن نرسیده که از سلبریتی‌ها دورتر شویم و دنبال کشف استعدادها و معرفی بازیگرها به سینما باشیم؟ اظهار داشت: دنیا دارد به این سمت می‌رود؛ البته من در فیلم جدیدم بازیگر دارم. دست‌کم این فیلم پرستاره است. تنها فیلم من است که از ستاره‌ها دارم استفاده می‌کنم.

او گفت: فیلم اجتماعی خوبی شده است تفاوت آن با فیلم‌های قبلی‌ام در همین است. دو کار قبلی من در ژانر کودک و نوجوان است و یک فضای مینیمالیستی خوب و صمیمی دارد اما «خاتی» یک درام پیچیده‌ای است که سعی کردم از بازیگرهای چهره مانند سارا بهرامی، سعید آقاخانی، آناهیتا افشار و دیگر بازیگران چهره استفاده کنم. در انتخاب بازیگرها هم سعی کردم خیلی دقت کنم که با شرایط محیطی لوکیشن فیلمبرداری بتوانند کنار بیایند و به لحاظ روحی به شخصیت‌ها که در فیلمنامه دارم خیلی نزدیک باشند و با تمام وجود خودش خیلی عمیق نقش را اجرا کند.

وی افزود:‌ رسیدن به این، کار خیلی سختی است و اینکه هنرپیشه را برداری به زاگرس ببری و می‌خواهی دقیقا شبیه آن مردم باشد. هر جغرافیایی بروی و حتی نوع راه رفتن آدم‌ها هم متفاوت است تا تهران و خیلی معتقدم که این هنر کارگردان است.

کارگردان «خاتی» افزود:‌ سلبریتی‌ها به دلیل معروف بودنشان به نفع گیشه اند چون مردم آنها را می‌شناسند و دوستشان دارند، ‌گیشه می‌آورد اما در آنجایی که نابازیگران اسم و رسمی ندارند و خیلی وقت ها هم فیلم با این نابازیگران ساخته شده است و از نابازیگر، بازی می‌گیرند که معمولا به آنها فیلم‌های هنری می‌گویند و عیار هنری‌شان به نظرم بالاتر از فیلم‌هایی است که سلبریتی دارند. آنها بیشتر ماندگارترند و ماندگار در تاریخ سینما می‌شوند و در عرصه جهانی هم بیشتر می‌درخشند.

نجفی در این باره که الگوی شما در بین کارگردان‌ها و بازیگرها چه کسانی هستند؟ گفت: در بین کارگردان‌های ایرانی قطعا عباس کیارستمی کسی است که من شاگردی او را کرده‌ام و الگوی خوب من است و در بازیگری، اگر از قبل انقلاب باشد بهروز وثوقی و بعد از انقلاب خسرو شکیبایی بازیگر مورد علاقه من بود.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط