چهارشنبه 17 بهمن 1403 - 23:42

کد خبر 798215

چهارشنبه 17 بهمن 1403 - 20:59:08


آیت‌الله جوادی‌آملی: وقتی کسی بدی کرد، باید با احسان و بزرگواری و ادب با او برخورد کرد


فارس/ مرجع‌تقلید شیعیان گفت: ماه شعبان فرصتی برای نزدیک شدن به خداوند و تقویت ارتباط معنوی با حضرت پیامبر(ص) و اهل‌بیت(ع) است.

آیت‌الله جوادی‌آملی امروز در جلسه درس اخلاق هفتگی که پیش از ظهر امروز در مسجد اعظم قم به‌صورت حضوری و با حضور اساتید، طلاب و اقشار مختلف مردم برگزار شد، اظهار کرد: حضرت امیرالمومنین(ع) در خطبه ۱۵۷ نهج‌البلاغه می‌فرماید: «قَدْ بُصِّرْتُمْ إِنْ أَبْصَرْتُمْ، وَ قَدْ هُدِیتُمْ إِنِ اهْتَدَیْتُمْ، وَ أُسْمِعْتُمْ إِنِ اسْتَمَعْتُم»؛ ما مواضع و مسیر را شرح داده‌ایم آنچه را باید ببینید، دیدید، آنچه را باید می‌شنیدید، شنیدید، اما پذیرش آن و درک آن به اراده فرد بستگی دارد.

وی افزود: در خطبه ۲۰ نهج‌البلاغه نیز مشابه این مباحث آمده است؛ به این معنا که پیام‌های الهی و هدایت‌ها به اندازه کافی گفته شده و حالا این به فرد بستگی دارد که آیا گوش شنوا دارد تا بشنود و درک کند، در واقع، اگر مردم واقعاً به پیام‌ها توجه کنند و ببینند، به درک و هدایت خواهند رسید.

این مرجع‌تقلید بیان کرد: در حکمت ۱۵۸ حضرت علی(ع) می‌فرماید: «عَاتِبْ أَخَاکَ بِالْإِحْسَانِ إِلَیْهِ، وَ ارْدُدْ شَرَّهُ بِالْإِنْعَامِ عَلَیْهِ» بیان نورانی حضرت این است اگر کسی به شما بد گفت، شما فورا به او بد گفتید، این کار بدن است، کار طبیعت است، اما اگر شما با نیکی جلوی بدی را بگیرید، این کار فطرت است.

وی گفت: وقتی کسی بدی کرد، باید با احسان و بزرگواری و ادب با او برخورد کرد و به‌جای پاسخ دادن به بدی‌ها با بدی، باید از راه نیکی و ادب جلوی بدی‌ها را گرفت، اگر نسبت به شما بدرفتاری شد، با کرم و احسان پاسخ دهید، چراکه این کار بر اساس فطرت انسان است و تأثیرات بسیار بیشتری نسبت به برخوردهای طبیعی و سخت‌گیرانه دارد.
جوادی‌آملی با بیان اینکه باید جامعه را از راه فطرت تربیت کرد، تأکید کرد: جامعه باید با فطرت کامل بشود، نه با طبیعت، نه با بگیر و ببند، نه با بی‌اخلاقی، بلکه با گذشت و بزرگواری و عظمت و جلال و شکوه و احسان، امیرالمؤمنین علی(ع) می‌فرمایند: اولین کار در مقابل بدی دیگران این است که با ادب و احسان و بزرگواری و کرامت و دوستی، جلوی بدی را بگیرید.

وی افزود: اولین راه‌حل برای اصلاح، برخورد فطری است، تنها زمانی که این روش‌ها بی‌اثر واقع شدند، باید از تدابیر دیگر مانند اقدامات سخت‌گیرانه استفاده کرد، جامعه باید با فطرت تربیت شود؛ امر به معروف و نهی از منکر، اگر به‌درستی و با روش‌های فطری انجام شود، می‌تواند اثرگذارتر باشد.

این استاد اخلاق بیان کرد: این بیان نورانی حضرت‌علی(ع) است که فرمود: اگر خواستید جلوی بدی را بگیرید، امر به معروف کنید، نهی از منکر کنید، این‌ها راه دارد و آن راه این است که از راه نیکی جلوی بدی را بگیرید، اگر جامعه بخواهد به اصلاح برسد، باید از روش‌های فطری استفاده کند و نه از طبیعت.

جوادی‌آملی گفت: در قرآن و نهج‌البلاغه، دستوراتی برای اصلاح جامعه بر اساس فطرت انسان‌ها وجود دارد که باید در رفتارهای اجتماعی و اخلاقی پیاده‌سازی شود.
وی در بخش دیگری از این جلسه بر لزوم خودشناسی و توجه به فطرت در عبادات و ارتباط با خدا تأکید کرد و افزود: انسان باید در نماز و عبادات خود با خداوند ارتباطی خصوصی برقرار کند تا به رشد معنوی دست یابد.

این مرجع‌تقلید به اهمیت سیر و سلوک در مسیر فطرت انسانی و تأثیر ماه‌های مبارک در این سیر اشاره کرده و بیان کرد: همه‌ی انسان‌ها موظف‌اند که سال و ماه‌هایی خاص را داشته باشند و در این ماه‌ها با تقویت عبادات خود به سوی خداوند حرکت کنند.

جوادی‌آملی در پایان گفت: ماه شعبان فرصتی برای نزدیک شدن به خداوند و تقویت ارتباط معنوی با حضرت پیامبر(ص) و اهل‌بیت(ع) است، از ماه شعبان باید بهره‌برداری کرد تا به رمضان رسیده و در این مسیر، با درک حقیقت عبادت و تقویت ارتباط با خدا، به مقام والاتری در سیر معنوی برسیم.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط