شنبه 20 بهمن 1403 - 21:32

کد خبر 801639

شنبه 20 بهمن 1403 - 18:35:00


جوان نوشت: نقطه پایان هزینه از رهبری برای تأیید برجام و مذاکره با امریکا


روزنامه جوان/متن پیش رو در جوان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

در همه سال‌هایی که مذاکرات برجامی با نظر دولت حسن روحانی در جریان بود و نیز در این ماه‌های آغازین دولت مسعود پزشکیان، همواره اصلاح‌طلبان برای خاموش کردن صدای منتقدان برجام و مذاکره با امریکا، آنها را به همراهی با اسرائیل و مخالفت با ولی‌فقیه متهم می‌کردند. 

 در هفته‌های اخیر میزان نام بردن‌های دولتی‌ها و حامیانشان از رهبر انقلاب با هدف تأیید مذاکره و سیاست خارجی و برجام بالا رفته است. حامیان مذاکره با امریکا برای اقناع منتقدان حزب‌اللهی خود از رهبری خرج می‌کنند تا نظر خود را نظر رهبری و موضع آن منتقدان را ضد ولایت جا بزنند. سخنان دیروز رهبر انقلاب علیه مذاکره با امریکا و نام بردن از برجام به عنوان یک تجربه که ثابت می‌کند مذاکره با امریکا «عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه» نیست، کذب بودن همه ادعا‌های موافقت رهبری در این زمینه را روشن می‌کند. 
در همه سال‌هایی که مذاکرات برجامی با نظر دولت حسن روحانی در جریان بود و نیز در این ماه‌های آغازین دولت مسعود پزشکیان، همواره اصلاح‌طلبان برای خاموش کردن صدای منتقدان برجام و مذاکره با امریکا، آنها را به همراهی با اسرائیل و مخالفت با ولی‌فقیه متهم می‌کردند. 
جریان حامی «مذاکره با امریکا» برای اثبات درستی موضع خود دو مدل استدلال را پیش می‌کشد؛ یک دسته برای مخاطب عمومی که با وعده درست شدن معیشت و بهبود وضعیت اقتصادی و گشایش‌های این چنینی به دنبال قانع کردن آنهاست و یک دسته منتقدان حزب‌اللهی که تلاش می‌کنند با انواع برچسب‌ها و از جمله مخالفت حزب‌اللهی‌ها با نظر رهبری، آنها را ساکت کنند. چون می‌دانند برای این مخاطب نظر رهبری مهم است. 
در راستای چنین هدفی است که اصلاح‌طلبان همواره تلاش می‌کنند رهبری را موافق مواضع خود پیرامون مذاکره با امریکا نشان دهند و القا کنند که بدون اجازه رهبری هیچ کاری نمی‌کنند و اگر قدمی در این مسیر برداشته‌اند، لابد بعد از هماهنگی با آیت‌الله خامنه‌ای بوده است. روزی که حسن روحانی در مسیر بازگشت از نیویورک به تهران تلفنی با باراک اوباما صحبت کرد، همین توجیه در میان بود که مگر بدون اجازه رهبری امکان دارد که رئیس‌جمهور ایران با رئیس‌جمهور امریکا تلفنی صحبت کند؟ موضع رهبری ۱۲ روز بعد از این تماس نشان داد که ایشان موافق این گفت‌وگوی تلفنی نبوده است: «ما از تحرک دیپلماسی دولت از جمله سفر نیویورک حمایت می‌کنیم، زیرا به دولت خدمتگزار اعتماد داریم و به آن خوش‌بین هستیم، اما برخی از آنچه در سفر نیویورک پیش آمد، بجا نبود، چون ما دولت امریکا را غیرقابل اعتماد، خودبرتربین، غیرمنطقی و عهدشکن می‌دانیم.»
هفته گذشته نیز محسن غرویان از کنشگران سیاسی اصلاح‌طلب در گفت‌وگویی بیان کرد که ظریف همه امور را قدم به قدم با رهبری هماهنگ می‌کند که البته پس از دو روز از سوی یکی از اعضای دفتر حفظ و نشر آثار رهبری تکذیب شد. 
در سخنرانی روز بعثت (۹ بهمن ماه جاری) رهبر انقلاب هشدار‌هایی در مورد نحوه مذاکره دادند که اصلاح‌طلبان باز هم آن را موافقت ایشان با اصل «مذاکره با امریکا» و صرفاً داشتن نکاتی پیرامون نحوه مذاکره تعبیر کردند. اما سخنان دیروز رهبری خط بطلانی بر این ادعا‌ها کشید. 
از سخنان رهبری این نکات برمی‌آید: اولاً تعبیر ایشان در مورد برجام، مذاکره‌ای یکی دو ساله که طولانی بودن آن را نشان می‌دهد و اشاره به خندیدن و رفاقت کردن و خرج کردن سخاوت در دادن امتیاز به طرف امریکایی و بعد هم عدم پایبندی امریکایی‌ها به تعهدات خود بود. این موارد یعنی ایشان برجام را تأیید نمی‌کنند. مهم‌ترین دلیل هم اینکه برجام را در سخنرانی روز گذشته خود به عنوان یک نمونه از تجربیاتی که نشان می‌دهد مذاکره با امریکا اشتباه است، بیان کردند. ثانیاً مذاکره با امریکا را به دلیل همین تجربه‌ها موضوعی خواندند که «عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه» نیست. 
حالا باید دید آیا سخنان ۱۹ بهمن حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، نقطه پایانی بر هزینه کردن اصلاح‌طلبان از رهبری برای تأیید برجام و مذاکره با امریکاست یا باز قرار است توجیهی بتراشند و نسبت دروغ بدهند؟

 


پربیننده ترین

آخرین اخبار


سایر اخبار مرتبط