چهارشنبه 24 بهمن 1403 - 14:32

کد خبر 805772

چهارشنبه 24 بهمن 1403 - 11:45:00


دانشمندان بزرگ‌ترین جرم در عالم را کشف کردند؛ ساختار کیهانی هزاران برابر بزرگ‌تر از راه شیری!


دیجیاتو/دانشمندان موفق شدند در مطالعات داده‌های تلسکوپ ROSAT بزرگ‌ترین ساختار کیهانی از نظر ابعاد را در عالم شناخته‌شده کشف کنند.
دانشمندان ساختاری کیهانی با نام «Quipu» کشف کردند که درحقیقت ابرساختار است و در آن کهکشان‌ها در خوشه‌های کهکشانی و خوشه‌هایی از خوشه‌های کهکشانی در کنار هم قرار دارند. از نظر ابعاد، این بزرگ‌ترین ساختار کیهانی کشف‌شده در کیهان در سراسر عالم شناخته‌شده است.


این ساختار کیهانی شگفت‌انگیز احتمالاً بزرگ‌ترین ساختاری است که می‌توان در کل کیهان یافت. این مجموعه گروهی از کهکشان‌ها و خوشه‌های کهکشانی را دربرمی‌گیرد و یک‌میلیارد و ۳00 میلیون سال نوری وسعت دارد. دانشمندان تخمین زده‌اند جرم این ساختار ۲۰۰ کوادریلیون برابر جرم خورشید است؛ هریک کوادریلیون برابر یک‌میلیون میلیارد است.

Quipu ساختار کیهانی پیچیده است که مانند رشته طولانی با چندین رشته جانبی در کیهان مشاهده شده است. وسعت این ساختار تقریبا یک‌میلیارد و 300 سال نوری است که ۱۳ هزار برابر طول کهکشان راه شیری است. این ساختار احتمالاً نزدیک به ۷۰ ابرخوشه کهکشانی را در خود جای داده است. در فواصل بزرگ، کهکشان‌ها می‌توانند به‌صورت خوشه در کنار یکدیگر قرار بگیرند. خوشه‌ها نیز در کنار هم قرار می‌گیرند تا ابرخوشه‌ها را شکل دهند.

همین ویژگی سبب شده Quipu به بزرگ‌ترین ساختار کیهانی (جرم) شناخته‌شده در کیهان تبدیل شود و رکورد ابرخوشه قبلی به نام «Laniākea»‌ را نیز بشکند.

دانشمندان در یافتن این ساختار کیهانی از داده‌های ماهواره اشعه ایکس «ROSAT» استفاده کردند. آنها ابتدا به خوشه‌های کهکشانی در فاصله چندصد میلیون سال نوری از زمین نگاه کردند و با استفاده از الگوریتمی که حداکثر فاصله ممکن هر خوشه از دیگری را تخمین می‌زند، مشخص کردند خوشه‌های کشف‌شده همگی متعلق به یک ساختارند.

به گفته دانشمندان، ساختار کیهانی Quipu ساختاری برجسته است که به‌آسانی با چشم در نقشه آسمان قابل‌تشخیص است. این مطالعه که به‌تازگی نتایج آن در وب‌سایت «Arxiv» در حالت پیش‌چاپ منتشر شده، بخشی از تلاشی طولانی‌مدت برای نقشه‌برداری از توزیع ماده در عالم در طول‌موج‌های مختلف نور است. ساختارهای بزرگ‌مقیاس در کیهان به‌علت انبساط کیهان، تغییر طول‌موج را تجربه می‌کنند. طیف آنها به‌سمت قرمز می‌رود که به این پدیده «انتقال به سرخ» می‎‌گویند. درحالی‌که تاکنون انتقال به سرخ اجرام تا ۰.۳ به‌خوبی نقشه‌برداری شده بود، محققان در پژوهش جدید روی قرمزگرایی‌هایی بین ۰.۳ تا ۰.۶ متمرکز بودند. هرچه انتقال به سرخ بیشتر باشد، اجسام دورترند.

این ساختار به قدری بزرگ است که می‌تواند یکی از فرضیات اساسی ما درباره عالم قابل‌مشاهده را زیر سؤال ببرد. در علم کیهان‌شناسی، دانشمندان باور دارند در ساختارهای به اندازه کافی بزرگ، مواد یکنواخت در عالم توزیع شده‌اند. حالا این کشف جدید می‌تواند این فرضیه را زیر سؤال ببرد؛ زیرا نشان می‌دهد ابرساختارهای کیهانی، همانند Quipu، منجر به توزیع ناهموار مواد در کیهان می‌شوند.

«سشادری ناداتور» از دانشگاه «پورتسموث» در بریتانیا می‌گوید: «اگرچه به نظر می‌رسد این ساختار جسمی واحد است اما مشخص نیست خوشه‌های موجود در آن از نظر گرانشی به‌ هم متصل‌اند یا نه. برخی کهکشان‌های موجود در این ساختار ممکن است به‌جای آنکه با هم ترکیب شوند، از هم دور شوند؛ به‌این‌ترتیب این سؤال پیش می‌آید که درون ساختاری محدود، اثرات گرانشی چه نقشی دارند؟»


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط