پنج‌شنبه 25 بهمن 1403 - 23:38

کد خبر 807603

پنج‌شنبه 25 بهمن 1403 - 22:10:00


چرخش مصرف مواد مخدر از سنتی به صنعتی


وطن امروز/متن پیش رو در وطن امروز منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

با ورود گسترده روانگردان‌ها و مواد مخدر صنعتی، مصرف مواد مخدر سنتی کاهشی شده و اغلب معتادان دیگر انگیزه‌ای برای مصرف مواد مخدر سنتی ندارند. گل، اودی، شیشه، کریمیکال، کوک و ده‌ها نوع مواد روانگردان دیگر این روزها جای خود را با مصرف تریاک، هروئین و... عوض کرده‌اند؛ مواد خانمان‌سوزی که اثرات مخرب و جبران‌ناپذیری بر روح و روان مصرف‌کنندگان بر جا می‌گذارند. گل و شیشه پرمصرف‌ترین موادی هستند که این روزها جوانان و نوجوانان را درگیر کرده است.  شیشه که به کریستال هم معروف است در دسته مخرب‌ترین مواد مخدر قرار دارد و ذهن مصرف‌کننده را به نابودی می‌کشاند به طوری که ریشه برخی جنایت‌ها مصرف همین ماده است. علاوه بر آن، گل نیز که اکنون در سطح وسیعی جوانان و نوجوانان را آلوده کرده است، متاسفانه خیلی‌ها بر این باورند مصرف آن عوارض ندارد، در حالی که این باور کاملا غلط است، زیرا گل ماده مخدری است که همانند سایر ماده‌های مخدر با عوارض‌های زیادی همراه است. مصرف گل در درازمدت آسیب‌های جدی و خطرناکی را بر جسم و روان افراد وارد می‌کند که می‌‌توان به مواردی نظیر قرمزی چشم، یاوه‌گویی، توهم‌زایی، از بین رفتن تمرکز فکری، افزایش مشکلات قلبی و اختلال در صحبت کردن و برقراری ارتباط با سایر افراد اشاره کرد. از عوارض بلندمدت مصرف گل نیز می‌توان مواردی از قبیل تزلزل شخصیتی، اختلال در میل جنسی، ناباروری، کاهش فعالیت سیستم دفاعی بدن و ابتلا به سرطان را نام برد. از مهم‌ترین عوارض مصرف گل به صورت طولانی مدت می‌توان به بروز بیماری‌های روانی مانند اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی و حملات پانیک، آسیب‌های حلق و بینی، افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های جسمانی مانند سرطان‌ و ناراحتی‌‌های تنفسی و عفونت‌های ریوی اشاره کرد. در این باره رئیس سازمان بهزیستی با بیان اینکه با زنانه شدن اعتیاد روبه‌رو هستیم، گفت: الگوی مصرف مواد مخدر در ایران از مواد مخدر سنتی به روانگردان‌ها تغییر کرده است. رئیس سازمان بهزیستی در هفدهمین کنگره اعتیاد بیان کرد: اعتیاد در ایران و  جهان مسیر رو به ‌رشدی را طی می‌کند به ‌طوری که تعداد مصرف‌کنندگان مواد مخدر در جهان به ۲۹۶ میلیون نفر رسیده و ایران نیز وضعیتی بهتر از روندهای افزایشی در جهان ندارد. سیدجواد حسینی ادامه داد: با تغییر الگوی مصرف از سنتی به روانگردان‌ها روبه‌رو هستیم. درمان اعتیاد و بازتوانی امری ضروری و حیاتی است به همین دلیل ۱۳۸۳ مرکز در بهزیستی داریم که جمعیتی ۳۰۰ هزار نفری از افراد معتاد را تحت پوشش قرار داده است. وی متذکر شد: باید رویکرد ساختاری را در اولویت قرار دهیم، لذا آموزش، مهارت‌آموزی و توجه به محلات و افراد در معرض خطر باید مورد توجه قرار گیرد، ضمن اینکه باید اقدامات پیشگیرانه و آگاه‌سازی را مورد توجه قرار دهیم. 


رئیس سازمان بهزیستی ابراز کرد: ۱۶ هزار میلیارد تومان در سال برای اشتغال مددجویان ارائه می‌کنیم اما باید رویکرد خود را تغییر دهیم تا مددجو به چرخه زندگی برگردد. حسینی با اشاره به توجه به محله‌محوری در بهزیستی، متذکر شد: ۱۱۵ هزار مدرسه در کشور داریم که طرح ۷۶۰ محله با ۷۶۰ مدرسه برای انجام طرح پیشگیری و آموزش محله‌ور را در این مدارس و محله‌ها شروع کردیم به ‌طوری ۹۹۳ مربی را آموزش دادیم و به این مدارس می‌روند. وی با اشاره به طرح مانا در کشور، افزود: برنامه آگاه‌سازی زنان یا توجه به زنانه شدن اعتیاد مورد توجه قرار گرفته و برای ۲۵ هزار زن آموزش‌های تاب‌آورانه را شروع کرده‌ایم.


 آمادگی جامعه پزشکی برای مبارزه با اعتیاد
شانس ابتلا به اعتیاد در محله‌هایی که در آنها آمار اعتیاد بالاست، 5 تا 6 برابر بیشتر است، از این رو ضروری است بحث پیشگیری از اعتیاد به صورت محله‌محور مد نظر قرار گیرد. رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، با عنوان این مطلب که مدیریت اعتیاد دچار گسیختگی است، مشکلات صنفی پزشکان را مانع مشارکت آنان در نظام درمان معتادان دانست. 


محمد رئیس‌زاده در مراسم افتتاحیه هفدهمین کنگره علمی دانش اعتیاد گفت: ۱۰ هزار نفر از پزشکان ما در مراکز ترک اعتیاد به فعالیت مشغول هستند، این در حالی است که می‌توانیم پزشکان بیشتری را که در مراکز بهداشتی فعالیت دارند، در امر درمان معتادان سهیم کنیم اما به دلیل مشکلات صنفی که این افراد درگیر آن هستند، عملاً این امر میسر نیست. وی افزود: از آنجا که اعتیاد پدیده‌ای پیچیده و چندلایه است، با 2 مفهوم مافیا که همان عامل اقتصادی اعتیاد است و قربانی که همان شخص معتاد است، مواجه هستیم. رئیس‌زاده ادامه داد: در صورت رفع مشکلات صنفی پزشکان بویژه حل مشکلات مربوط به آیین‌نامه‌های سلیقه‌ای، جامعه ۴۰۰ هزار نفری آنان آماده همکاری در جهت رفع معضل اعتیاد است. 
در این مراسم، علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: آمارها نشان می‌دهد شانس ابتلا به اعتیاد در محله‌هایی که در آنها آمار اعتیاد بالاست، 5 تا 6 برابر بیشتر است، از این رو ضروری است بحث پیشگیری از اعتیاد را به صورت محله‌محور پیش ببریم. وی با اشاره به اینکه شانس ابتلا به اعتیاد در کودکانی که یکی از والدین آنان معتاد هستند، 10 برابر بیش از سایرین است، تصریح کرد: بحث پیشگیری از اعتیاد را باید از سطح مدرسه و با آموزش مهارت‌ها برای مقابله با آن شروع کنیم. رئیسی ادامه داد: 2 هزار کارشناس بهداشت و درمان در کشور مشغول به فعالیت هستند که این افراد از پتانسیل مناسبی در سطح کشور برای خدمت به حوزه پیشگیری و درمان اعتیاد برخوردارند. 
وی ادامه داد: گام اول شناخت پدیده اعتیاد و گام بعدی پذیرش آن است. باید بپذیریم معضل اعتیاد در کشور در انواع مختلف مانند اعتیاد به الکل وجود دارد و گام سوم اقدام برای درمان است.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط