چهارشنبه 01 اسفند 1403 - 23:53

کد خبر 810626

یک‌شنبه 28 بهمن 1403 - 17:28:09


پاسخ به ابهامات در مورد اهداف و ماموریت بورس کالا


تسنیم/ نگاهی به صورت‌های مالی تولیدکنندگان طلا نشان می دهد شرکت‌های معدنی در حوزه فلزات گران‌بها تا پیش از راه‌اندازی گواهی سپرده مبتنی بر طلا در انتهای سال ۱۴۰۱، به دلیل دسترسی نامناسب به بازارهای تقاضا، با مشکل رکود و فروش پایین مواجه بودند.

یکی از اهداف اصلی بازار سرمایه، همواره کمک به تأمین مالی تولید از طریق سرمایه‌های خرد عموم مردم بوده است. همان‌طور که در سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی نیز بر آن تأکید شده است، یکی از مهم‌ترین راهکارهای غلبه بر تحریم‌های ظالمانه و تأمین رشد پایدار، استفاده از تمامی امکانات و منابع مالی و سرمایه‌های داخل کشور است. شعار امسال نیز «جهش تولید با مشارکت مردم» تأییدی بر همین مدعاست که بدون تکیه بر سرمایه‌های مردمی، رشد تولید امکان‌پذیر نخواهد بود. بورس کالا در راستای پایبندی به اهداف کشور، همواره در جهت طراحی ابزارهای مالی تلاش کرده است تا بتواند نقش خود را به عنوان پلی میان عموم مردم و تولیدکنندگان کشور ایفا نماید.

در همین راستا، بورس کالا اقدام به راه‌اندازی ابزارهای مالی بر کالاهای مختلفی نظیر محصولات کشاورزی، صنعتی و فلزات گران‌بها کرده است؛ تا بتواند با جذب سرمایه‌های مردم، نیازهای مالی کشاورزان، تولیدکنندگان صنعتی و شرکت‌های معدنی را مرتفع نماید و در عین حال بستر رسمی سرمایه‌گذاری آحاد مردم را فراهم کند. در این حوزه، ابزارهای مبتنی بر طلا با استقبال زیادی از طرف مردم روبه‌رو شده است و نرخ بالای مشارکت آن‌ها در این بازار، تنها منعکس‌کننده اعتماد آن‌ها به بورس کالا به عنوان یک نهاد حاکمیتی است. اعتمادی که در صورت استفاده درست از آن، می‌توان انگیزه لازم برای مشارکت آحاد اقتصادی در تولید کشور را فراهم کرد و به شعار سال اعلام شده توسط مقام معظم رهبری عمل نمود.

با وجود اینکه صنعت طلا خود یکی از صنایع تولیدی کشور است، با بی‌توجهی به این موضوع، این سوال مطرح شده که صندوق‌های طلا پیش‌برنده کدام یک از اهداف اصلی بورس کالا هستند. در پاسخ به این سوال، کافی است نگاهی به صورت‌های مالی تولیدکنندگان طلا داشت. شرکت‌های معدنی در حوزه فلزات گران‌بها تا پیش از راه‌اندازی گواهی سپرده مبتنی بر طلا در انتهای سال 1401، به دلیل دسترسی نامناسب به بازارهای تقاضا، با مشکل رکود و فروش پایین مواجه بودند.

مشکلی که نهایتاً خود را در پرداخت ناقص حقوق معادن دولتی و ناتوانی در توسعه طرح‌های تولیدی منعکس می‌کرد که طبیعتاً چاره‌اندیشی در خصوص این موارد، که جزو مشکلات تولیدی کشور به حساب می‌آیند، از وظایف بورس کالا است. بورس کالا نیز این راهکار را به صورت تأمین تقاضا از طرف کلیه فعالان بازار سرمایه طراحی کرده است. صندوق‌های طلا در این حوزه تنها واسطه‌هایی هستند که با خرید گواهی سپرده مبتنی بر طلا از طریق جذب سپرده‌های مردمی، به افزایش نقدشوندگی موجودی انبار تولیدکنندگان طلا کمک کرده و نقدینگی لازم را جهت توسعه فعالیت‌های تولیدی و همچنین انجام پرداخت‌های لازم به دولت فراهم می‌آورند.

نکته مثبتی که ابزارهای مبتنی بر طلای طراحی‌شده دارند این است که از یک طرف پاسخگوی نیاز سرمایه‌گذاری مردم هستند و از طرف دیگر به رفع تنگنای نقدینگی تولیدکنندگان این حوزه کمک می‌کنند. در شرایط فعلی که رشد نامتعارف و بی‌ضابطه برخی مجاری سرمایه‌گذاری غیررسمی به یک معضل در کشور تبدیل شده است، طبیعتاً اگر چنین ابزاری در بورس کالا طراحی نمی‌شد، با افزایش هجوم مردم به بازارهای غیررسمی طلای دیجیتال یا بازارهای سنتی سکه و اسکناس ارز، تلاطمات این بازارها بیش از پیش تشدید می‌شد.

در چنین شرایطی، این سرمایه‌های سرگردان نه تنها کمکی به بخش تولید نمی‌کنند، بلکه زمینه را نیز برای کلاهبرداری و سرقت فراهم می‌کنند. خوش‌بختانه بورس کالا توانسته است با طراحی ابزارهای جدید و جلب اعتماد عمومی، علاوه بر اینکه سرمایه‌های مردم را حفظ و به افزایش ارزش آن کمک می‌کند، در تأمین مالی تولید نیز نقش بسزایی ایفا نماید که کاملاً منطبق با وظایف و مأموریت‌های این نهاد به شمار می رود.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط