یک‌شنبه 05 اسفند 1403 - 02:06

کد خبر 817136

شنبه 04 اسفند 1403 - 11:00:42


بی‌نظمی در سیستم توزیع کالا یکی از دلایل رشد تورم در کرمانشاه است


ایرنا/ استاد اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه معتقد است که نامناسب بودن مدیریت و وجود نداشتن نظم در سیستم‌ توزیع کالا و خدمات یکی از علل اصلی به وجود آمدن حاشیه بازار و در نتیجه رشد تورم در استان کرمانشاه است.

سهراب دل‌انگیزان، استاد اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه اظهار کرد: جا دارد در چنین شرایطی استانداری کرمانشاه بر سیستم‌ توزیع و هزینه‌های تمام شده حمل و نقل، پشتیبانی و لجستیک استان کنترل و نظارت بیشتری به عمل آورد.
وی بیان کرد: هزینه های تورمی یا هزینه اضافه شده به کالاهای مصرفی در استان کرمانشاه نباید آنقدر رشد کند که غیرقابل توجیه باشد؛ قاعدتا به دلیل تامین کالا از دیگر استان‌های ایران بخشی از هزینه‌ها قابل قبول است اما نباید این هزینه از حدی بیشتر شود.
عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه افزود: استان هایی در ایران وجود دارد که فاصله آنها برای تامین کالا از فاصله ما با مرکز بیشتر است اما تورم آنها از ما کمتر است و دلیل آن مدیریت و نظارت دقیق در حوزه‌های مختلف از جمله توزیع است.
حوزه اقتصادی کرمانشاه نیازمند مدیران متخصص است
استاد تمام گروه اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه در ادامه سخنانش با اشاره به بالا بودن شاخص فلاکت در استان و بیان اینکه یکی از دلایلی که باعث تضعیف بخش اقتصادی استان شده وجود افراد غیر متخصص در جایگاه های کلیدی این حوزه بوده است، گفت: اگر قرار باشد حوزه اقتصادی سر و سامان گیرد، مدیران بالادستی به تخصص و افراد متخصص در این حوزه اعتماد کنند.
دل‌انگیزان تصریح کرد: اگر فرد غیر متخصص در جایگاهی که توان علمی و عملی برای مدیریت آن را ندارد قرار گیرد هیچ کاری از پیش نمی رود؛ در دوره های مدیریتی پیشین متاسفانه از افرادی که در رشته های اقتصاد، مدیریت مالی و بازرگانی هیچ سر رشته ای نداشتند در پست های مدیریتی مربوط به حوزه اقتصادی استان استفاده شد که هیچ کارایی و نفعی به حال مردم نداشتند.
وی با بیان اینکه مهمترین بخش حوزه اقتصاد تخصص و نیروی انسانی است، ادامه داد: در حوزه فعالیت های مختلف از کلان تا خُرد باید افراد شایسته که مهارت و تخصص کافی در زمینه های مختلف اقتصادی را دارند در راس امور استفاده کرد تا بهترین نتیجه در کمترین زمان و با کمترین هزینه حاصل شود.
عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه گفت: به کار گیری نکردن متخصصان در حوزه های مختلف به خصوص حوزه اقتصادی در سال های پیش باعث ایجاد اقتصاد نابسامان در استان کرمانشاه شد.
دل انگیزان افزود: بزرگترین مشکل استان کرمانشاه در همه قسمت ها تخصص زدایی است؛ بیشتر افرادی که پست های کلیدی دارند به جای نگاه تخصصی به مسائل متاسفانه نگاه سوداگرانه دارند و به جای سیاست گذاری به دنبال راه های در رو هستند و نزدیک بینی را به جای دوربینی در راس امور خود قرار داده اند.
استاد اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه گفت: نیروی باتجربه بدون تخصص عامل بروز مشکل و نابودگر سیستم است؛ ما در استان به نیروهای متخصص و با تجربه نیاز داریم که حوزه های تخصصی را بشناسد.

شاخص فلاکت در ایران بیشتر تحت تاثیر نرخ تورم است تا نرخ بیکاری
دل انگیزان همچنین گفت: شاخص فلاکت اولین بار توسط تیم تبلیغاتی بیل کلینتون در دهه ۹۰ میلادی در اقتصاد آمریکا به صورت یک شاخص سیاسی تهیه شد تا بتوانند از آن به عنوان یک ابزار تبلیغاتی استفاده کنند.
وی با بیان اینکه این شاخص بعدا به عنوان یک شاخص ژورنالیستی انتخاب شد، ادامه داد: می توان گفت این شاخص بیشتر یک شاخص ژورنالیستی (روزنامه نگاری) است تا علمی؛ این شاخص وخامت اوضاع را با جمع نرخ تورم و بیکاری در یک جامعه نشان می دهد.
عضو هیات علمی دانشگاه رازی گفت: نرخ تورم در ایران و به خصوص استان کرمانشاه یک عدد بزرگ است و نرخ بیکاری نسبت به تورم کوچکتر است، پس شاخص فلاکت در ایران بیشتر تحت تاثیر نرخ تورم است تا نرخ بیکاری.
دل انگیزان افزود: شاخص فلاکت در کرمانشاه بالاتر از میانگین کشور است؛ این موضوع نشان دهنده این است که در استان کرمانشاه نسبت به متوسط کشور در بحث مدیریتی کلان بدتر عمل شده و مدیریت درستی برای این موضوع اتخاذ نشده است.
وی با بیان اینکه نرخ تورم و بیکاری کرمانشاه نشان می دهد که در شاخص های پولی و حقیقی چه اتفاقاتی افتاده است، ادامه داد: شاخص قیمت یا شاخص تورم شاخص حقیقی را نشان می دهد و شاخص بیکاری حوزه اشتغال و حقیقی را نشان می دهد.
دل انگیزان گفت: اینکه استان کرمانشاه در شاخص فلاکت اعداد بزرگی دارد نشان دهنده این است که این استان در بازار کار و حوزه اشتغال و همچنین بازار کالا و خدمات و عناصری که هزینه و قیمت تمام شده و بهره وری را در استان تعیین می کند ؛دچار مشکلاتی است.
استاد اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه افزود: وقتی بهره وری در استان پایین باشد قیمت تمام شده کالا بالاتر است؛ وقتی کرمانشاه از مناطقی که کالا را تولید می کنند دورتر باشد هزینه حمل به هزینه تولید کالا اضافه می شود و هرچه قدر حجم بزرگتری از کالاهای مصرفی در استان در بیرون از استان تولید شود هزینه حمل نقش بزرگتری را به خود اختصاص می دهد.
نگاه خودکفایی، نگاهی غلط است
وی با بیان اینکه نگاه خودکفایی نگاه غلطی است، ادامه داد: اگر بگوییم کارخانه هایی باید در استان احداث شود تا نیاز خود استان را تامین کند و به خودکفایی برسیم نگاه غلطی است زیرا کارخانه های استان اگر بخواهند کالاهای خود را به مرکز ایران صادر کنند هزینه حمل شان افزایش پیدا می کند.
دل انگیزان گفت: اصولا کارخانه ها در جایی تاسیس می شوند که بیشترین و بزرگترین بازارها را بتوانند پوشش دهند، در منطقه مرکزی ایران و به شعاع تقریبی ۳۰۰ کیلیومتری اطراف تهران تقریبا ۳۰ میلیون نفر از جمعیت ایران در این دایره زندگی می کنند این در حالیست که در شعاع ۲۰۰ تا ۳۰۰ کیلومتری کرمانشاه بین ۶ تا هشت میلیون نفر زندگی می کنند؛ در نتیجه وقتی بازار مصرف کوچک باشد مجبوریم بخشی از کالاهای مصرفی را از دیگر نقاط کشور تهیه کنیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه افزود: اما اگر حجم کالای وارد شده از نظر مقیاس، سیستم حمل و نقل، خدمات اداری، پشتیبانی و لجستیک به استان اندازه گیری و مدیریت شود هزینه ها در بخش تولید کاهش پیدا می کند و اگر این اندازه گیری ها نباشد ناخودآگاه هزینه ها افزایش و به تبع آن نرخ تورم نیز افزایش میابد.
 شاخص فلاکت یک نشانگر اقتصادی است که از حاصل جمع نرخ بیکاری و تورم به دست می‌آید؛ به عقیده برخی اقتصاددانان این شاخص می‌تواند نشان‌دهنده میزان سختی که افراد جامعه تجربه می‌کنند باشد؛ استان کرمانشاه در بهار سال ۱۴۰۳ دارای بیشترین آمار شاخص فلاکت در کشور بود.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط