دوشنبه 06 اسفند 1403 - 17:57

کد خبر 819712

دوشنبه 06 اسفند 1403 - 11:32:38


اشترانکوه لرستان، قتلگاه کوهنوردان بی‌احتیاط


ایرنا/ قلل سر به فلک کشیده اشترانکوه نمادی از عظمت و سربلندی دیار لرستان و همیشه به پوشش پر از برف قله هایش شهره است که برخی کوهنوردان بی احتیاط و خود رای با صعود به این ارتفاعات، بدون توجه به هشدارهای مسوولان باعث بروز حوادث ناراحت کننده و خسارت بار طی سال های اخیر شده اند.

اگرچه کوهنوردی یکی از مهیج ترین رشته های ورزشی است اما همواره مخاطرات آن در صورت عدم رعایت استانداردهای لازم، تهدید بزرگ و مرگباری برای کوهنوردان بوده است که این اتفاقات بخصوص در ایام زمستان که کوه ها پوشیده از برف است و هر لحظه امکان سقوط بهمن وجود دارد دوچندان می شود.
زمستان همیشه موقع مناسبی برای کوهنوردی نیست، بخصوص زمانیکه هنگامه بوران، برف، کولاک و سقوط بهمن باشد حوادث مرگبار در کمین است و مرگبارتر آنکه این اتفاق در قللی همچون اشترانکوه، قالیکوه و تمندر لرستان باشد.
الیگودرز و ازنا به عنوان ۲ شهرستان مستعد همواره میزبان تیم های بزرگ و کوچک و محل کارگاه های آموزش کوهنوردی بوده اما در این بین بی احتیاطی و عدم توجه به هشدارها، خسارات جبران ناپذیری را به تلخی برایمان به یادگار گذاشته است.
سه سال قبل در حالیکه همه مردم از سرمای زمستان در خانه مانده بودند خبر تلخ مرگ ۲ کوهنورد در قله دیگوله روستای فرسش الیگودرز تیتر اصلی رسانه ها شد.
سال گذشته نیز یک کوهنورد الیگودرزی و چند کوهنورد لرستانی به دلیل رعایت نکردن اصول حرفه ای در اشترانکوه و حفره ای در قالیکوه گرفتار شدند که بعد از مدت ها جسد او بیرون آمد.
آذرماه پارسال هم ۹ عضو یک تیم حرفه‌ای کوهنوردی بعد از صعود به سن‌بران، مرتفع ترین قله اشترانکوه در حال برگشت بودند که گرفتار بهمن شدند، هرچند گروه‌های امداد و نجات توانستند چهار نفر از حادثه دیدگان را نجات دهند اما پنج نفر از آنها زیر بهمن جان باختند.
اما فاجعه بار ترین اتفاق مرگبار کوهنوردی در اشترانکوه ۱۶ آذرماه سال ۹۶ سال رخ داد که ۱۵ کوهنورد به کول جنون صعود کردند، اما فقط ۶ نفر آنها برگشت و ۹ کوهنورد از جمله یک کوهنورد الیگودرزی و هشت کوهنورد اهل مشهد جان باختند.
موارد بسیاری هم از نجات کوهنوردان خود سر و گرفتار در قلل برفگیر لرستان بوده از جمله هفته جاری که ۲ کوهنورد اراکی پس از سه روز عملیات امداد نفس گیر در زمهریر و سرمای سخت اشترانکوه نیروهای امداد و نجات، سالم پیدا شدند اما تجربه نشان داده است کوهستان سخت همیشه روی خوش را به کوهنوردان خود رای نشان نخواهد داد تا جاییکه به نظر می رسد به توجه به حوادث متعدد کوهنوردی در لرستان و حتی کشور، زنگ خطر برای مسوولان امر و ستاد مدیریت بحران بصدا درآمده تا چاره اندیشی جدی کنند.
بی توجهی به اخطارها عامل موجب بروز حوادث
سرپرست فرمانداری ازنا در این خصوص به ایرنا گفت: برای صعود به ارتفاعات این شهرستان همیشه برنامه ریزی دقیق و منسجمی شکل گرفته است و اخطارهای لازم به طور دقیق و مرتب صادر می شود.
حبیب الله عسگری با تاکید بر اینکه اجازه صعود به هیچ کوهنوردی را در شرایط بحران نمی‌دهیم اظهار داشت: اما متاسفانه برخی تیم ها و افراد به اخطارها توجه نکرده و خودسرانه اقدام به این کار می کنند که نتیجه اش بروز خطرات سخت، مهلک و جبران ناپذیر می‌شود.
وی یادآور شد: ساعت ها، روزها و گاهی ماه ها باید انرژی نیروی انسانی و توان تجهیزاتی یک شهرستان را صرف انجام کارهایی کنیم که از خطای عمدی برخی افراد سر می‌زند.
سرپرست فرمانداری ازنا تاکید کرد: مسوولان مربوطه موظف به امداد رسانی در صورت بروز مشکل هستند، اما هر سورتی پرواز، اعزام تیم های حرفه ای و دیگر موارد امنیتی و امدادی بسیار هزینه بر است در حالیکه اگر این افراد به اخطارها توجه کنند، این هزینه ها صرف دیگر امور دیگر می‌شود.
عسگری اضافه کرد: حوادث مشابه زیادی در اشترانکوه رخ می‌دهد که با اقدام به موقع تیم های امدادی، تلفات جانی کاهش می یابد اما توان نیروهای امدادی در عملیات های متعدد کم می شود.
سالانه چندین مورد گزارش گرفتار شدن تیم های کوهنوردان در برف و بوران دریافت می شود که امدادگران را مجبور به انجام عملیات طاقت فرسا و سخت می‌کند در حالیکه هواشناسی در اخطاریه های متعدد نسبت به پرهیز از صعود به ارتفاعات هشدار می دهد.
بی توجهی کوهنوردان به هشدار هواشناسی
رئیس اداره هواشناسی الیگودرز نیز با بیان اینکه در این مواقع هشدارهای جدی صادر می شود به ایرنا گفت: دقت نکردن به هشدارها موجب این اتفاقات می‌شود.
علی باقری با تاکید بر اینکه هواشناسی وظیفه ای در اجرا ندارد تصریح کرد: صدور اخطار و پیش بینی های هواشناسی برای مناطق بحرانی و خطرناک به طور مستمر در حال انجام است.
وی افزود: اشترانکوه در پایان بهمن و اسفندماه بیش از پنج متر برف دارد و همین حجم برف خطر سقوط بهمن را قطعی می‌کند و هیچ کوهنورد حرفه ای نمی‌تواند ادعای مقابله با طبیعت را داشته باشد بنابراین باید قوانین را بکار گرفته و هشدارهای صادره را جدی بگیریم.
انتخاب مسیرهای بهمن گیر توسط کوهنوردان
یک کوهنورد الیگودرزی می گوید: مسیری که کوهنوردان در صعود زمستانه انتخاب می کنند و بطور معمول دچار آسیب می شوند، بهمن گیر و با ریسک بالاست.
حسن زارع با بیان اینکه بعضی کوهنوردان با چوب اسکی در برگشت حرکت می‌کنند و دچار بهمن می‌شوند تاکید کرد: اشترانکوه تقریبا هر سال برای کوهنوردان حوادث ناگواری به وجود آورده و موجب مرگ طبیعت دوستان زیادی تاکنون شده که ناشی از بی توجهی به اخطارها است.
این کوهنورد اضافه کرد: بهمن گیر بودن قلل منطقه خطر صعود در این مسیرها را افزایش داده است و طبق شواهد موجود در طول سال ریسک های خطرناکی برای کوهنوردان در الیگودرز و ازنا شکل می‌گیرد.
زارع ادامه داد: سالانه حدود سه تا چهار گروه کوهنوردی در ارتفاعات ازنا و الیگودرز دچار حادثه می شوند که بعضی از این حوادث منجر به مرگ کوهنوردان شده است.
این اظهارات در حالیست که بنا به گفته فرمانده نیروی انتظامی ازنا کوهنوردی ورزشی است که محدودیتی از نظر انتظامی ندارد اما در مواقع بوران و کولاک نباید دست به حرکات خطرناک زد.
سرهنگ امین پوراحمدیان در خصوص نحوه برخورد با کوهنوردان خاطی می گوید اقدامات لازم را در حوزه انتظامی انجام می دهیم، اما این موارد مرتبط با ادارات مربوطه و هیات های کوهنوردی است.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط