دوشنبه 06 اسفند 1403 - 14:40

کد خبر 819743

دوشنبه 06 اسفند 1403 - 11:56:48


زراعت چوب صنعتی سبز برای درآمدزایی در کهگیلویه و بویراحمد


ایرنا/ زراعت چوب با کشت اوکالیپتوس یا صنوبر به عنوان یک صنعت سبز مطرح است که می‌تواند درآمد خوبی برای صاحبان زمین های آبی به همراه داشته باشد و البته به حفظ محیط زیست و حفاظت از جنگل ها کمک خواهد کرد.

براساس برنامه هفتم توسعه قرار است زراعت چوب در ۴۵۰ هزار هکتار از اراضی کشور در مدت زمان پنج سال اجرا شود اما سهم کهگیلویه وبویراحمد از این صنعت اندک است به طوری که سالیانه ۱۵۰ تا ۱۶۰ زراعت چوب در این استان انجام می شود به عبارت دیگر در صورت ادامه روند کنونی در طی پنج سال تنها ۷۵۰ هکتار زراعت چوب در این بخش از زاگرس انجام می گیرد که در مقایسه با آمار کشوری آن اندک است.
در این طرح که کشت اوکالیپتوس برای مناطق جنوبی و مناطق گرمسیری و صنوبر برای مناطق سردسیر در نظر گرفته شده دولت برای تشویق بهره برداران نهال را تهیه و به صورت رایگان بین آنان توزیع می کند.
با توجه به اینکه بخش قابل توجهی از زمین های کشاورزی استان به محصولات ارزان قیمتی مانند گندم، جو اختصاص دارد به نظر می رسد تشویق بهره برداران برای کشت این محصول با توجه به بازار فروش خوب آن ضمن کمک به تامین چوب مورد نیاز کشور و پیشگیری از قاچاق چوب به درآمدزایی برای آنان کمک می کند.
چوب یکی از ابزارهای پرکاربرد در زندگی بشر محسوب می‌شود، منبع اصلی تأمین آن هم جنگل است و یکی از بهترین راه‌ها برای فراهم کردن چوب مورد نیاز زراعت چوب است بنابراین این صنعت افزون بر فواید درآمدزایی به کاهش قطع درختان جنگلی هم منجر می شود.
امروزه با افزایش جمعیت کشور و نیاز صنایعی مانند مبل، صندلی،میز و سایر محصولات به چوب، کاشت گونه‌های تند رشد مثل صنوبر و یا کاشت گونه‌های چند منظوره مثل اکالیپتوس و یا حتی گونه‌های میوه ده مانند فندق و همچنین گونه‌هایی مانند اقاقیا با هدف تولید گل برای زنبورداری، زیباسازی فضای شهری و روستایی افزون بر تولید محصولات جنبی به تولید چوب نیز منجر می‌شود.
ظرفیت های زراعت چوب
کارشناسان جنگل داری و جنگل کاری معتقدند در مناطقی همچون حاشیه جاده‌های شهری، فضاهای سبز و بوستان‌ها، حاشیه جاده‌های بین شهری، حاشیه رودخانه‌ها و روستاها می‌توان صنوبر غرس کرد.
به گفته آنان، کاشت درخت صنوبر در حاشیه رودخانه‌ها سبب پیشگیری از فرسایش و شسته شدن خاک رودخانه می‌شود و علاوه بر آن کاشت این گونه درختی در حاشیه مزارع می‌تواند به عنوان باد شکن عمل کند و از خسارت‌های ناشی از ورش باد بکاهد.
با وجودی که در ایران بر اساس ماده‌های ۴۶ تا ۵۰ قانون اساسی بر حفاظ و صیانت از منابع طبیعی، جنگل‌ها و محیط زیست تاکید شده است اما همچنان اره‌های برقی سودجویان گلوی درختان بلوط را پاره می‌کند و این امر ضرورت توجه به زراعت چوب را بیشتر کرده است.
تحقق تعهد زراعت چوب نیازمند تامین اعتبار
رییس اداره جنگلداری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت:امسال کاشت ۱۵۰ هکتار زراعت چوب در استان پیش بینی شده اما تاکنون یک سوم نهال مورد نیاز آن تامین شده است.
جواد رحیمیان افزود: برای انجام زراعت چوب در عرصه های پیش بینی شده باید ۳۰۰هزار اصله نهال صنوبر و اوکالیپتوس تامین شود.
وی تاکید کرد: تاکنون ۱۰۰هزار اصله نهال گونه اوکالیپتوس در استان تامین شده اما تهیه ۲۰۰ هزار اصله نهال صنوبر برای انجام زراعت چوب در انتظار تامین اعتبار است.
رییس اداره جنگلداری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: برای تهیه این میزان نهال ۱۵ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
رحیمیان با اشاره به اینکه انجام زراعت چوب برای بهره برداران تا چهارسال قابل برداشت و در هر هکتار ۶۰۰متر مکعب چوب تولید می شود تاکید کرد: درآمد حاصل از این صنعت خوب است.
وی عنوان کرد: پارسال هم ۲۴۰ هزار اصله نهال در ۱۶۵ هکتار زمین استان انجام گرفت اما براساس نظرات کارشناسی قرار است امسال کاشت نهال در کهگیلویه وبویراحمد با تراکم بیشتری صورت گیرد تا میزان درآمد آن افزایش یابد.
اهمیت زراعت چوب
رییس اداره جنگلداری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت: با توجه به نیاز صنایع چوب برای تامین مواد اولیه خود زراعت چوب به عنوان راهکاری برای حفظ درختان جنگلی ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
رحیمیان تصریح کرد: بیشتر زمین های کشاورزی مناطق گرمسیری و سردسیری استان مستعد کاشت درختان صنوبر و اوکالیپتوس است.
رییس اداره جنگلداری و جنگل کاری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد ادامه داد: بهره برداران استان به دلیل دیربازده بودن زراعت چوب از این فرصت برای سرمایه گذاری و اشتغال استقبال نمی‌کنند.
وی خاطرنشان کرد: با وجود زمان زیاد برای بهره برداری زراعت چوب به دلیل پردرآمد بودن به صرفه است.
وی تاکید: صنوبر و اوکالیپتوس از گونه‌های مستعد در کهگیلویه و بویراحمد در زمینه زراعت چوب هستند.
رحیمیان گفت:به دلیل نیاز کشور محصولات تولیدی زراعت چوب با قیمت خوبی به فروش می‌رسد که این امر فرصت خوبی برای فعالیت در این زمینه است.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط