شنبه 17 فروردین 1404 - 17:46

کد خبر 859013

شنبه 17 فروردین 1404 - 09:16:00


موسیقی مقامی خراسان؛ از «عصر جدید» تا «پایتخت ۷»


خراسان/ این روزها سریال پرمخاطب «پایتخت» از شبکه یک سیما در حال پخش است؛ سریالی که با داستان‌های جذاب و شخصیت‌های دوست‌داشتنی، طی سال‌های گذشته جای خود را در میان مخاطبان بازکرده است. شاید بسیاری از تماشاگران این سریال ندانند که موسیقی تیتراژ پایانی فصل جدید این سریال برگرفته از موسیقی مقامی خراسان است؛ موسیقی‌ای که با قدمت و عمق خود، میراث ارزشمند شرق ایران را به تصویر می‌کشد. بد نیست بدانید خواننده این تیتراژ، محمدحسین درپور، فرزند استاد فقید نورمحمد درپور، یکی از پیش‎کسوتان برجسته موسیقی خراسان است؛ شخصیتی که به‌حق سهم بزرگی در زنده نگه‌داشتن این هنر داشته است. پخش سریال «پایتخت» فرصتی شد تا پای صحبت‌های محمدحسین درپور بنشینیم و همچنین درباره تازه‌ترین فعالیت‌های هنری مبین درپور، پسر او که چندی پیش به‌عنوان یکی از پدیده‌های موسیقی در برنامه پرمخاطب «عصر جدید» درخشید، بیشتر بدانیم.

مختصری درباره مراحل ساخت موسیقی تیتراژ سریال پایتخت ۷ توضیح دهید.
 ابتدا که موضوع ساخت موسیقی تیتراژ «پایتخت ۷» مطرح‌شده بود، آریا عظیمی نژاد، آهنگ‎ساز این سریال تصمیم داشت از صدای مبین درپور (پسرم) به‌عنوان خواننده تیتراژ پایانی بهره بگیرد؛ اما زمانی که به استودیو رفتیم، با توجه به این‎که مبین به سن بلوغ رسیده و صدایش تغییراتی کرده بود، آقای ترکاشوند که آقای عظیمی نژاد را در این پروژه همراهی می‌کرد، پیشنهاد داد که بنده این تیتراژ را بخوانم. خلاصه این‎که در مشهد به استودیو رفتیم و طی چند ساعت این کار ضبط شد. البته استادان زیادی در موسیقی خراسان، شایسته اجرای این تیتراژ بودند که من خودم را شاگرد این استادان می‌دانم. در بخش‌هایی از موسیقی متن سریال نیز تعدادی از نوازندگان و خوانندگان برجسته موسیقی مقامی خراسان هنرنمایی می‌کنند و استادانی مانند استادان غفاری، بصیر احمدی، یعقوبی و محسن عسکریان و....
به‌جز تیتراژ، اثر دیگری هم خوانده‌اید که در قسمت‌های بعدی سریال پخش شود؟
بله. در یکی از بخش‌ها، من و مبین قطعه‌ای را در وصف امام رضا(ع) اجرا کرده‌ایم و همان طور که گفتم استادان بزرگ دیگری هم در ادامه در این سریال هنرنمایی می‌کنند که نام بعضی‌ها را که مطلع بودم گفتم.
 ​​
شما و مبین، پسرتان، تجربه حضور در برنامه «عصر جدید» را داشتید، اما بعدازآن خبری از شما نبود. آیا در این سال‌ها

حمایت‌هایی برای فعالیت‌های موسیقایی شما انجام شد؟
بعدازآن زمان به‌صورت فردی در جشنواره‌هایی شرکت کردیم. مبین در حال حاضر با هزینه‌های شخصی خودمان به هنرستان موسیقی می‌رود. واقعیت این است که نه‌فقط برای خانواده من بلکه برای کل موسیقی خراسان، مسئولان باید خیلی جدی‌تر و بیشتر پای‌کار بیایند. استادانی که در سطح جهانی حرف‌های زیادی برای گفتن دارند، به دلیل نبود حمایت‌ها انگیزه خود را ازدست‌داده‌اند. حتی مبین هم در این سال‌ها عملاً موسیقی مقامی را رها کرده و به سمت موسیقی پاپ رفته است.

مهم‌ترین چالش امروز موسیقی مقامی خراسان چیست؟
بسیاری از بزرگان موسیقی مقامی خراسان که تمام عمرشان را برای این هنر صرف کرده‌اند، فراموش‌شده‌اند. وقتی چنین اتفاقی می‌افتد، جوانان و نوجوانان ما هم دیگر انگیزه‌ای برای ادامه این راه ندارند و ترجیح می‌دهند به سمت موسیقی‌های دیگری بروند که آینده بهتری برایشان فراهم کند.

رسانه‌ها تا چه حد می‌توانند در معرفی و مطالبه گری به نفع موسیقی مقامی خراسان مؤثر باشند؟
رسانه‌ها از گذشته تا امروز کمک زیادی به معرفی و زنده نگه‌داشتن موسیقی خراسان کرده‌اند. برای مثال، زمانی که ما در برنامه «عصر جدید» شرکت کردیم، متوجه شدیم تعداد زیادی از مخاطبان این برنامه، موسیقی مقامی شرق و جنوب شرق خراسان را نشنیده بودند. این برنامه پربیننده کمک زیادی در راستای معرفی موسیقی خراسان به مردم عادی کرد. موسیقی مقامی خراسان موسیقی‌ای غنی و عمیق است که برای معرفی آن هنوز زیاد کار نشده است.امروز جوانان زیادی با خودشان می‌گویند استادانی که درصحنه‌های جهانی اجرا کرده‌اند به‌هیچ‌عنوان حمایت نشده‌اند چرا ما این راه را برویم؟ درنتیجه ترجیح می‌دهند به سمت سبک‌های دیگری بروند و آینده‌شان را تضمین کنند تا این که عمرشان را پای موسیقی مقامی بریزند و آخرش هم هیچ.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط