یکشنبه 18 فروردین 1404 - 13:58
احکام/ فلسفه حرمت طلا برای مرد چیست؟

خبرآنلاین/ حرمت استفاده از طلا برای مردان در دنیا، حکمی است که بر اساس روایات معتبر صادر شده است. فلسفه احکام بر مصالح و مفاسد استوار است، اما نمیتوان علت یک حکم را منحصر به یک مورد دانست. آیا تحریم طلای مردانه تنها به یک رویا برمیگردد؟ پشت پرده این حکم فقهی چه فلسفهای نهفته است؟ بیایید با هم به بررسی استدلالها و حکمتهای نهفته در تحریم طلای مردانه بپردازیم.
پرسش:
بنابر روایت حوزه، آوردهاند که پیامبر علیهالسلام وقتی انگشتر زرّینی را در دست مردی دید، بهسوی او رفت و انگشتری را بیرون آورد و بر زمین افکند و گفت: «یَعْمِدُ أَحَدُکُمْ إِلَی جَمْرَهٍ مِنْ نَارٍ فَیَجْعَلُهَا فِی یَدِهِ ...»(میروید و یک گُل آتش را بر دست خود میگذارید؟)؛ بنابراین، ملاحظات اقتصادی یا جنسیتی، پیامبر را به تحریم انگشتر طلا برای مردان برانگیخت، بلکه مشاهده رؤیایی ـ مثالی آن، که طلا را بر دست مرد چون گل آتش دید، حکم فقهی تحریم طلا را پدید آورد.
آیا با این تحلیل موافقید؟
پاسخ:
پوشیدن طلا و زیورآلات آن مانند انگشتر، زنجیر، گردنبند، دستبند یا ساعت مچی طلا، در دنیا، برای مردان حرام است، چه در نماز باشد چه در غیر نماز؛ و نمازخواندن با آنها، باطل است. درباره چرایی این حکم به علل مختلفی میتوان اشاره کرد که در ادامه در قالب نکاتی به بررسی آنها میپردازیم.
نکته اول: فلسفه احکام
بسیاری از اندیشمندان اسلامی اعتقاد دارند که احکام وضعشده تابع مصالح و مفاسد هستند؛ یعنی به سبب مصالحی که در یک عمل بوده خداوند آن را واجب یا مستحب کرده است یا به سبب مفاسد و مضراتی که در عملی دیگر بوده خداوند آن را حرام یا مکروه اعلام کرده است.(۱)
عالمان در توضیح علل احکام، به تدوین کتابهایی اقدام کردهاند که در آنها علت یا فلسفه احکام، بر اساس احادیثی که از معصومین علیهمالسلام نقل شده است، تبیین میشود. این کتابها اصطلاحاً «علل الشرایع» خوانده میشوند.
علل تشریع احکام میتواند یک یا چند مورد باشد؛ چنانکه در برخی از روایات به چند علت برای تشریع یک حکم اشاره شده است.(۲) ازاینرو، نباید بیانات معصومان درباره علل تشریع احکام را بهگونهای تفسیر کرد که گویا تنها علت تشریع حکم، همین است و بس؛ چراکه ممکن است علل دیگری نیز موردنظر بوده که معصوم در آن روایت، به آنها اشاره نکرده است.
کوتاهسخن اینکه، قطعاً تشریع هر حکمی از احکام اسلامی، علت یا علتهایی دارد که برخی از آنها در روایات آمده است و چهبسا علل دیگری هم هست که در روایات بیان نشده است و گمانهزنی عقل در این زمینه نیز راه بهجایی نخواهد بُرد و باید به مفاد روایات بسنده کرد.
نکته دوم: فلسفه حرمت استعمال طلا برای مردان در دنیا
در اثبات حرمت استعمال طلا برای مردان در دنیا، هیچیک از علمای شیعه به روایت ذکرشده در سؤال استناد نکردهاند و بر این اساس، فتوا به حرمت استعمال طلا برای مرد نکردهاند.
اصولاً مبنای فقهای شیعه روایاتی است که بهصراحت، حکم به حرمت استعمال طلا برای مرد کرده است و استفاده از آن را در دنیا حرام دانسته است و استفاده از آن را فقط در بهشت مُجاز دانسته است.(۳) حتی در کتابهای مشهور علل الشرایع، این روایت نقل نشده و برای حرمت استعمال طلا برای مرد علل دیگری برشمرده شده است.(۴) این روایت اصولاً در کتابهای روایی اهل سنت ذکر شده و مورد استفاده آنها بوده است.(۵)
بر فرض قبول محتوای روایت نیز نمیتوان حکم کرد که تنها علت حرمت طلا برای مردان، دیدن باطن و واقعیت طلا برای مردان توسط حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله بوده است چراکه ممکن است افزون بر این، علل دیگری هم موردنظر بوده که در بیانات معصومان نقل نشده است.
حتی بسیار معقول است که بپذیریم، مشاهده طلا در دستان مرد مثل تکهای از آتش، به سبب همین مفاسد بوده است؛ یعنی این تکه آتش، تمثل آن مفاسدی است که در استعمال طلا برای مردان در دنیا وجود دارد؛ اما چون آخرت، قواعد و قوانین متناسب با خودش را دارد، استعمال طلا در آنجا اشکال ندارد و یکی از نعمتهای بهشتی محسوب میشود.(۶)
نتیجه گیری
تشریع احکام بر اساس مصالح و مفاسد واقعی است که برخی از آنها در روایات آمده است و نمیتوان از بیان یک یا چند مورد، نتیجه گرفت که فلان حکم، علت دیگری ندارد. درباره فلسفه حرمت استعمال طلا برای مردان نیز گفته شد که نباید میان دلیل و علت خلط کرد. دلیل حکم، روایاتی است که صریحاً استعمال طلا برای مردان در دنیا را حرام اعلام کرده است؛ اما علت حکم، میتواند یک یا چند مورد باشد که در روایات چندان انعکاس نیافته است.
آنچه در پرسش آمده نیز فقط در منابع اهل سنت آمده است و بر فرض قبول آن، اولاً میتوان علل دیگری را نیز محتمل دانست و نباید همین مورد را تنها علت تشریع این حکم محسوب کرد و ثانیاً میتوان همین مورد را نیز تمثل مفاسدی دانست که در استعمال طلا برای مردان در دنیا وجود دارد؛ پس نمیتوان از این تصویر نتیجه گرفت که این حکم، ناظر به مفاسد واقعی نیست و علت تشریع آن، فقط دیدن این تصویر مثالی و رؤیایی توسط پیامبر صلی الله علیه و آله است!
پینوشتها:
۱. برای مطالعه بیشتر، رک: علی دوست، ابوالقاسم، تبعیت یا عدم تبعیت احکام از مصالح و مفاسد واقعی، فصلنامه حقوق اسلامی (فقه و حقوق سابق)، ۱۳۸۴ ش، شماره ۶.
۲. بهعنوان نمونه: صدوق، محمد بن علی، علل الشرائع، بیروت، موسسه الأعلمی، ۱۴۰۸ ق، ج ۲، ص ۲۰ و ۳۲.
۳. بهعنوان نمونه: نجفی، محمدحسن، جواهرالکلام، محقق عباس قوچانی، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، ۱۳۶۲ ش، ج ۸، ص ۱۱۱.
۴. بهعنوان نمونه: صدوق، محمد بن علی، علل الشرائع، بیروت، موسسه الأعلمی، ۱۴۰۸ ق، ج ۲، ص ۳۴۹.
۵. بهعنوان نمونه: النیشابوری، مسلم بن حجاج، صحیح مسلم، تحقیق محمد فؤاد عبد الباقی، بیروت، دار إحیاء التراث العربی، بی تا، ج ۳، ص ۱۶۵۵.
۶. سوره حج، آیه ۲۳: «یُحَلَّوْنَ فیها مِنْ أَساوِرَ مِنْ ذَهَبٍ وَ لُؤْلُؤاً».
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
دو واگن افسانهای از مرسدس بنز: لورینزر و AMG در یک قاب
-
گلهای برتر هفته بیست و دوم لیگ برتر ایران
-
گلستان نگارستان ایران
-
خطرات آبله مرغان در دوران بارداری
-
امواج بارشی جدید آذربایجان غربی را فرا میگیرد
-
کارتال جوان گرایی در پرسپولیس را آغاز کرد؛ دست رد به مُسنها
-
شنیده شدن صدای انفجار در دمشق
-
ریزش معدن در مهاباد جان یک نفر را گرفت
-
با شیشه قدیمی ادکلن میز توالتت رو تزیین کن
-
رویترز به نقل از یک مقام ایرانی: تهران تمایل دارد مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا از طریق عمان ادامه یابد
-
پاپ فرانسیس پس از ترخیص از بیمارستان در انظار عمومی
-
ورود بیش از ۵۹۹ هزار مسافر نوروزی به مریوان
-
تهدید برای میلان؛ شاید اروپا از دست برود
-
ابوالفتح: با راهکار نظامی نمیتوانند برنامه هستهای ایران را از بین ببرند
-
«سلین»، پربارشترین نقطه کردستان در ۲۴ ساعت گذشته
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار

شنیده شدن صدای انفجار در دمشق
یکشنبه 18 فروردین 1404 - 13:51:54

مالیات بر ارزش افزوده طلا ۱۰ درصد شد
یکشنبه 18 فروردین 1404 - 13:43:24

استفاده ۵۵ میلیون نفر از اعتبار مرحله اول طرح کالابرگ
یکشنبه 18 فروردین 1404 - 13:12:05

عضو کمیسیون صنایع: افرادی که قدرت تصمیم گیری ندارند را از وزارت جهاد کشاورزی بیرون کنید
یکشنبه 18 فروردین 1404 - 12:56:33

طرح واردات خودرو عشایر با تعرفه صفر درصد
یکشنبه 18 فروردین 1404 - 12:49:19