سهشنبه 20 فروردین 1404 - 14:25
خلخالی گفت دیر آمدید

روزنامه سازندگی/متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نیره خادمی| عصر هجدهمین روز فروردین سال ۱۳۵۸ تنها چند روز پس از رفراندوم جمهوری اسلامی، امیرعباس هویدا را به حیاط زندان بردند و با شلیک یک یا چند گلوله اعدام انقلابی شد. هیچکدام از پادرمیانیها نتوانست صادق خلخالی را از این کار منصرف کند و حتی آنطور که روایت شده، نامهای که از طرف امام خمینی در دستان مهندس بازرگان، نخستوزیر دولت موقت بود هم کارساز نشد. سیوهفتمین نخستوزیر ایران یک سال پیش از پایان حکومت پهلوی با دستور شاه بازداشت شد؛ پس از انقلاب هم که در زندانها باز شد، فرار نکرد و در ایران ماند اما دفاعیاتش در دادگاه کارساز نبود. سازندگی همزمان با چهلوششمین سالگرد اعدام امیرعباس هویدا به زوایای مختلف زندگی و اعدام این شخصیت تاریخی ایرانی پرداخته است.
آغاز حضور در دولت
امیرعباس ممدوح سال ۱۲۸۵ در تهران در خانوادهای سرشناس به دنیا آمد، پدرش سرکنسول ایران در دمشق سپس سفیر ایران در لبنان و عربستان بود بنابراین سالهای کودکیاش در جایی جز ایران سپری شد. او البته بعدها نام فامیل خود را به هویدا تغییر داد. به هر ترتیب پس از پایان تحصیلات خود در رشته علوم سیاسی از دانشگاه آزاد بروکسل به ایران آمد و در وزارت امور خارجه مشغول به کار شد. آشنایی با عبدالله انتظام، وزیر امور خارجه ایران و دوستی با حسنعلی منصور، نخستوزیر ایران، باعث شد تا در سالهای بعد به مناصب دولتی ازجمله وزارت دارایی و پس از ترور منصور به نخستوزیری دست پیدا کند. ۱۳ سال در سمت نخستوزیری حضور داشت و از این نظر رکورددار حفظ سمت در تاریخ آن دوران است. آغاز حضور او در دولت به دنبال ترور نخستوزیر در بهمن سال ۴۳ و پایان آن با کنارهگیری و زندان در سال ۱۳۵۶ همراه شد.
برخی وقایع اقتصادی
تولید و ترویج استفاده از خودرو پیکان یکی از مهمترین اقدامات دوران هویدا بود. نخستین خودرو پیکان در سال ۱۳۴۶ در ایران تولید شد و خرداد همان سال امیرعباس به عنوان نخستین فرد نامدار ایرانی یک دستگاه پیکان برای خود خرید. میگفت: «به امید روزی که هر ایرانی یک پیکان داشته باشد» بنابراین، پیکان را وارد فرهنگ و زندگی مردم ایران کرد و با گذشت ۷ دهه هنوز هم کماکان در خیابانهای ایران دیده میشود. تولید ناخالص کشور در دوران نخستوزیری هویدا از ۴۴ هزار میلیارد به ۲۴۲ میلیارد ریال و تولید سرانه هر ایرانی از ۲ میلیون به ۷.۲ میلیون در سال ۵۵ رسید و نرخ رشد اقتصادی هم در این دوره از ۵ تا ۱۷ درصد در نوسان بود. افزایش قیمت نفت و پولهای سرازیر شده از فروش نفت به خزانه کشور در آستانه دهه ۵۰ خرجهای غیراصولی را بیشتر کرد و همزمان کژرویهایی به اقتصاد ایران رسوخ کرد. تولید روزانه نفت ایران در طول کمتر از سه دهه تا سال ۱۳۵۲ بیش از ۹ برابر شد و درآمد حاصل از آن نیز طی کمتر از ۱۰ سال از روزانه هزار دلار به روزانه ۲۰ هزار و ۷۰۰ دلار در سال ۱۳۵۵ رسید.
افتاد مشکلها
ازجمله مشکلات هویدا در زمان نخستوزیری بحث بودجه، کمبود مراکز بهداشتی و درمانی روستایی کشور همچنین کمبود مسکن و کپرنشینی بود. شروع خوب و شکوفایی اقتصادی، ابتدا در سال ۱۳۵۶ با بالا رفتن نرخ تورم تا ۲۷ درصد به یأس تبدیل شد، اگرچه در سالهای قبل نرخ تورم نسبتاً ثابت مانده بود. طبق آمار بانک جهانی، میانگین قیمتها نسبت به ابتدای نخستوزیری هویدا بیش از ۷ برابر شد بنابراین بهانه برای معترضان هر روز بیشتر از دیروز پیدا میشد. شاه هم برای اینکه از ادامه اعتراضات جلوگیری کند، هویدا را برکنار کرد و دو ماه بعد هم دستور بازداشت او به همراه نعمتالله نصیری، رئیس پیشین ساواک داده شد.
پایان یک زندگی
۲۲ بهمن ۱۳۵۷ بعد از پیروزی انقلاب دستور بازداشت و رسیدگی به تخلفات سران نظام شاهنشاهی داده شد و امیرعباس هویدا نیز یکی از همین افراد بود که به دادگاه رفت. البته هویدا خود را مبرا از هرگونه خیانت میدانست بنابراین از طریق داریوش فروهر تسلیم انقلابیون شد. شیخ صادق خلخالی در دادگاه به صراحت میگفت: «ما در واقع داریم شاه را محاکمه میکنیم، نه نخستوزیر او را چون مطیع بیچونوچرای شاه بوده است». هویدا حدود یک هفته پس از رفراندوم جمهوری اسلامی سرانجام درحالی کشته شد که مهندس بازرگان، نخستوزیر دولت موقت و ابوالحسن بنیصدر برای لغو و تعویق اعدام او از امام خمینی نامه گرفته بودند. حاج ابوالفضل توکلیبینا از قدیمیترین و مورد اعتمادترین نزدیکان امام خمینی در این باره گفته است: «مهندس بازرگان از امام نامه گرفته بود فعلاً هویدا را نکشند. قبل از اینکه بازرگان وارد شود به خلخالی خبر رسید و هویدا را تیرباران کرد. بازرگان با چند نفر دیگر که وارد شدند، خلخالی گفت: دیر آمدید! از امام امضا گرفته بودند، هویدا را فعلاً نکشید تا اطلاعات بگیریم چون جایی به درد ما میخورد». ابراهیم یزدی، وزیر امور خارجه دولت موقت هم به این موضوع اشاره کرده است: «به امام خمینی گفتم که هویدا اسرار زیادی دارد. نخستوزیری که ۱۴ سال مسئول بوده است، میخواهد حرف بزند. باید بگذاریم حرفش را بزند. امام پیشنهاد من را پذیرفت. به خلخالی گفت همانجور که فلانی میگوید، عمل کنید». خلخالی اما خود نیز در خاطراتش به این موضوع اشاره کرده است: «من همه تلفنها را قطع و گوشیها را در یخچال گذاشته و درِ آن را قفل کردم تا کسی نتواند با خارج تماس بگیرد». هویدا در نهایت عصر همان روزی که حکم اعدامش صادر شد، تیرباران شد. عباس میلانی در کتاب «معمای هویدا» نوشته است که جنازه با هویتی دیگر چند ماه در پزشکیقانونی نگهداری شده و با پیگیری یکی از بستگانش با نامی دیگر در بهشتزهرا مدفون است، اگرچه خلخالی گفته بود که جنازه او به اسرائیل منتقل شده است.
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
با این آموزش ساده، یک جا انگشتری شیک بسازید!
-
کلاهبرداری ۸۰ میلیاردی از شهروندان یزد در بستر مجازی
-
فرزین، گزینه جدی وزارت اقتصاد؟!
-
صحنهای که حسن اکرمی با استناد به آن برای سپاهان پنالتی گرفت
-
رگبار و رعدوبرق در شمال غرب و شمال شرق کشور
-
تروریستهای جیشالظلم با سیستانوبلوچستان چه کردند؟
-
ادعای عضو مجمع درخصوص نفوذ انگلیس در صنعت نفت ایران
-
محسن کیایی میزبان دوبلورهای انیمیشن «فوتبالیستها»
-
پرواز ماهوارههای «استارلینک» با یک موشک «فالکون ۹» کاملا جدید
-
دارنده طلای کشتی جهان برای سومین بار جراحی شد
-
اصابت بمب آمریکایی به فروشگاهی در یمن
-
ماجرای نفوذ پلیس مشهد در باند گوشیقاپهای حرفهای
-
درمانی برای شوره و پوستههای سر
-
عوامل استجابت دعا
-
برداشت توت فرنگی در دلند گلستان
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار

برداشت توت فرنگی در دلند گلستان
سهشنبه 20 فروردین 1404 - 14:16:25

پیک مصرف برق به مرز ۴۹ هزار مگاواتی رسید
سهشنبه 20 فروردین 1404 - 14:20:00

دیوان عدالت اداری ایرانخودرو را به کروز داد
سهشنبه 20 فروردین 1404 - 13:53:20

کاهش تدریجی قیمت سیبزمینی در بازار؛ ورود محمولههای جدید از جنوب
سهشنبه 20 فروردین 1404 - 13:45:00

بروجردی: آقای علیآبادی! قطع برق خانههای مردم را متوقف کنید
سهشنبه 20 فروردین 1404 - 13:16:50