پنج‌شنبه 29 فروردین 1404 - 03:12

کد خبر 862901

سه‌شنبه 20 فروردین 1404 - 11:15:00


سردرگمی مرغداران خراسان شمالی در نرخ گذاری‌های مصوب و بازار آزاد


مهر/ سامان‌دهی صنعت مرغ نیاز به سیاست کلی و ملی دارد تا با هرگونه تغییر و تحول در بازارها، این صنعت تحت‌الشعاع قرار نگیرد چرا که چوب کم کاری‌ها به ضرر تولید کنندگان است.

اختلاف قیمت در هر کالایی، زمینه قاچاق و تخلفات را فراهم می‌کند، اکنون اختلاف قیمت در نرخ مرغ باعث سردرگمی این بازار شده است.

موضوع این است که مرغداری‌های خراسان شمالی، جوجه‌ریزی را با نرخ بازار آزاد انجام می‌دهند و مرغ‌های تولیدی را با نرخ‌های مصوب عرضه می‌کنند و از آن جایی که نرخ‌های مصوب مرغ در دیگر استان‌ها رعایت نمی‌شود، و حتی برخی مرغداران نتوانستند به قیمت روز جوجه‌ریزی انجام دهند این مسئله باعث نارضایتی‌هایی در نرخ بازار مرغ خراسان شمالی شده است.

اختلاف قیمت و قاچاق مرغ

یکی از مرغدارانی که به گفته خودش قیمت مرغ زنده در خراسان شمالی نسبت به دیگر استان‌ها ۸ تا ۱۰ هزار تومان تفاوت دارد می‌گوید: در حالی که نرخ مصوب جوجه یک روزه ۲۴ هزار تومان است اما طی ۲ سال اخیر موفق به جوجه‌ریزی با نرخ مصوب نشده‌ایم.

سردرگمی مرغداران خراسان شمالی در نرخ گذاری های مصوب و بازار آزاد

بابایی می‌افزاید: متأسفانه همیشه نرخ جوجه بالاتر از نرخ مصوب است اما عرضه مرغ در خراسان شمالی باید با نرخ مصوب انجام شود که با این شرایط علاوه بر اینکه مرغداران متضرر می‌شوند، اختلاف قیمت با دیگر استان‌ها ایجاد می‌شود که زمینه قاچاق را فراهم می‌کند.

وی اضافه می‌کند: در حال حاضر قیمت مصوب هر قطعه جوجه یک روزه ۲۴ هزار تومان است اما با نرخ کمتر از ۳۴ تومان در بازارها عرضه نمی‌شود.

بابایی خاطرنشان می‌کند: با اینکه نهاده‌های دامی با نرخ مصوب عرضه می‌شود اما بارگیری و ارسال نهاده به قدری زمان‌بر است که ناگزیر به تهیه نهاده به نرخ بازار آزاد می‌شویم.

وی با اشاره به نمونه مشهود تأخیر در بارگیری نهاده‌های دامی می‌گوید: آذر ماه سال گذشته برای خرید سویا اقدام کردم اما تاکنون این محصول به دستم نرسیده در حالی که دوره پرورش مرغ ۴۵ روزه است.

وی اضافه می‌کند: وقتی مرغدار ناگزیر به خرید نهاده‌های دامی و جوجه یک روزه از بازار آزاد می‌شود، فروش مرغ به نرخ مصوب، مقرون به صرفه نیست در نتیجه بی سروسامانی ها در این بازار ایجاد و مسئله قاچاق به دیگر استان‌ها پررنگ‌تر می‌شود چون نرخ مصوب فروش مرغ در دیگر استان‌ها رعایت نمی‌شود.

سردرگمی مرغداران خراسان شمالی در نرخ گذاری های مصوب و بازار آزاد

خراسان شمالی تنها استان قانونمند

این مرغدار با بیان اینکه خراسان شمالی تنها استانی است که نرخ مصوب فروش مرغ را رعایت می‌کند، می‌افزاید: زمانی که نرخ مرغ افزایش می‌یابد در خراسان شمالی ناگزیر به رعایت نرخ‌های مصوب هستیم اما مرغداری‌های دیگر استان‌ها در هیچ بخشی از فعالیت‌هایشان نرخ‌های مصوب را رعایت نمی‌کنند و این مسئله باعث ورشکستگی و تعطیلی واحدهای مرغداری می‌شود.

بابایی که خواستار حمایت دست‌اندرکاران از مرغداران خراسان شمالی است، می‌گوید: رعایت نرخ‌های مصوب در استان ضروری است اما انتظار داریم تمام ملزومات پرورش مرغ را نیز با نرخ مصوب تهیه کنیم تا بتوانیم در این صنعت فعال باشیم.

وی ایجاد بازار انحصاری کشتار مرغ در خراسان شمالی را معضل دیگری در این بخش می‌داند و تصریح می‌کند: در حالی که مرغداران تمام اجناس خود را برای پرورش یک دوره ۴۵ روزه به صورت نقدی خریداری می‌کنند اما برای کشتار مرغ، بازپرداخت‌ها با تأخیر ۴۰ روزه انجام می‌شود که این شرایط مرغداران را با مشکل سرمایه در گردش مواجه کرده است.

حمایتی از تولید کننده نمی‌شود

یکی دیگر از مرغداران خراسان شمالی نیز با بیان اینکه هیچ حمایتی از تولید نمی‌شود، می‌گوید: با شرایط موجود در خراسان شمالی، همه چیز به ضرر تولیدکننده است.

محمدی می‌افزاید: چند روز پیش قیمت مرغ زنده در سبزوار و گنبد ۷۳ هزار تومان بود اما در خراسان شمالی با رعایت نرخ مصوب تنها ۶۵ هزار تومان است.

وی خاطرنشان می‌کند: وقتی قیمت مرغ افزایش می‌یابد، رعایت نرخ‌های مصوب در خراسان شمالی الزامی است، اما زمانی که نرخ‌ها کاهش می‌یابد، نرخ مصوب هم فراموش می‌شود.

به گفته وی هزینه دارو، ویتامین‌ها، دستمزد کارگر و دیگر ملزومات مرغداری گران شده است، با این وجود هیچ حمایتی از تولید و تولیدکننده نمی‌شود.

سردرگمی مرغداران خراسان شمالی در نرخ گذاری های مصوب و بازار آزاد

وی می‌افزاید: صنعت مرغداری به حال خود رها شده است و اگر تمهیداتی برای حمایت از این صنعت اندیشیده نشود به طور حتم تعداد زیادی از واحدها ورشکست خواهند شد.

وی تصریح می‌کند: برای سامان دهی صنعت مرغ باید یک سیاست کلی و ملی در کشور وجود داشته باشد تا با هر گونه تغییر و تحول در بازارها، این صنعت تحت‌الشعاع قرار نگیرد چون چوب تمام این کم کاری‌ها را تولید کنندگان می‌خورند و متضرر می‌شوند.

خرید جوجه با نرخ بالا از استان‌های دیگر

یکی دیگر از مرغداران بجنورد نیز با اشاره به بیماری و تلفات جوجه می‌گوید: با اینکه در حال حاضر قیمت مرغ زنده پایین است اما ناگزیر به خرید جوجه با نرخ‌های بالا از دیگر استان‌ها هستیم که متأسفانه گاهی بیماری و تلفات هم باعث ضرر بیشتر مرغداران می‌شود.

صدیقی می‌افزاید: در گذشته با یک میلیارد تومان می‌توانستیم ۲۰ هزار قطعه جوجه‌ریزی داشته باشیم اما در شرایط فعلی این میزان جوجه‌ریزی با ۳ میلیارد تومان امکان پذیر است بنابراین باید متولیان امر باتوجه با افزایش قیمت‌ها، از صنعت مرغداری حمایت کنند.

تأمین نهاده از بازار آزاد

رئیس هیئت مدیره اتحادیه مرغداری‌های خراسان شمالی نیز با تأکید بر وجود بسیاری از مشکلات در بخش صنعت مرغداری می‌گوید: با اینکه عرضه مرغ باید با نرخ مصوب باشد اما تحویل نهاده‌های دامی با نرخ مصوب کمتر از نیاز مرغداری‌هاست و مرغداران ناگزیر به تهیه این نهاده‌ها از بازار آزاد می‌شوند.

کریمی می‌افزاید: میزان مصرف نهاده سویا را ۳۰ تن و ذرت را ۵۰ تن در سامانه ثبت می‌کنیم اما فقط ۲۰ تن سویا و ۳۰ تن ذرت تحویل داده می‌شود و ناگزیر به تهیه نهاده از بازار آزاد می‌شویم.

وی با احتساب هزینه‌های مرغداری در یک دوره پرورش می‌گوید: با شرایط کنونی بازار، هزینه هر قطعه مرغ برای مرغدار ۱۰۵ هزار تومان است اما هر قطعه مرغ با رعایت نرخ مصوب تنها ۶۵ هزار تومان از مرغدار خریداری می‌شود.

وی اضافه می‌کند: در حال حاضر میزان تولیدات مرغ در استان، پاسخگوی نیاز استان است اما اگر همچنان از این صنعت حمایت نشود به طور حتم با تعطیلی تعداد بیشتری از واحدهای مرغداری مواجه خواهیم بود.

سردرگمی مرغداران خراسان شمالی در نرخ گذاری های مصوب و بازار آزاد

احداث کارخانه جوجه کشی

معاون بهبود تولیدات دام و طیور سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در این رابطه می‌گوید: از آن جایی که در استان واحد کارخانه جوجه کشی نداریم، گاهی مرغداران ناگزیر به خرید جوجه به قیمت‌های بالاتر از نرخ مصوب از دیگر استان‌ها می‌شوند که اگر مرغداران این موارد را با مستندات اطلاع دهند قابل پیگیری است همان طور که اسفند سال گذشته با پیگیری‌های انجام شده یکی از واحدهای جوجه کشی استان همجوار توسط تعزیرات جریمه شد.

مهدی شکاری می‌افزاید: برای رفع بخش عمده مشکلات خرید جوجه، طی تلاش‌هایی که داشتیم اکنون واحد مرغ مادر در خراسان شمالی تکمیل شده و کارخانه جوجه کشی در حال ساخت است.

وی با تکذیب گفته مرغداران برای تحویل سهمیه کمتر از نیاز مرغداری‌ها می‌گوید: بیش از ۹۵ درصد سویا و ۸۵ درصد ذرت وارداتی است با این وجود با رعایت استانداردهای لازم در پرورش مرغ، نهاده‌های طیور در مرغداری‌ها توزیع می‌شود.

وی اظهار می‌کند: از آن جایی که تولید و نیاز مصرف مرغ استان برابر است، نرخ‌های مصوب رعایت می‌شود اما در استان‌هایی همچون گلستان و مازندران که تولید بیشتری دارند تولیدات مازاد را با قیمت‌های دلخواه عرضه می‌کنند.

وی اضافه می‌کند: میزان جوجه‌ریزی در استان مشخص است، بنابراین با احتساب ۱۰ درصد تلفات احتمالی، پس از پایان دوره پرورش، ۹۰ درصد تولید را از مرغدار می‌گیریم.

سردرگمی مرغداران خراسان شمالی در نرخ گذاری های مصوب و بازار آزاد

شکاری با اشاره به طرح سامانه توزیع هوشمند مرغ، اضافه می‌کند: برای کشتار مرغ، سهمیه‌ای برای کشتار روز و کشتارگاه‌ها در نظر گرفته شده است که مرغداران متصور می‌شوند اجباری در کار هست در حالی که با اجرای این سامانه، مرغدار مختار می‌شود، مرغ‌هایش را به هر کشتارگاهی که صلاح می‌داند تحویل دهد.

به گفته وی با اجرای طرح سامانه توزیع هوشمند مرغ، مشکل بازپرداخت مرغداران هم که همیشه به شکل نقدی خرید می‌کنند برطرف می‌شود.

در هر صورت صنعت مرغداری خراسان شمالی در سال تولید برای سرمایه گذاری نیاز به توجه خاصی دارد تا بتواند در این زمینه حرفی برای گفتن داشته باشد و سرآمد استان‌های تولید کننده مرغ باشیم.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط