پنج‌شنبه 29 فروردین 1404 - 10:44

کد خبر 863563

سه‌شنبه 20 فروردین 1404 - 19:47:06


آسوشیتدپرس: اسرائیل قصد دارد ۵۰ درصد غزه را منطقه حائل کند


شفقنا/ خبرگزاری «آسوشیتدپرس» در گزارشی با عنوان «اسرائیل بر ۵۰ درصد از غزه مسلط شده تا منطقه حائل خود را گسترش دهد» نوشت، گروهی از نظامیان سابق ارتش اسرائیل تأیید کرده‌اند که هدف واقعی پشت منطقه حائلی که اسرائیل در نوار غزه ایجاد کرده، «تسویه کامل زمین» و نابودی تمام آنچه در مناطق گسترده تحت اشغال ارتش وجود داشته، بوده است.

وبگاه عرب۴۸ نوشت: «در این گزارش، اظهارات جوئل کرمل، مدیر بخش پشتیبانی عمومی در سازمان اسرائیلی شکستن سکوت نیز نقل شده است. به این سازمان حقوق بشری که با اشغالگری اسرائیل مخالف است، ارتش اسرائیل از زمان ازسرگیری جنگ علیه حماس در ماه گذشته، به شکل قابل توجهی حضور نظامی خود را در نوار غزه گسترش داده و اکنون بیش از ۵۰ درصد از خاک این منطقه را در اختیار دارد. این وضعیت، عرصه را برای فلسطینی‌ها در سرزمین‌های باقی‌مانده تنگ‌تر کرده است».
طبق این گزارش، بزرگ‌ترین منطقه پیوسته‌ای که اکنون تحت کنترل ارتش اسرائیل قرار دارد، در نزدیکی مرزهای غزه واقع شده است. در این منطقه، ارتش اسرائیل خانه‌ها، زمین‌های کشاورزی و زیرساخت‌های فلسطینیان را به‌گونه‌ای تخریب کرده که عملاً غیرقابل سکونت شده‌اند. این موضوع را نیز نظامیان اسرائیلی و گروه‌های حقوق بشری تأیید کرده‌اند.
بر پایه این گزارش، «مساحت این منطقه نظامی حائل طی هفته‌های اخیر دو برابر شده است». اسرائیل از این اقدام به‌عنوان یک فشار موقت بر حماس برای آزادی گروگان‌های باقی‌مانده—که در جریان حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به اسارت گرفته شدند—یاد می‌کند. با این حال، گروه‌های حقوق بشری و تحلیلگران هشدار داده‌اند که اسرائیل ممکن است از کنترل بر این اراضی به‌عنوان ابزاری برای اعمال سلطه بلندمدت استفاده کند. این مناطق شامل گذرگاهی نیز می‌شود که شمال نوار غزه را از جنوب آن جدا می‌کند.
در ادامه، گزارش به نقل از جوئل کرمل، مدیر بخش حمایت‌گری در سازمان اسرائیلی ضد اشغال «شکستن سکوت»، می‌نویسد: «به‌محض ایجاد این محوطه، همیشه امکان گسترش آن وجود دارد و این خود مسئله‌ای بسیار مشکل‌زاست، چراکه اساساً به این معناست که ممکن است این روند پایانی نداشته باشد. ایده ایجاد این محوطه، نابود کردن کامل هر آن چیزی است که در آنجا وجود دارد. در این منطقه گسترده، تقریباً همه چیز از بین رفته؛ واضح است که این شامل محله‌ها، زمین‌های کشاورزی و تعداد بسیار زیادی از زیرساخت‌ها می‌شود، این بیانیه در مورد نحوه اجرای این طرح صحبت می‌کند؛ به این معنا که هر کس وارد منطقه شود، به او شلیک می‌شود، چون به‌محض اینکه این منطقه به‌عنوان منطقه عملیات نظامی تعریف شود، هر فردی که به آن نزدیک شود یا واردش گردد، تروریست تلقی می‌شود».
این پژوهشگر اسرائیلی همچنین خاطرنشان کرد: «پیش از ۷ اکتبر ۲۰۲۳، چیزی شبیه به منطقه حائل عملاً وجود داشت؛ حدود ۳۰۰ متر درون خاک نوار غزه. هرچند این منطقه با گذشت زمان به‌تدریج تضعیف شد و استثناهایی وجود داشت که به مردم اجازه ورود می‌داد، بنابراین فکر می‌کنم نگاه به این مسأله به‌عنوان صرفاً گسترش منطقه‌ای از قبل موجود، اشتباه است. آنچه ما اکنون انجام داده‌ایم، در اصل ایجاد یک منطقه کاملاً جدید است؛ منطقه‌ای با سطح وسیعی از ویرانی برای شکل‌گیری آن. قواعد درگیری هم فرق کرده‌اند، چون ما دیگر درباره حضور مردم یا کشاورزی در این منطقه صحبت نمی‌کنیم؛ ما درباره چیزی حرف می‌زنیم که یکی از شاهدان آن را شبیه به هیروشیما توصیف کرد؛ نابودی کامل و فراگیر».
خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارش خود یادآور می‌شود که نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، بنیامین نتانیاهو، هفته گذشته گفته بود که «حتی پس از شکست حماس، اسرائیل کنترل امنیتی بر غزه را حفظ خواهد کرد و فلسطینی‌ها را به ترک این منطقه وادار خواهد ساخت».
در ادامه گزارش به نقل از پنج نظامی اسرائیلی که به شرط ناشناس ماندن با آسوشیتدپرس گفتگو کرده‌اند آمده است که «عملیات تخریب در نزدیکی مرزهای اسرائیل و گسترش هدفمند منطقه حائل از همان آغاز جنگ که اکنون ۱۸ ماه از آن می‌گذرد، ادامه دارد».
این گزارش همچنین به بیانیه روز دوشنبه (۷ آوریل ۲۰۲۵) سازمان «شکستن سکوت» اشاره می‌کند که در آن روایت‌هایی از سربازانی که در منطقه حائل حضور داشتند، مستند شده است. در این بیانیه، گروهی از سربازان – از جمله افرادی که با آسوشیتدپرس نیز صحبت کرده‌اند – گفته‌اند که مشاهده کرده‌اند ارتش چگونه این منطقه را به بیابانی پهناور و نابودشده تبدیل کرده است.
در واکنش به پرسشی درباره این روایت‌ها، ارتش اسرائیل مدعی شد که «در حال تلاش برای دفاع از کشور خود است، به‌ویژه برای بهبود امنیت در شهرک‌های جنوبی که در جریان حمله ۷ اکتبر به‌شدت آسیب دیدند؛ حمله‌ای که در آن حدود ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۱ تن دیگر گروگان گرفته شدند.
همچنین ارتش اسرائیل، به‌نقل از این گزارش، مدعی شده است که «دنبال آسیب‌زدن به غیرنظامیان در غزه نیست و به قوانین بین‌المللی پایبند است».
در ادامه، گزارش به روزهای آغازین جنگ اشاره می‌کند و می‌نویسد که طبق اطلاعات سازمان «شکستن سکوت»، نیروهای اسرائیلی، فلسطینیان را از تجمع‌های مسکونی نزدیک به مرز وادار به کوچ اجباری کرده و زمین‌ها را تخریب کرده‌اند تا منطقه‌ای حائل با عمق بیش از یک کیلومتر ایجاد کنند.
نیروهای ارتش همچنین منطقه‌ای معروف به «مفترق شهدا» یا «محور نتساریم» را اشغال کرده‌اند؛ منطقه‌ای که شمال نوار غزه، از جمله شهر غزه را از بقیه این باریکه ساحلی – که بیش از دو میلیون نفر در آن زندگی می‌کنند – جدا کرده است.
گزارش ادامه می‌دهد که اسرائیل پس از آغاز مجدد جنگ در ماه گذشته، وسعت منطقه حائل را دو برابر کرده و در برخی نقاط، تا سه کیلومتر درون خاک غزه گسترش داده است؛ بر اساس نقشه‌ای که ارتش اسرائیل منتشر کرده است.
در پایان، گزارش به اظهارات یعقوب غارب، استاد مطالعات محیط‌زیست در دانشگاه بن‌گوریون اشاره می‌کند؛ کسی که دهه‌هاست الگوهای کاربری زمین در مناطق اسرائیلی و فلسطینی را مطالعه می‌کند. او تأکید می‌کند که «منطقه حائل و مفترق شهدا روی‌هم‌رفته دست‌کم ۵۰ درصد از مساحت نوار غزه را در بر می‌گیرند».
در این گزارش آمده است که صدها هزار فلسطینی در اراضی‌ای زندگی می‌کردند که اکنون به منطقه عازله اسرائیلی تبدیل شده است؛ مناطقی که پیش‌تر از مراکز اصلی تولید کشاورزی در نوار غزه به‌شمار می‌رفتند. تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهند که این مناطق، که پیش‌تر بسیار پرجمعیت بودند، اکنون به تلی از ویرانه تبدیل شده‌اند. همچنین، حدود ده پایگاه نظامی جدید اسرائیل پس از پایان آتش‌بس در این نواحی مشاهده شده‌اند. اگرچه بمباران‌های اسرائیل و حملات زمینی آن در طول جنگ بخش‌های گسترده‌ای از شهرها و شهرک‌های غزه را ویران کرده‌اند، اما طبق اظهارات سربازان اسرائیلی، روند تخریب املاک در داخل منطقه عازله با دقت و برنامه‌ریزی بیشتری انجام شده و بسیار فراگیرتر بوده است.
پنج سربازی که با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت‌وگو کرده‌اند، اظهار داشتند که نیروهای اسرائیلی مأمور بودند تا اراضی کشاورزی، لوله‌های آبیاری، محصولات، درختان و هزاران ساختمان شامل بناهای مسکونی و عمومی را تخریب کنند تا برای نیروهای مقاومت فلسطینی جایی برای پنهان‌شدن باقی نماند.
بسیاری از این سربازان گفته‌اند که واحدهایشان ساختمان‌های بیشماری را تخریب کرده‌اند، از جمله مجتمع‌های صنعتی بزرگ.
یکی از سربازان واحد زرهی نیز گزارش داده که یک بولدوزر زرهی زمین را هموار کرده تا به اصطلاح «منطقه قتل» ایجاد شود؛ منطقه‌ای که هر فردی که در شعاع ۵۰۰ متری تانک‌ها ظاهر می‌شده – از جمله زنان و کودکان – هدف تیراندازی قرار می‌گرفته است.
آسوشیتدپرس در پایان گزارش خود می‌نویسد که هنوز مشخص نیست اسرائیل تا چه زمانی قصد دارد این منطقه عازله و سایر اراضی تحت کنترل خود در داخل نوار غزه را حفظ کند.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط