جمعه 30 فروردین 1404 - 09:11

کد خبر 865085

پنج‌شنبه 22 فروردین 1404 - 09:02:00


خواب زمستانی هماگ و چراغ خاموش اکران‎های نوروزی در خراسان شمالی


مهر/  قرار بود نوروز امسال چشمان هنردوستان بجنوردی به تماشای فیلم های سینمایی اکران نوروزی بر پرده سینماهای پردیس مهر هماگ بجنورد روشن شود اما بازهم این وعده ها به سرانجام نرسید.

 اهالی فرهنگ و هنر بجنورد که سالهاست به افتتاح سینما در شهر خود امیدوار بودند و برای نشستن روی صندلی‌های پردیس سینمایی هماگ و چشم دوختن به پرده نقره‌ای لحظه شماری می‌کردند این روزها از سر ناامیدی حرف می‌زنند و چشم دوختن به سینماهای خاموش برایشان دردآورتر از نبود سینما در شهراست.

پردیس سینمایی مهر هماگ که در طبقه فوقانی مجتمع هماگ ساخته شده باوجود اتمام مراحل ساخت و تجهیز به دلایل نامعلومی افتتاح نمی‌شود و این در حالی است که بارها افتتاح آن به تأخیر افتاد. این موضوع حالا واکنش فعالان فرهنگی بجنورد را در پی دارد.

قرار بود در جشنواره فیلم فجر سال گذشته افتتاح شود اما بدون ذکر دلیل راه اندازی این پروژه فرهنگی به نوروز ۱۴۰۴ موکول شد با توجه به اینکه سالن‌های پردیس سینمایی مهر هماگ آماده نمایش فیلم است قرار بود که اکران نوروزی میزبان اهالی شهر بجنورد باشد اما به دلیل فراهم نبودن زیر ساخت‌های مجتمع بار دیگر افتتاح رسمی آن به زمانی نامعلوم موکول شد.

خواب زمستانی هماگ و چراغ خاموش اکران‎های نوروزی در خراسان شمالی

راهی جز مطالبه گری عمومی نداریم

آرش ضرغامی، مجری و بازیگر بجنوردی ضمن گلایه از اشکالات موجود در زیرساخت‌های فرهنگی این شهر می‌گوید: انگار امکانات فرهنگی بجنورد پس رفت می‌کند. سینما قدس تنها سینمای این شهر دو دهه است که تعطیل شده و سینمای گلشن هم تغییر کاربری داده و به سالن همایش تبدیل شده است. البته گاهی فیلم‌هایی آنجا اکران می‌شود؛ ولی فیلم دیدن در چنین سالن‌های غیر استانداردی هرگز جای سینمای واقعی و استاندارد را نمی‌گیرد مردم مشتاق این شهر سینمای واقعی می‌خواهند.

وی ادامه می‌دهد: دلمان به ساخت سینما مهر هماگ خوش بود؛ اما با تأخیرهای مکرر در زمان افتتاح آن مواجه هستیم و در واقع کسی پاسخگوی ما نیست و این رفتار چیزی جز ناامیدی مردم به دنبال ندارد.

این هنرمند بجنوردی با اشاره به پردیس مجتمع هماگ که در طبقه فوقانی آن ۷ سالن سینما ساخته شده است، می‌گوید: این پروژه قرار بود یکی از بزرگترین مجتمع‌های فرهنگی کشور شود و چند سالن سینما تئاتر گالری و فضای فرهنگی مدرن داشته باشد، اما به نظر می‌رسد بعد از چند سال هنوز به بهره برداری نرسیده است.

او می‌گوید: به نظر می‌رسد در این مجتمع، افتتاح سالن‌های سینما چندان مورد توجه نیست و این در حالی است که دوستداران فیلم و سینما برای دیدن فیلم‌های روز به مشهد و حتی به تهران سفر می‌کنند.

این اظهارات ضرغامی در حالی است که گفته می‌شود سالن‌های سینمایی به طور کامل آماده بهره برداری است و اشکالاتی که مانع از افتتاح رسمی آن شده است مربوط به زیر ساخت‌های فنی مجتمع است که باید توسط مدیریت این مجتمع و مدیران شهر بجنورد حل شود.

مردم بجنورد عاشق فرهنگ و هنر هستند

ضرغامی معتقد است مطالبه گری مردم و رسانه‌ها می‌تواند کار را به سرانجام رساند به نظرم تنها راه حل مطالبه گری است.

او ادامه می‌دهد: مردم بجنورد باید صدای خودشان را به گوش مدیران شهر برسانند. اگر کسی از شهرداری، شورای شهر یا مدیران استانی پاسخگو نیست، رسانه‌ها باید پیگیر شوند و فضای مجازی هم ابزار قدرتمندی در این زمینه است. اگر مردم صدایشان را در فضای مجازی بلند کنند و از مدیران شهری بخواهند بهره برداری از پروژه را تسهیل و تسریع کسی نمی‌تواند در مقابل این خواسته مردم بی تفاوت بماند.

این هنرمند بجنوردی می‌گوید: مردم بجنورد بارها نشان داده‌اند که عاشق فرهنگ و هنر هستند. از این رو وقت آن رسیده که به این عشق پاسخ دهند. این مردم شایسته بهترین امکانات فرهنگی. هستند و امیدوارم هر چه زودتر این پروژه به نتیجه برسد و هنر بجنورد با یک مرکز فرهنگی واقعی دوباره جان گیرد.

گرد و خاک بر سر و روی انگیزه جوانان بجنوردی

از سوی دیگر احسان طالبی فیلمساز و به عنوان یکی از فعالان فرهنگی بجنورد می‌گوید: علاقه و استعداد سینمایی بین جوانان این شهر مشهود است. انجمن‌های فرهنگی و هنری فعالی داریم اما متأسفانه نبود امکانات مناسب و هماهنگی میان بخش‌های مختلف فرهنگی باعث شده تا این استعدادها به درستی شکوفا نشوند.

او با اشاره به اینکه قرار است این مجموعه دارای ۷ سالن سینما با ظرفیت مجموع ۷۰۰ صندلی باشد می‌گوید: این ظرفیت که می‌تواند پاسخ بسیاری از نیازهای فرهنگی شهر را دهد و به ویژه برای جوانان انگیزه بخش باشد به دلایل واهی خاک می‌خورد.

طالبی ادامه می‌دهد: وقتی یک جوان ببیند اثر خودش در سینمای شهر خودش به نمایش در می‌آید، بدون شک انگیزه‌اش برای فعالیت‌های هنری چند برابر می‌شود و علاوه بر اکران فیلم این مجتمع می‌تواند به عنوان محلی برای پاتوق‌های فرهنگی جلسات نقد فیلم و برنامه‌های هنری نیز فعالیت کند اما همه این تصورات زمانی به واقعیت تبدیل می‌شود که این مکان فرهنگی بهره برداری شود.

فعالان فرهنگی پیگیر تأخیر در افتتاحیه‌ها هستند

او ادامه می‌دهد: فعالان فرهنگی این شهر پیگیر دلایل تأخیر در افتتاح سالن‌های سینما بودیم؛ اما پاسخ شفافی دریافت نکردیم. هر کسی چیزی می‌گوید و این حرف‌ها نشان می‌دهد فعلاً نمی‌توان به محقق شدن رویاهای جوانان بجنورد امیدوار بود. ما انتظار داریم با شفافیت دلایل تأخیر و با قاطعیت زمان افتتاح را اعلام کنند تا تکمیل این پروژه مهم سرعت گیرد. این مجتمع می‌تواند به یکی از نقاط عطف فرهنگی بجنورد تبدیل شود و انگیزه و امید تازه‌ای به جوانان و هنرمندان استان دهد.

۷۰۰ صندلی خالی در شهر بی سینما

مهران رحمانی، تدوینگر، تهیه کننده، مدرس و کارگردان تلویزیونی اهل بجنورد است. او که از زیر و بم این پروژه باخبر است هم در این باره می‌گوید: سالن کاملاً تجهیز شده و آماده بهره برداری است اما متأسفانه مشکل اصلی به مدیریت مجتمع هماگ بر می‌گردد و شرکت بهمن سبز در انجام مسئولیت خود هیچ تعللی نداشته است گویا مدیریت مجتمع درگیر برخی اختلافات با شهرداری و دیگر نهادهای محلی است که باعث شده پروژه راکد بماند.

او درباره پیگیری اهالی فرهنگ و هنر برای افتتاح سالن‌های سینما مهر هماگ می‌گوید: پیگیری‌های زیادی داشتیم از رایزنی با رسانه‌ها و خبرنگاران گرفته تا ملاقات با مدیرکل جدید… و معاونت اقتصادی استانداری شخصاً پیگیر موضوع بودم، اما پاسخی روشن یا اقدامی عملی از طرف مدیریت مجتمع دیده نشد.

این فیلمساز درباره اهمیت افتتاح رسمی سالن‌های سینمای مهر هماگ با ظرفیت ۷۰۰ صندلی می‌گوید: اگر این سینما افتتاح شود نخستین سینمای استاندارد شهرمان خواهد شد. بجنورد سال‌هاست از نظر فضاهای فرهنگی در مضیقه قرار دارد. سالن‌های قدیمی تعطیل شده‌اند و جایگزینی هم وجود ندارد افتتاح این سالن می‌تواند به طور جدی کمبود فضای فرهنگی این شهر را جبران کند.»

به گفته او هم اکنون تنها یک سالن کوچک با حدود ۷۰ صندلی در شهر بجنورد فعال است که آن هم استانداردهای لازم را ندارد. این پردیس سینمایی جدید می‌تواند تمام کمبودها را جبران کند و حتی میزبان جشنواره‌ها و رویدادهای ملی در استان خراسان شمالی باشد.

خواب زمستانی هماگ و چراغ خاموش اکران‎های نوروزی در خراسان شمالی

جوانان بجنورد برای تماشای فیلم به مشهد و تهران می‌روند!

رحمانی در بخش دیگری از صحبت‌هایش به دردسرهای علاقه مندان سینما در این شهر اشاره کرده و می‌گوید: بسیاری از سینما دوستان برای دیدن فیلم به شهرهایی مثل مشهد یا تهران سفر می‌کنند. این فقط یک تفریح نیست؛ مسئله هویت فرهنگی است. چرا باید جوانان ما برای دیدن یک فیلم خوب صدها کیلومتر سفر کنند!

او می‌گوید: برای اینکه مردم بجنورد از داشتن این امکان فرهنگی محروم نشوند به نظر من مؤسسه بهمن سبز به عنوان متولی و بهره بردار این پروژه باید وارد فاز حقوقی شود. به نظر می‌رسد تعهدات مشخصی در قرارداد وجود دارد و لازم است این موارد به صورت جدی مطالبه شود چرا که ادامه این تعلل به ضرر مردم و فرهنگ استان است.

رفیق بازی‌ها مانع مطالبه گری

محمد شاکری نویسنده و کارگردان سینما و تئاتر اهل بجنورد به موضوع دیگری در این زمینه اشاره می‌کند و می‌گوید: عدم دسترسی به سالن‌های استاندارد و فضاهای فرهنگی مناسب باعث شده بخشی از جامعه به ویژه جوانان به سمت انزوا کشیده شوند. وقتی بستری برای ارائه و بروز هنر، نباشد فعالیت‌های گروهی کم رنگ شده و در نهایت شاهد افزایش ناهنجاریهای اجتماعی خواهیم بود حال آنکه وجود سالن‌های سینما می‌تواند تا حد زیادی به آرامش اعتدال اجتماعی و تلطیف فضای فرهنگی کمک کند.

خواب زمستانی هماگ و چراغ خاموش اکران‎های نوروزی در خراسان شمالی

سهم پردیس هماگ از مصوبات سفر دولت وفاق هیچ!

سراغ متولیان امر می‌رویم. مقرر شد که نزدیک به ۷ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان از بودجه عمومی به پروژه‌های مختلف راه، کشاورزی، بهداشت و درمان، آموزش و پرورش و مسائل فرهنگی استان تخصیص داده شود. بودجه‌ای به مسائل فرهنگی و آموزش و پرورش و بهداشت تخصیص یابد. اما سهم حوزه هنری از این مبلغ برای راه اندازی پردیس چقدر است؟ که پاسخ می‌دهند اطلاعی نداریم و نمی‌دانیم گره کار پردیس سینمایی کی باز می‌شود.

حال وضعیت سینما دوستانی که بیشتر از ۳۰ سال است با تعطیلی سینما قدس و سعدی معروف بجنورد در سالن غیراستاندارد و چند منظوره و فرسوده گلشن به تماشای اکران‌های فیلم‌ها نشستند چیست؟ برخی‌ها هم دیگر قید سینما رفتن را زدند.

در این میان مدیران و کارکنان شرکت بهمن سبز که در ایام زمستان شبانه روز برای راه اندازی سالن‌های سینما در نوروز تلاش می‌کردند، دلایل راه اندازی نشدن سالن‌ها را مشکلات مربوط به مجتمع تجاری هماگ عنوان می‌کنند.

خراسان شمالی از شهرهای استان‌های همجوار هم در این ماجرا محروم‌تر است چرا که در برخی شهرهای همجوار سینمای استاندارد و با تجهیزات به روز با اکران‌های نوروزی مخاطبان فراوانی را به پای گیشه‌ها کشاندند.

از اکران نوروزی جا مانده‌ایم!

اکرم صدیقی کلاته رئیس حوزه هنری خراسان شمالی می‌گوید: اواخر دهه نود در خراسان شمالی نیز به دنبال زمین مناسب برای ساخت مجموعه پردیس سینمایی بودیم اما به دلایلی این شرایط میسر نشد. همزمان با ساخت مجتمع تجاری هماگ رایزنی‌ها با سرمایه گذار آن صورت گرفت و به تهران معرفی شد. به دلیل نبود سینمای مجهز در استان و بهره‌مندی هم استانی‌های عزیز از این ظرفیت فرهنگی، سرمایه گذاری آن از سوی حوزه هنری انقلاب اسلامی کشور رخ داد.

وی با بیان اینکه پردیس مهر هماگ ۷ سالن دارد، تاکید می‌کند: نزدیک ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار برای این مجموعه فرهنگی تاکنون هزینه شده است، که تلاش کردیم با تجهیز سه سالن میزبانی جشنواره فیلم فجر را داشته باشیم که متأسفانه مشکلات زیرساختی مجتمع تجاری مردم را از این جشن بزرگ سینمایی محروم کرد و هم اکنون با ادامه روند مشکلات زیر ساختی از اکران نوروزی هم جا مانده‌ایم.

بزرگترین پروژه فرهنگی استان

صدیقی با بیان اینکه پردیس سینمایی مهر هماگ بزرگ‌ترین پروژه فرهنگی استان است که تماماً با جذب سرمایه از خارج استان تا این مرحله پیشرفت داشته اما از زمان دو استاندار قبلی برای گرفتن اعتبار استانی پیگیر هستیم، اضافه می‌کند: با اینکه بخش زیادی از این پروژه با جذب سرمایه از خارج استان اتفاق افتاد متأسفانه تاکنون حتی ریالی از اعتبارات استانی بابت این پروژه بزرگ فرهنگی استان هزینه نشده است.

وی تصریح می‌کند: در صورتی که تأکیدات مؤکد استاندار به ورود سرمایه‌های خارج استانی است اما اراده‌ای در تزریق اعتبارات داخل استان برای این پروژه فرهنگی منحصر به فرد در شمال شرق کشور وجود ندارد.

شاید بحث پردیس سینمایی مهر هماگ حوزه هنری انقلاب اسلامی به دلیل عمومیت و رفع برخی کمبودها و کاستی‌ها بسیار مهم باشد، اما نکته مهم‌تر که مغفول مانده بلاتکلیفی کسبه‌ای است که با هزاران امید سرمایه خود را در این مجموعه نهاده‌اند و در آتش بی‌عملی می‌سوزند و دم بر نمی‌آوردند.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط