شنبه 24 فروردین 1404 - 21:50

کد خبر 867758

شنبه 24 فروردین 1404 - 17:20:56


انقلاب در معماری: چگونه نماهای هوشمند دنیای ساختمان‌ها را متحول می‌کنند؟


ad/  در دنیای مدرن و روبه‌رشد ساختمان سازی، از فناوری‌های چشمگیری در بخش‌های مختلف استفاده شده است. کاربرد نماهای هوشمند یا پویا نیز یکی از این موارد مدرن و خلاق به شمار می‌آید که تلفیق معماری و فناوری است. نما در ساختمان‌ها به عنوان چهره بیرونی، اهمیت بالایی در جذابیت ظاهری آن دارد. این نماها با توجه به نوع طراحی، مصالح به کار رفته و نحوه اجرای آن در دسته بندی‌های مختلف قرار می‌گیرند. با پیشرفت تکنولوژی و طراحی سیستم‌های مدرن، نصب و اجرای نماهای هوشمند نسبت به گذشته اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
معماری سنتی در برابر نماهای هوشمند: جنگ آینده یا هم‌زیستی مسالمت‌آمیز؟
نمای ساختمان‌ها در دنیای مدرن به تدریج از سبک و اجرای سنتی به سمت مدرن می‌رود که نتیجه آن ایجاد نماهای هوشمند است. در این نماها از سیستم‌های هوشمند برای زیبایی و جذابیت بیشتر ساختمان‌ها استفاده می‌کنند. این سیستم‌ها شامل پوشش‌های متحرک، نورپردازی‌ها و انواع کنترل‌های محیطی هوشمند است. کاربرد هر کدام از این موارد که با فناوری‌های جدید ترکیب شده‌اند، باعث بالا رفتن کیفیت زندگی و بهینه سازی انرژی می‌شود. در معماری سنتی به این موارد توجه چندانی نمی‌شد و اکثر نماها با صرف انرژی و منابع طبیعی قابل اجرا بود.کمبود منابع و اهمیت انرژی در دنیای مدرن باعث شده تا انسان به دنبال راه‌هایی برای کاهش مصرف منابع طبیعی باشد. به همین دلیل نیز روزبه‌روز شاهد طراحی و اجرای نماهای هوشمند بیشتری هستیم که در آنها از کمترین منابع طبیعی استفاده می‌شود.
در حالی که کاربرد نماهای هوشمند در فضای مدرن امروزی روزبه‌روز در حال افزایش است، نظرات مختلفی در این زمینه وجود دارد. بسیاری از معماران معتقدند که با پیشرفت تکنولوژی در آینده، نماهای هوشمند جایگزین سنتی خواهند شد. آنها یکی از دلایل اصلی این نظریه را کمبود منابع طبیعی در ساخت نماهای سنتی می‌دانند. اما گروه دیگری نیز این اعتقاد را دارند که می‌توان نماهای سنتی را با فناوری‌ها و تکنولوژی‌های جدید ترکیب کرد. با کاربرد گسترده مواد نانو در بخش نماسازی و سایر مواد ارزان و کارآمد دیگر، می‌توان هزینه‌ اجرای نماهای هوشمند را به حداقل رساند. در آینده نه چندان دور قابلیت اجرای نماهای سنتی با تجهیزات مدرن وجود دارد. البته زیرساخت‌هایی نیز برای اجرای درست این نماها در آینده مورد نیاز است که باید فراهم باشد.
نماهای هوشمند: از رویا تا واقعیت
در گذشته اجرای نماهای هوشمندی که امروزه در بسیاری از شهرها و کشورهای مدرن اجرا می‌شود، شبیه به یک رویا بود. بسیاری از ما در فیلم‌ها شاهد نماهای فانتزی و خاصی در ساختمان‌ها بودیم که شاید تصور اجرای آن در دنیای واقعی امکان پذیر نبود. به عنوان مثال، کسی در گذشته نمی‌توانست تصور کند که ایده کاربرد شیشه‌های هوشمند در نمای ساختمان‌ها به یک طرح قابل اجرا تبدیل شود. با کاربرد این شیشه می‌توان کنترل و تنظیم دما را با توجه به شرایط محیطی و نیاز افراد تغییر داد. کاربرد نماهای دینامیک یا متحرک یکی دیگر از ایده‌های خیال پردازی شده‌ای بوده که امروزه به واقعیت تبدیل شده است. در این نماها، امکان تغییر حالت و شکل نما به صورت خودکار یا با کنترل کاربر وجود دارد. از عملکرد‌های مهم در نماهای هوشمند دینامیک می‌توان به کنترل میزان نور ورودی خورشید، تهویه هوا به صورت طبیعی و تنوع بصری مدرن اشاره کرد.
در بسیاری از کتاب‌ها و مقالات علمی تخیلی گذشته، فناوری‌ها و تکنولوژی‌هایی که امروزه شاهد آن هستیم، پیش‌بینی‌شده بود. نماهای هوشمند نیز یکی از این موارد تخیلی بوده که در مباحث علمی به آن اشاره شده بود. اجرای یک نمای فانتزی از یک شخصیت معروف یا شناخته شده، یکی از ایده‌های تخیلی بوده که امروزه قابل اجرا است. در بسیاری از شهرهای مدرن و توسعه یافته از نماهای فانتزی و متحرک برای جلب توجه بیشتر در تبلیغات و برندینگ استفاده می‌کنند. استفاده از اجزایی که انرژی‌های طبیعی مثل نور خورشید، نیروی وزش باد یا آب باران را به شکل های دیگر انرژی تبدیل کند، یکی دیگر از ایده‌های غیر قابل دسترس بوده است. امروزه با به‌کارگیری ابزارهای مختلف و ترکیب آن با فناوری، این ایده به واقعیت تبدیل شده که تأثیر قابل توجهی در کاهش هزینه‌ها دارد.
مصالح هوشمند: موادی که نفس می‌کشند!
طراحی نماهای هوشمند، نتیجه استفاده از مصالح ساختمانی خاصی است که با نمونه‌هایی که در گذشته استفاده می‌شد، تفاوت دارد. با توجه به تغییراتی که در دنیای مدرن انجام می‌گیرد، معماری در آینده به صورت نوین و مدرن خواهد بود. در چنین شرایطی، کاربرد مصالح هوشمند به یکی از عوامل اجتناب ناپذیر در ساختمان سازی و اجرای نماهای هوشمند تبدیل شده است. تنوع مصالح هوشمند روزبه‌روز در حال افزایش می‌باشد که هر کدام از آنها دارای ویژگی‌های مخصوص به خود هستند. برخی از این مصالح شامل موارد زیر می‌باشند.
 عایق‌های پشمی: مواد پشمی به دلیل جذب بالای رطوبت، عایق بهتری نسبت به بسیاری از مواد مصنوعی است. این ماده با جذب مواد شیمیایی، تأثیر قابل توجهی در جذب مواد شیمیایی نیز دارد که باعث تهویه هوای داخل ساختمان‌ها خواهد شد.
 صفحه‌های خورشیدی: کاربرد صفحه‌های خورشیدی کوچک در نمای ساختمان‌ها با هدف تبدیل انرژی، یکی از سیستم‌های کاربردی و نوین به شمار می‌آید. مهم‌ترین مزیت نصب این صفحه‌ها، کاهش هزینه‌های مربوط به انرژی الکتریکی و گرمایی است.
 عایق‌های قارچی: از ریشه‌های قارچی برای تهیه مصالح ساختمانی استفاده می‌شود که مقاومت بسیار بالایی دارند. این عایق‌ها نسبت به مواد فایبرگلاس مزیت‌های بیشتری داشته و تجزیه پذیر هستند.
 شیشه هوشمند: تابش نور خورشید به شیشه در تابستان برای بسیاری از افراد آزار دهنده است و گرمای آن در بسیاری از مواقع با نصب کولر نیز رفع نمی‌شود. با نصب شیشه هوشمند می‌توان از ورود بسیاری از امواج خورشیدی به داخل ساختمان‌ها جلوگیری کرد.
سیستم‌های کنترل هوشمند: آیا ساختمان‌ها به مغز نیاز دارند؟
کاربرد هوش مصنوعی در اجرای نماهای هوشمند به یک امر اجتناب ناپذیر تبدیل شده است. یکی از نقش‌های مهم هوش مصنوعی در معماری، کمک به بهبود فرایند طراحی می‌باشد. الگوریتم‌ها و قوانین مختلفی که در هوش مصنوعی وجود دارند، به معماران این امکان را می‌دهد تا در طراحی از بهترین ایده‌ها استفاده کنند. به کمک برنامه‌های مختلف هوش مصنوعی، می‌توان داده‌های مربوط به انرژی‌های مصرفی، نورپردازی‌ها، نیاز مخاطبان و سایر عوامل تأثیرگذار در نما را مورد بررسی قرار داد. نتیجه این بررسی‌ها، ارائه طرح‌هایی با کمترین میزان هزینه و صرف حداقل انرژی خواهد بود. یکی دیگر از قابلیت‌های این برنامه‌ها، انتخاب مصالح و موادی است که نقش قابل توجهی در پایداری و افزایش طول عمر بناها دارند.
یکی از رویاهای انسان در ساختمان سازی، فکر کردن و تصمیم گیری ساختمان به صورت خودکار در مورد مصرف انرژی و کاهش آن است. هوشمند سازی ساختمان در دنیای مدرن دقیقاً این رویا را به واقعیت تبدیل می‌کند. سرعت پیشرفت تکنولوژی و کاربرد فناوری در دنیای پر سرعت امروزی باعث شده تا زندگی انسان‌ها هر روز راحت‌تر شود. در حال حاضر، استفاده از تجهیزات هوشمند در ساختمان‌ها و مجتمع‌های تجاری به یک ضرورت برای کاهش هزینه‌ها و مدیریت بهتر تبدیل شده است. در بسیاری از تجهیزات با ترکیب خلاقیت و تکنولوژی، هزینه‌ها به صورت قابل توجهی کاهش می‌یابند و تجربه‌ای لذت بخش برای کاربر فراهم می‌شود. کاربرد فناوری‌های پیشرفته در ساختمان‌های هوشمند باعث می‌شود تا نور به صورت خودکار قطع و وصل شود، امکان تغییرات دمایی به صورت خودکار انجام شود و بتوان از انرژی‌های طبیعی برای تبدیل آن به شکل‌های دیگر انرژی استفاده کرد.
انرژی‌های تجدیدپذیر در نماها: آیا ساختمان‌ها می‌توانند خودکفا شوند؟
یکی از اولین و اصلی‌ترین مواردی که در طراحی و اجرای نماهای هوشمند اهمیت دارد، کاربرد مصالح پایدار است. این مصالح با ویژگی‌هایی که دارند، میزان مصرف مواد طبیعی مثل آب، سنگ، خاک و... را به حداقل می‌رسانند. با به‌کارگیری برخی ابزارهای خاص مثل پنل‌های خورشیدی و توربین‌های بادی در نماها نیز امکان تبدیل انرژی‌های طبیعی به الکتریکی، گرمایی و مکانیکی وجود دارد. استفاده از پنل‌های خورشیدی یا توربین‌های بادی، یک ایده خلاقانه برای کاهش وابستگی‌ها به منابع انرژی‌هایی است که با سوخت فسیلی تولید می‌شوند. استفاده از این فناوری‌ها با توجه شرایط و موقعیت مکانی ساختمان‌ها، می‌تواند باعث بهینه سازی میزان مصرف انرژی شود.
استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در طراحی و اجرای نماهای هوشمند، یک راهکار اساسی برای کاهش مصرف انرژی‌های فسیلی و آلودگی‌های حاصل از آن خواهد بود. استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر مزیت‌های بسیار زیادی برای محیط زیست و زندگی انسان‌ها دارد؛ چون روزبه‌روز با محدودیت سوخت‌های فسیلی روبرو هستیم. در حال حاضر، پیشرفت تکنولوژی به مرحله‌ای رسیده که می‌توان در اجرای کامل ساختمان‌ها از انرژی‌های تجدیدپذیر استفاده کرد. کاربرد انواع پنل‌های خورشیدی برای تولید انرژی الکتریکی و گرمایی، انواع توربین‌های بادی برای تولید برق و تهویه طبیعی هوا، کاربرد عایق‌های طبیعی مثل پشم گوسفند یا سلولزهای بازیافتی، استفاده از چوب‌های بازیافتی به جای نمونه‌های طبیعی تازه بریده شده و بسیاری از موارد دیگر، می‌توانند به تامین انرژی‌های تجدیدپذیر در ساختمان‌ها کمک کنند.
ویلاهای هوشمند: آیا نماهای هوشمند زندگی لاکچری را متحول می‌کنند؟
در ویلاهای هوشمند از سیستم‌های تکنولوژی متنوعی استفاده می‌شود که هر کدام از آنها نقش مهمی در کیفیت زندگی انسان‌ها دارند. این سیستم‌ها شامل بخش‌های امنیتی، صوتی و تصویری، تهویه، کنترل دما و بسیاری از موارد دیگر هستند. تمام کسانی که دنبال یک زندگی لوکس و مجهز هستند باید به کاربرد سیستم‌های هوشمند در نما و بخش‌های داخلی ساختمان‌ها توجه ویژه داشته باشند.
ویلاهای هوشمند، نمایی از آینده زندگی لوکس
کاربرد نماهای هوشمند فقط بخشی از پروژه اجرایی در ویلاهای مدرن به شمار می‌آید. چون در بسیاری از بخش‌های داخلی نیز از فناوری‌های روز دنیا در کنار معماری مدرن استفاده شده که ایجاد کننده سطح جدیدی از آرامش است. در این ویلاها، تمام تجهیزات مدرن در بخش‌های صوتی، گرمایشی، نوری و...با یکدیگر در ارتباط بوده و به یک سیستم مرکزی قابل کنترل متصل هستند. کاربرد فناوری‌های هوشمند در تجهیزات مدرن باعث می‌شود تا با یک اپلیکیشن ساده روی گوشی تلفن، بتوان به تمام بخش‌های ویلا نظارت داشت.
کنترل هوشمند نما در ویلاها: از نورپردازی تا امنیت
کاربرد فناوری و سیستم‌های مختلف در نماهای هوشمند باعث مدیریت انرژی و نظارت بهتر بر تمام بخش‌های ویلاها خواهد شد. برای هوشمند سازی نما در ویلاها می‌توان از سیستم‌های مختلفی مثل دوربین‌های مدار بسته، سیستم‌های تهویه مطبوع، تنظیم خودکار نور بر اساس ساعات روشنایی روز و نصب توربین‌های بادی و پنل‌های خورشیدی برای تبدیل انرژی طبیعی به سایر حالات انرژی استفاده کرد. در سیستم‌های نورپردازی، برنامه کنترل و مدیریت پنل به گونه‌ای تنظیم می‌شود که روشنایی لامپ‌ها با تاریکی هوا فعال شود. کاربرد شیشه‌های هوشمند نیز باعث جلوگیری از ورود انرژی و گرمای بیش از حد خورشید می‌شود که نتیجه آن کنترل دمای داخل ساختمان‌ها خواهد بود.
استفاده از فناوری‌های هوشمند در ویلاهای مدرن، نمادی از زندگی راحت و لوکس در دنیای پیشرفته است. در این ویلاها، معماری مدرن با فناوری هوشمند ترکیب شده و نتیجه آن راحتی، امنیت و کارایی بالا برای ساکنین آن خواهد بود. در طراحی ویلاهای مدرن به تمام موارد زیر با اجرای تکنولوژی‌ها و سیستم‌های پیشرفته توجه شده است.
 ایجاد و افزایش حس امنیت: اولین و اصلی‌ترین دلیلی که باعث کاربرد سیستم‌های هوشمند در ویلاهای مدرن می‌شود، ایجاد و افزایش حس امنیت است.
 راحتی و آسایش بیشتر: بسیاری از این سیستم‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که با یک اشاره، می‌توان کنترل کامل روی بخش‌های مختلف ویلا را داشت. البته علاوه بر آسایش بیشتر، حس لوکس بودن نیز نتیجه کاربرد سیستم‌های هوشمند در ویلاهای مدرن است.
 کاهش مصرف انرژی و بهینه در کاربرد آن: جلوگیری از اتلاف انرژی و استفاده بهینه آن یکی از موضوعات مهم در زندگی مدرن بوده که فقط در سیستم‌های هوشمند قابل اجرا است.
⏺ سازگاری سیستم‌ها و مصالح هوشمند با محیط زیست: در اکثر سیستم‌ها و مصالحی که برای اجرای نماها و ویلاهای هوشمند استفاده می‌شود، سازگاری با محیط و کاربرد منابع طبیعی در اولویت قرار دارد. این ویژگی باعث شده تا سیستم‌ها و مصالح مدرن، سازگاری لازم با محیط زیست را داشته باشند.
طراحی نماهای هوشمند برای ویلاها: شخصی‌سازی یا استانداردسازی؟
کاربرد نماهای هوشمند در هر کدام از ساختمان‌ها و ویلاها به شرایط و نیاز مخاطبان بستگی دارد. این نماها در انواع گوناگون و با استفاده از مصالح مختلفی قابل اجرا هستند که هر کدام از آنها ویژگی‌های مخصوص به خود را دارند. آشنایی با سیستم‌های پیشرفته برای نماهای مدرن که روزبه‌روز در حال گسترش هستند، بسیار مهم است. کاربرد درست این سیستم‌ها با توجه به شرایط ساختمان‌ها و ویلاها باعث می‌شود تا بتوان بهترین انتخاب‌ها را در راه اندازی نماهای هوشمند داشت. مخاطب در ابتدا باید موقعیت ویلا را از لحاظ شرایط آب و هوایی و موقعیت جغرافیایی بسنجد. حال با توجه به سبک نما، مصالح و سیستم‌های هوشمند برای مدیریت انرژی و بخش‌های مختلف ساختمان استفاده خواهد شد.
تا اینجای مقاله فقط در مورد مزیت‌های اجرایی در نماهای هوشمند صحبت شد و به چالش‌های آن اشاره‌ای نشد. ولی این نماها در کنار تمام مزیت‌هایی که برای انسان و محیط زیست دارند، می‌توانند چالش‌هایی نیز داشته باشند. این چالش‌ها را به صورت کلی می‌توان در بخش‌های زیر بیان کرد.
 بالا بودن هزینه‌های اجرایی: بسیاری از تکنولوژی‌های پیشرفته‌ای که در این نماها اجرا می‌شوند، نیاز به سرمایه گذاری‌های بالا دارند. به همین دلیل نیز بسیاری از افراد به دلیل محدودیت بودجه، شرایط لازم برای اجرای سیستم‌های هوشمند در نماهای مدرن را ندارند.
 نیاز به افراد متخصص و کاربلد: اجرای درست سیستم‌های هوشمند در نماها، نیاز به تخصص فنی و افرادی است که علم لازم در مورد آن را داشته باشند. کمبود نیروی متخصص برای اجرای این سیستم‌ها در نماهای مدرن، یکی از چالش‌های موجود در این حوزه است.
⏺ نگرانی‌های زیست محیطی: اکثر مصالح و موادی که در سیستم‌های هوشمند استفاده می‌شوند، قابل بازیافت هستند. ولی برخی از مواد نیز وجود دارند که در صورت عدم بازیافت، می‌توانند مشکلات جبران ناپذیری به محیط زیست و موجودات زنده وارد کنند.
نماهای هوشمند و محیط زیست: دوست یا دشمن؟
طراحی و اجرای نماهای هوشمند، نقش مهمی در حفظ منابع طبیعی و بالا بردن کیفیت زندگی انسان‌ها دارند. این رویکرد علاوه بر تبدیل انرژی به شکل‌های دیگر و صرفه جویی در آن، باعث راحت‌تر شدن زندگی انسان‌ها نیز می‌شود. این نماها توانایی لازم برای تبدیل انرژی خورشیدی به شکل‌های دیگر، کاهش مصرف انرژی و اثرات منفی بر زندگی انسان‌ها را دارند. برخی از تأثیرات استفاده از نماهای هوشمند بر محیط زیست را می‌توان به صورت زیر بیان کرد.
 تبدیل انرژی خورشیدی به الکتریکی: نصب پنل‌های خورشیدی در نمای ساختمان‌های هوشمند، یک راهکار عالی برای تبدیل انرژی خورشیدی به شکل‌های دیگر انرژی مثل الکتریکی و گرمایی است. در حال حاضر به دلیل کمبود منابع فسیلی، اجرای این سیستم یک روش ایده آل برای تولید برق در ساختمان‌های مدرن است.
 استفاده از مصالح قابل بازیافت: کاربرد مصالح قابل بازیافت و طبیعی در نماهای هوشمند، یکی از بهترین راه‌هایی است که میزان آسیب به طبیعت را به حداقل می‌رساند. مصالح طبیعی قابل بازیافت و کاربرد انرژی‌های تجدیدپذیر، بهترین ایده برای حفظ محیط زیست و جلوگیری از آسیب به آن هستند.
⏺ کاهش گرمایش زمین: کاربرد سیستم‌های هوشمند در نماهای مدرن باعث می‌شود تا با استفاده مؤثرتر از انرژی، بتوان میزان گرمایش زمین را کنترل کرد. این رویکرد با کاهش وابستگی به سوخت‌های فسیلی و افزایش میزان استفاده از انرژی‌های پاک که قابلیت تجدید دارند، امکان پذیر است.
تأثیرات اجرای نماهای هوشمند در تمام حالات مثبت نبوده و می‌توانند تأثیرات منفی نیز بر محیط زیست داشته باشد. تمام مصالحی که برای اجرای نماهای مدرن و هوشمند استفاده می‌شوند، قابل بازیافت هستند و حتماً باید به چرخه طبیعی بازگردانده شوند. عدم بازیافت برخی از مواد و مصالح، می‌تواند خسارت‌های جبران ناپذیری به طبیعت و موجودات زنده وارد کنند.
استفاده از انرژی‌های پاک و فناوری‌های پیشرفته در طراحی نماهای هوشمند، علاوه بر کاهش تأثیرات زیست محیطی، باعث ایجاد فضایی بدون آلودگی خواهد شد. طبق بررسی‌هایی که انجام شده، فرایندهای ساخت و ساز نقش مهمی در تولید گازهای گلخانه‌ای دارند. در چنین شرایطی برای کاهش ردپای کربن، حرکت کردن به سمت معماری نوین و ضرورت استفاده از انرژی‌های پاک اجتناب ناپذیر است. برای به حداقل رساندن ردپای کربن، از منابع انرژی تجدیدپذیر مثل نور خورشید، انرژی باد و بسیاری از مصالح ساختمانی قابل بازیافت استفاده می‌شود. برخی از مهم‌ترین تکنولوژی‌هایی که در نماهای هوشمند برای کاهش ردپای کربن در محیط زیست استفاده می‌شود، شامل موارد زیر است.
 نصب پنل‌های خورشیدی روی نمای ساختمان‌ها برای تولید برق، بدون وابستگی به سوخت‌های فسیلی
 نصب توربین‌های بادی روی نما و پشت بام‌ها برای تولید انرژی و کاهش آلاینده‌ها در مناطق بادخیز
 استفاده از سیستم‌های سرمایش و گرمایش زمین گرمایی با بهره گیری از دمای ثابت زیرزمینی برای کاهش مصرف انرژی ساختمان‌ها
⏺ کاربرد تهویه‌های طبیعی در نماها برای بهبود کیفیت هوای داخلی و خارجی ساختمان‌ها
⏺ نصب سیستم‌های طبیعی تهویه و انرژی‌های پاک برای کاهش آلاینده‌ها و ایجاد محیطی سالم برای زندگی
هزینه‌های نماهای هوشمند: سرمایه‌گذاری یا هزینه اضافی؟
یکی از مهم‌ترین فاکتورهایی که در اجرای نماهای هوشمند به آن توجه می‌شود، هزینه‌های آن است. بسیاری از افراد معتقدند که مساحت نما به عنوان یکی از عوامل مهم، روی قیمت نهایی در هوشمند سازی نماها تأثیر مستقیم دارد. ولی مساحت فقط یکی از فاکتورهای تعیین کننده هزینه‌های هوشمند سازی در نماها به شمار می‌آید. عوامل دیگری که روی قیمت نهایی تأثیر دارند، شامل موارد زیر هستند.
 نوع تجهیزات: نوع و کیفیت تجهیزاتی که در هوشمند سازی نماها استفاده می‌شود، یکی از عوامل مهم در تعیین هزینه‌های اولیه است. کیفیت و برند تولید کننده این تجهیزات با یکدیگر متفاوت بوده و روی عملکرد و عمر مفید آنها تأثیر مستقیم دارد.
⏺ اجرای نمای هوشمند با توجه به نیاز و خواسته مشتری: همه نماهای هوشمند در یک سطح و به یک شکل قابل اجرا نیستند. کاربرد هر کدام از سیستم‌ها و تجهیزات هوشمند در نماها دارای قیمت و هزینه مخصوص به خود بوده که روی قیمت نهایی پروژه نیز تأثیر خواهد داشت.
 انتخاب و کاربرد نوع پنل‌ها: استفاده از پنل‌های هوشمند در نماهای مدرن به کاربر این امکان را می‌دهد تا تجهیزات مدرن را به راحتی مدیریت کند. انواع پنل‌ها در بازار وجود دارند که نمونه‌های لمسی آن رنج قیمت بالاتری نسبت به مدل‌های معمولی دارند.
استفاده از تجهیزات مدرن و انواع سیستم‌ها در نماهای هوشمند به دلیل هزینه‌های بالا شاید در ابتدا برای بسیاری از افراد توجیه اقتصادی نداشته باشد. ولی مزیت‌های استفاده از این نماها باعث شده تا روزبه‌روز بر مخاطبان آن افزوده شوند. با کاهش منابع انرژی فسیلی در جهان و آسیب‌هایی که روزبه‌روز به محیط زیست وارد می‌شود، کاربرد سیستم‌های مدرن در نماها برای استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر به یک امر ضروری تبدیل شده است. به‌عنوان مثال برای تولید انرژی برق در حجم‌های بالا، میزان منابع انرژی فسیلی روبه‌کاهش بوده و نمی‌توان فقط به این منابع اکتفا کرد. با نصب یک پنل خورشیدی روی نمای ساختمان، تبدیل انرژی خورشیدی به گرمایی و الکتریکی بسیار راحت است. ولی نصب این پنل‌ها کار آسانی نبوده و نیاز به صرف هزینه‌های بالا و استفاده از نیروی متخصص می‌باشد.
نماهای هوشمند در ایران: رویا یا واقعیت؟
اجرای نماهای هوشمند در ایران و بسیاری از کشورهای مدرن و در حال توسعه، علاوه بر مزیت‌ها، دارای چالش‌هایی نیز هست. کسانی که قصد اجرای این نماها را دارند باید نسبت به چالش‌ها و مزیت‌های این پروژه‌ها اطلاعات لازم را داشته باشند. مهم‌ترین مزیت‌ها در انواع نماهای مدرن و هوشمند را می‌توان به صورت زیر عنوان کرد.
 کاهش میزان مصرف انرژی تا 30 درصد: با نصب مصالح و تجهیزات پیشرفته در این نماها، اتلاف انرژی به حداقل می‌رسد و از طرف دیگر نیز میزان مصرف انرژی کاهش می‌یابد.
 کمک به بهبود رفاه و آسایش ساکنان ساختمان: یکی از مزیت‌های اصلی استفاده از تجهیزات مدرن، کمک به آسایش و راحتی انسان در عصر حاضر است. هدف از طراحی هر کدام از تجهیزات در نمای ساختمان‌ها، کاهش مصرف انرژی، کاربرد انرژی‌های تجدیدپذیر و ایجاد شرایطی راحت برای زندگی خواهد بود.
 افزایش ارزش و قیمت ساختمان‌ها: بناهایی که در نمای آنها از تجهیزات مدرن و هوشمند استفاده شود، قیمت و ارزش بالاتری نسبت به ساختمان‌های معمولی دارند.
 کاهش هزینه‌های مربوط به نگهداری: بسیاری از مصالحی که در نماهای هوشمند به کار می‌روند، مقاومت بالایی داشته و قابلیت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر را دارند. این ویژگی‌ها باعث می‌شوند تا هزینه‌های مربوط به نگهداری آنها نیز نسبت به نماهای معمولی کمتر باشد.
در کنار تمام مزیت‌های موجود در نماهای هوشمند، چالش‌هایی نیز وجود دارد که باعث محدودیت اجرای آنها شده است. مهم‌ترین این چالش‌ها شامل موارد زیر است.
 هزینه‌های اولیه بسیار بالا برای راه اندازی و اجرای سیستم‌های هوشمند: قیمت خرید سیستم‌های هوشمندی که در نماهای مدرن استفاده می‌شوند، بسیار بالاست. در چنین شرایطی تمام افراد از بودجه لازم برای خرید تجهیزات و سیستم‌های هوشمند برخوردار نیستند.
⏺ برخورداری از تخصص فنی برای نگهداری از نماهای هوشمند: تجهیزاتی که در نماهای مدرن استفاده می‌شوند، نیاز به نگهداری‌های خاص دارند. کمبود تخصص و مهارت لازم در نگهداری‌های تخصصی، جزء چالش‌هایی است که بسیاری از افراد با آن درگیر هستند.
پیچیدگی تجهیزات و سیستم‌های کنترل: به دلیل پیچیدگی سیستم‌های کنترل که برای مدیریت بهتر تجهیزات مدرن طراحی شده‌اند، تمام افراد توانایی کار با آنها را ندارند. این شرایط نیز به یک چالش مهم در نصب و مدیریت سیستم‌های هوشمند تبدیل شده است.
برای اجرای نماهای هوشمند در ساختمان‌های مدرن و پیشرفته، ابتدا نیاز به فراهم کردن برخی از زیر ساخت‌هاست. مهم‌ترین زیر ساخت‌ها برای اجرای نماهای مدرن و هوشمند شامل؛ اتصالات اینترنت اشیا یا LOT، نرم افزارها و سخت افزارهای مختلف برای کنترل و مدیریت سیستم‌ها و شبکه‌های ارتباطی مثل پروتکل‌های bms است. در هر کدام از این زیر ساخت‌ها نیز به دسته بندی‌ها و انواع گوناگون تقسیم می‌شوند که در نماهای مختلف کاربرد دارند. درصد بالایی از این زیر ساخت‌ها در کشور وجود داشته و قابلیت اجرا در نماهای مدرن و پیشرفته را دارند. در حال حاضر معدودی از شرکت‌های مجری نما در ایران و خاورمیانه از جمله  نمای فلزی هوشمند و نمای شیشه ای هوشمند را با بهترین کیفیت طراحی و اجرا می کنند و توسعه می دهند . با توجه به افزایش مشکلات زیست محیطی در کشور و کمبود منابع انرژی فسیلی در آینده، اجرای نما و خانه‌های هوشمند اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.
آینده نماهای هوشمند: آیا ساختمان‌ها زنده خواهند شد؟
کاربرد نماهای هوشمند به عنوان تغییرات اساسی در ساخت و سازها، می‌توانند تحولات بزرگی در بخش‌های مختلف زندگی انسان‌ها ایجاد کنند. فناوری‌های هوشمندی که در نماها استفاده می‌شوند، علاوه بر افزایش کارایی و ایمنی ساختمان‌ها، نقش مهمی در حفظ منابع طبیعی و صرفه جویی انرژی دارند. در گذشته، هوشمند سازی نما و ساختمان به سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی محدود بود ولی در حال حاضر، این فرایند به یک تغییر بزرگ در ساخت و ساز تبدیل شده است.
از مهمترین نتایج هوشمند سازی نما و بخش‌های مختلف ساختمان‌ها می‌توان به بهینه‌سازی مصرف انرژی، کنترل روشنایی و تغییرات دما، افزایش امنیت ساختمان‌ها و بهبود کیفیت زندگی انسان‌ها اشاره کرد. در آینده‌ای نه چندان دور، ساختمان‌ها به سیستم‌های یکپارچه هوشمند تبدیل خواهند شد. کاربرد حسگرها و سیستم‌های مدرن دیگر در نما و بخش‌های داخلی ساختمان‌ها باعث خواهد شد تا اطلاعات بیشتری از بنا در بخش‌های تغییرات دمایی، نورپردازی‌ها و نحوه استفاده از انرژی‌های طبیعی و تجدیدپذیر، تجزیه و تحلیل شوند.
یکی از موضوعاتی که در مورد نماهای هوشمند اهمیت دارد، افزایش تعامل آنها با انسان‌ها است. کاربرد سیستم‌های هوشمند در نماسازی و بخش‌های مختلف ساختمان‌ها باعث خواهد شد تا دیگر نیازی به زدن دکمه و تجهیزات کنترلی نباشد. تنها با اتصال جریان برق سیستم‌های مختلف، تمام پنل‌ها و سنسورها به صورت اتوماتیک فعالیت خواهند داشت. استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در ساختمان سازی هوشمند جزء مواردی است که در آینده به آن توجه ویژه خواهد شد. از آنجایی که حفظ محیط زیست برای نسل‌های جدید از اهمیت بالایی برخوردار است، طراحی و اجرای ساختمان‌های مدرن به سمت پایداری بیشتر می‌روند. استفاده از مواد قابل بازیافت، کاهش استفاده از مصالح ناسازگار با محیط زیست و حمایت از کاربرد انرژی‌های تجدیدپذیر باعث می‌شود تا ساختمان‌های هوشمند به موجودات زنده‌ای تبدیل شوند که تعامل لازم با انسان‌ها را داشته باشند.
نتیجه‌گیری: آیا نماهای هوشمند آینده معماری هستند؟ 
نکته‌ای که در مورد نماهای هوشمند یا هوشمند سازی ساختمان‌ها وجود دارد این است که روزبه‌روز شاهد کاربرد سیستم‌های بیشتری هستیم. این سیستم‌ها نسبت به رفتار و الگوهای زندگی انسان‌ها شناخت بیشتری دارند؛ ولی کاربرد آنها در کنار تمام مزیت‌ها، چالش‌هایی نیز به همراه خواهد داشت. کاربرد تمام سیستم‌های هوشمند در نمای ساختمان‌ها باعث کاهش مصرف انرژی، قابلیت استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و کنترل بیشتر بر بخش‌های مختلف ساختمان‌ها خواهد شد. در مقابل این مزیت‌ها، اجرای نماهای هوشمند با هزینه‌های بسیار بالایی همراه است و مراقبت از سیستم‌های مدرن نیز نیاز به نیروی متخصص دارد. هزینه‌های بالا در اجرای نماهای هوشمند و کمبود نیروی متخصص جزء چالش‌های اصلی هوشمندسازی ساختمان‌ها به شمار می‌آید. در نماهای هوشمند، بخش‌های مختلف آن با اینترنت اشیا تعامل بالایی دارند و این امر باعث کنترل راحت‌تر اجزای نما می‌شود.
در دنیای طراحی و سازه‌های جدید معماری، از فناوری‌های نوین و هوشمند در بخش‌های مختلف ساختمان‌ها استفاده می‌کنند. هدف از کاربرد این فناوری‌ها، پیشرفت امنیت، صرفه جویی در مصرف انرژی، استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر و پیشرفت سطح معماری است. هدف از کاربرد سیستم‌های هوشمند و مدرن در معماری‌های جدید، راحت‌تر کردن شرایط زندگی انسان‌ها است. با توجه به تغییراتی که در محیط زیست و سبک زندگی انسان‌ها ایجاد می‌شود، این تکنولوژی‌ها به استانداردهای جدیدی در زندگی انسان‌ها تبدیل خواهند شد. کاهش منابع انرژی فسیلی باعث خواهد شد تا برای تولید انرژی الکتریکی اقدام به نصب پنل‌های خورشیدی روی نمای تمام ساختمان‌ها کرد. برای تهویه هوای داخل و خارج ساختمان‌ها نیز سراغ نصب توربین‌‌های بادی روی نمای ساختمان‌ها خواهند رفت.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط