چهارشنبه 28 فروردین 1404 - 17:10

کد خبر 872383

چهارشنبه 28 فروردین 1404 - 11:38:10


اضطراب و افسردگی از شایع‌ترین اختلالات خلقی بانوان است


ایسنا/رئیس بیمارستان ۲۲ بهمن قزوین و متخصص اعصاب و روان گفت: ابتلاء به اختلالات خلقی در بانوان بسیار شایع‌تر از آقایان است. این اختلالات معمولاً برجنبه‌های مختلف زندگی به‌خصوص وضعیت عاطفی فرد تأثیر می‌گذارد و کیفیت زندگی را کاهش می‌دهد. اضطراب و افسردگی از فراگیرترین نوع اختلالات خلقی در بانوان است که در این مصاحبه به آن پرداخته‌ایم.

عادله عسکری دیارجانی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: شایع‌ترین اختلال در حوزه اعصاب و روان زنان، اضطراب است. حمله پانیک شایع‌ترین اختلال است که در بانوان بسیار دیده می‌شود. پانیک یک نوع حمله اضطرابی است که به‌طور ناگهانی رخ می‌دهد و به علائم جسمی و روانی مختلف مثل تپش قلب، تنگی نفس، درد قفسه سینه و ترس از مرگ منجر می‌شود.

رئیس بیمارستان ۲۲ بهمن با بیان اینکه افسردگی در بانوان یکی دیگر از شایع‌ترین اختلالات مربوط به اعصاب و روان است، بیان کرد: افسردگی یک بیماری است که بر اساس یک سری مؤلفه‌ها مانند مدت‌زمان، تعریف می‌شود. معمولاً افسردگی یک زمینه ژنتیکی و محیطی دارد. یعنی فردی که از نظر ژنتیکی مستعد افسردگی است اگر در شرایط استرس‌زا قرار بگیرد، ممکن است اختلال افسردگی در او بروز پیدا کند.

وی ادامه داد: در برخی مواقع بروز افسردگی نیاز به عوامل محیطی و شرایط استرس‌زا ندارد. برای پیشگیری از افسردگی باید شناخت کافی از این اختلال داشته باشیم و در کنار آن علاوه بر اینکه برای درمان اقدام کنیم باید تلاش کنیم تا از عوامل استرس‌زا و محیط‌های استرس‌زا دور شویم. پرخاشگری، خشونت‌های خانگی، درگیری‌های لفظی و والد آزاری ازجمله عوامل ابتلاء به افسردگی است.

عسکری دیارجانی خاطرنشان کرد: بیشترین موضوعی که باعث می‌شود، افسردگی و سایر اختلالات مربوط به اعصاب و روان در زنان بروز پیدا کند، انتظار بیش‌ازحد از یک زن در مقام همسر و مادر است. احساس پوچی و بی‌ارزشی به زنان به‌مراتب باعث ظهور مشکلات اعصاب و روان می‌شود. چنانچه در خانواده همکاری بین اعضای خانواده با مادر یا همسر زیاد باشد به‌مراتب مشکلات مربوط به اعصاب و روان کمتر است، بنابراین خانواده نقش مهمی در سلامت روان یک زن دارد.

وی با بیان اینکه در اکثر موارد افسردگی نشانه ندارد و در برخی مواقع در قالب دردهای عضلانی و مفصلی خود را نشان می‌دهد، افزود: رفتن به سفر، خرید، سورپرایز شدن در بانوان تأثیر قابل‌توجهی در کاهش ابتلا به اختلالات خلقی و همچنین طول درمان دارد اما چنانچه فردی دچار اختلالات خلقی بود و مواردی مانند سفر، خرید و سایر مواردی که در حالت عادی می‌تواند یک زن را خوشحال کند برایش آزاردهنده بود، باید خانواده و اطرافیان ملاحظه او را داشته باشند و برای درمان از روش دارودرمانی استفاده کنند تا فرد تمایلش نسبت به این موارد بازگردد.

 این متخصص اعصاب و روان گفت: اصطلاح غلطی که در مواجهه با بیماران اعصاب و روان وجود دارد؛ این است که به بیمار می‌گویند تو باید خودت بخواهی و شادباشی درصورتی‌که این موضوع خواستنی نیست و درمان شدنی است.

وی با اشاره به اختلالات فرا هورمونی زنان، افزود: نوسانات شدید خلقی، قاعدگی نامنظم، ناباروری، کاهش میل جنسی، بی‌خوابی و کاهش و افزایش ناگهانی وزن از مهم‌ترین علائم اختلالات هورمونی است.

رئیس بیمارستان ۲۲ بهمن قزوین خاطرنشان کرد: در دوران PMS بانوان (پنج‌ تا ۱۰ روز پیش از قاعدگی) بیشترین اختلافات زوجین شکل می‌گیرد، بنابراین آگاهی خانواده به‌خصوص همسر از PMS بسیار حائز اهمیت است.

عسکری دیارجانی در پایان در خصوص سلامت بهداشت روان در بانوان گفت: مراقبت بانوان از سلامت روان نسبت به آقایان بیشتر است همچنین تمایل به درمان‌پذیری خانم‌ها نسبت به آقایان بیشتر است اما در بسیاری از موارد خانواده نسبت به درمان همسر و یا مادر به‌خصوص درمان در قالب بستری و تحت مراقبت موضع‌گیری دارد که در این زمینه باید فرهنگ‌سازی شود. ‌


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط