شنبه 31 فروردین 1404 - 17:53

کد خبر 873600

پنج‌شنبه 29 فروردین 1404 - 11:52:55


کاهش استقبال واحدهای تولیدی از حمل‌ و نقل ریلی لرستان


ایرنا/ امروزه حمل‌ و نقل ریلی به عنوان یکی از شیوه‌های حمل مطمئن، سبز و کم هزینه کالا شناخته می‌شود که در لرستان با چالش‌هایی مواجه شده و نیازمند مساعدت واحدهای تولیدی و صادرکنندگان کالا برای توسعه و رونق است.

راه آهن لرستان که همزمان با راه آهن سراسری شمال - جنوب از سال ۱۳۰۶ تا ۱۳۱۷ ساخته شده از دورود به سمت جنوب وارد رشته کوه های زاگرس شده و از دره های تنگ و در جوار رودخانه سزار ( دز ) به مسیر خود ادامه می دهد.
طول خطوط اصلی راه آهن لرستان ۱۵۸ کیلومتر بوده و دارای ۶.۵ کیلومتر خطوط فرعی، ۱۱ ایستگاه، ۶۰۲ دستگاه پل به طول سه کیلومتر و ۳۱ دستگاه تونل می باشد که طولانی ترین تونل آن به طول یک هزار و ۸۱۷ متر در ایستگاه قارون-بیشه و طولانی ترین پل آن به طول ۱۵۶ متر در ایستگاه سپیددشت- چمسنگر است.
در این مسیر بیش از هفت هزار و ۸۲۴ واگن فعال تردد دارد که ظرفیتی کم نظیر در حوزه حمل و نقل عمومی محسوب می شود و می تواند ضمن صرفه جویی در مصرف سوخت، بدون محدودیت در وزن بار، کالاهایی با حجم چندین تن را جابجا نماید و در شرایط جوی نامناسب بدون هیچ آسیبی آنها را به مقصد منتقل کند.
همچنین تردد ریلی برخلاف حمل خودرویی که احتمال تصادفات جاده ای بالا است از ایمنی بیشتری برخوردار بوده و در مواقعی که کالاها فسادپذیر هستند، محموله ها بدون ماندن در ترافیک و مسیرهای طولانی، سالم تر و ایمن تر به مقصد می رسند.
از سوی دیگر راه آهن لرستان یکی از نواحی ۲۱ گانه راه آهن کشور و پل ارتباطی به بنادر خرمشهر، آبادان، امام خمینی، ماهشهر و خلیج فارس محسوب می شود و نقش مهمی در جابجایی بار و مسافر به تهران و مناطق مرکزی کشور دارد که از این نظر در حمل و نقل ریلی کشور بسیار حائز اهمیت است.
بنابراین هرگونه کاهش یا افزایش ارسال بار و محموله توسط واحدهای تولیدی و صادرکنندگان کالا توسط این خطوط ریلی به صورت مستقیم در عملکرد ناوگان ریلی کشور بسیار تاثیر گذار است به همین دلیل توجه به راه آهن لرستان می تواند از نظر زیرساختی برای کشور بسیار اساسی باشد اما متاسفانه در سال گذشته برخلاف سالیان قبل به دلیل عدم استقبال واحدهای تولیدی استان های همجوار و صادرکنندگان کالا در لرستان با رشد منفی جابجایی بار مواجه شد که در صورت تداوم می تواند حیات این صنعت را در لرستان محروم و کم برخوردار با مشکلاتی مواجه نماید از این رو می طلبد با برنامه ریزی های اساسی، اقتصاد خطوط ریلی کشور و لرستان را تقویت کرد.
کاهش ۵۸ درصدی بارگیری کالا از راه آهن لرستان
مدیرکل راه آهن لرستان در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: ۱۸۵ هزار و ۸۷۰ تن کالا طی پارسال از ایستگاه های ریلی استان بارگیری و ارسال شد که نسبت به مدت مشابه سال ماقبل کاهش ۵۸ درصدی داشته در حالی که میزان بارگیری کالا در راه آهن استان طی سال ۱۴۰۲ معادل ۴۴۵ هزار و ۶۵۹ تن بوده است.
محمدرضا حبیبی افزود: همچنین طی مدت یاد شده تن کیلومتر مبدا - مقصد ( بارهای عبوری از ایستگاه های استان در مبدا و مقاصد مختلف) ۷۲ میلیون و ۶۸۲ هزار و ۹۵۴ تن بود که نسبت به ۲۱۳ میلیون و ۷۲۳ هزار و ۸۳۳ تن مدت مشابه سال قبل ۶۶ درصد کاهش داشته است.
وی ادامه داد: تن کیلومتر مرزی راه آهن این استان نیز با ثبت ۶۲۹ میلیون و ۳۸۳ هزار و ۶۲۴ تن کیلومتر در مقایسه با ۷۶۳ میلیون و ۵۶۶ هزار و ۶۲۶ تن کیلومتر مدت مشابه سال ۱۴۰۲ کاهش ۱۸ درصدی نشان می دهد.
مدیرکل راه آهن لرستان بیان کرد: پارسال ۱۱۸ هزار و ۴۳۲ مسافر قطارهای بین شهری از طریق راه آهن لرستان جابجا شدند که در مقایسه با ۹۹ هزار و ۷۵۹ نفر بازه زمانی سال ۱۴۰۲ حدود ۱۹ درصد افزایش نشان می دهد.
حبیبی با اشاره به تعداد مسافر قطارهای حومه ای نیز عنوان کرد: در همین بازه زمانی پارسال ۱۶۹ هزار و ۶۴۴ مسافر توسط قطارهای حومه ای راه آهن لرستان جابجا شد که نسبت به سال ۱۴۰۲ با ۱۶۸ هزار و ۳۶۳ مسافر، تنها یک درصد رشد داشته است.
عدم استقبال تولیدکنندگان از حمل و نقل ریلی
حبیبی در خصوص چرایی روند کاهشی حمل و نقل ریلی کالا در لرستان، همکاری واحدهای تولیدی و صادرکنندگان کالا را در سال ۱۴۰۲ مثبت ارزیابی کرد و گفت: متاسفانه پارسال اکثر واحدهای تولیدی که طی سال های اخیر با راه آهن استان همکاری داشته اند برای ترانزیت کالاهای خود از شیوه ریلی استقبال نکردند.
وی تصریح کرد: این فعالان اقتصادی، کالای خود را با انتخاب حمل و نقل خودرویی، به مقاصد مربوطه ارسال کرده اند، همچنین سال گذشته متقاضیان جابجایی بار به کشورهای همسایه همچون عراق نیز که بیشترین سطح مراودات تجاری را با ایران دارد کمتر و همین امر باعث کاهش عملکرد در برخی زمینه ها شد.
به گفته مدیرکل راه آهن لرستان، حمل و نقل ریلی به حمل و نقل سبز معروف بوده که از افزایش مصرف سوخت و تصادفات جاده ای جلوگیری می کند، در مقایسه با حمل خودرویی آسیب پذیری کمتری برای بارهای ارسالی داشته و با ایمنی و اطمینان بیشتری به مقصد می رسد.
حبیبی با اشاره به انجام مکاتبات و رایزنی های لازم جهت افزایش حمل و نقل در خطوط ریلی استان افزود: در این راستا دیدارهایی با استاندار، معاونان، مدیرکل دفتر جذب و سرمایه گذاری و مدیرعامل شرکت شهرک های صنعتی استان انجام و با برخی از واحدهای تولیدی استان و شهرهای همجوار نیز رایزنی شده است و امیدواریم که امسال سالی متفاوت با گذشته برای راه آهن لرستان باشد.
وی ابراز امیدواری کرد امسال واحدهای تولیدی و صادرکنندگان کالا با انتخاب حمل و نقل ریلی، از راه آهن لرستان حمایت کنند و در توسعه زیرساخت های آن نقش داشته باشند.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط