شنبه 31 فروردین 1404 - 19:35

کد خبر 874044

پنج‌شنبه 29 فروردین 1404 - 17:55:25


آیا انگلیس در برابر فشار آمریکا برای قطع روابط با چین مقاومت می‌کند؟


ایرنا/ دولت انگلیس در حالی که زیر فشار فزاینده کاخ سفید برای قطع روابط اقتصادی با چین قرار گرفته، تأکید دارد که مذاکرات تجاری با آمریکا، سیاست لندن در قبال پکن را دستخوش تغییر نخواهد کرد؛ موضعی که در بحبوحه تلاش‌های واشنگتن برای منزوی کردن چین، به یکی از نقاط تنش تازه در روابط لندن و واشنگتن تبدیل شده است.

یک مقام دولت انگلیس به نشریه «آی» چاپ لندن گفته است:‌ «موضع ما درباره چین روشن است. گفت‌وگوهای تجاری با آمریکا نباید سیاست ما در قبال پکن را تحت تأثیر قرار دهد.» این درحالی است که گفته می‌شود دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا قصد دارد مذاکرات تعرفه‌ای با بیش از ۷۰ کشور را به ابزاری برای منزوی کردن اقتصاد چین تبدیل کند. بر اساس این طرح، کشورهای خواهان امتیازات تعرفه‌ای باید محدودیت‌هایی را علیه صادرات چین اعمال کرده یا اجازه ورود کالاهای ارزان‌قیمت چینی به بازارهای خود را ندهند.
آمریکا اخیراً همه واردات خود از چین را با تعرفه ۱۲۵ درصدی مواجه کرده و جنگ تجاری تازه‌ای را علیه پکن آغاز کرده است. کاخ‌سفید همچنین تهدید کرده که کشورهای جهان را مجبور خواهد کرد بین آمریکا و چین یکی را انتخاب کنند.
دولت انگلیس اعلام کرده که به‌رغم فشارهای واشنگتن، قصد دارد رویکرد «عملگرایانه» خود در قبال چین را ادامه دهد. یکی از گام‌های احتمالی در این مسیر، احیای کمیسیون مشترک اقتصادی و تجاری انگلیس-چین (JETCO) است که از سال ۲۰۱۸ و در پی تنش‌ها بر سر هنگ‌کنگ متوقف شده بود.
کمیسیون مشترک اقتصادی و تجاری انگلیس-چین (JETCO) در سال ۲۰۰۴ به‌منظور گسترش همکاری‌های تجاری و سرمایه‌گذاری میان دو کشور تأسیس شد. این کمیسیون که نشست‌های منظم در سطح وزرای اقتصادی و تجاری برگزار می‌کرد، نقش مهمی در تقویت روابط اقتصادی لندن و پکن داشت. با این حال، در سال ۲۰۱۸ و در پی تنش‌های سیاسی ناشی از تحولات هنگ‌کنگ و نگرانی‌های لندن درباره نفوذ چین در زیرساخت‌های حساس، فعالیت‌های JETCO عملاً متوقف شد. اکنون دولت کی‌یر استارمر درصدد احیای این سازوکار برای بازسازی روابط اقتصادی با چین است.
هم‌زمان روابط لندن و پکن طی روزهای اخیر به دلیل دخالت دولت انگلیس در مالکیت کارخانه تولید فولاد که تحت مالکیت گروه چینی «جینگیه» قرار داشت، دچار تنش شده است. دولت استارمر با تصویب قوانین اضطراری کنترل این کارخانه را به دست گرفت و نگرانی‌ها درباره آینده صنعت فولاد را علت این تصمیم اعلام کرد.
سفارت چین در لندن با انتشار بیانیه‌ای، انتقادات برخی سیاستمداران انگلیسی علیه پکن را «مضحک» و نشانه «تکبر، نادانی و ذهنیت وارونه» توصیف کرد. سخنگوی سفارت چین افزود: «اگر دخالت شرکت چینی در فولاد انگلیس نبود، بسیاری از کارگران این کارخانه امروز در معرض خطر بیکاری قرار داشتند.»
وی همچنین با اشاره به سیاست‌های تجاری آمریکا تصریح کرد: «در زمانی که آمریکا با چماق تعرفه به همه کشورها از جمله انگلیس فشار می‌آورد و به تجارت یکجانبه و قهری روی آورده، برخی سیاستمداران انگلیسی به‌جای انتقاد از آمریکا، دولت و شرکت‌های چینی را تخریب می‌کنند. هدف واقعی آن‌ها چیست؟»
با وجود موضع‌گیری‌های اخیر، مقامات انگلیسی به‌خوبی از تبعات اقتصادی قطع کامل روابط با چین آگاه هستند. الی رنیسون، مقام پیشین وزارت تجارت بین‌الملل انگلیس، هشدار داده که قطع کامل روابط اقتصادی با چین بعید است و به نفع انگلیس نخواهد بود.
او گفته است: «در حالی که دولت در پی بازنگری در سرمایه‌گذاری‌های چینی در بخش‌های حساس است، بعید است که بخواهد تعاملات اقتصادی با چین را به‌طور کامل کنار بگذارد. ممکن است همکاری‌هایی با آمریکا در زمینه مقابله با دور زدن تعرفه‌ها و کنترل صادرات شکل بگیرد، اما قطع کامل روابط اقتصادی سناریوی محتملی نیست.»
در مجموع تحلیلگران در انگلیس بر این باورند موضع لندن در قبال چین ممکن است در آینده نزدیک به چالش بزرگ‌تری در روابط انگلیس و آمریکا تبدیل شود؛ چالشی حتی حساس‌تر از اختلافات مربوط به روابط تجاری لندن با اتحادیه اروپا.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط