شنبه 31 فروردین 1404 - 17:57

کد خبر 874113

پنج‌شنبه 29 فروردین 1404 - 19:00:24


اصول‏گرایان درباره مذاکره ایران و آمریکا چه می گویند؟


هم میهن/متن پیش رو در هم میهن منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

مسائل سیاسی و بین‏‌المللی همواره دچار تحول می‌‏شوند و در حکمرانی باید به این تحولات توجه داشت. متأسفانه برخی از عزیزان، حتی تاریخ انقلاب اسلامی را به‏ درستی مطالعه نکرده‌‏اند تا ببینند هم در دوران امام(ره) و هم در دوران رهبری، در مورد برخی موضوعات تغییرات اساسی در مواضع ما به وجود آمده است
 
 فرهاد فخرآبادی| پس از اینکه در دقایق پایانی روز 18 فروردین، دونالد ترامپ در دیدار با نخست‌وزیر اسرائیل اعلام کرد که مذاکرات با ایران در جریان است و در پی آن مقامات ایران هم آن را تایید کردند، اظهارنظرها در فضای سیاسی ایران در ارتباط با این موضوع آغاز شد و چهره‌ها و مقامات سیاسی نظرات خود را درباره این موضوع بیان کردند. در این میان بررسی آنچه چهره‌های شاخص دو جریان اصلی کشور بیان کرده‌اند، می‌تواند نگاه آنها را به موضوعی که کشور درگیر آن شده، بیان کند. این گزارش نگاهی به اظهارنظرها و نوشته‌های چهره‌های شاخص اصول‌گرا خواهد داشت و در پایان به این موضوع اشاره می‌شود که خط دیدگاهی اصول‌گرایان در این ارتباط چیست؟

حامیان مذاکرات و مذاکره‌کنندگان 
برخی چهره‌های شاخص اصول‌گرا، از زمانی که خبر مذاکرات ایران و آمریکا اعلام شد، در اظهارنظرها و متن‌های خود اقدام به حمایت از مذاکرات و تیم مذاکره‌کننده کرده و از سیاسیون داخل کشور نیز درخواست داشتند که به حمایت بپردازند. البته در این میان، برخی از این طیف هم تندروها را از حملات خود بی‌نصیب نگذاشتند. مهم‌ترین اظهارات در این راستا به این شرح است: 
 محسن رضایی؛ عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: ایران به عنوان کشوری که هم به مذاکره و دیپلماسی اهتمام دارد و هم در میدان دفاع از خود توانمند است، در مذاکرات پیش رو با آمریکا، با صراحت، منطق و شجاعت از حقوق و منافع ملت ایران و نظام دفاع خواهد کرد. در مقابل، در صورت هرگونه تجاوز از سوی دشمن، در میدان دفاع از خود، با قدرتی فراتر از تصور دشمن وارد عمل خواهیم شد و متجاوزین را پشیمان خواهیم کرد.
در هر دو حوزه (دیپلماسی و میدان) تمامی ارکان نظام، از دولت تا نیروهای مسلح، در یک هم‌افزایی و هماهنگی کم‌سابقه در حال طراحی و اجرای برنامه‌ها و سیاست‌های مربوطه هستند. (20 فروردین؛ توئیتر) 
 سعید آجرلو؛ مدیرمسئول روزنامه صبح نو: ‌یکی از شانس‌های بزرگ ایران، کم‌رنگ شدن بخش سیاست داخلی مذاکره است. اگر در سراسر دوران برجامی، دوقطبی روحانی/جلیلی فعال بود و فضای سیاست داخلی برجامیزه شده بود؛ اما حالا نه پزشکیان مانند روحانی کمپین مذاکره می‌کند و نه عراقچی مانند ظریف با دوقطبی سیاسی جلو می‌رود. سیاست خارجی اکنون گرفتار و گروگان سیاست داخلی نیست و تاکنون قرار نبوده که از مذاکره، توشه سیاست داخلی برداشته شود. (23 فروردین؛ یادداشت در روزنامه صبح نو) 
 جلیل محبی؛ دبیر سابق ستاد امر به معروف: اگر آقای عراقچی سیاست توافق خوب را دنبال کند موفق می‌شود اما اگر سیاست سابقِ «هر توافقی بهتر از بی‌توافقی است» را برود باز هم‌ کشور دچار خسارت محض می‌شود. حمایت کنیم از دولت‌مردان؛ مراقبت کنیم از کشور. (23 فروردین؛ توئیتر) 
 سعید محمد؛ فعال سیاسی اصول‌گرا: رهبر معظم انقلاب همزمان با آغاز مذاکرات غیرمستقیم به زیارت حضرت معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران رفتند و برای موفقیت هیات ایرانی دعا کردند. فارغ از نتیجه نهایی مذاکرات، در این اقدام رهبر عزیز نشانه‌هایی است برای ولایتمداران واقعی تا مسیرشان را از خود انقلابی‌پندارها، حجتیه‌مسلک‌ها و کسانی که منافع‌شان به ادامه تحریم‌ها گره خورده است، جدا کنند و مراقب باشند تا بازیچه دست آنان نشوند. (24 فروردین؛ توئیتر) 
 حسن قشقاوی؛ نماینده مجلس:  در این ۲۴ ساعت بعد از مذاکره، جنگ روانی را ببینید. جریان تند صهیونیستی مخالف مذاکرات را ببینید که می‌خواهند بگویند در بین تصمیم‌گیران کشور درباره مذاکرات اختلاف است. (24 فروردین؛ نطق در مجلس) 
 فضل‌الله رنجبر؛ نماینده مجلس: قطعاً تیم مذاکره‌کننده سه اصل عزت، حکمت و مصلحت را رعایت خواهند کرد. ما به تیم مذاکره‌کننده اعتماد داریم و حمایت‌های لازم را بر اساس منویات رهبری از آنها خواهیم داشت. در این برهه، تندروی پاسخ نمی‌دهد و فصل‌الخطاب ما باید فرمایشات رهبر معظم انقلاب باشد. (24 فروردین؛ نطق در مجلس) 
 مجتبی زارعی؛ نماینده مجلس:  کلیت مجلس تأکید کرده که تیم مذاکره را امین می‌داند و معتقدیم آن‌ها به‌خوبی عمل می‌کنند و جلو می‌روند... سرباز و دیپلمات خط مقدم که مأموریت دارد از کلیت نظام و دولت و ملت و جامعه مدنی دفاع کند مورد تائید است و ما از این تیم حمایت می‌کنیم، بنابراین دوستان باید در این باره تجدیدنظر کنند. (25 فروردین؛ مصاحبه با ایلنا) 
 سیدمرتضی محمودی؛ نماینده مجلس: رسانه‌های معاند تلاش می‌کنند تا در نگاه مردم بی‌اعتمادسازی به مسئولین را ایجاد کنند. اگر دشمن موفق شود به این هدف خود برسد، دیگر موضوع سلاح و قدرت نظامی و هسته‌ای به حاشیه خواهد رفت. لذا امروز همه ما موظف هستیم از مجموعه مذاکره‌کنندگان ایرانی و دستگاه دیپلماسی خود که وارد این عرصه سخت شدند، حمایت کنیم و به آن‌ها امید داشته باشیم. (25 فروردین؛ مصاحبه با ایسنا) 
 عباس گلرو؛ نماینده مجلس:  تیم مذاکره‌کننده برای اینکه ذهن‌اش راحت باشد و بتواند در یک شرایط بسیار خوبی ظاهر شود، پشتوانه می‌خواهد؛ پشتوانه هم حاکمیت، دستگاه‌ها، مجلس شورای اسلامی و نمایندگان  محترم  و به‌طور ویژه مردم هستند. مردم اگر به تیم مذاکره‌کننده اطمینان داشته باشند که دارند و مردم اگر بدانند منافع آنها را تامین می‌کنند که چنین است، لذا حامی تیم مذاکره‌کننده می‌شوند و هنگامی که چنین شود، تیم مذاکره‌کننده راحت‌تر و بدون تردید می‌تواند استدلال و از منافع دفاع کند. (26 فروردین؛ مصاحبه با خبرگزاری ایلنا) 
 منصور حقیقت‌پور؛ مشاور علی لاریجانی: مردم برای تأمین حداکثری منافع ملی به تیم مذاکره اعتماد کامل دارند؛ تیم مذاکره‌کننده‌ای که با اذن مقامات جمهوری اسلامی ایران وارد مذاکره شده‌اند... تندروها که باز هم علیه مذاکره حرف می‌زنند شبیه به یک باتلاقی شده‌اند که در حال خشک‌شدن هستند و این داد و فریادهایشان برای آن است که بگویند نه ما هنوز خشک نشده‌ایم. (26 فروردین؛ مصاحبه با نامه‌نیوز) 
 
 عباس سلیمی‌نمین؛ تحلیل‌گر سیاسی: دولت آقای پزشکیان طبیعتاً قصد ندارد موضوع مذاکرات را با مسائل داخلی گره بزند؛ هرچند این مسئله بر افکار عمومی تأثیر روانی دارد؛ اما مشاهده نمی‌کنیم که دولت، این دو حوزه را به هم پیوند بزند. رئیس‌جمهور نیز بارها بر لزوم اتکا به منابع داخلی تأکید کرده است؛ برخلاف دولت آقای روحانی که همه امور را به مذاکرات پیوند زده بود...  مسائل سیاسی و بین‌المللی همواره دچار تحول می‌شوند و در حکمرانی باید به این تحولات توجه داشت. متأسفانه برخی از عزیزان، حتی تاریخ انقلاب اسلامی را به‌ درستی مطالعه نکرده‌اند تا ببینند هم در دوران امام(ره) و هم در دوران رهبری، در مورد برخی موضوعات تغییرات اساسی در مواضع ما به وجود آمده است. (25 فروردین؛ مصاحبه با صبح نو)
 ناصر ایمانی؛ تحلیل‌گر اصول‌گرا: کشور و دولت تلاش خود را هم برای مذاکره غیرمستقیم خواهند کرد و اگر شرایط ایجاب کند مذاکره مستقیم هم می‌کند. (27 فروردین؛ مصاحبه با خبرآنلاین) 
مخالفان و منتقدان مذاکره 
اما در بین شاخص‌ترین چهره‌هایی که به نوعی با مذاکرات و یا روند آن به مخالفت پرداخته‌اند و یا به نقد مذاکرات پیش‌رو پرداختند، به ترتیب تاریخ می‌توان به این افراد اشاره کرد:  
 علی نادری؛ مدیرمسئول ایرنا در دولت سیزدهم: مذاکره نه ترس دارد نه هنر ویژه و خاصی است. برای منافع کشور می‌شود با نماینده آمریکا هم مذاکره کرد، کشور و مردم و بازار را هم شرطی نکرد.  مگر اینکه پروژه دوستان چیز دیگری باشد. خلاصه آنکه این همه شلوغ‌کاری برای اجرای یک رویه تکراری یک مقدار عجیب است. (19 فروردین؛ توئیتر)
 میثم نیلی؛ مدیرمسئول رجانیوز: جناب آقای عراقچی حال مبارک خوب است؟! دیدار؟ رده بالا؟! غیر مستقیم؟! چرا عبرت نمی‌گیرید از گذشته خودتان؟ فراموش کردید بیانات صریح بیست روز قبل رهبر عزیز و مقتدرمان را؟ یا بازی می‌کنید؟ مبادا مصداق آیه «فتری الذین فی قلوبهم مرض یسارعون فیهم» شده باشید. تأمل برادر (19 فروردین؛ توئیتر) 
 سالار ولایت‌مدار؛ نماینده مجلس: دشمن گفته یا تسلیم یا جنگ و خونریزی. او فقط زور را می‌فهمد ولاغیر. هزار بار این مسئله را آزمایش کرده‌ایم اگر کسی باور ندارد یقیناً خود را به خواب زده است ما را با او حرفی نیست؛ ولی آیا ما به عنوان مجلس نباید در جهت مذاکره قدمی برداریم؟ نباید اقدامی انجام دهیم که برای فضای مذاکره پیامی داشته باشد؟ آیا وزیر ما برای روز شنبه از ما سوغات و توشه‌ای همراه دارد؟ دشمن دلش را به داخل و عوامل خود خوش کرده وگرنه با بمب و موشک هیچ نظامی سقوط نکرده و نخواهد کرد.
 امیرحسین ثابتی؛ نماینده مجلس:  ببینید همین چند ساعت قبل رئیس‌جمهور آمریکا با چه الفاظ رکیکی، مذاکره با کشورهای دیگر را یک پیروزی بزرگ برای خودش جلوه می‌دهد. جالب اینجاست که هنوز هم یک مشت حقیر در داخل ایران می‌گویند پس چرا با آمریکا مذاکره مستقیم نمی‌کنیم؟ (20 فروردین؛ صفحه اینستاگرام) 
 محمدرضا احمدی؛ نماینده مجلس: دولتمردان و وزیر امور خارجه باید به قدرت داخلی و نیروهای نظامی و انتظامی، بسیج، سپاه مقتدر و پشتیبانی آحاد مردم ایمان داشته باشند که در هشت سال دفاع مقدس پای انقلاب، ارزش‌ها و ولایت ماندند و در تمام فتنه‌ها پای کار هستند لذا نشستن با قاتلان سردار سلیمانی و هزاران شهید معنی ندارد؛ آن هم در شرایطی که آنها مردم بی‌گناه غزه را به خاک و خون کشیده‌اند. با آمریکایی‌ها سر یک میز مذاکره نشسته‌ایم؟! مواظب باشید، امیدواریم سر عقل آیید و به این مذاکره ادامه ندهید. (20 فروردین؛ نطق در مجلس) 
 محمدجواد لاریجانی؛ فعال سیاسی اصول‌گرا: آمریکایی‌ها آدم‌های لوس، ننر و بی‌ربطی هستند؛ یک دفعه در اتاق را باز می‌کنند و می‌گویند ول کن بابا! بیایید با هم مذاکره کنیم و وقت را تلف نکنیم. می‌خواهند مذاکرات را با حیله‌های مختلفی به مستقیم تبدیل کنند. (21 فروردین؛ گفت‌وگوی ویژه خبری) 
 سیداحمد علم‌الهدی؛ امام جمعه مشهد: این برجام لعنتی که مقابل چشم خودتان بود و دیدید، رفتند نشستند حرف زدند، خندیدند، دست در دست هم دادند و شانه‌به‌شانه خیابان‌گردی کردند اما دیدید آمریکا چه کرد و قرارداد را پاره کرد؛ قراردادی که مصوب شورای امنیت سازمان ملل بود.(22 فروردین؛ گفت‌وگوی ویژه خبری) 
 کاظم صدیقی؛ امام جمعه موقت تهران: غرض از مذاکره غیرمستقیم [این است که] یا برگ زرینی به دست می‌آوریم و تحریم حل می‌شود یا عطف به گذشته است؛ کمااینکه امضا کردند و زیر تعهد زدند این‌بار هم زیر امضا می‌زنند. (22 فروردین؛ نماز جمعه)
 سیدمحمدنبی موسوی‌فرد؛ امام جمعه اهواز: مذاکره با کشوری که روحیه استکباری دارد، نه‌تنها مشکلی را حل نمی‌کند، بلکه بهانه‌ای برای فشار بیشتر می‌شود. (22 فروردین؛ نماز جمعه)
 حسین شریعتمداری؛ مدیرمسئول روزنامه کیهان: آمریکا از تحریم‌ها به عنوان اهرم فشار بر ایران اسلامی استفاده می‌کند و از آنجا که دشمنی آمریکا با ایران از ماهیت طرفین درگیر ریشه می‌گیرد و تمام‌نشدنی است، هرگز از اهرم تحریم دست برنمی‌دارد. بنابراین اگر موضوع مذاکرات غیرمستقیم روز شنبه، با آمریکا، برنامه هسته‌ای ایران است -که هست-‌ و پیش‌شرط ما لغو تحریم‌هاست -که چنین است-‌ از هم‌اکنون می‌توان پیش‌بینی کرد که مذاکرات شنبه مانند مذاکرت غیرمستقیم قبلی، بی‌نتیجه می‌ماند. (23 فروردین؛ یادداشت در روزنامه کیهان) 
 رحیم پورازغدی؛ تئوریسین اصول‌گرا: رئیس‌جمهور آمریکا محل دقیق بوسه را برای متقاضیان روبوسی مشخص کرد. برای مشتاقان مذاکره و آشتی با پرزیدنت وقت مناسبی است. (23 فروردین؛ توئیتر) 
 زهره الهیان؛ نماینده مجلس: آقای عراقچی همه هدف آمریکا از مذاکره همین بخش آخر یعنی رودررو شدن با هیئت ایرانی بود و اینکه هیمنه ضداستکباری ایران را بشکند و اعلام کند ما با ایران ارتباط مستقیم گرفتیم، همانطور که در بیانیه کاخ سفید آمده... آیندگان ما را قضاوت خواهند کرد. (23 فروردین؛ توئیتر)
 
 حسین الله‌کرم؛ دبیرکل رزمنا: از آنجا که بر اساس تجارب قبلی اعتمادی به آمریکا درباره‌ی انجام تعهدات وجود ندارد هیچ نوعی از مذاکره گره‌گشا نیست. (23 فروردین؛ مصاحبه با تابناک) 
 سیدمحمود نبویان؛ نماینده مجلس: اگر قرار باشد منافع ملت ایران تأمین شود، مذاکره با آمریکا نمی‌تواند منافع ملت ایران را تأمین کند. ما در برجام دیدیم که ما به تمام تعهدات خود عمل کردیم، اما آمریکا چه کرد؟ تحریم‌ها از بیش از ۶۰۰ عدد به چند هزار تحریم رسید و بعد از برجام خارج شد. لذا آمریکا ذاتاً بدعهد است. (23 فروردین؛ مصاحبه با خبرگزاری فارس) 
 حجت‌الله عبدالملکی؛ وزیر دولت سیزدهم: مهم‌تر از مذاکره (حتی اگر بر فرض محال به توافقی منطقی برسد)، این است که اقتصاد کشور شرطی نشود. در دولت شهید رئیسی، مذاکرات هسته‌ای در جریان بود، اما نه در هیئت دولت و نه در ستاد اقتصادی، کسی پیگیر نتیجه نبود؛ هیچ تصمیم و اقدامی معطل مذاکره نمی‌ماند. (23 فروردین، توئیتر) 
 مهدی چمران؛ رئیس شورای شهر تهران: برخی به این مذاکرات دل‌ بستند که خوش‌خیال هستند. دلبستگی نکنیم و از خواب بیدار شویم و باید در هر صنعت و موضوعی روی پای خودمان بایستیم و می‌توانیم؛ و این تجربه مثبت را نباید پشت گوش بیندازیم. امروز در صنایع بزرگ نقش داریم و جزو ۱۰ کشور بزرگ در برخی صنایع هستیم. (24 فروردین؛ حاشیه جلسه  شورای شهر) 
 علی شمسی‌پور؛ مدیرکل وزارتی وزارت علوم در دولت سیزدهم: مراقبت کنید می‌خواهند زهر کشنده محلول در مذاکره با شیطان را با شیرینی مصنوعی تزریقی در آن بپوشانند. (24 فروردین؛ توئیتر) 
 مهدی کوچک‌زاده؛ نماینده مجلس: کسانی که به اسم خیرخواهی برای شما مردم، به اسم دفع شر جنگ از سر شما، به اسم آباد کردن دنیای شما، کار‌هایی انجام می‌دهند تجربه نشان داده جز غارت اموال شما، جز جای دادن فرزندان‌شان در جایگاه‌ها، جز کشیدن راه‌های اختصاصی برای ویلاها، جز تلاش کردن برای غارت کردن هتل‌های بنیاد مستضعفان و نظایر آن کار‌هایی انجام می‌دهند و خود را به عنوان دلسوز شما قالب کردند، ‌ای ملت! دنبال اینها نروید. (24 فروردین؛ نطق در مجلس) 
 
 حمید رسایی؛ نماینده مجلس: همه می‌دانیم مذاکرات فعلی در قالب مذاکره غیرمستقیم با اذن رهبر انقلاب بوده، آن هم برای اینکه برخی از خواص و برخی از مسئولین که همچنان خوش‌بین هستند، مجدداً عهدشکنی و غیرمنطقی بودن مقامات آمریکایی را درک کنند و به دنبال آن بخشی از مردم هم بفهمند که راه حل مشکلات، مذاکره با شیطان نیست و بهانه از دشمن گرفته شود. (24 فروردین؛ نطق در مجلس)
 سپهر خلجی؛ رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت سیزدهم: تاریخ مذاکرات ایران و آمریکا در ادوار مختلف حل مشکلات اقتصادی از طریق مذاکره را تایید نمی‌کند بلکه آنچه باعث القاء حس گشایش می‌شود «تصویرسازی از مذاکره با آمریکا» به‌عنوان تنها راه نجات اقتصاد و کاهش فشارها به کشور است، یعنی یک اثر مقطعی و موقت برپایه نظامات روانشناسانه. (25 فروردین؛ یادداشت در رجانیوز) 
 
 مصطفی میرسلیم؛ عضو شورای مرکزی موتلفه: تفاوتی بین مذاکره مستقیم و غیرمستقیم وجود ندارد مگر اینکه طرف سوم در مذاکرات غیرمستقیم شاهد گزافه‌گویی‌های آمریکا شود و این از نظر ما مهم است. تاکنون ترامپ هیچ ضمانتی نداده است و نخواهد داد که روی حرف‌هایش بماند؛ مگر از عاقبت نفرت‌انگیزی که در دنیا و آخرت در انتظار او است و تقاص‌هایی که باید پس بدهد، بیمناک شود و به راه آید. من این فرض را بسیار بعید می‌دانم و اصلاً‌ او در این حد از قیامت‌باوری نیست، پس توفیق نخواهد یافت. (26 فروردین؛ مصاحبه با خبر فوری)
ممتنع‌ها 
اما در کنار این دو دسته، گروهی هم بودند که در اظهارنظرهایشان نوعی برخورد ممتنع داشتند، یعنی نه از مذاکرات و مذاکره‌کنندگان دفاع می‌کنند و نه مانند منتقدان اقدام به حمله علیه آنها می‌کنند. برخی از اظهارات این گروه عبارت است از: 
 محمد مخبر؛ معاون اول دولت سیزدهم: ما تناقض ماهوی در مسائل بین‌المللی داریم، من مخالف مذاکره نیستم. در دوره شهید رئیسی ایشان بیشترین وقت را برای مذاکره گذاشت و دوبار تا امضا پیش رفت.  ما هیچ‌وقت مخالف مذاکره نبودیم، اما نگاه به بیرون نداشتیم. شهید رئیسی حل مسائل کشور را به مسائل بیرون گره نزد. (20 فروردین) 
 منوچهر متکی؛ نماینده مجلس دوازدهم: درباره آمریکا، رژیمش را قانونی می‌دانیم و از مذاکره با آن گریز نداریم کما اینکه سابقه مذاکرات مستقیم با آمریکایی‌ها نیز وجود دارد از جمله در قصه برجام و عراق؛ در دوران مسئولیت من در وزارت خارجه ما سه دور با آمریکایی‌ها پیرامون مسئله عراق مذاکره کردیم. ما امیدوار هستیم عقلای آمریکا تدبیری بیندیشند که در ارزیابی تیم مذاکره‌کننده ما، جدیت و صداقت آن‌ها برای مذاکره به اثبات برسد. (21 فروردین؛ مصاحبه با ایسنا) 
 
 محمدسعید احدیان، دستیار سیاسی و رسانه‌ای قالیباف: احتمال توافق با شخصی مثل ترامپ خیلی پایین است البته عقلانیت انقلابی حکم می‌کند برای احتمال پایین هم تلاش کنیم اما باید به فکر سناریوی شکست مذاکرات هم باشیم. نکته پایانی که باید  مدنظر قرار گیرد خوشبینی بیش از اندازه از یک نشست است چراکه اولاً ما با رئیس‌جمهوری روبه‌رو هستیم که به سادگی از مواضع خودش عبور می‌کند... ثانیاً اگر به تعبیر آقای عراقچی مبانی مذاکرات تثبیت شود تازه شروع یک ماجرای به شدت پیچیده و سخت است که بتوان به الگویی دست یافت که طرف مقابل از عدم فعالیت نظامی هسته‌ای ایران اطمینان حاصل کند و ما از رفع تحریم‌ها به شکل واقعی یقین حاصل کنیم. (24 فروردین؛ یادداشت در سایت فردا) 
 
 عبدالله گنجی؛ فعال رسانه‌ای اصولگرا: از محاسن اخلاقی پزشکیان در حین مذاکرات که باید قدر دانست این است که برخلاف روحانی، دو مسئله را جداً رعایت می‌کند. با صدای چهار تا منتقد مذاکره، به هم نمی‌ریزد. معتقد است آنها حرف بزنند طوری نمی‌شود. توقعات افسانه‌ای مثل آفتاب، برجام و گلابی... از مذاکره القا نمی‌کند. روحانی توقعات را به سقف برده بود که حتی در سه سال اجرای برجام هم مردم چیزی حس نکردند. وقتی مردم حس نمی‌کردند، به داخل حمله می‌کرد و نتیجه این شد که دستاوردی که نداشت هیچ، انسجام داخلی را نیز به هم می‌ریخت و فقط توهین داشت. (25 فروردین؛ توئیتر) 
 
 سیدنظام‌الدین موسوی؛ نماینده مجلس: مذاکره بکنیم نکات مثبت مذاکره را ضریب بدهیم از تیم مذاکره‌کننده کاملاً حمایت بکنیم برای موفقیت مذاکرات دعا بکنیم اما... خودمان را هم‌گول نزنیم یادمان باشد: طرف مذاکره، یک تیم بدعهد و‌ قلدر است که سابقه خروج یک‌طرفه از بسیاری تعهدات بین‌المللی از جمله توافق برجام را هم دارد. همین! (25 فروردین؛ توئیتر)
اصول‌گرایان چه می‌گویند؟ 
با بررسی آنچه اصول‌گرایان از روز 19 فروردین به بعد پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا گفته‌اند، می‌توان به این موارد اشاره کرد: 
در بین اصول‌گرایان از سنتی گرفته تا تندرو، یک نگاه واحد به مذاکرات دیده نمی‌شود و به صورت خاص دوپارگی آنها که از سال‌ها پیش در سیاست داخلی آغاز شده، در این ارتباط هم کاملاً روشن است و آنها در این ارتباط هم گاهی اوقات مقابل هم قرار می‌گیرند. 
در بین اظهارنظرهایی که از سوی اصول‌گرایان بیان شده، اظهاراتی دیده می‌شود که حاوی تعریف و تمجید از دولت سیزدهم است. برخی از آنها در حرف‌های خود این موضوع را می‌گویند که روند مذاکرات در دولت سیدابراهیم رئیسی روندی خوب و عزتمندانه بوده و دولت مسعود پزشکیان برای موفقیت باید مانند او و دولتش کار کند اما توجهی به این نکته ندارند که اگر مردم همان راه و دولت را می‌خواستند، به نگاهی متفاوت رای نمی‌دادند. 
 
 در بین اصول‌گرایانی که به حمایت از مذاکره‌کنندگان پرداخته‌اند، به غیر از جنبه‌های حمایتی آنها دو نکته دیده می‌شود. اول اینکه بخشی از این گروه سعی کرده‌اند در خلال حمایت‌هایی که از مذاکره و مذاکره‌کنندگان انجام داده‌اند، پاسخی به منتقدان مذاکره داده و به آنها حمله کنند. نکته دوم درباره این گروه این است که برخی از آنها در بین حرف‌هایشان حمله‌ای هم به حسن روحانی و دولت او داشته‌اند و از این حمله برای هشدار دادن به تیم مذاکره‌کننده استفاده کرده‌ و گفته‌اند که آنها سعی کنند راهی که در دولت حسن روحانی طی شد را نروند. 
 اکثر منتقدان مذاکره تقریباً همان گروه آشنایی هستند که سروصدای آنها در مواقعی که قدرت دست‌شان نباشد، بلند است. آنها در تحلیل‌ها و اظهارنظرهایی که دارند یک نوع حرف را تکرار نمی‌کنند، به عبارتی حرف‌های مختلفی از سوی آنها زده می‌شود که همه آنها حاکی از مخالفت‌شان است. نکته دیگر درباره آنها این است که برخی از این گروه سعی کرده‌اند در بیان علل خود، حمله‌ای به اصلاح‌طلبان داشته باشند و حتی مواردی هم دیده می‌شود که کار از حمله فراتر رفته و به توهین و تهمت کشیده شده است. 
 در بین اصول‌گرایان، گروهی هم وجود دارند که بلاتکلیف هستند و آنها را می‌توان مصداق ضرب‌المثل «یکی به نعل می‌زند یکی به میخ» دانست. با بررسی حرف‌های آنها نه می‌توان به این نکته رسید که حامی تیم مذاکره‌کننده و موافق مذاکره تلقی می‌شوند و نه اینکه بتوان آنها را در گروه مخالفان مذاکره قرار داد. 
به طور کلی به نظر می‌رسد از لحاظ کمی مخالفان مذاکره، در میان اصولگرایان نسبت به گذشته کمتر شده است. چنانچه در زمان مذاکرات هسته‌ای که به برجام منتهی شد و در دوران آن اگر نگوییم صدای غالب بلکه صدای بلند این جریان سیاسی مخالفت با مذاکره بود اگرچه همچنان آن جریان تندرو مخالف تعامل با جهان همان نگاه را دارد و با وجود همه مشکلاتی که شاید درصدی از آن با مذاکره رفع شود از موضعش کوتاه نیامده است.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط