شنبه 31 فروردین 1404 - 19:37

کد خبر 875747

شنبه 31 فروردین 1404 - 14:45:00


موفقیت محققان دانشگاه امیرکبیر در بازیابی ۵۷ درصدی نقره، روی و سرب از باطله‌های کارخانجات زنجان


ایسنا/طرح محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان طرح برتر ارتباط صنعت و دانشگاه سال ۱۴۰۳ برگزیده شد.

 دستاورد فناورانه و تحقیقاتی دکتر حسین کامران حقیقی، عضو هیات علمی دانشگاه به عنوان طرح برگزیده دانشگاهی سال ۱۴۰۳ انتخاب شد.

این طرح با عنوان "بارفرآوری سرب، نقره و روی از باطله‌های ناشی از کارخانجات فرآوری زنجان به روش فلوتاسیون" یکی از طرح‌های در راستای ارتباط دانشگاه با صنعت است.

دپوی باطله کارخانجات سرب و روی شهرک تخصصی روی زنجان با ذخیره حدودی ۷ میلیون تنی، حاوی عناصر با ارزش ولی کم عیار روی، سرب و نقره است که متاسفانه سال‌ها بدون هیچ اقدامی رها شده و منجر به آلودگی‌های محیط زیست شده است.

در این طرح، برای اولین بار توسعه فرآیند نوین و دوستدار محیط ‌زیست بازفرآوری سرب و نقره به روش فلوتاسیون از باطله‌های مذکور در کشور پیشنهاد شد.

طبق نتایج بهینه آزمایش‌ها در مقیاس آزمایشگاهی و نیمه صنعتی کوچک، در طی چند مرحله فرآیند فلوتاسیون کنسانتره سرب با بازیابی ۵۵ درصدی، عیار ۴۰ درصدی که حاوی ۸۰۰ ppm نقره با بازیابی ۵۷ درصد بود، حاصل شد.

باطله به دست آمده از مراحل فلوتاسیون نیز حاوی روی بوده که به وسیله فروشویی مجدد با اسید سولفوریک و ترسیب با آهک منجر به تولید محصول روی با عیار ۱۸ درصد شد.

بر اساس نتایج طراحی کارخانه اولیه و مطالعات فنی و اقتصادی، فرآیند نوین ارائه شد. طبق مطالعات، نرخ بازگشت سرمایه برای کنسانتره سرب ۲.۲۲ سال بدست آمد.

در این طرح اقداماتی چون «تعیین زون‌های عیاری و تناژی دپوی باطله ۷ میلیون تنی»، «خصیصه‌بندی زون‌های عیاری بر اساس قابلیت فلوتاسیون»، «تولید محصول قابل فروش ۴۰ درصدی سرب حاوی ppm ۸۰۰ نقره با راندمان اقتصادی»، «استفاده از مواد شیمیایی مرسوم و قابل دسترس برای تولید محصول» و «طراحی اولیه کارخانه تولید کنسانتره سرب» اجرایی شد.

از جمله فازهای توسعه‌ای این طرح می‌توان به مواردی چون «انجام تست‌های بزرگ مقیاس در کارخانه‌های موجود»، «انجام مطالعات مهندسی مفهومی و تفضیلی» و «مشاوره در احداث و راه‌اندازی کارخانه صنعتی» اشاره کرد.

 


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط