چهارشنبه 04 اردیبهشت 1404 - 02:13

کد خبر 879620

سه‌شنبه 03 اردیبهشت 1404 - 20:06:05


دست برتر رسانه‌ای ایران


آگاه/متن پیش رو در آگاه منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

مذاکره غیرمستقیم بین ایران و آمریکا در راند دوم پایان یافت و هفته آینده سومین مرحله آن برگزار می‌شود.

 نوبت اول در مسقط بود و دور دوم، رم پایتخت ایتالیا به عنوان محل مذاکرات تعیین شد. در هر دو مرحله هیأت ایرانی با بنا به دو عامل، با دست پُر وارد صحنه گفت‌وگوها شدند:


۱- حرف‌های منطقی و ادله قوی تیم ایرانی
۲- برتری طرف ایران در حوزه رسانه و اطلاع‌رسانی


هنگامی که هیات ایرانی وارد عمان شد تا دور نخست مذاکرات کلید بخورد، رسانه‌ها حضور گسترده‌ای در محل تعیین شده گفت‌وگوها نداشتند، اما با این وجود تیم ایران، اطلاع‌رسانی دقیقی از آنچه بین دو کشور ردوبدل شد صورت داد و نگذاشت طرف مقابل به‌خصوص رسانه‌های معاند و لندن‌نشین با انتشار اخبار دروغ با افکار عمومی بازی کنند؛ فرماندهی میدان را هم «اسماعیل بقایی» سخنگوی دستگاه دیپلماسی برعهده داشت. البته قبل از آنکه مذاکرات ۳۰ فروردین به صورت رسمی در مسقط آغاز شود، فعالان سیاسی و تعدادی از نمایندگان مجلس از رسانه‌ها درخواست کرده بودند، حمایت ویژه‌ای از دیپلمات‌های ایرانی داشته باشند تا آنها بتوانند وظیفه سنگین خود را به نحو مطلوب انجام دهند.
شهریار حیدری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از مذاکرات نگران نیست اما از توطئه‌هایی که پشت مذاکرات باشد، نگرانی دارد، گفته بود: در این مقطع حساس از تاریخ کشور، صاحبان قلم باید مسئولان کشور را همراهی کنند. باید واقعیت‌ها را تبیین کرد. رسانه‌ها، صاحبان قلم و مطبوعات می‌توانند به کشور کمک کنند.

اذعان خبرنگار «بی‌بی‌سی» فارسی به برتری ایران
نگرانی از توطئه‌هایی بود که رسانه‌های غربی و فارسی‌زبان با محوریت رژیم صهیونیستی شکل داده بودند تا از این طریق حاشیه‌ها بر متن غلبه کند، اما با هوشیار ی رسانه‌های ایران و سخنگوی وزارت امور خارجه تِیر رسانه‌های اپوزیسیون به سنگ خورد به گونه‌ای که «نفیسه کوهنورد» خبرنگار بی‌بی‌سی فارسی در ارتباط تصویری بر برتری ایران در مذاکره مُهر تایید زد و اذعان کرد که آنها (ایران) حتی خواسته آمریکا مبنی بر انتخاب امارات به عنوان مکان مذاکرات را رد کردند و عمان را به عنوان مکان مذاکرات اعلام کردند!


پایگاه خبری «المیادین لبنان» هم رسانه دیگری بود که به تقدم کشورمان در مذاکرات پرداخت و تاکید کرد: ایران دیگر مانند توافق سال ۲۰۱۵ از نقطه ابتدایی مذاکره نمی‌کند. این کشور در حال حاضر در زمینه هسته‌ای در موقعیت بالاتری قرار دارد و هر نوع توقف برنامه هسته‌ای خود را رد می‌کند. در مقابل؛ ترامپ نیز اعلام کرده که فقط دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را رد می‌کند و خود این برنامه را رد نمی‌کند. این تغییر موضع را می‌توان به عنوان یکی از عقب‌نشینی‌های آمریکا در نظر گرفت. این تغییر موضع در حالی صورت گرفته است که مقامات آمریکایی بارها بر لزوم برچیده‌شدن کامل برنامه هسته‌ای ایران تأکید کردند. بنابراین، پر واضح است که واشنگتن مجبور شده است در مذاکرات با ایران از برخی مطالبات زیاده‌خواهانه خود دست بکشد.


با این حال شیطنت رسانه‌های غربی و آمریکایی در قبال مذاکرات عمان ادامه داشت. رسانه‌های آمریکایی تلاش داشتند فضای مذاکرات را با انتشار اخبار جعلی و شایعات علیه ایران دچار تنش کنند، از جمله روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی مدعی شده بود در جلسه تصمیم‌گیری درباره پاسخ به نامه دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا سران قوا و مقامات ارشد جمهوری اسلامی خواستار تغییر موضع رهبری انقلاب اسلامی نسبت به مذاکره مستقیم با آمریکا شده‌اند. این شایعه به‌سرعت توسط مهدی فضائلی، عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر تکذیب شد. ادعای روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز صرفا یک عملیات روانی بود و نشان داد که مقامات ایرانی با واکنش به‌موقع، اجازه سوءاستفاده رسانه‌ای به طرف مقابل را نداده است.
 عباس عراقچی، نماینده ارشد ایران در مذاکره، با انتشار سریع یک پست تلگرامی پس از پایان مذاکرات (دو ساعت و نیم مذاکره)، جزئیات کلی جلسه را ارائه داد. این انتشار مستقیم اطلاعات از سوی طرف ایرانی، مانع از تسلط رسانه‌ای طرف آمریکایی شد. عراقچی همچنین در یک مصاحبه کوتاه، موضع مثبت تیم ایرانی را در خصوص مذاکرات بیان کرد و با انتشار خبر دیدار با استیون ویتکاف، تصویری از احترام دیپلماتیک میان طرفین را ارائه کرد و از حاشیه‌سازی درباره این موضوع جلوگیری کرد. پرونده مذاکرات در مسقط بسته شد و برگ دیگری از برتری رسانه‌ای ایران رقم خورد؛ عبدالله گنجی، تحلیلگر سیاسی و روزنامه‌نگار که از لحاظ سیاسی منتقد دولت چهاردهم شناخته می‌شود در صفحه شخصی‌اش در فضای مجازی به بررسی عملکرد رسانه‌ای تیم مذاکره‌کننده ایران در عمان پرداخت و نوشت: «‏در دور اول مذاکرات، صداوسیما و آقای بقایی و خود دکتر عراقچی به روایت اول توجه موثر داشتند و موفق شدند قبل از تیم آمریکا روایت کنند. این می‌تواند روند شود. آمریکایی‌ها هنوز منتظر بیانیه ترامپ هستند.»

رنگین‌کمان وفاق رسانه‌ها در پوشش اخبار مذاکرات
برتری و جلو افتادن ایران در صحنه رسانه منجر شد که مُهره‌های رسانه‌های ضدانقلاب به کارگردانی صهیونیست‌ها نتوانند برنامه‌های خود را در مسقط محقق کنند ازاین‌رو وقتی به مذاکرات در دور دوم نزدیک شدیم خبرنگاران رسانه‌های ضدایران، چمدان‌هایشان را بستند و راهی رم شدند تا دوباره با شانتاژ، اهدافشان را با پخش اخبار زاویه‌دار دنبال و به مخاطب القا کنند. این بار هم موفق نشدند. دلیل؟ حضور رسانه‌های ایران و گزارش‌های لحظه‌به‌لحظه از مذاکرات.
هم صداوسیما و هم تعدادی از نمایندگان رسانه‌های صاحب‌نام، عازم ایتالیا شده بودند و اخبار مذاکرات را با دو رویکرد دقت و سرعت به تهران منتقل می‌کردند. ضمن آنکه، سخنگوی وزارت امور خارجه نیز مقابل دوربین قرار می‌گرفت و به پرسش‌های خبرنگاران پاسخ می‌داد. سیدعباس عراقچی هم پس از پایان مذاکراتش با هیات آمریکایی به وساطت عمان پاسخگوی پرسش‌های خبرنگاران ایرانی بود. پویش رسانه‌ها برای پوشش مذاکرات، رنگین کمانی از وفاق ملی را شکل داد و این اقدام آنها با تعریف و تمجید دو مقام دولتی روبه‌رو شد.


محمدحسین رنجبران، مشاور رسانه‌ای وزیر امور خارجه در صفحه شخصی‌اش در ایکس با بیان اینکه همه اهالی رسانه از طیف‌های مختلف فکری با وفاق و همدلی برای دومین هفته متوالی در کنار وزارت امور خارجه، به‌ویژه سخنگوی محترم دکتر بقایی که پرچم‌دار رسانه‌ای این مذاکرات است، قرار گرفتند و در بیشتر مواقع روایت اول را در دست داشتند، تاکید کرد: جا دارد از همه همکاران رسانه‌ای‌ام در خبرگزاری‌ها، پایگاه‌های اطلاع‌رسانی و فضای مجازی و به‌خصوص شبکه خبر و خبرگزاری صداوسیما تشکر کنم. او در مطلب خود آورده بود: وفاق و همدلی رسانه‌ای در داخل جلوی هرگونه سوءاستفاده رسانه‌های خارجی و معاندان را می‌گیرد و این یک تمرین خوب برای همه ما بود.
علاوه بر مشاور وزیر خارجه، رییس شورای اطلاع‌رسانی دولت دست به توییت شد و ضمن تشکر از رسانه‌ها نوشت: از تمامی رسانه‌های داخلی و فعالان فضای مجازی که با رویکردی مسئولانه، در کنار تیم مذاکره‌کننده و در راستای منافع ملی کشور عزیزمان، در انتقال روایت اول و اطلاع‌رسانی تلاش کردند، صمیمانه قدردانی می‌کنم. در ادامه این مسیر، بیش از گذشته به همراهی، حمایت و همدلی شما نیازمندیم.
باتوجه‌به تلاش‌های هدفمند وزارت خارجه ایران، صداوسیما و سایر رسانه‌ها به‌ویژه خبرگزاری‌های مطرح و شاخص می‌توان مذاکرات دور اول و دوم- در عمان و رم- را از منظر رسانه‌ای موفقیت‌آمیز ارزیابی کرد. بالاخره حضور فعال و سریع تیم ایرانی در انتشار اطلاعات معتبر، مدیریت حواشی و تصمیمات هوشمندانه در شرایط حساس، باعث شد که ایران در میدان رسانه‌ای دست برتر را کسب کند و همین مسیر باید در مذاکرات آتی استمرار داشته باشد.
 


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط