چهارشنبه 04 اردیبهشت 1404 - 21:07

کد خبر 879933

چهارشنبه 04 اردیبهشت 1404 - 09:41:00


فعال اقتصادی: با توافق ظرف 3 سال گره‌های اقتصادی باز می‌شوند


نامه نیوز/ فعال اقتصادی گفت: با توافق ایران و آمریکا پیش بینی می شود ظرف 3 تا 4 سال مشکلات اقتصادی کشور حل، گره ها گشوده و درب بازارهای جهانی به روی ما باز شود.

مذاکرات ایران و آمریکا وارد مرحله گفت‌وگوهای کارشناسی شد و روند گفتگوها نیز خیلی سریع پیش می‌رود؛ اتفاقی که مورد رضایت ترامپ قرار دارد و به نظر می‌رسد دو طرف از درگیری نظامی دور شده‌اند. پالس‌های امیدوارکننده از مذاکرات آثار مثبتی هم روی بازار ارز در ایران داشت و 25 درصد ارزش ریال تقویت شد. حال سئوال این است که این روند جدید پس از آغاز مذاکرات چقدر پایدار می‌ماند و چه گشایش هایی را رقم خواهد زد؟

سیدحمید حسینی در گفت‌وگو با «نامه نیوز» درباره پیش بینی بازار ایران گفت: قیمت ارز در ابتدای سال 2025 میلادی در دامنه 60 تا 65 هزار تومان نوسان می کرد اما اتفاقاتی در حوزه بین الملل افتاد که باعث شد قیمت ارز به طور هیجانی افزایش پیدا کند. پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نامه او درباره احیای فشارهای حداکثری و تهدیدهای نظامی آمریکا و اسرائیل علیه ایران از جمله این اتفاقات بود؛ حال آنکه قبل از این اتفاقات، قیمت دلار در امسال حدود 75 هزار تومان پیش بینی می شد.

وی افزود: بعد از آغاز مذاکرات، هیجانات فروکش کرد و این باور عمومی ایجاد شد که قرار نیست آمریکا به ایران حمله کند و اسرائیل نیز به تنهایی توان حمله ندارد، از این رو امیدواری برای حصول توافق در مذاکرات به وجود آمد. فروکش کردن هیجانات عاملی شد که قیمت ارز به سمت همان 75 هزار تومان سیر نزولی را طی کند.

این فعال حوزه نفت و انرژی یادآور شد: تراز ارزی ایران مثبت است ما سال گذشته حدود 60 میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشتیم و 40 میلیارد دلار نفت صادر کردیم، در عوض 73 میلیارد دلار کالا وارد کشور شد بنابراین قریب به 26 تا 27 میلیارد تومان مازاد ارزی داشتیم. قیمت دلار در ایران نیز وابسته به درآمد ارزی دولت است وقتی درآمد ارزی دولت خوب است، می تواند قیمت ارز را در بازار تثبیت کند. در مجموع دلیلی نداشت که در اواخر اسفند سال 1403 قیمت دلار به بیش از 100 هزار تومان برسد. هیجاناتی که باعث افزایش قیمت دلار به بالای 100 هزار تومان شدند، امروز آن هیجانات برطرف شدند و قیمت دلار در حال بازگشت به سمت ارقام واقعی است.

وی درباره آثار مذاکرات بر بازار و اقتصاد ایران افزود: طبق گزارش اوپیک میزان زیان ایران از محل تحریم های آمریکا قریب به 450 میلیارد دلار است. این نشان می دهد که تحریم فشار زیادی بر اقتصاد ایران آورد، روابط بانکی ما را قطع، حمل و نقل ما را فلج و صادرات کشور را دچار مشکل کرده است، همه این ها باعث شد تا اداره کشور گران باشد چون محصولات صادراتی مان را مجبور بودیم ارزان تر بفروشیم اما در عوض احتیاجات مان را به لحاظ تجهیزات و تکنولوژی از بازارهای جهانی گران تر تهیه کنیم.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی گفت: اگر مذاکرات به مرحله ای برسد که تحریم ها لغو یا حداقل محدود شوند و امکان آزادسازی منابع بلوکه شده ما در سایر کشورها فراهم آید، اقتصاد ایران رشد خواهد کرد. تا همین الان قریب به 6 میلیارد دلار در قطر، 10 میلیارد دلار در عراق و منابعی هم در ترکیه و ایتالیا بلوکه هستند. همانها اگر آزاد شوند می توانند بسیاری از چالش های کشور همچون تأمین دارو و تأمین منابع برای احداث نیروگاه های برق را حل کنند و دیگر واحدهای صنعتی مجبور نیستند برای دریافت ارز مورد نیاز جهت خرید تکنولوژی، تجهیزات و مواد اولیه ماه ها در صف منتظر بمانند. همین موارد اگر حل شوند رشد اقتصادی، مهار تورم و افزایش تولید و صادرات را به دنبال خواهند داشت.

وی ادامه داد: در سال 92 وقتی توافق موقت ژنو انجام شد؛ این پالس را به جامعه داد که دیگر تحریم ها تشدید نمی شوند، صادرات نفت نیز به یک میلیون بشکه در روز افزایش یافت. همین عاملی شد که اقتصاد کشور راه افتاد و تا سال 96 ما رشد اقتصادی داشتیم؛ حال آنکه رشد اقتصادی در سال های 91 و 92 منفی بود. بعد از اجرای برجام منابع بلوکه شده کشور آزاد، تورم تک رقمی، بسیاری از پروژه ها همچون ستاره خلیج فارس و فازهای پارس جنوبی راه اندازی و بسیاری از تجهیزات صنعتی وارد کشور شد. خلاصه در آن مقطع مردم برای 4 سال آثار ثبات اقتصادی را حس کردند.

حسینی اظهار کرد: مردم از دولت انتظار دارند تورم را کنترل کند، زمینه های اشتغال زایی و فضای مساعد برای کسب و کار را فراهم آورد. با توجه به آنکه خیلی از عوامل مخل در جریان مذاکره کنار رفتند، می توان به حصول توافق امیدوار بود چون اروپایی ها از جریان مذاکرات کنار گذاشته شدند، روسیه و چین نیز دیگر امکان بازی با کارت ایران را ندارند و کشورهای عرب منطقه علیه توافق نیستند چون می دانند برای ثبات و رشد خودشان خوب است مذاکرات ایران و آمریکا به نتیجه برسد. ضمن آنکه این دوره برعکس زمان ریاست جمهوری آقای روحانی موضع ما درباره مذاکرات یکدست است.  

وی افزود: با توافق ایران و آمریکا پیش بینی می شود ظرف 3 تا 4 سال مشکلات اقتصادی کشور حل، گره ها گشوده و درب بازارهای جهانی به روی ما باز شود. ما ظرفیت های خوبی در حوزه صنایع غذایی، فولاد، پتروشیمی و دارو داریم اما به دلیل تحریم ها امروز با 50 درصد کار می کنند. امروز تولید ناخالص ملی ما حدود 430 میلیارد دلار و رشد اقتصادی ما حدود 2 درصد است که رفع تحریم ها زمینه های رشد اقتصادی و افزایش چشمگیر تولید ناخالص ملی را فراهم می آورد.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط