شنبه 14 اردیبهشت 1404 - 04:44
ورود تلسکوپ «هابل» به یک صحنه جرم کیهانی
ایسنا/«تلسکوپ فضایی هابل» به کاوش در بقایای انفجار یک ابرنواختر در یکی از کهکشانهای اقماری راه شیری کمک میکند.
شاید تلسکوپ فضایی هابل سیوپنجمین سالگرد خود را جشن گرفته باشد، اما هنوز هم در حال ارائه دادن اطلاعات پیشگامانه در حوزه ستارهشناسی است.
به نقل از اسپیس، ستارهشناسان از هابل به همراه مجموعهای از تلسکوپهای دیگر مانند «رصدخانه فضایی پرتو ایکس چاندرا»، «آرایه فشرده تلسکوپ استرالیا» و تلسکوپ ۶۴ متری «پارکس» برای کشف بقایای ابرنواختر در ابر ماژلانی بزرگ که یک کهکشان اقماری در راه شیری است، استفاده کردهاند.
بقایای ابرنواختر مورد نظر، «MC SNR J0519–6902» نام دارد که اولین بار در سال ۱۹۸۱ کشف شد. این بقایا یک ساختار حلقهمانند دارد که قطر آن به حدود ۲۶ سال نوری میرسد و به اندازهای گسترده است که میتواند کل منظومه شمسی را حدود ۹ بار در خود جای دهد. یکی از اسرار پیرامون MC SNR J0519–6902 دقیقا همان رویداد خشونتآمیز شکلدهنده آن است. ستارهشناسان مدتهاست گمان میکنند که این بقایای یک کوتوله سفید نابود شده است، اما جزئیات دقیق آن رویداد انفجاری که ابرنواختر نوع Ia نامیده میشود، هنوز مشخص نیست.
با وجود این، دانشمندان ممکن است اخیرا یک سرنخ پیدا کرده باشند. «رامی الصابری»(Rami Alsaberi)، سرپرست گروه پژوهشی «دانشگاه گیفو»(Gifu University) گفت: ما تصاویر جدید با وضوح بالا را از این بقایای ابرنواختر به دست آوردهایم. علاوه بر این، بررسیهای قابل اعتمادی را روی قطبش و میدان مغناطیسی آن انجام دادهایم. ما به لطف وضوح بالای تصاویر جدید، یک ساختار کمنور را در سمت شمال شرقی بقایای ابرنواختر شناسایی کردیم که پیشتر مشاهده نشده بود.
این گروه پژوهشی، ابری از هیدروژن اتمی را نیز شناسایی کردند که به نظر میرسد با این بقایای ابرنواختر مرتبط باشد. کوتولههای سفید، اجساد ستارههایی با جرم تقریبا برابر با خورشید هستند که وقتی هیدروژن موجود در هسته خود را تمام میکنند، ایجاد میشوند. این بدان معناست که آنها دیگر نمیتوانند همجوشی هیدروژن به هلیوم را در هسته خود انجام دهند و فشار تابشی بیرونی که این ستارهها را در برابر فشار رو به داخل گرانش آنها برای میلیاردها سال پشتیبانی میکند، سرانجام متوقف میشود.
نتیجه این است که هسته این ستارهها به سرعت به حالت فشرده درمیآید و لایههای بیرونی به بیرون پرتاب میشوند. این فرآیند یک کوتوله سفید را به عنوان یک اخگر ستارهای که به تدریج در حال خنک شدن است، به جا میگذارد. برای ستارههایی مانند خورشید، این پایان داستان است، اما حدود ۵۰ درصد از ستارههای مشابه خورشید در سیستمهای دوتایی با یک ستاره همراه حضور دارند و این وجود دوگانه میتواند به یک زندگی هیجانانگیز و انفجاری پس از مرگ ختم شود. الصابری گفت: این بقایای ابرنواختر به عنوان یک ابرنواختر نوع Ia طبقهبندی میشود. ابرنواختر نوع Ia زمانی رخ میدهد که یک کوتوله سفید در یک سیستم دوتایی منفجر شود.
به گفته الصابری، دو سناریوی اصلی وجود دارد که در آنها کوتولههای سفید دوتایی میتوانند به صورت ابرنواخترهای نوع Ia منفجر شوند. مسیر اول شامل یک کوتوله سفید خونآشام است که به تدریج مواد را از ستاره همراه نزدیک خود میرباید و آنها را روی سطح آن جمع میکند.
با تجمع این مواد روی کوتوله سفید، جرم ستاره مرده به ۱.۴ برابر خورشید نزدیک میشود که به آن «حد چاندراسخار»(Chandrasekhar limit) میگویند. این حد، جرمی را نشان میدهد که در آن یک ستاره میتواند به انفجار گرماهستهای دچار شود و یک ابرنواختر نوع Ia را ایجاد کند.
در سناریوی دوم، ستاره همراه نیز به مرحله کوتوله سفید خود میرسد و دو ستاره مرده به تدریج در یک مارپیچ به هم نزدیک میشوند. آنها در نهایت با هم برخورد میکنند و ادغام میشوند که به انفجار ابرنواختر نوع Ia میانجامد. الصابری گفت: در حال حاضر هنوز مشخص نیست کدام یک از این سناریوها مسئول شکلگیری این بقایای خاص است.
هر دو مسیر ابرنواختر نوع اول به نابودی اجرام اولیه میانجامند که در این مورد تخمین زده میشود جرمی بین ۱.۲ تا چهار برابر جرم خورشید داشته باشند. این امر به شکلگیری یک پوسته در حال انبساط از مواد ستارهای ختم میشود که از قلب انفجار به بیرون فوران میکند.
اگرچه منشأ بقایای این کوتوله سفید همچنان در هالهای از ابهام است، اما پژوهشگران توانستند اطلاعات دیگری را درباره MC SNR J0519–6902 از تحقیقات خود مشخص کنند. الصابری و همکارانش با بررسی قطبش نور اطراف MC SNR J0519–6902 و قدرت میدان مغناطیسی این بقایای کوتوله سفید دریافتند که این بقایا شباهتهایی با بقایای ابرنواخترهای جوان در ابر ماژلانی بزرگ و کهکشان راه شیری است.
این امر آنها را به این نتیجه رساند که MC SNR J0519–6902 حدود ۲۰۰۰ سال قدمت دارد و موج انفجار آن به پایان انبساط آزاد خود نزدیک میشود. این نشانگر آغاز دورهای در تکامل بقایای ابرنواختر به نام «مرحله سدوف تیلور»(Sedov-Taylor phase) است که طی آن موج انفجار، مواد را از گاز و غبار اطراف موسوم به محیط میانستارهای جمع میکند. الصابری گفت: MC SNR J0519–6902 تنها یکی از چهار بقایای ابرنواختر جوان شناختهشده در ابر ماژلانی بزرگ با سن تخمینی کمتر از ۲۰۰۰ سال است.
دانشمندان هنوز مطالعه این صحنه جرم کیهانی را به پایان نرساندهاند. الصابری در پایان گفت: ما قصد داریم آن را با استفاده از «آرایه کیلومتر مربعی مسیریاب استرالیا»(ASKAP) مشاهده کنیم. دادههای هیدروژن اتمی با وضوح بالا که توسط ASKAP ارائه میشود، به ما کمک میکنند تا مشخص کنیم که آیا ابر هیدروژن اتمی با این بقایا مرتبط است یا خیر.
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
درآمد محصولات دانشبنیان خراسان جنوبی به ۱.۲ همت رسید
-
شایعه کمبود فرآوردههای خون در استان مرکزی تکذیب شد
-
هشت نقطه پرحادثه در جادههای آذربایجانشرقی اصلاح یا حذف شد
-
وزیر کشور عازم بندرعباس شد
-
آشنایی با هارالد براتباک، آقای گلی که خلبان شد؛ از گلزنی به میلان و رئال مادرید تا بازی در سلتیک
-
سخنگوی دولت: اعلام علت حادثه بندر شهید رجایی زمانبر است
-
توضیحات محسن حکیم درباره قطعی VAR در بازی فولاد و تراکتور
-
پیش نمایش قهرمانی؛ تبریز دیشب نخوابید
-
جسد پزشک تبریزی که ۲ سال پیش ناپدید شده بود، پیدا شد
-
بقائی: مذاکرات در فضایی جدی ادامه دارد
-
برخورد جالب انریکه با یک خبرنگار جوان
-
مسابقات فوتچل در شالیزار چماچا
-
سالن را منفجر کرد؛ ضربه نمایشی وفایی در پایان بخش دوم
-
به جا مانده از دیدار نساجی؛ دیالوگ عجیب ساکت الهامی پیش از مسابقه به مهدی تارتار
-
کلیپ باشگاه استقلال برای دیدار جام حذفی مقابل پیکان
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
بورس، هفته را صعودی آغاز کرد
شنبه 07 اردیبهشت 1404 - 15:21:22
چرا بندر شهید رجایی مهم و استراتژیک است؟
شنبه 07 اردیبهشت 1404 - 14:38:42
ارسال محموله صادراتی و ترانزیتی به مقصد گمرک شهید رجایی ممنوع شد
شنبه 07 اردیبهشت 1404 - 14:37:36
پیشتازی کرایهها در تورم
شنبه 07 اردیبهشت 1404 - 14:32:09
خبر وزیر دفاع برای بازنشستگان نیروهای مسلح
شنبه 07 اردیبهشت 1404 - 14:13:44