یک‌شنبه 27 آبان 1403 - 12:15

کد خبر 91237

چهارشنبه 24 خرداد 1402 - 09:56:41


کاهش دبی رودخانه‌های پلدختر


تسنیم/ دبی رودخانه‌های پلدختر با وجود بارش‌های مطلوب امسال نسبت به درازمدت کاهش پیدا کرده‌ است که ضرورت دارد منابع آبی این شهرستان برای فصل تابستان مدیریت شود.

پلدختر خروجی تمام روان‌آب‌های لرستان است و هر ساله در فصل‌های بارش شاهد وقوع سیل‌هایی در این شهرستان و خساراتی به زیرساخت‌ها و مردم هستیم؛ همچنین به‌دلیل عدم وجود آبگیر و سد برای جمع‌آوری این آب‌ها در فصل تابستان با خشک‌سالی و کمبود آب روبه‌رو هستیم.
خشک‌سالی در سال گذشته کاهش دبی آب رودخانه کشکان به‌عنوان بزرگ‌ترین رودخانه لرستان و رودخانه‌های چولهول و مادیان در پلدختر را به‌دنبال داشت.
عدم برخورد با کشت محصول آب‌دوست در بالادست پلدختر کشاورزان این شهرستان را با مشکلات زیادی روبه‌رو کرد و باغات مناطق پایین‌دست در آستانه خشک‌شدن قرار گرفت، به‌طوری‌که جهاد سازندگی و سپاه با تانکرهای آب‌رسان به کمک باغداران آمدند.
با توجه‌ به بارش مطلوب طی امسال ولی به گفته رئیس امور آب پلدختر سطح آب‌های زیرزمینی این شهرستان کاهش پیدا کرده و علی‌رغم تأکیدات و تجربه سخت سال گذشته کشت محصول آب‌دوست در بالادست پلدختر شروع شده است.
شمس‌الدین جمشیدی، مدیر جهادکشاورزی پلدختر با اشاره به اینکه تغییر مسیر رودخانه کشکان مشکلاتی را برای کشاورزان ایجاد کرده‌ است که باید این مشکل برطرف شود، اظهار کرد: کشاورزان علی‌رغم خشک‌سالی‌های پی‌درپی حاضر به کشت گیاهانی که آبدهی کمتری نیاز دارند نیستند و همچنان به کشت سنتی خود پایبندند که این مسئله یکی از بزرگ‌ترین مشکلات حوزه کشاورزی است.
وی از افت 20 درصدی برداشت محصول در سطح پلدختر طی سال گذشته خبر داد و افزود: الگوی کشت و نحوه آبیاری باغات باید تغییر پیدا کرده و متناسب با وضعیت این شهرستان و لرستان رعایت شود تا امسال هم با مشکل مواجه نشویم.

مدیریت آب در پلدختر وجود ندارد
مهری با بیان اینکه ما هم‌اکنون بر روی 16 حلقه چاه کشاورزی کنتور هوشمند نصب کردیم و چهار حلقه هم در مرحله قرارداد برای نصب کنتور هوشمند قرار دارد، گفت: هزار و 450 موتور تلمبه در این شهرستان وجود دارد که 700 مورد مجوز و 750 مورد مجوز فعالیت دارد.
علی امرایی، دادستان پلدختر نیز با بیان اینکه ممنوعیت کشت محصولات آب‌دوست در بالادست این شهرستان باید از طریق مسئولان عالی دولت در لرستان پیگیری شود، اظهار کرد: ما به‌سبب خشک‌سالی و مشکلات باغداران پلدختری در سال گذشته درخواست حقوق عامه برای مردم را داشتیم.
وی با اشاره به اینکه اولویت اول در حوزه آب، آب شرب، حقابه زیست‌محیطی و بعد کشاورزی است، افزود: حقابه زیست‌محیطی برای پایین‌دست پلدختر رعایت نمی‌شود.
دادستان پلدختر با بیان اینکه شهر پلدختر صنعتی نیست و اکثر زیست اقتصادی مردم از طریق کشاورزی انجام می‌شود، عنوان کرد: مدیریت منابع آب در این شهرستان وجود ندارد؛ چون ما هنوز نتوانستیم باغداران و کشاورزان را برای آبیاری صحیح و درست باغات قانع کنیم؛ یعنی هنوز موفق نبودیم.
وی با اشاره به ممنوعیت کشت محصولات آب‌دوست در بالادست پلدختر بیان کرد: ما سال گذشته وارد بحران بی‌آبی شدیم، ولی با کمترین مشکل آن را پشت سر گذاشتیم و البته محیط‌زیست ما در این بحران نابود شد.
امرایی با بیان اینکه سال گذشته پیشنهاد دادیم برای ممنوعیت کشت محصولات آب‌دوست باید مشوق‌هایی برای کشاورزان در نظر گرفته شود، ولی بانک‌ها زیر بار نرفتند گفت: کشاورزان و دولت باید همکاری دوسویه با هم داشته باشند که کمترین خسارت به کشاورزان وارد شود.

ضرورت حق‌آبه زیست‌محیطی برای پلدختر
وی تصریح کرد: دستور لایروبی رودخانه در دو حوزه شهری و روستایی داده شده است و قرار شد از بالادست ازجمله مورانی به پایین‌دست بخش مرکزی پلدختر لایروبی انجام بگیرد که این اقدام در حال انجام است و تأکید دارم که با سرعت و جدیت بیشتری انجام شود.
دادستان پلدختر با بیان اینکه در داخل شهر پلدختر قرار است شهرداری لایروبی رودخانه را در نقاطی که مشکلاتی داریم آغاز کند، خاطرنشان کرد: در حوزه آب شرب مشکلاتی وجود دارد و دراین‌رابطه شاهد هستیم در برخی کارواش‌های شهر آب شرب را هدر می‌دهند که باید کارواش‌های سطح ساماندهی شود.
وی به‌ضرورت حقابه زیست‌محیطی برای پلدختر تأکید کرد و افزود: علی‌رغم بارش‌های مطلوب امسال را به‌دلیل نداشتن آبگیر در این شهرستان نمی‌توان ذخیره کرد تا در مواقع موردنیاز از آن استفاده کنیم.
امرایی با بیان اینکه در فصل تابستان با مشکلاتی در حوزه آبیاری باغات مواجه می‌شویم، گفت: در بالادست پلدختر باید از کشت محصول آب‌دوست جلوگیری شود تا ما در پایین‌دست با کمترین مشکل روبه‌رو شویم و درصورتی‌که رعایت نشود با قاطعیت اقدام می‌کنیم.
وی با اشاره به اینکه دادستانی در زمینه ساماندهی چاه‌های کشاورزی و نصب کنتورهای هوشمند امور آب را کمک می‌کند، بیان کرد: باید در ساعات اوج مصرف و پیک‌بار از استفاده از وسایل کشاورزی خودداری شود و در این زمینه باید تشویق و تنبیه‌هایی برای کشاورزان در نظر گرفته شود.



پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط