یک‌شنبه 27 آبان 1403 - 03:05

کد خبر 21283

چهارشنبه 23 فروردین 1402 - 13:51:00


خنثی سازی چندین بمب در آستانه سفر بایدن به ایرلند شمالی


تسنیم/ رئیس جمهور آمریکا در حالی روز گذشته به زعم خود برای حمایت از صلح راهی ایرلند شمالی شد که پلیس این کشور در آستانه سفر وی از خنثی سازی چندین بمب و اعتراضات و شورش‌های خشونت بار خبر داد.

به نقل از "ان تی وی" آلمان، "جو بایدن"، رئیس جمهور ایالات متحده در طول سفر خود به ایرلند شمالی اعلام کرده که در درجه اول به حفظ صلح توجه دارد. با این حال، تنها چند ساعت قبل از ورود او، کوکتل‌های مولوتف در غرب کشور به پرواز در آمدند و خشونت و ناآرامی هایی در تظاهرات اعلام‌نشده‌ای فوران کرد.

جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا روز گذشته برای دیداری وارد بلفاست پایتخت ایرلند شمالی شد. ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا، درست پس از بیست و پنجمین سالگرد توافق جمعه نیک، پس از ورود بایدن از او استقبال کرد. بایدن پیش از عزیمت گفت که اولویت سفرش حفظ و حمایت از صلح خواهد بود.

با این حال، اندکی قبل از ورود رئیس جمهور آمریکا، شورش ها و ناآرامی هایی در شهر لندندری آغاز شد. پلیس بعداً چهار بمب لوله‌ای مشکوک را در گورستانی پیدا کرد که به صحنه یک گروه کاتولیک-جمهوری‌خواه تبدیل شد. در بیانیه پلیس آمده است که بمب ها خنثی شده اند و اکنون در حال بررسی هستند. در جریان این تجمع اعلام نشده، یک خودروی پلیس نیز به آتش کشیده شد.


در این بیانیه آمده است که در جریان بازرسی از گورستان، سنگ، بطری و کوکتل مولوتف نیز به سمت خودروهای پلیس پرتاب شد. بر اساس گزارش های اولیه، کسی در این ناآرامی ها آسیب ندیده است. به گزارش رویترز، در ماه مارس، بریتانیا سطح تهدید در ایرلند شمالی را از «تروریسم داخلی» به «شدید» افزایش داد. این نشان می دهد که احتمال حمله تروریستی بسیار زیاد است. پلیس از یک تحول نگران کننده با توجه به کشف این بمب ها صحبت کرد.

توافقنامه جمعه نیک در 10 آوریل 1998 پس از مذاکرات فشرده بین دوبلین، لندن و واشنگتن امضا شد و به مناقشه سه دهه در ایرلند شمالی پایان داد. شیوع خشونت از زمان توافق صلح نادر شده است. اما جامعه هنوز عمیقاً تقسیم شده است.

بایدن قرار است امروز در دانشگاه اولستر در بلفاست سخنرانی کند و با نمایندگان احزاب سیاسی اصلی ایرلند شمالی دیدار کند. ایرلند شمالی تا فوریه 2022 دولت فعالی نداشته است. بایدن، که ریشه های ایرلندی دارد، سپس به جمهوری ایرلند سفر می کند، جایی که او همچنین می خواهد از مکان هایی که اجدادش در آن زندگی می کردند دیدن کند. سخنرانی رئیس جمهور آمریکا در پارلمان ایرلند و دیدار با لئو وارادکار، نخست وزیر این کشور نیز برنامه ریزی شده است. این بازدید قرار است روز جمعه به پایان برسد.

ایرلند شمالی روز 10 آوریل پایان دهه ها جنگ داخلی 25 سال پیش را با توافقنامه جمعه نیک در 10 آوریل 1998 گرامی داشت. این پیمان صلح به درگیری سه دهه ای بین ناسیونالیست های عمدتا کاتولیک طرفدار ایرلند و اتحادیه های پروتستان پایان داد. در حالی که کاتولیک ها برای استقلال ایرلند شمالی از بریتانیا و اتحاد مجدد با جمهوری ایرلند مبارزه می کردند، اتحادیه گرایان برای وابستگی به ولیعهد بریتانیا مبارزه می کردند. در جریان جنگ داخلی حدود 3700 نفر جان خود را از دست دادند و بیش از 47000 مجروح شدند.

توافق جمعه نیک در آن زمان نقطه عطفی در نظر گرفته شد. به دنبال آن مذاکرات طولانی بین دولت‌های لندن و دوبلین با میانجی گری ایالات متحده انجام شد.

برگزیت و مشکلات ناشی از آن در مرزها و تعرفه‌ها اخیراً محرک جدیدی برای این درگیری قدیمی فراهم کرده است. پس از مذاکره انگلیس و اتحادیه اروپا بر سر پروتکل موسوم به ویندزور در فوریه که شرایط گمرکی و تجارت با اتحادیه اروپا را تنظیم می کند، اکنون این امید وجود دارد که این درگیری ها دوباره شعله ور نشود.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط