دوشنبه 24 دی 1403 - 18:12
سرمقاله شرق/ فساد سیستمیک چیست؟
شرق/ « فساد سیستمیک چیست؟ » عنوان سرمقاله روزنامه شرق به قلم کوروش احمدی است که میتوانید آن را در ادامه بخوانید:
در چند قرن گذشته متفکران متعددی در جوامع صنعتی راجع به فساد و فساد سیستمیک یا نظاممند اندیشیده و نوشتهاند. در ایران نیز در این زمینه هشدارهایی داده شده است. احمد توکلی از معدود افرادی است که از حدود 10 سال پیش از فساد سیستماتیک گفته است؛ هرچند برداشت ایشان از این پدیده محدود است و آن را عمدتا ناشی از «نقض شایستهسالاری و توزیع فامیلی قدرت» دانسته است. تعبیر «فساد سیستمیک» برای تمایز قائلشدن بین فساد موردی و فردی در برابر فساد ناشی از زمینهها و ساختارهای ضعیف و بیمار استفاده میشود. در فساد سیستمیک به شکلی که مورد توجه متفکران غربی بوده، سخن از عواملی مانند اقتدارگرایی، ایجاد فساد در اقتصاد از طریق سیاستمداران با هدف ایجاد رانت برای کنترل دستگاه دولتی، منافع شخصی دولتمردان که موجب فساد در روند سیاسی میشود و نیز الگوی رفتاری فاسد در دستگاه قضائی و نیروهای انتظامی است. در این زمینه همچنین عواملی مانند انگیزههای متعارض، اختیارات گسترده بدون کنترل، اختیارات انحصاری، فقدان شفافیت، حقوق و دستمزدهای نازل و فرهنگ گریز از مجازات مدنظر است. ضعف در عناصر حکمرانی خوب مانند مشارکت عمومی در سیاست، حکومت قانون، شفافیت، پاسخگویی، مسئولیتپذیری، اجتناب از خودی و غیرخودی کردن مردم، شایستهسالاری، جامعه مدنی، کارایی و کارآمدی و... از دیگر عواملی است که زمینهساز فساد سیستماتیک میشود. ضعف دستگاه قضائی و نیروهای انتظامی و قوانین حمایتی از سوتزنها و نقش جوامع مدنی و رسانهها در جلوگیری از فساد موردی و فساد سیستمیک همواره مورد توجه بوده است. عوامل فوق معمولا مختص کشورهای توسعهیافته و بیشتر کشورهای در حال توسعه است؛ اما معدودی از کشورها با مشکلات ویژهای مواجهاند. این مشکلات خاص که شاید تأثیر تعیینکنندهای در تبدیل فساد موردی به فساد سیستمیک دارند، به شرح زیر قابل تلخیصاند:
1- فقدان نظام بازار و اعمال قیمتگذاری دستوری: عدول دولتها از وظایف اصلی خود یعنی بسترسازی و اصلاح سیاستهای پولی، مالی، ارزی و... و تمرکز آنها بر قیمتگذاری دستوری برای رفع مشکل تورم، نظام بازار را فلج و خاصیت ضد فساد آن را سلب میکند.
2- چندنرخیبودن قیمت ارز: در اقتصادهایی که منبع اصلی تأمین ارز دولت است، تزریق این ارز به جامعه و چندنرخیبودن آن یکی از منابع اصلی ایجاد رانت برای خواص و از منابع اصلی فساد سیستمیک است.
3- شرکتها و بانکهای خصولتی: این شرکتها و بانکها که نه دولتیاند، نه خصوصی، ضررهای هر دو نوع شرکت را به طور تصاعدی دارا هستند. طیف گستردهای از نهادهای قدرت معمولا برای گماردن افراد خود در مدیریت این شرکتها که نه تابع مجامع عمومی خود هستند، نه تابع قانون، رقابت میکنند.
4- مصونیت از حسابرسی و بازرسی مؤثر: نبود امکان حسابرسی مؤثر از عملکرد برخی شرکتها و بانکهای وابسته به نهادهای خاص معمولا متاستاز کرده و طیفی از شرکتها و بانکهای طرف تماس را در حاشیه امن قرار میدهد و دست آنها را برای انواع زدوبندها درمورد وامها و انواع پرداختهای غیرقانونی بدون نگرانی از بازرسی و حسابرسی باز میگذارد.
5- قدرت نهادهای حکومتی: بنگاههای اقتصادی اعم از خصوصی، دولتی یا خصولتی در برابر آن دسته از نهادهای حکومتی که فراقانونی و بیضابطه عمل میکنند و با کمبود بودجه نیز مواجه هستند، آسیبپذیرند و در برابر خواستههای آنها قادر به مقاومت نیستند.
6- حامیپروری: مقاماتی که خارج از مدار شایستهسالاری عهدهدار سمتها میشوند، معمولا تخصص و اعتمادبهنفس لازم را ندارند و خود را ناچار از گماردن افراد مورد اعتماد در سمتهای حساس در داخل سازمان میبینند. طبیعی است که این گماردگان نخواهند عمله آماتور باشند و در ازای خدمات خود منافعی غیرمعمول را مطالبه کنند. چنین پدیدهای در ارتباط با پایگاه اجتماعی سیاستمداران رانتی نیز دیده میشود و پدیده پولپاشی برای خرید وفاداری را در پی میآورد.
7- ضعف تخصص حرفهای و درک اقتضائات زمانه: فقدان شایستهسالاری میتواند موجب برکشیدهشدن کسانی بر مبنای رابطه و ظواهر در دستگاههای اجرائی، تقنینی و قضائی و نیز در رأس شرکتهای دولتی و خصولتی شود که فاقد تخصص حرفهای و نیز درک کافی و لازم جامعهشناختی از شرایط جامعه برای انجام وظایف باشند. این پدیده مثلا میتواند موجب تخصیص نادرست و فسادزای منابع شود؛ بدون اینکه مسئولان مربوطه خود الزاما فاسد باشند.
فساد سیستمیک دو پیامد دارد: یکی آنکه سازوکارهای پاسخگویی، نظارتی و حسابرسی را از درون تهی میکند و دوم آنکه منجر به پدیده «مقاومت سیستماتیک» در رأس و بدنه هرم در برابر سازوکارهای ضد فساد میشود. چنین روندهایی به نوبه خود موجب کاهش ظرفیت نهادهای حکومتی برای حفظ خود در برابر فساد و مبارزه مؤثر و مستقل با فساد میشود. رهایی از این دور باطل مستلزم تمرکز بر سیستم فاسد به جای تمرکز بر فرد فاسد است و مهمترین پادزهر آن تلاش برای توانمندسازی جامعه از طریق رسانهها، جوامع مدنی و احزاب مستقل است.
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
پیام دولت ترامپ به نخست وزیر عراق درمورد ایران
-
مجید جلالی: در جلسه امروز در مورد تیم امید به سرمربی خارجی هم رسیدیم و نقطه نظرات زیادی رسیدیم
-
تارقلی زاده: با کمک فیفا VAR را وارد کردیم و با منابعی که در فیفا داشتیم آن را تهیه کردیم
-
توضیحات علوی سخنگوی فدراسیون فوتبال درباره نهایی شدن میزبانی نمایندگان ایران در آسیا
-
رقابت و کری دوستانه پدرها و پسرها به مناسبت روز پدر در بافق یزد
-
پرونده فساد شهرداری ایذه در مرحله بررسی کارشناسی
-
توسعه هوش مصنوعی بومی؛ از حرف تا عمل
-
نمایشگاه عکس های کمتر دیده شده از آیت الله سید محمود طالقانی (ره)
-
نشست کارگروه توسعه زیربنایی جزایر بوموسی در کمیسیون امنیت ملی
-
مراسم جشن میلاد امام علی(ع) در حرم مطهر امام حسین(ع)
-
نشست کارگروه توسعه زیربنایی جزایر بوموسی در کمیسیون امنیت ملی
-
موتا: خودمان هم از نتایج ناراحتیم اما جبران میکنیم!
-
خبرنگار صهیونیست: اسرائیل با پیشنویس توافق آتشبس موافقت کرده است
-
نشست کارگروه توسعه زیربنایی جزایر بوموسی در کمیسیون امنیت ملی
-
مگوایر: منچستریونایتد باید برای قهرمانی بجنگد
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
توسعه هوش مصنوعی بومی؛ از حرف تا عمل
دوشنبه 24 دی 1403 - 18:03:50
بسته صنعت در بن بست
دوشنبه 24 دی 1403 - 17:49:18
تسنیم: «معیشت» گروگان برخی نمایندگان مجلس
دوشنبه 24 دی 1403 - 17:17:18
علت افزایش قیمت پلاستیک در بازار
دوشنبه 24 دی 1403 - 16:41:00
سخنگوی انجمن صنایع لبنی: دو بار افزایش قیمت لبنیات به فاصله ۳ ماه صحت ندارد
دوشنبه 24 دی 1403 - 16:09:33