شنبه 06 بهمن 1403 - 04:27

کد خبر 608746

سه‌شنبه 06 شهریور 1403 - 14:15:00


عکس‌های کاوشگر اروپا از زمین و ماه در مسیر سفر به مشتری


ایسنا/کاوشگر «جوس» اروپا عکس‌های با کیفیتی را از زمین و ماه در مسیر خود به سمت مشتری گرفته است.

 دوربین علمی با وضوح بالا در «کاوشگر قمرهای یخی مشتری» یا «جوس»(JUICE) آژانس فضایی اروپا که قرار است در نهایت به سمت مشتری برود، مشغول عکس گرفتن از دهانه‌های ماه و ابرهای جو زمین بود و در عین حال از کنار سیاره ما عبور می‌کرد تا از گرانش آن استفاده کند و مسیر خود را دوباره به سمت توقف بعدی در سفر هشت ساله خود به منظومه مشتری تغییر دهد.

به نقل از اسپیس، مسیر کاوشگر جوس که در آوریل ۲۰۲۳ پرتاب شد، به سوی سیاره مشتری است، اما ابتدا از زمین و زهره بازدید می‌کند. این بازدیدها به منظور گرفتن کمک‌های گرانشی انجام می‌شوند که به جوس امکان می‌دهند تا سرعت کافی را برای بیرون رفتن از منظومه شمسی با حداقل سوخت و رفتن به سوی مشتری در ژوئیه ۲۰۳۱ به دست بیاورد.

اولین بازدید از زمین در ۲۰ اوت انجام شد و جوس روز قبل از بازدید، از نزدیک با ماه روبه‌رو شد. پیشتر تصاویری را دیده‌ایم که با دوربین‌های نظارت و ناوبری جوس هنگام پرواز گرفته شده‌اند؛ اما اکنون دانشمندان آژانس فضایی اروپا اولین تصاویر را منتشر کرده‌اند که با دوربین «جانوس»(JANUS) کاوشگر گرفته شده‌اند.

عکس‌های کاوشگر اروپا از زمین و ماه در مسیر سفر به مشتری
دهانه‌های ماه 
عکس‌های کاوشگر اروپا از زمین و ماه در مسیر سفر به مشتری
ارتفاعات روشن در ماه

هنگامی که جوس به منظومه مشتری برسد، این سیاره و قمرهای آن را مورد بررسی قرار خواهد داد. بنابراین، پرواز از نزدیک زمین و ماه یک آزمایش مهم برای بررسی قابلیت‌های دوربین جانوس بود.

هنگامی که جوس در سال ۲۰۳۳ به مدار قمر گانیمد وارد شود، جانوس قادر خواهد بود تا از سطح یخی قمر با وضوح ۲.۴ متر در پیکسل تصویربرداری کند. این وضوح بسیار بیشتر از هر دوربین دیگری است که پیشتر به منظومه مشتری فرستاده شده بود. این به معنای واقعی کلمه مانند نقشه‌برداری از یک دنیای جدید خواهد بود، زیرا گانیمد با عرض ۵۲۶۸ کیلومتر حتی از عطارد هم بزرگ‌تر است.

در همین حال، جو زمین نیز یک زمینه آزمایشی مناسب را برای بررسی توانایی جانوس در تصویربرداری از ابرها فراهم کرد. وقتی جانوس به جو مشتری هدایت شود، می‌تواند جزئیات را در کمربند ابرهای پرجنب‌وجوش تا ۱۰ کیلومتر در پیکسل ببیند.

عکس‌های کاوشگر اروپا از زمین و ماه در مسیر سفر به مشتری
جزیره لوزون در فیلیپین
عکس‌های کاوشگر اروپا از زمین و ماه در مسیر سفر به مشتری
نمای نزدیک از ابرها بر فراز فیلیپین

گروه تصویربرداری، کار را برای جانوس در طول پرواز از نزدیک زمین و ماه آسان نکرد. عکاسان بزرگ وقت خود را صرف می‌کنند تا عکس‌ها را کنار هم بگذارند و یک صحنه بی‌نقص را ثبت کنند، اما ثبت تصاویر از راه دور با فضاپیمایی که در فاصله ۷۴۱ میلیون تا ۹۶۸ میلیون کیلومتری از زمین در مدار مشتری قرار دارد، موضوع دیگری است و تصویربرداری همیشه عالی نخواهد بود. بنابراین، گروه تصویربرداری عمدا برخی از تصاویر زمین و ماه را تار کردند تا ببینند الگوریتم‌های بازیابی وضوح دوربین چگونه برای از بین بردن محوشدگی تصاویر عمل می‌کنند.

عکس‌های کاوشگر اروپا از زمین و ماه در مسیر سفر به مشتری
ابرها در حال چرخش بر فراز هاوایی

گروه تصویربرداری برای سایر تصاویر، نوردهی را تا حدی اشباع کردند تا بررسی کنند که چگونه اشباع بر قسمت‌های اشباع‌نشده تصویر تأثیر می‌گذارد. آنها تنظیمات گوناگون دوربین و طول نوردهی را نیز آزمایش کردند. همان طور که از این تصاویر مشخص است، دوربین و کاوشگر این آزمایش را با ارائه تصاویر پررنگ پشت سر گذاشتند.

عکس‌های کاوشگر اروپا از زمین و ماه در مسیر سفر به مشتری
نمای نزدیک‌تر از سطح ماه 

اکنون زمینه برای مرحله بعدی سفر طولانی به مشتری آماده شده است. پرواز از نزدیک زمین، مسیر جوس را تغییر داد. این پرواز در واقع سرعت کاوشگر را ۵.۷ در ثانیه کاهش داد و مسیر آن را ۱۰۰ درجه منحرف کرد. بنابراین، اکنون کاوشگر می‌تواند به سمت زهره حرکت کند تا در اوت ۲۰۲۵ یک تقویت گرانشی را با پرواز از نزدیکی آن به دست بیاورد. رویارویی با زمین دو مرتبه دیگر در سپتامبر ۲۰۲۶ و ژانویه ۲۰۲۹ انجام خواهد شد و کاوشگر در آن مرحله آخرین حرکت خود را به سمت مشتری خواهد داشت.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط