شنبه 10 آذر 1403 - 05:16

کد خبر 650073

چهارشنبه 11 مهر 1403 - 19:35:00


حمله تکفیری‌های هماهنگ با اسرائیل به غیرنظامیان در شرق کشور


فرهیختگان/متن پیش رو در فرهیختگان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست

ترور ناجوانمردانه پلیس در خاش، حمله به خودروی تعدادی از مسئولان شرکت‌کننده در جشن عاطفه‌ها در بخش بنت شهرستان نیکشهر، حمله به هنگ مرزی جکیگور، درگیری مرزبانی در راسک، ترور ناجوانمردانه پلیس در سیب و سوران و یک ترور قبل‌تر در خاش؛ همه این اخبار مربوط به حوادث چند روز اخیر در سیستان‌و‌بلوچستان است که مسئولیت اکثرشان را گروهک تروریستی جیش‌الظلم  به عهده گرفته است. اما این عملیات تروریستی با حملات رژیم‌صهیونیستی به جنوب لبنان و لفاظی روز دوشنبه نتانیاهو با عنوان آزادسازی ایران همزمان شده است و به نظر می‌‌رسد که حوادث خارجی منطقه، بی‌ارتباط با حوادث داخلی ایران نیست.

3 حمله تروریستی در یک روز 
روز گذشته درحالی‌که تنها چند ساعت از آغاز روز کاری گذشته بود، حوالی ساعت ۸ صبح سرنشینان مسلح یک خودروی پژو به‌سمت مردم و افرادی که در جشن عاطفه‌ها در مدرسه محسنی شیخان بنت شهرستان نیکشهر شرکت کرده بودند، تیراندازی کردند. این حمله مقابل دیدگان شهروندان بخش بنت و در حضور بخشی از دانش‌آموزان مدرسه بود. در این حمله تروریستی عبدالله کدخدایی، فرمانده بسیج بخش بنت شهرستان نیکشهر، یوسف شیرانی کارمند آموزش‌و‌پرورش و رئیس شورای اسلامی شهر بنت، سیدجواد ساداتی و مجیب بلوچی دو سرباز وظیفه به شهادت رسیدند. همچنین ساعاتی بعد، هنگام اذان ظهر در ۱۵ کیلومتری شهر خاش، افراد مسلح سوار بر یک دستگاه خودروی پژوپارس سفیدرنگ اقدام به تیراندازی به سوی خودروهای یگان تکاوری کردند که پس از منحرف شدن خودروی یگان تکاوری افراد مسلح به سرنشینان خودروی تکاوری نزدیک شده، تیرخلاص زده و متواری شدند. در این حادثه تروریستی حسینعلی کیخا، از نیروهای هنگ مرزی جکیگور و ابوالفضل جهانی، از ماموران یگان تکاوری شهید شدند. در جریان عملیات‌های تروریستی صورت‌گرفته در روز گذشته همچنین به خودروی تویوتا هایلوکس متعلق به سپاه در محور چابهار به راسک، حمله شده بود ولی مانند دو عملیات دیگر این حمله تروریستی، شهید و مجروح نداشت. نکته حائز اهمیت در این میان، پس از هر سه عملیات جیش‌الظلم از طریق بسترهای فضای مجازی مسئولیت این حملات را به‌عهده گرفته بود.

درگیری 9 مهر و شهادت یکی از اعضای هنگ مرزی
نهم مهرماه یعنی دو روز گذشته، ماموران گروهان مرزی مورتان هنگ مرزی جکیگور در حین حمل جیره غذایی و پشتیبانی از مرزبانان در محورهای مواصلاتی در حوالی روستای پشامگ از توابع شهرستان راسک مورد حمله گروهک تروریستی قرار گرفتند و طی این حمله مرزبانان غیور با اعضای این گروهک درگیر شدند. در این حمله ناجوانمردانه شهید وظیفه مهدی بلوچی، از کارکنان هنگ مرزی جکیگور به شهادت رسید. شهید وظیفه مهدی بلوچی، اهل سنت و ساکن استان سیستان‌وبلوچستان شهرستان نیکشهر بود.

2 شهید و 2 مجروح شامگاه 8 مهرماه
شامگاه یکشنبه 8 مهرماه نیز بر اثر درگیری اشرار مسلح با نیروهای مرزبانی در محدوده روستای پشامگ شهرستان راسک، یک نفر شهید و دو نفر مجروح شدند. به محض اطلاع مقامات امنیتی منطقه از درگیری، عوامل پشتیبانی بلافاصله خودشان را به محل درگیری رسانده بودند و اشرار مسلح از محل درگیری متواری شدند. 
همچنین امیرمحمد امیری، یکی از مرزبانان فعال هیرمند، اواخر شامگاه یکشنبه در درگیری مرزبانان پاسگاه مرزی ماککی این شهرستان با افراد مسلح، به شهادت رسید. این مرزبان ساکن استان خراسان رضوی بوده است. مجری تمام این عملیات تروریستی نیز جیش‌الظلم بود. جیش‌الظلم از طریق بستر فضای مجازی و کانال‌های خود البته اقدامات تروریستی دیگر و حملات دیگری نیز تنها در تاریخ 8 مهرماه گزارش داده که البته تلفاتی نیز نداشتند و نیروهای این گروهک تروریستی با نیروهای جان‌برکف نظامی و امنیتی ما در سیستان‌و‌بلوچستان درگیر شده بودند. همچنین طی عملیاتی دیگر در 8 مهرماه رامین ولایتی، از کارکنان یگان تکاوری شهرستان خاش، به‌صورت ناجوانمردانه توسط اشرار مسلح ترور و آسمانی شده بود.

ترور مامور انتظامی شهرستان سیب و سوران در میان شهروندان
مرکز اطلاع‌رسانی فرماندهی انتظامی سیستان‌و‌بلوچستان، طی اطلاعیه‌ای در ششم مهرماه از شهادت یکی از پرسنل خدوم و زحمتکش فرماندهی انتظامی شهرستان سیب و سوران خبر داده بود. در این اطلاعیه آمده بود: «شب جاری سروان ابوالقاسم پیری، معاون آماد و پشتیبانی فرماندهی انتظامی شهرستان سیب و سوران، به‌صورت ناجوانمردانه توسط اشرار مسلح ترور و آسمانی شد. با توجه به اینکه این ترور ناجوانمردانه داخل مغازه یکی از شهروندان صورت گرفته، صاحب مغازه نیز مورد اصابت گلوله قرار گرفت و بر اثر شدت جراحات وارده، قبل از رسیدن به مرکز درمانی، دار فانی را وداع گفت.»
این ترور نیز توسط جیش‌الظلم صورت گرفته بود. در اطلاعیه‌‌های صادر‌شده پس از این ترورها، تاکید فرماندهان این گروهک تروریستی بر قتل و کشتار هر شهروند سیستان‌و‌بلوچستانی است که در سازمان‌ها و نهادهای اداری این استان فعالیت دارند. یعنی برای سرکردگان این گروهک تروریستی اهمیتی ندارد که شخص مورد نظر کیست. حتی کارمندان ساده نیز ممکن است هدف این گروهک تروریستی قرار بگیرند. همچنین مرکز اطلاع‌رسانی فرماندهی انتظامی استان سیستان‌وبلوچستان، طی اطلاعیه‌ای در 30 شهریور‌ماه اعلام کرده بود: «عصر امروز جمعه، اخلالگران نظم و امنیت عمومی، در یکی از محلات شهرستان خاش، اقدام به کارگزاری تله انفجاری کرده بودند که خوشبختانه ناکام ماندند.»

همزمانی عملیات تروریستی در داخل ایران با فشار چندجانبه اسرائیل
عملیات‌های گروه جیش‌الظلم در سیستان‌و‌بلوچستان در سال‌های اخیر با تهدیدات و اقدامات اسرائیل علیه ایران به‌طور همزمان مشاهده شده است؛ هرچند به‌طور دقیق نمی‌توان یک همزمانی قطعی و مستقیم بین این عملیات‌ها و اقدامات اسرائیل برقرار کرد، اما برخی تحلیلگران و ناظران مسائل امنیتی معتقدند اینگونه حملات ممکن است در چهارچوب راهبردهای فشار چند‌جانبه به ایران توسط برخی کشورهای خارجی و نیروهای نیابتی انجام شده باشد. یکی از مثال‌های قابل توجه، عملیات‌های جیش‌الظلم در مرزهای شرقی ایران در سال ۲۰۱۹ است که با تشدید تنش‌های ایران و اسرائیل بر سر برنامه هسته‌ای و اقدامات نظامی اسرائیل در سوریه همزمان شد. این دست عملیات‌ها به‌ویژه در زمانی که فشارهای بین‌المللی بر ایران برای مذاکره مجدد درباره برنامه هسته‌ای افزایش می‌یابد، قابل توجه بوده‌اند.
به‌طور کلی، اقدامات جیش‌الظلم به‌عنوان بخشی از فشارهای امنیتی در مرزهای شرقی ایران مورد توجه قرار می‌گیرد. این گروهک تروریستی عمدتا با شعارهای نژادپرستانه و قومیتی سعی دارد تا احساسات قوم بلوچ در منطقه را برانگیزد و مردم منطقه را با اقدامات تروریستی خود همراه کند. با این وجود اما در سال‌های اخیر عملیات تروریستی این گروهک با فشارها و حملات اسرائیل به محور مقاومت همراه بوده است. چند مورد دیگر از عملیات‌های جیش‌الظلم تقریبا همزمان با تهدیدات یا اقدامات اسرائیل علیه ایران رخ داده‌ است؛ مانند حمله به اتوبوس سپاه پاسداران (بهمن ۱۳۹۷): یکی از معروف‌ترین حملات جیش‌الظلم در تاریخ ۲۴ بهمن‌ماه ۱۳۹۷ رخ داد که طی آن یک بمب‌گذاری انتحاری علیه اتوبوس حامل نیروهای سپاه پاسداران در جاده خاش- زاهدان صورت گرفت و منجر به شهادت ۲۷ نفر از نیروهای سپاه شد. این حمله تقریبا همزمان با شدت گرفتن حملات اسرائیل به نیروهای وابسته به ایران در سوریه و ادعاهای اسرائیل درباره مقابله با نفوذ ایران در منطقه بود. همچنین حمله به نیروهای مرزبانی (مهر ۱۳۹۶): در این حادثه، ۸ مرزبان ایرانی در منطقه مرزی میرجاوه توسط نیروهای جیش‌الظلم شهید شدند. این حمله همزمان با افزایش فشارهای بین‌المللی به ایران به دلیل برنامه موشکی و نقش‌آفرینی در منطقه‌ بود. در همان زمان، اسرائیل به‌طور فعال علیه مواضع نیروهای تحت حمایت ایران در سوریه اقدام می‌کرد.
همچنین دی‌ماه سال گذشته، درحالی‌که تنها چندماهی از جنگ7 اکتبر و حملات شدید اسرائیل به مردم غزه می‌گذشت، از سویی با حملات سایبری گسترده به زیرساخت‌های کشور مانند پمپ‌بنزین‌ها روبه‌رو بودیم و در سوی دیگر عوامل داعش با حضور در میان شرکت‌کنندگان در سالروز شهادت شهید سلیمانی 103 نفر از هموطنان‌مان را به وسیله انفجارهای تروریستی به شهادت رساندند. هرچند ارتباط مستقیم و صریحی از سوی عوامل تروریستی داخلی ایران با فشارهای اسرائیل به مواضع کشورمان مشخص نیست اما تکرار این همزمانی طی دفعات متعدد و تاریخ‌های مختلف، تئوری همکاری عوامل تروریستی داخلی با اسرائیل را تشدید می‌کند.

ترور به بهانه حمایت از مردم
در ناآرامی‌های 1401 در استان‌های جنوب شرقی کشور، گروهک‌های تروریستی و تجزیه‌طلب خط مقدم‌ این ناآرامی‌ها قرار داشتند. ترور نیروهای پلیس، علمای سنی و شهروندان عادی کارویژه اصلی این گروهک‌های تروریستی بود که با شدت بیشتری در ناآرامی‌های 1401 صورت گرفت. در این اتفاقات گروهک‌های تجزیه‌طلب از بیرون از مرزها امنیت ملی ایران را تهدید می‌کردند و گروهک تروریستی جیش‌الظلم نیز در داخل امنیت ملی ایران را تهدید می‌کردند. یک سمت دیگر ماجرا تلاش‌های جدایی‌طلبانه این گروهک‌ها بود که با مردمی خواندن خود و فعالیت‌هایشان این‌طور القا می‌کردند آنچه در این مناطق انجام می‌دهند، خواست مردم است. این خط ناامنی نیز با پیشگامی رسانه‌های فارسی‌زبان انجام می‌شد. برساخت ناآرامی‌ها و آشوب‌ها به عهده آنها بود. نکته مهم این بود که مردم سیستان‌وبلوچستان شناخت دقیقی نسبت به این گروهک‌ها داشتند و البته دل خوشی هم از اقدامات تروریستی‌ و ناامنی‌هایی که برای مردم عادی ایجاد می‌کردند هم نداشتند. 

ادامه خط ترور جندالشیطان توسط جیش‌الظلم
یکی از این گروهک‌ها گروهک تروریستی جیش‌الظلم بود. این گروهک تروریستی بعد از نابودی گروهک تروریستی جندالله به رهبری عبدالمالک ریگی تشکیل شد. صلاح‌الدین فاروقی، وهابی که بعد از دستگیری نیروهای گروهک موسوم به جندالله به پاکستان فرار کرد این گروه تروریستی را تشکیل داد. این گروهک که تلاش می‌کرد خود را اسلامگرا و طرفدار آزادی و عدالت معرفی کند در سال‌های اولیه تشکیل، بیانیه‌هایی را درمورد حضور نظامی ایران در سوریه مطرح کرد، موضع‌گیری‌ای که نشان می‌داد این گروهک درست در خط مطلوب دشمنان ایران که حامیان اصلی آن هستند، حرکت می‌کند. خرابکاری و ناامنی و حمله به شهروندان به بهانه اقدام علیه نظام حکمرانی نیز کاری بود که این گروهک تروریستی آن را انجام می‌داد. اقدامات تروریستی این گروه اما در جریان ناآرامی‌های 1401 و درسال‌های پس از آن با بهانه انتقام آنچه در زاهدان در 1401 اتفاق افتاد، شدت بیشتری گرفت.
حمله به مرزبانان، دزدیدن آنها و حمله به نیروهای نظامی ازجمله اقدامات خرابکارانه آنها بود. برای مثال در بهمن سال 97 این گروهک تروریستی با یک خودروی حامل مواد منفجره اتوبوس نیروهای قدس سپاه را در جاده خاش زاهدان منفجر کرد. بعد از اتفاقات 1401 اما حملات تروریستی این گروهک شدت بیشتری پیدا کرد. این گروهک تروریستی در تیر 1402 به کلانتری 16 زاهدان حمله کرد که دو مامور نیروی انتظامی در این حمله به شهادت رسیدند و البته همه تروریست‌ها نیز کشته شدند. در آذر همان سال نیز به دو پاسگاه انتظامی در سیستان حمله شد که دو سرباز در این حمله به شهادت رسیدند. یکی از اقداماتی که این گروهک انجام می‌داد تلاش برای القای این گزاره بود که سنی‌ها در ایران مظلوم واقع می‌شوند و حقوق آنها نادیده گرفته می‌شود، در این مسیر اختلاف میان شیعه و سنی کارویژه اصلی آنها بود اما نکته جالب توجه این بود که در عملیات‌های این گروهک تروریستی عموما اهل‌سنت نیز به شهادت رسیدند.

جیش‌الظلم مانع اصلی توسعه سیستان‌و‌بلوچستان
یکی از ویژگی‌های مشخص این گروهک‌های تروریستی دشمنی سرسخت آنها با توسعه است تا با استفاده از محدودیت‌های این منطقه، جذب نیرو کنند. نارضایتی‌های اقتصادی و اجتماعی و ایجاد احساس تبعیض باعث جذب نیرو به این گروه‌های تروریستی می‌شود. این گروهک‌ها بر این اساس در برابر تلاش‌هایی برای توسعه و بهبود شرایط اقتصادی این مناطق، دست به اقدامات تروریستی زدند. در یک نمونه آنها به صراحت بیان داشتند که دلیل اقدام تروریستی‌شان، جلوگیری از توسعه سواحل مکران بوده است. سردار شوشتری، فرمانده قرارگاه قدس سپاه در دهه80 طرحی را مطرح کرد که برای ساخت‌و ساز منطقه و توسعه و تامین امنیت آن از مردم محلی یا همان بسیج مردمی استفاده می‌کرد. این نیروهای محلی در کنار برقراری امنیت در منطقه اقداماتی همچون ساخت بیمارستان صحرایی و کمک به توسعه کشاورزی در منطقه را انجام می‌دادند. این اقدامات عملا فعالیت‌های گروهک تروریستی که آن زمان در این مناطق اقدامات تروریستی انجام می‌داد یعنی جندالله را محدود می‌کرد، به همین خاطر نیز سردار شوشتری در مهر 88 توسط این گروهک ترور شد. این خط برای عدم توسعه در منطقه توسط گروهک تروریستی جیش‌الظلم هم پیگیری شد. 
نکته جالب توجه این بود که یکی از ‌انگیزه‌های اصلی حمایت کشورهای مخالف ایران و نیز رژیم‌صهیونیستی تهدید مرزهای ایران بود. یکی از اقداماتی که می‌تواند امنیت داخلی و مرزی ایران را تهدید کند انجام اقدامات تروریستی است. همچنین متوقف نگه داشتن شرایط استان و جلوگیری از توسعه آن است؛ چراکه باعث می‌شود قشر ناراضی در این مناطق شکل بگیرد و حیات این گروهک‌های تروریستی را تضمین کند. گروهک تروریستی جیش‌الظلم نیز اخیرا یکی از عملیات‌هایش را با این بهانه که قرار است شهروندان غیربلوچ در سواحل مکران اسکان داده شوند، انجام داد. ادعایی که تلاش‌های این گروهک برای جلوگیری از توسعه این منطقه را نشان می‌داد. 

همکاری جیش‌الظلم با رژیم برای ناامنی ایران
در طول این سال‌ها یکی از موضوعات اصلی این بوده که حامی اصلی این گروه‌های تروریستی چه کشورهای بودند که امکان انجام اقدامات تروریستی را داشتند. اگرچه در این سال‌ها برخی از کشورهای حامی خلیج‌فارس حامی این گروه‌ها بودند اما در سال‌های اخیر و به‌خصوص بعد از 1401 حمایت رژیم‌صهیونیستی از این گروهک علنی‌تر شد. گروه تروریستی جیش‌الظلم و عامل حملات این روزها از طریق درگاه‌های رمزارز در کانال‌های رسانه‌ای مرتبط با اسرائیل حمایت‌های مالی دریافت می‌کند. درگاه‌های مالی این گروهک تروریستی به‌طور گسترده در رسانه‌های صهیونیستی بازنشر شده‌اند و به مخاطبان اسرائیلی پیشنهاد می‌دهند که از «مبارزان آزادی» حمایت کنند. درواقع اسرائیل با حمایت از این گروه‌ها در تلاش است تا وجهه‌ای از نبود امنیت و آرامش در ایران برساخته کرده و این‌گونه وانمود کند که ایران دچار آشفتگی داخلی است. حمایت اسرائیل از گروهک جیش‌الظلم تنها یک نمونه از سیاست‌های آن کشور در راستای تخریب ثبات و امنیت ایران است. اسرائیل از طریق حمایت مالی، نظامی و تبلیغاتی به این گروه کمک می‌کند تا فعالیت‌های تروریستی خود را در مناطق مختلف ایران ازجمله استان سیستان‌وبلوچستان ادامه دهد. افزون بر جیش‌الظلم رژیم‌صهیونیستی از دیگر گروه‌های تجزیه‌طلب نیز حمایت کرده است. ایدی کوهن، خبرنگار نزدیک به موساد در یکی از پست‌های توییتری خود دیدارش با یکی از سران گروهک تروریستی الاحوازیه را علنی کرده و از حمایت آشکار اسرائیل از تجزیه‌‌طلبان خوزستانی پرده برداشته است. کوهن با انتشار عکسی از این دیدار به‌نوعی به کشورهای عربی منطقه خلیج‌فارس انتقاد کرد و مدعی شد این کشورهای عربی نتوانسته‌اند از «مبارزان اهوازی» حمایت کنند، درحالی‌که اسرائیل به‌عنوان حامی اصلی آنها در مقابل جمهوری اسلامی ایران ایستاده است. او در پیامی با تمسخر اعراب حاشیه خلیج‌فارس نوشته بود: «ما یهودیان از اهوازی‌ها حمایت کردیم، درحالی‌که شما عرب‌ها از آنها حمایت نکردید. تاریخ به شما رحم نخواهد کرد.» این ادعاهای ایدی کوهن که آشکارا بر حمایت اسرائیل از گروه‌های تجزیه‌طلب تاکید می‌کند بخشی از استراتژی اسرائیل برای تضعیف ایران و ایجاد ناآرامی‌های داخلی است. حمایت‌های نظامی و مالی این رژیم از گروه‌های تروریستی و تجزیه‌طلب به‌ویژه در استان‌های مرزی ایران نشان از تمایل اسرائیل به ایجاد مشکلات امنیتی برای ایران دارد. در کنار حمایت از گروه‌های تروریستی مخالف، ایران اسرائیل همچنین به کمک مالی، نظامی و حتی درمانی به گروه‌های تروریستی منطقه مانند داعش نیز متهم است. در گذشته شواهدی از ارائه کمک‌های پزشکی به نیروهای داعش توسط اسرائیل منتشر شد که نشان‌دهنده همکاری این رژیم با گروه‌های تروریستی در منطقه بود. 

نتانیاهو در رویای ناآرام کردن ایران
نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم در ادامه اقدامات لفاظی‌های خود علیه ایران پیامی ویدئویی منتشر کرد و تلاش کرد تا این‌طور القا کند که برای رژیم تفاوتی میان نظام حکمرانی و مردم وجود دارد. نتانیاهو در این پیام به‌زعم خود تلاش کرد تا مردم را علیه نظام حکمرانی ایران تحریک کند و اگر اقدام تروریستی انجام داد آن را در تقابل خود با حکومت نه مردم، تعریف کند. روز بعد از این اظهارنظر گروهک تروریستی جیش‌الظلم که یکی از اصلی‌ترین گروه‌های مورد حمایت رژیم است که از آن خط می‌گیرد، عملیاتی را در بنت و خاش و چابهار انجام داد که در جریان آن، فرمانده سپاه بنت و رئیس شورای شهر بنت به شهادت رسیدند. نکته جالب توجه درمورد این عملیات تروریستی این بود که حمله تروریستی که در بنت اتفاق افتاد در جریان جشن عاطفه‌ها و مقابل چشم دانش‌آموزان انجام شد، درحالی‌که پیش از این عموم عملیات‌های تروریستی متمرکز بر  پاسگاه‌ها و مراکز نظامی انجام می‌شد. انجام این اقدام تروریستی را می‌توان حائز چند نکته دانست، از آنجا که این گروه مورد حمایت مستقیم رژیم قراردارد می‌توان این اقدام را شیطنتی برای تهدید امنیت ایران دانست. سطح عملیاتی که این گروهک ‌تروریستی انجام داده، نشان می‌دهد این بار برای ناامن کردن این منطقه از مناطق نظامی فاصله گرفته است و این اقدامات را نیز با بهانه انتقام اتفاقی که در زاهدان در جریان ناآرامی‌های 1401 صورت گرفت انجام می‌دهد. عملیات گروهک تروریستی در سیستان در کنار اقدامات و خط رسانه‌ای که رسانه‌های فارسی‌زبان وابسته به رژیم در پیش گرفتند در حال القای این گزاره هستند که مردم ایران با حکومت متفاوتند. تصور رژیم‌صهیونیستی بر این موضوع استوار است که می‌تواند آشوبی مانند 1401 در ایران و شهرهای مرزی ایران به راه بیندازد و از این آب گل‌آلود ماهی خود را بگیرد و ایران تضعیف کند. امری که به نظر می‌رسد چیزی که در آن چندان مورد توجه براندازان حامی رژیم و خود رژیم‌صهیونیستی قرار نگرفته این است که واقعیت فضای سیاسی و اجتماعی ایران با سال1401 تفاوت قابل‌توجهی پیدا کرده است.
 
 
 


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط