چهارشنبه 23 آبان 1403 - 11:55

کد خبر 662981

سه‌شنبه 24 مهر 1403 - 16:40:00


تولید بومی چمن آفریقایی به دست دانش بنیان‌ها


صدا و سیما/متخصصان یک شرکت دانش بنیان موفق شدند دانش تولید چمن آفریقایی ژنوتیپ ۸۸ را بومی سازی کنند.

 
مدیر عامل این شرکت دانش بنیان گفت : این محصول تولید شده در مقایسه با گونه‌های رایج چمن،  میزان مصرف آب را تا یک‌پنجم کاهش می‌دهد ضمن اینکه در برابر شوری آب و خاک ، مقاومت از خود نشان می‌دهد.

زمانی درخصوص کاربرد‌های «چمن آفریقایی ژنوتیپ ۸۸»  که از محصولات این شرکت دانش بنیان است افزود : چمن به‌عنوان اصلی‌ترین گیاه پوششی در طراحی و ایجاد فضای سبز کاربرد دارد. چمن آفریقایی Cynodon dactylon)) از پرکاربردترین چمن‌های گرمسیری در فضای سبز است.

وی گفت : چمن آفریقایی به کم‌آبی، شوری، گرما و پاخوری بسیار مقاوم است. این چمن تراکم بالا و قدرت ترمیم‌پذیری بسیار خوبی دارد. خوشبختانه تنوع ژنتیکی مناسبی از این‌گونه در کشور وجود دارد. در این راستا، جمعیت‌های مختلف این‌گونه از نقاط مختلف کشور جمع‌آوری و پس از انجام آزمایشات متعدد، ژنوتیپ برتر انتخاب و بنام ژنوتیپ ۸۸ نام‌گذاری شد و در حال حاضر به عنوان محصول دانش‌بنیان در کشور ثبت شده است.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان افزود : چمن آفریقایی ژنوتیپ ۸۸ یک نوع چمن بومی است که دارای خصوصیات ظاهری مناسب از جمله رنگ، بافت و تراکم چمن که در مجموع چمن با کیفیت ظاهری و کاربردی بالا است. مشخصه مهم این نوع چمن، تحمل زیاد به تنش‌های خشکی و همچنین شوری، گرما و پاخوری است که در مقایسه با گونه‌های رایج چمن میزان مصرف آب را تا یک‌پنجم کاهش می‌دهد، ضمن اینکه در برابر شوری آب و خاک مقاومت از خود نشان می‌دهد؛ بنابراین جهت کاهش مصرف آب در فضا‌های سبز شهری می‌تواند جایگزین مناسبی برای گونه‌های چمن رایج در کشور باشد.
زمانی گفت : حوزه کاربرد این محصول ، فضا‌های سبز شهری، صنعتی، خانگی در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری است که البته در مناطق سردسیری هم قابل استفاده است، اما در این مناطق یک خزان کوتاه مدت دارد که در این زمان هم با توجه به رنگ خزان زیبا در ترکیب با سایر گیاهان موجب زیبایی فضای سبز می‌شود.

وی با بیان اینکه کشور ایران با قرارگیری در اقلیم خشک و نیمه‌خشک و کمبود شدید منابع آبی در سال‌های اخیر، در زمینه احداث و نگهداری فضای سبز شهری با مشکلات متعددی روبرو شده است، گفت: از جمله دلایل این مشکلات،  استفاده از الگو‌های منظرسازی مناطقی با آب‌وهوای معتدل و پرباران ، پهنه‌های گسترده چمن‌کاری شده در کنار سامانه آبیاری ناکارآمد است. از سوی دیگر، ایران در سال‌های اخیر با کاهش شدید بارندگی‌ها مواجه بوده است. کاهش بارش‌ها و برداشت‌های بی‌رویه از آب‌های سطحی و زیر سطحی موجب شده رود‌های بزرگ و کوچک در کشور یا خشک شده‌اند یا در حال خشک شدن هستند؛ بنابراین، محدودیت منابع آب باید به‌طور جدی در محور توجه سیاستمداران و برنامه‌ریزان قرار گیرد.
مدیرعامل این شرکت دانش بنیان افزود : با استفاده از منظرسازی کم‌نیاز به آب، مصرف آب ۱۵ تا ۶۰ درصد نسبت به روش متداول کاهش می‌یابد. هزینه‌های نگهداری سالانه در مناظر طراحی شده به روش Xeriscaping بین ۳۵ تا ۶۵ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که علاوه بر مدیریت منابع آبی و کاهش مصرف آب، هزینه نیروی انسانی، مصرف کود و سموم شیمیایی و درنتیجه آسیب‌های زیست‌محیطی نیز کاهش یافته است. همچنین تولید و کاربرد گیاهان بومی در فضای سبز موجب کاهش مصرف آب و جلوگیری از تعویض مکرر خاک باغچه‌ها با گل‌های فصلی شده و از خروج ارز به دلیل خرید بذر‌های غیربومی جلوگیری می‌کند. 


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط