سه‌شنبه 15 آبان 1403 - 11:23

کد خبر 688579

سه‌شنبه 15 آبان 1403 - 09:45:00


فرصت‌ها و تهدیدهای ترامپ و هریس برای ایران از دیدِ مطهرنیا


نامه نیوز/ یک تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: اکنون هریس در سطح ملی با اختلاف اندکی پیشتاز است اما بر اساس الکترال کالج ایالت‌های سرنوشت‌ساز تعیین‌کننده خواهند بود و در این ایالت‌ها دو نامزد کمتر از پنج درصد با یکدیگر فاصله دارند.

سرانجام روز انتخابات آمریکا فرا رسید اما تا همین لحظه هم هیچکس نمی‌تواند پیش‌بینی کند که از میان هریس و ترامپ کدام یک رئیس‌جمهور آمریکا خواهد شد.

مهدی مطهرنیا، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، درباره وضعیت موجود در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا به «نامه‌نیوز» گفت: «در این دوره از انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا یکی از تنگاتنگ‌ترین رقابت‌ها را شاهد هستیم و نمی‌شود پیش‌بینی کرد که کدام یک از دو نامزد پیروز قاطع انتخابات‌اند زیرا مشخص است که ایالت‌های اصلی سرنوشت رقابت را تعیین خواهند کرد. ارزیابی‌ها به هیچ‌وجه حکایت از پیروزی هیچ یک از نامزدها را نمی‌دهد و از پنج‌ماه پیش تا به امروز توضیع آراء در ایالت‌های مختلف با فراز و نشیب بسیار کمی بوده است. نکته دیگر آن است که احتمال تقلب در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا به شدت پایین است و اگر هم باشد بر نتیجه کلی انتخابات تأثیر نمی‌گذارد زیرا پروتکل‌های پیچیده امنیتی برای حفاظت از آراء در آمریکا وجود دارد».

او ادامه داد: «مسئله دیگری که باید به آن توجه داشته باشیم، آراء الکترال کالج است؛ به این معنی که الکترال کالج‌ها مجزا از رأی مردم نیست اما در ایالت‌های مختلف آمریکا به جز دو ایالت نسبت به رأیی که مردم داده‌اند با قاعده نصف به علاوه یک در نظر گرفته می‌شود و اگر یک نامزد در 48 بیش از پنجاه درصد را به دست بیاورد، آراء کالج به آن نامزد اختصاص می‌یابد و هر نامزدی که بتواند از مجموع 538 رأی الکترال کالج 270 رأی را نصیب خود کند، پیروز انتخابات می‌شود. فقط در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 1800 بود که توماس جفرسون و آرون در کسب آراء الکترال کالج مساوی شدند که در نهایت مجلس نمایندگان رئیس‌جمهور و مجلس سنا معاون اول را انتخاب کردند».

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی همچنین بیان کرد: «اکنون هریس در سطح ملی با اختلاف اندکی پیشتاز است اما بر اساس الکترال کالج ایالت‌های سرنوشت‌ساز تعیین‌کننده خواهند بود و در این ایالت‌ها دو نامزد کمتر از پنج درصد با یکدیگر فاصله دارند؛ درصدی که چندان قابل اتکاء نیست. باید صبر کرد و دید که در ایالت‌های چرخشی که هنوز مشخص نیست به سمت کدام یک از نامزدها پیش برود، نتیجه چه خواهد شد».

مطهرنیا در پایان گفت: «تأثیر پیروزی هریس یا ترامپ بر ایران دو تا پنج درصد است. نمی‌شود میان آن دو در مواجهه با ایران تمایز و تفاوت زیادی قائل بود. هم جمهوری‌خواهان و هم دموکرات‌ها استراتژی نسبتا مشابهی در قبال ایران دارند و بیشتر ادبیاتشان فرق می‌کند. باتوجه به اینکه اکنون دولت میانه‌روی پزشکیان در ایران روی کار است، مسئولان ایرانی تمایل دارند هریس پیروز شود زیرا دموکرات‌ها ادبیات نرم‌تری نسبت به ایران دارند اما هم هریس و هم ترامپ مزایا و معایبی برای ایران می‌توانند داشته باشند. اگر هریس روی کار آید می‌تواند علیه ایران ائتلافی گسترده شکل دهد اما با دموکرات‌ها سریع‌تر می‌شود در مذاکرات به نتیجه رسید. در مقابل اگر ترامپ روی کار آید نمی‌تواند ائتلافی وسیع را شکل دهد اما مذاکره با دولت او هم آسان نخواهد بود و احتمالا بسیار زمان‌بر باشد».


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط