سه‌شنبه 11 تیر 1404 - 21:02

کد خبر 72286

یک‌شنبه 07 خرداد 1402 - 18:55:00


حاشیه های بی پایان یک لایحه


آرمان امروز/متن پیش رو در آرمان امروز منتشر شده و انتشارش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست

 پس از اینکه لایحه حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب در فضای ایران مطرح شد، شاهد واکنش‌ها و دیدگاه‌های گوناگونی از سوی اهالی سیاست، فرهنگ و … بودیم. در این بین برخی به‌عنوان منتقد و برخی به‌عنوان مدافع این طرح، در رسانه‌ها به گفت‌وگو پرداختند. عده‌ای این طرح را لازم اجرا دانستند ولی در مقابل برخی خواهان تغییراتی در این زمینه شدند. در ادامه این گزارش به آخرین واکنش‌ها به این لایجه که هنوز به سرانجام نرسیده است اشاره خواهیم کرد.

لایحه دولت برای طرح حجاب

«سید ابراهیم رئیسی»، رئیس‌‌جمهور ۳۱ اردیبهشت در نامه‌ای به«محمدباقر قالیباف»، رئیس مجلس شورای اسلامی، لایحه حمایت از فرهنگ عفاف و حجاب را به مجلس تقدیم کرد. در بخشی از این طرح آمد است: «نظر به اهمیت رعایت هنجارهای اجتماعی در حفظ سلامت جامعه و لزوم حفظ کرامت منزلت و امنیت اخلاقی افراد به ویژه بانوان و جایگاه رفیع و والای زن در نظام اسلامی و نقش بنیادین وی در تحکیم خانواده و رشد جوامع و با توجه به آسیب‌هایی که نادیده گرفتن این هنجارها به جامعه وارد می‌نماید و همچنین وظیفه حاکمیت و عموم مردم برای تحقق این هنجارها و سلامت جامعه لایحه زیر برای انجام تشریفات قانونی مربوط تقدیم می‌شود.» درادامه همین طرح انتقادای زیادی به دولت وارد شده چند پس از انتشار سخنگوی دولت اعلام کرد که متن منتشر شده در فضای مجازی نادرست است. علی بهادری جهرمی در این زمینه روز سوم خرداد ماه گفت: «رهبر معظم انقلاب مسیر را در مورد حجاب روشن کردند و فرمودند که این وضعیت باید با برنامه اصلاح شود و بدون برنامه نباید اقدامی صورت گیرد. لایحه اخیری که در این حوزه مطرح شده است، لایحه قضایی است که توسط قوه قضائیه برای ارسال به مجلس تقدیم دولت شده است. متن این لایحه در دولت اصلاحاتی داشته و متنی که در فضای مجازی از این لایحه منتشر شده نادرست است و متن منتشره، متن نهایی لایحه قوه قضائیه که دولت با تغییراتی آن را مصوب کرده، نیست. »

واکنش قوه قضاییه به منتقدان

مرکز رسانه قوه قضاییه روز گذشته در جدیدترین واکنشش در مورد لایحه حجاب خطاب به منتقدان نوشت: «با توجه به وفاق حاصل شده در قوای کشور حدود ۳۰ روز قبل از ارسال رسمی لایحه عفاف و حجاب به دولت، پیش‌نویس لایحه به رئیس جمهور و رئیس مجلس ارائه و رؤسای قوا پس از مدتی کتباً نظرات اصلاحی خود را به رییس قوه قضاییه ارسال کردند همچنین نظر تخصصی دستگاه‌های مختلف و بسیاری از کارشناسان این حوزه در تدوین لایحه گرفته شده است. در پی ارسال لایحه عفاف و حجاب قوه قضاییه به دولت و اصلاحات هیئت دولت در لایحه عفاف و حجاب ارسالی از سوی قوه قضاییه، برخی اظهارنظرها در فضای مجازی مطرح شد؛ از جمله اینکه برخی نوشتند لایحه ارسالی دولت برای مجلس صرفاً نظر مسئولان قوه قضاییه را تأمین کرده و دو قوای دیگر هیچ نقشی در تنظیم لایحه مورد اشاره نداشتند. این در حالی است که با توجه به وفاق حاصل شده در قوای کشور حدود ۳۰ روز قبل از ارسال رسمی لایحه عفاف و حجاب به دولت، پیش‌نویس لایحه به رئیس جمهور و رئیس مجلس ارائه و رؤسای قوا پس از مدتی کتباً نظرات اصلاحی خود را به رییس قوه قضاییه ارسال کردند همچنین نظر تخصصی دستگاه‌های مختلف و بسیاری از کارشناسان این حوزه در تدوین لایحه گرفته شده است. متن آماده شده بر اساس اجماع نظر سران قوا و دستگاه‌های مسئول کشور آماده شده است. طبیعتاً هیئت دولت در حد اختیارات قانونی خود قبل از تصویب می‌توانست اصلاحات مدنظر خود را در لایحه اعمال کند و این اتفاق هم افتاده است و همانطور که وزیر دادگستری اعلام کرد دولت پس از اصلاحاتی لایحه را به مجلس ارسال کرده است. مجلس هم این اختیار را دارد تا تغییرات مدنظر نمایندگان را اعمال کند.»

دولت در لایحه حجاب قوه قضائیه دخل و تصرفی ندارد

«انسیه خزعلی»، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده در رابطه با پیشنهادات دولت در لایحه عفاف و حجاب گفت: «با توجه به اینکه لایحه رویکرد قضائی دارد و به جرم می پردازد، عملا دولت در آن دخل و تصرفی نکرده است. به گفته خزعلی، لایحه قوه قضائیه تقریبا با همان شکل ولی با ضمیمه کردن نظرات دولت به مجلس ارسال شده است. وی با تاکید بر اینکه دولت خود برنامه ها و پیشنهادهای دیگری در این زمینه دارد، اظهار امیدواری کرد که این نظرات در مجلس اعمال شود.»

برخی «منتقدان حزب‌اللهی» لایحه حجاب در «زمین دشمن» بازی می‌کنند

«عبدالحسین خسروپناه»، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در واکنش به نوع انتقادها از لایحه حجاب به جماران گفت: «در اصلاح قانون جدید به این نتیجه رسیده شده که جرم انگاری کشف حجاب فرایندی باشد به این معنا که در گام‌های اول به عنوان تخلف معرفی شده و جریمه بازدارنده برای آن صورت گیرد تا شمار مجرمین و مختلفین کم شود و در پایان کسی که لجاجت دارد به عنوان مجرم شناخته شود. در اصلاح قانون جدید به این نتیجه رسیده شده که جرم انگاری کشف حجاب فرایندی باشد به این معنا که در گام های اول به عنوان تخلف معرفی شده و جریمه بازدارنده برای آن صورت گیرد تا شمار مجرمین و مختلفین کم شود و در پایان کسی که لجاجت دارد به عنوان مجرم شناخته شود.لایحه عفاف و حجاب در دستور کار بوده و افراد بسیاری بر روی آن کار می کنند ولی متأسفانه برخی از افراد حزب اللهی با مواضع خود در زمین دشمن بازی می کنند. طبق قانون موجود فردی که کشف حجاب کرده است مجرم بوده و ضابط قضایی باید آن را دستگیر کند و دادگاه تشکیل و خانم مکشفه برای خود وکیل بگیرد و در نهایت بر اساس قانون جریمه شود که با توجه به شمار مجرمین اجرای آن امکان پذیر نیست.»

طرح حجاب ستاد امر به معروف

«علی خان محمدی»، سخنگوی ستاد امر به معروف و نهی از منکر در واکنش به انتقاد از لایحه حجاب گفت: «لایحه حجاب و عفاف با پشتیبانی طرحی جامع که حدود ۲۰۰ صفحه است طراحی شده است. طرح اجمالی که بر اساس این سند نوشته شد، حدود ۸۰ صفحه ارائه شد. در این طرح ما هم به حوزه عمومی و هم به حوزه فردی پرداختیم. این طرح به خوبی می‌تواند بازدارندگی داشته باشد.  هرچند اینکه در این طرح بیشتر از ظرفیت فراجا استفاده شده و کمک‌های مردمی، تشکل‌ها و افراد آموزش دیده را نادیده گرفته‌اند از ضعف های این طرح است. لایحه پیشنهادی قوه قضائیه درباره عفاف و حجاب مدتی پیش به مجلس شورای اسلامی ارسال شد. در بندهایی از این لایحه فناوری‌های نوین و سامانه‌های هوشمند جایگزین روش‌های برخورد با کشف حجاب که پیش از این مورد استفاده قرار می‌گرفت شده‌ان. جریمه‌هایی که برای حجاب تعیین شده است با هدف بازدارندگی در این طرح اعمال شده است. همچنین می‌خواستیم تنوع را در روش‌های جلوگیری از کشف حجاب رعایت کنیم. به این ترتیب این طرح هم جامع هم بازدارنده است. به هر حال باید از ظرفیت‌های مردمی در این مسئله استفاده بشود. ما نمی‌توانیم حد و حدود ورود مردم به این مسئله را تعیین کنیم. اصل هشتم قانون اساسی همه مردم را به امر به معروف و نهی از منکر فرا می‌خواند. ما در این لایحه مردم را از امر به معروف منع نکردیم. ما از ظرفیت‌های مختلفی برای این طرح استفاده کردیم. این ظرفیت به تنهایی راه گشای خوبی است و در حوزه‌های فرهنگی با تبلیغ معروف و مبارزه با منکر از ظرفیت محلات استفاده کنیم.»

مجلس لایحه عفاف و حجاب را قبول ندارد

«محمد تقی نقدعلی»، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس درخصوص انتقاداتی که به این طرح وارد شده است گفت: «خیلی قاطعانه نمی‌توانم بگویم چراکه ممکن است کمیسیون اصلاحات لازم را انجام دهد و به صحن اعلام کند. چون کمیسیون دستش برای اصلاح باز است نیاز به رد ندارد، اصلاحات را انجام می‌دهد. در شرایط فعلی مجلس لایحه حجاب را قبول ندارد، لایحه را اصلاح و مجازات ها را بازدارنده می کنیم.»


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط