دوشنبه 03 دی 1403 - 12:04

کد خبر 743614

دوشنبه 03 دی 1403 - 08:03:52


کاهش تورم با ترمز خوراکی ها و اجاره بها


خراسان/تورم ماهانه در شرایطی از ۲.۸ درصد در آبان به ۲ درصد در آذر رسید که خوراکی ها و اجاره بها با سهم بیش از ۶۰ درصدی در سبد هزینه خانوار کاهش این شاخص را تجربه کردند. 

 داده های مرکز آمار ایران از کاهش هر سه شاخص تورمی یعنی تورم ماهانه، نقطه ای و سالانه در آذر حکایت دارد. بر این اساس سه شاخص مذکور به ترتیب به ۲، ۳۱.۴ و ۳۲.۵ درصد کاهش یافتند. در میان کالاهایی که رشد قیمت آن ها آهسته تر شده، می توان به خوراکی ها و اجاره بهای مسکن اشاره کرد که سهمی بیش از ۶۰ درصد در سبد هزینه خانوارها دارند. در مجموع، گروه «سبزیجات و حبوبات» که در آبان بیشترین رشد قیمت ماهانه را داشت، در آذر نیز بیشترین تورم ماهانه در میان کالاها را به خود اختصاص داده است. از نظر تورم نقطه ای نیز  «خدمات حمل و نقل عمومی» در صدر کالاها و خدمات دارای بیشترین تورم نقطه ای قرار گرفته است.


 تورم سالانه در کف ۴ سال اخیر
به گزارش خراسان، تازه ترین داده های مرکز آمار از افت هر سه شاخص مهم تورمی در آذر حکایت دارد. طبق این گزارش، تورم ماهانه از ۲.۸ درصد در آبان، به ۲ درصد در آذر رسیده است. تورم نقطه ای (یعنی رشد قیمت ها در هر ماه نسبت به ماه مشابه سال گذشته) نیز از ۳۲.۵ درصد در آبان به ۳۱.۴ درصد در آذر کاهش یافته است.
تورم سالانه آذر یعنی متوسط رشد قیمت ها در یک سال منتهی به آذر امسال، نسبت به دوره مشابه سال قبل نیز که در آبان ۳۳.۱ درصد محاسبه شده بود، به ۳۲.۵ درصد در ماه گذشته عقبگرد کرده است. این رقم از بهمن ۹۹ تاکنون یعنی در حدود ۴ سال اخیر بی سابقه است.
 تورم ماهانه خوراکی ها نصف شد
گزارش اخیر مرکز آمار، از آهسته تر شدن روند تورم خوراکی ها و اجاره بها که به طور متوسط سهمی در حدود ۶۰ درصد از سبد هزینه مردم دارد، خبر می دهد.
بر این اساس خوراکی ها با افت محسوس تورم ماهانه روبه رو شده و رشد ماهانه قیمت آن ها از ۳.۶ درصد در آبان به ۱.۸ درصد کاهش یافته است. در خور ذکر است این گروه از کالاها، حدود ۲۹ درصد سبد هزینه مصرف کنندگان را تشکیل می دهد.  
نگاهی جزئی تر به روند قیمت گروه های خوراکی نشان دهنده این است که گروه سبزیجات و حبوبات (که در آبان صدرنشین تورم ماهانه کل گروه های کالایی بود، در آذر نیز این صدرنشینی را البته با تورمی کمتر حفظ کرده است. تورم ماهانه این دسته از کالاها از ۱۳.۴ درصد در آبان به ۶.۲ درصد کاهش یافته است.
پس از گروه سبزیجات و حبوبات، گروه میوه و خشکبار با تورم ماهانه ۲.۹ درصد در رده دوم تورم ماهانه آذر قرار دارد.
 تورم ماهانه خانه به دوش ها کمتر شد
کالاهای غیرخوراکی در آذر نیز مانند کالاهای خوراکی افت تورم داشته اند و تورم ماهانه آن ها از ۲.۵ درصد در آبان به ۲.۱ درصد در آذر رسیده است. در بین کالاهای این گروه، مسکن یا به عبارت بهتر اجاره بها، بیشترین  سهم  را از سبد مصرفی مردم دارد. (سهم مسکن به بیش از ۳۶ درصد و سهم اجاره بها به حدود ۳۳.۶ درصد در سبد هزینه خانوار می رسد). با این اوصاف، ملاحظه می شود که از تورم این بخش در آذر نسبت به آبان کاسته شده و تورم ماهانه اجاره بها از ۳.۱ به ۲.۴ درصد رسیده است. در نتیجه یکی دیگر از پایه های کاهش تورم در ماه گذشته را نیز باید افت اجاره بها  دانست.
اگر از مسکن به عنوان پروزن ترین کالا در سبد هزینه خانوارها بگذریم، جزئیات آمارهای تورمی مرکز آمار نشان می دهد که در ماه گذشته، گروه حمل و نقل (که خود شامل خرید وسایل نقلیه، استفاده از وسایل حمل و نقل شخصی و خدمات حمل و نقل عمومی می شود) با ۲.۷ درصد، بالاترین رشد قیمت ماهانه در بین کالاهای غیرخوراکی را به خود اختصاص داده است.
 ۳ گروه با تورم ماهانه کمتر از یک درصد
در مجموع، اگر چه سبزیجات و حبوبات به همراه میوه و خشکبار و همچنین حمل و نقل به ترتیب با تورم ماهانه ۶.۲، ۲.۹ و ۲.۷ درصد، رشد قیمت ماهانه ای بیش از سایر کالاها داشته اند، سه گروه کالا/خدمات بهداشت و درمان، آموزش و انواع گوشت قرمز و سفید با کمترین رشد ماهانه قیمت روبه رو شده اند و حتی در گروه انواع گوشت، عقبگرد منفی ۰.۸ درصدی قیمت ها نیز دیده می شود.
 افت ۱.۱ واحد درصدی تورم نقطه ای
کاهش ۰.۸ واحد درصدی تورم ماهانه در آذر، با افت ۱.۱ واحد درصدی تورم نقطه ای در آن همزمان شده است. بر این اساس، در ماه گذشته، کالاها و خدمات متفرقه، مسکن، آموزش و حمل و نقل به ترتیب با تورم نقطه ای ۳۹.۵، ۳۸، ۳۳.۲ و ۳۱.۵ درصد، گروه های کالایی بوده اند که تورم نقطه ای بیش از میانگین ۳۱.۴ درصدی داشته اند. همچنین به طور خاص خدمات حمل و نقل عمومی به عنوان یک زیرگروه کالایی و با داشتن ۵۲.۸ درصد تورم نقطه ای در آذر، بیشترین تورم نقطه ای در بین کالاها را داشته است. بقیه گروه های کالایی، تورم نقطه ای کمتر از میانگین را به ثبت رسانده اند و در انتهای این فهرست، گروه های دخانیات، ارتباطات و خوراکی ها و آشامیدنی ها به ترتیب با تورم ماهانه ۲۲.۵، ۲۶.۳ و ۲۶.۴ درصد دیده می شود.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط