دوشنبه 01 بهمن 1403 - 11:21
هدیه روسی-ایرانی به تحلیف ترامپ
دنیای اقتصاد/متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه و مسعود پزشکیان رئیسجمهور ایران، هدیهای را پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، ارائه کردند که او از ترس مقابله با آن، نادیدهاش میگیرد.
شورای آتلانتیک ۱۹ ژانویه در گزارشی از همزمانی توافق ۲۰ساله میان تهران و مسکو با مراسم تحلیف ترامپ در روز دوشنبه ۲۰ ژانویه (اول بهمن) نوشت که زمان امضای توافق مشارکت جامع سه روز پیش از آغاز به کار ترامپ به اندازه خود این توافق مهم است. پزشکیان و پوتین سه روز قبل از مراسم تحلیف آمریکا، در مسکو برای امضای قراردادی که تجارت، همکاریهای نظامی، علمی، آموزشی، فرهنگی و غیره را پوشش میدهد، با یکدیگر ملاقات کردند. این توافق همچنین بر روابط چهارجانبه رو به رشد چین، روسیه، ایران و کره شمالی تاکید میکند؛ محور تجدیدنظرطلبان که رئیسجمهور منتخب ایالات متحده به چالش ترکیبی آن هنوز به عنوان یک اولویت اعتراف نکرده است.
بااینحال، هیچچیز بیشتر از همکاریهای صنعتی، اقتصادی، سیاسی و دفاعی رو به رشد این محور، چالشهای دور اول ترامپ را از چالشهای دوره دوم او مجزا نمیکند. عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، در شبکه تلگرام نوشت: «این معاهده نه تنها یک نقطه عطف کلیدی است که روابط دوجانبه ما را تقویت میکند، بلکه این نقشه راه آینده است.» روسیه، ایران و چین از زمان حمله روسیه به اوکراین، یعنی تقریبا سه سال پیش، به طور پیوسته به یکدیگر نزدیکتر شدهاند. ایران فناوری تولید پهپادها را به روسیه ارسال کرده است. تحقیقات سیانان در دسامبر نشان داد که کارخانهای در منطقه تاتارستان جنوبی روسیه در حال تولید انبوه پهپادهای شاهد با طراحی ایرانی و با قطعات چینی است. در ۹ ماه اول سال ۲۰۲۴، این کارخانه نزدیک به ششهزار پهپاد شاهد تولید کرد که بیش از دو برابر سال قبل بود.
در ژوئن ۲۰۲۴، پوتین با کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی، قرارداد همکاری امضا کرد. پیونگیانگ این اقدام را در ماه نوامبر با اعزام ۱۰هزار سرباز به مسکو، برای مقابله با اوکراین در منطقه کورسک روسیه دنبال کرد.
در اوایل ماه جاری، دو سرباز کره شمالی توسط نیروهای اوکراینی در نزدیکی مرز دستگیر شدند. سپس در ماه دسامبر، پوتین یک معاهده امنیتی با بلاروس منعقد کرد که شامل استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی روسیه در این کشور بود. این امر به دنبال گسترش و تقویت مداوم شراکت «بدون محدودیت» است که پوتین با رئیسجمهور چین، شی جین پینگ، اندکی قبل از حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ منعقد کرد. رهبری چین در برابر تمام تلاشهای مقامات اروپایی و آمریکایی برای متقاعد کردن پکن با هدف کاهش حمایت خود از روسیه مقاومت کرده که بدون آن مسکو قادر به ادامه کارزار نظامی خود در اوکراین نبود.
با وجود تمرکز اخیر ترامپ بر بازپسگیری کانال پاناما، تصاحب گرینلند، و افزودن کانادا به عنوان پنجاه و یکمین ایالت، نحوه برخورد او با همکاری چین، روسیه، ایران و کره شمالی، پیامدهای تاریخی و ژئوپلیتیک خیلی بیشتری خواهد داشت. بااینحال، جدیدترین توافق ایران و روسیه به همان اندازه که به نقاط ضعف میان چهار شریک مربوط میشود، به نقاط قوت آنها نیز مربوط میشود، که به ترامپ فرصتهایی برای بر هم زدن آرمان مشترکشان میدهد.
با توجه به اینکه ادعا میشود ایران از نظر اقتصادی و نظامی نسبت به سالهای قبل در وضعیت ضعیفتری قرار دارد، به نظر میرسد که روسیه قرارداد دفاعی متقابل را که بخشی از توافقاتش با بلاروس و کره شمالی بود، به ایران ارائه نکرده است.
جان آلترمن، کارشناس خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی، به سیانان گفت که مسکو ممکن است به این فکر باشد که «ما میتوانیم کمی به آنها کمک کنیم، اما میتوانیم آنها را به جایی که نیاز داریم برسانیم و موارد بیشتری را از آنها طلب کنیم.» اکنون پرسش این است که ترامپ به این هدیه قبل از تحلیف چگونه پاسخ خواهد داد؟
یکی از ناکامیهای جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، احتیاط بیش از حد در پرداختن به چالش فزاینده روسیه و چین، در کنار ایران و کره شمالی بود، اگرچه او در تشخیص «نقطه عطف» این همکاریها ایدههای راهگشایی ارائه کرد. ترامپ ممکن است بیشتر از بایدن مایل باشد که برای تامین منافع ایالات متحده اقدام کند؛ اما باید به سخنرانی مراسم تحلیف او گوش داد تا بتوان دریافت او چگونه بزرگترین چالشهای جهانی را تشخیص میدهد.
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
بازگشت ترامپ به واشنگتن؛ تحلیفی بیسابقه و معنادار
-
ویتور برونو از پورتو اخراج شد
-
با هزینه کم هم می شود عروسی خوب گرفت
-
آتشبس در قدم اول؛ از شادی مردم تا مبادله اسرا
-
جزئیات پرونده تزریق آب مقطر به جای داروی شیمی درمانی
-
مقایسه آمار پنالتیزنهای رئال مادرید در فصل جاری
-
ساز جهانی «رباب» ریشه در شرق ایران و سیستان و بلوچستان دارد
-
جزئیات بیشتر از کودکآزاری منجر به مرگ دختر بوکانی؛ متهم اصلی بازداشت شد
-
ساخت دانه برف سه بعدی با کاغذ!
-
فاجعه نشت نفت در دریای سیاه؛ بدترین بحران زیستمحیطی قرن ۲۱
-
سازمان جهانی بهداشت: بازسازی سیستم بهداشتی غزه پیچیده و دشوار خواهد بود
-
اختصاص منابع نفتی به هوش مصنوعی
-
تعطیلی برخی مدارس در آذربایجان غربی در نوبت بعدازظهر
-
فهرست جدید تیم ملی فوتبال نوجوانان اعلام شد
-
ماجرای شیوع کرونای چشمی در کشور
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
فاجعه نشت نفت در دریای سیاه؛ بدترین بحران زیستمحیطی قرن ۲۱
دوشنبه 01 بهمن 1403 - 11:14:23
اختصاص منابع نفتی به هوش مصنوعی
دوشنبه 01 بهمن 1403 - 11:12:27
سنگاندازی زمینخواران در اجرای قانون حدنگاری شمال
دوشنبه 01 بهمن 1403 - 11:05:21
حذف رسمی سامانه ارز نیما بعد از هفت سال
دوشنبه 01 بهمن 1403 - 10:59:32
200 هزار تومان اعتبار رزرو تور کیش، فقط با پر کردن یک پرسشنامه!
دوشنبه 01 بهمن 1403 - 20:45:00