سه‌شنبه 04 دی 1403 - 06:35

کد خبر 78485

شنبه 13 خرداد 1402 - 09:29:00


سرمقاله قدس/ حرم مطهر رضوی، کانون اندیشه و گفت‌وگو در جهان اسلام


قدس آنلاین/ « حرم مطهر رضوی، کانون اندیشه و گفت‌وگو در جهان اسلام » عنوان یادداشت روز در روزنامه قدس به قلم عبدالحمید طالبی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 
​​​​​​​دهه پربرکت کرامت هرساله توجه و افکار عمومی آحاد جامعه را معطوف به حریم ملکوتی عالم آل‌محمد(ع) می‌کند و بایستی حضرت ثامن‌الحجج(ع) را به‌عنوان پایه‌گذار گفت‌وگوی ادیان در جهت تمدن‌سازی دانست و نیز بنیان‌گذاری ساختارهای فکری تمدن نوین اسلامی را می‌توان در سیره پربرکت ایشان جست‌وجو کرد. از این رو شایسته است ضمن استفاده از این توجه همگانی به پایتخت معنوی جهان اسلام در دهه کرامت، نیازهای امروز جامعه اسلامی و چه‌بسا ملت‌های مختلف جهان از این دریای بی‌کران پاسخ گفت. بهره‌گیری از معارف رضوی و بررسی ابعاد علمی، سیاسی و اخلاقی امام‌رضا(ع) به‌منظور پاسخ‌گویی به نیازهای روز جوامع در اعصار گوناگون همواره مورد توجه اندیشمندان بوده است و متفکران جهان اسلام، ادیان و مکاتب دیگر نیز از آن بهره برده‌اند و برپایی کنگره جهانی حضرت‌رضا(ع) در سه دهه اخیر نیز همین اهداف را دنبال کرده است. کنگره جهانی حضرت‌رضا(ع) در ادوار مختلف از سال۱۳۶۳ تاکنون مقالات و سخنرانی‌هایی از اندیشمندان بزرگی چون رهبر معظم انقلاب، آیت‌الله جوادی‌آملی، آیت‌الله مکارم‌شیرازی، آیت‌الله سبحانی، علامه جعفر مرتضی‌عاملی و سایر اندیشمندان معاصر را در موضوعات مختلف به‌همراه داشته است که مفاهیم و مقالات ارائه‌شده در کتب ارزشمندی چون «راویان امام‌رضا(ع) در مسندالرضا»، «ادعیه و زیارات حضرت‌رضا(ع)»، «الجامع‌الرواه و اصحاب الامام‌الرضا(ع)»، «ولایه‌العهد للامام‌الرضا(ع)»، «مکاتیب الامام‌الرضا(ع)» و... چاپ و منتشر شده است. معرفت رضوی در جهان معاصر همچنان محل ارجاع عامه مؤمنین است و می‌تواند به‌عنوان ادبیات فراگیر در حوزه سیاست‌سازی مورد توجه و استفاده قرار گیرد. در دنیای امروز که ظلم و نقض حقوق انسان‌ها توسط صاحبان قدرت و ثروت به‌شکل نظام‌مند در قالب حکومت‌های داعیه‌دار لیبرال‌دموکراسی، در سطح ملی، فراملی و جهانی صورت می‌پذیرد، بازگشت به آموزه‌های دینی و عدالت‌طلبانه ضروری به‌نظر می‌رسد. 
پنجمین کنگره جهانی حضرت‌رضا(ع) با شعار محوری «اندیشه تمدنی امام‌رضا(ع)، عدالت برای همه و ظلم به هیچ کس» در سال آینده برگزار می‌شود و به‌بهانه برگزاری اجلاسیه پنجمین کنگره جهانی حضرت‌رضا(ع) با پیام آیت‌الله جوادی‌آملی و سخنرانی تولیت معزز آستان قدس رضوی و همچنین سخنرانی اندیشمندان مختلف از کشورهای گوناگون، خاطرنشان می‌شود گفتمان‌سازی حول تعالیم و سیره رضوی هدف اصلی کنگره است؛ بنابراین برای مخاطبان از طیف‌های مختلف و معطوف به استعدادها و رشته‌های متفاوت افراد و گروه‌ها، امکان حضور، فعالیت و مشارکت محبان حضرت اعم از مسلمانان و غیرمسلمانان با ملیت‌های مختلف فراهم است تا در این حرکت جهانی نقش‌آفرین باشند. حضور متفکران ادیان و مذاهب کشورهای مختلف چون اسقف اعظم سرکیسیان، استاد محمد عاصی امام‌جماعت مرکز اسلامی واشنگتن و اساتیدی از کشورهای انگلیس، آلبانی، ماداگاسکار و کشورهای اسلامی منطقه، گفت‌وگوهای حضرت ثامن‌الحجج(ع) با بزرگان ادیان در دوران ولایتعهدی را یادآوری می‌کند، با این تفاوت که نیاز امروز ملت‌های مختلف را هدف قرار داده که همان عدالت‌خواهی و عدالت‌طلبی است. امید است نتیجه این تلاش علمی موجب جهانی‌شدن گفتمان رضوی و ارائه راه‌حل برای برون‌رفت از بحران‌های هویتی و بحران‌های ناشی از ظلم و تبعیض معاصر با اتکا به مکتب و اندیشه تمدنی امام‌رضا(ع) شود و با ایجاد فضای همفکری و تعامل در باب مکتب و اندیشه تمدنی امام‌رضا(ع) میان متفکران و فعالان اجتماعی و سیاسی مسلمان و غیرمسلمان، فضای تعامل و توسعه دستگاه مفهومی برای تحقق حکمرانی برمبنای عدالت نظام‌مند ایجاد و گفتمان بین‌ادیانی و بین‌المللی حول مکتب رضوی، برای استقرار عدالت موعود و فراگیر محقق شود. از دیگر اهداف و سیاست‌های کلان کنگره، تولید و انتشار ادبیات مناسب و قابل درک برای آموزه‌ها و سیره امام‌رضا(ع) معطوف به «اولویت عدالت برای همه و ظلم به هیچ کس» برای اقشار مختلف و طبقات متفاوت فرهنگی و اجتماعی به‌صورت چاپی و مجازی است تا با ایجاد ظرفیت و تقویت محبان امام‌رضا(ع) در سراسر جهان بسترها و استقرار عدالت جهانی تحقق یابد.



پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط