پنجشنبه 18 بهمن 1403 - 00:04
گوناگون/ خویشاوند باورنکردنی نهنگ که در خشکی زندگی میکند
خبرآنلاین/ نوادگان نهنگهای اولیه که اکنون در دریاها و اقیانوسهای روی زمین شنا میکنند، ازجمله بزرگترین و شناختهشدهترین گونههای اقیانوسی با تکنیکهای شکار بسیار چشمگیر و تاریخچهی جالب محسوب میشوند. اما آنها چگونه به موجودات دریایی عظیمالجثه و باشکوه تبدیل شدند؟
در کمال تعجب، نزدیکترین خویشاوند زندهی نهنگها، اسب آبی است؛ هرچند آنها هیچ شباهت ظاهری به هم ندارند و از زیستگاه، رژیم غذایی و پراکندگی بسیار متفاوتی برخوردار هستند. با وجود سبک زندگی نیمهآبی اسب آبی، چگونه یک پستاندار بزرگ خشکیزی با این اندازه، توانسته تا این حد با بزرگترین پستانداران آبزی جهان خویشاوند باشد؟
تصور میشود اسب آبی در حدود ۱۵ میلیون سال پیش از یک گروه غیرآبی به نام آنتراکوترها (Anthracotheres) تکامل یافته است. از سوی دیگر، نهنگها بیش از ۵۰ میلیون سال پیش از موجوداتی که در خشکی زندگی میکردند، تکامل یافتند. زمانی در تاریخ تکاملی، اسب آبی و نهنگ، اجداد مشترکی داشتند که روی خشکی زندگی میکرد.
یکی از اولین اجداد زمینی نهنگ، حیوانی به نام پاکیسِتوس (Pakicetus) بود که به نام «نهنگ اول» یا یکی از اولین آببازسانان شناخته میشد. این موجود که روی چهار اندام حرکت میکرد، ظاهراً هم از گوشت حیوانات خشکیزی و هم ماهیان تغذیه میکرده است. این موجود اولین بار در سال ۱۹۸۳ کشف شد و احتمالاً در حاشیهی اقیانوس تتیس که پاکستان و هند کنونی است، زندگی میکرد. فسیلها نشان میدهند که نهنگ اول، استخوان گوش مشابهی با نهنگهای امروزی داشته و از ساختار منحصر بهفردی برخوردار بوده که ممکن است به پاکیستوس امکان میداده تا زیر آب نیز توانایی شنیدن داشته باشد.
پس از پاکیستوس، موجوداتی تکامل یافتند که بیشتر به داخل آب حرکت کردند و با این محیط جدید سازگار شدند. یکی از این موجودات آمبولوسِتوس بود که حدود ۵۰ تا ۴۸ میلیون سال پیش زندگی میکرد. این موجود دمِ بلندی برای شنا داشت، هم در خشکی و هم در آب زمان سپری میکرد و هنوز چهار دست و پا داشت.
پس از آمبولوستوس، دورودونتیان (Dorudontinae) و بازیلوسوریدها (Basilosauridae) در حدود ۴۰ تا ۳۳ میلیون سال پیش ظهور کردند. باسیلوساریدها اندامهای عقبی کوچکی داشتند و سوراخ بینی آنها عقبتر بود که احتمالاً گام میانجی بین بینی و سوراخ تنفسی بوده است. دورودون حیوانی به طول پنج متر با پاهای عقبی و بالههای کوچک بود که تمام وقت خود را از جمله هنگام زایمان در آب سپری میکرد. علاوه بر دورودونتیان و بازیلوسوریدها، نهنگهای اولیهی دیگری نیز در همان دورهی زمانی وجود داشتهاند.
دکتر الن کامبز، محقق آببازسانان در بیانیهای در سال ۲۰۲۲ در مورد مطالعهای دربارهی تکامل نهنگها توضیح داد: «در عرض هشت میلیون سال، اجداد نهنگها از حالت کاملاً خشکیزی مانند پاکیستوسِ چهارپا و خزدار که در اطراف لبهی اقیانوس تتیس زندگی میکردند، به موجوداتی کاملاً آبزی تبدیل شدند. این [زمان] در مقیاس تکاملی، خیلی سریع است.»
نوادگان دورودون به نهنگهای مدرن تبدیل شدند. نهنگان بیدندان حدود ۳۴ میلیون سال پیش شروع به ایجادکردن فیلتر تغذیه برای پالیدهخواری خود و ایجاد جمجمههای مسطحتر کردند، در حالی که دیگران دندانهای خود را حفظ کردند و به نهنگهای قاتل، نهنگهای عنبر و دلفینهای امروزی تبدیل شدند. این تقسیم به آببازسانیان دنداندار (یا نهنگهای دنداندار) و آببازسانیان بیدندان (یا نهنگان بیدندان) بود که نهنگها را برای تطبیق با رژیمهای غذایی مختلف، دچار تغییراتی در بینی و صورت خود کرد.
تحقیقات ژنتیکی نشان داده است که آببازسانان در کنار اندامهای عقبی و تغییرات فیزیکی که در فسیلها دیده میشود، وقتی که دوباره به ساکنان آب تبدیل شدند چیزی بیشتر از پاهای خود را از دست دادند. محققان کشف کردهاند که آببازسانان در میان چیزهای دیگر، ژن تولید بزاق را از دست دادهاند که با توجه به رژیمهای غذایی آبزی آنها منطقی است. علاوه بر این، آنها دریافتهاند که نهنگهای دنداندار بیشتر ژنهای بویایی و چشایی خود را از دست دادهاند.
ژنتیک میتواند توضیح دهد که چرا نهنگهای امروزی به این اندازه بزرگ شدهاند، درحالیکه اجداد اولیهی خشکیزی آنها به اندازهی یک بز بودند. رشد عظیم نهنگها نتیجهی تغییرات ژنتیکی و فشارهای تکاملی است که بدنهای بزرگتر را به دلیل مزایایی مانند حفظ بهتر گرما، افزایش راندمان شنا و کاهش خطر شکارشدن در اقیانوس ترجیح داده است. همچنین، محیط آبی با کاهش محدودیتهای ناشی از گرانش، امکان رشد بیسابقهی آنها را فراهم کرده و انتخاب طبیعی به مرور زمان گونههای بزرگتر را برگزیده که در نهایت به اندازهی عظیم نهنگهای امروزی منجر شده است.
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
کمین برج تیاسیر؛ عملیات شجاعانه یک فلسطینی در کرانه باختری
-
شوک بزرگ ترامپ به جهان
-
حرکت واقعی در مسیر توافق؟
-
ایران طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا را قاطعانه رد کرد
-
قطر: در حال زمینهسازی برای مذاکرات مرحله دوم توافق آتش بس در نوار غزه هستیم
-
موضع نتانیاهو در قبال اظهارات اخیر ترامپ درباره ایران
-
۳۷ پروژه در شهرستان دره شهر افتتاح و کلنگزنی شد
-
آزار و اذیت دختربچه ۹ ساله توسط نامادری در سنندج
-
افتتاح 6 پروژه عمرانی و خدماتی در نمشیر بانه
-
مقام صهیونیستی: ترامپ گفت هیچگونه تحرک نظامی علیه ایران صورت نمیگیرد
-
ناراحتی رویا میرعلمی از نابرابری دستمزد بازیگران خانم و آقا
-
آمادهباش راهداران در شاهرود و میامی
-
احمد و عباس، دو مرد طلایی کشتی ایران در زاگرب
-
اسرائیل به نقض آتشبس غزه اذعان کرد
-
ماجرای عجیبی که برای «رگ های آبی» پیش آمد!
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
رئیس اتاق اصناف: برخی نهادهای برای پول عید مردم کیسه دوختهاند
چهارشنبه 17 بهمن 1403 - 22:20:00
روایت اکوایران از برخورد تورم با طبقه حساس
چهارشنبه 17 بهمن 1403 - 22:15:00
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس: سالانه ۸۰۰ هزار تن سیبزمینی مازاد در کشور داریم
چهارشنبه 17 بهمن 1403 - 21:15:00
استاد دانشگاه تهران: درآمدهای نفتی دولت احمدینژاد برابر با کل درآمدهای تاریخ ایران بود
چهارشنبه 17 بهمن 1403 - 22:00:00
پیش بینی قیمت طلا و سکه ۱۸ بهمن ۱۴۰۳
چهارشنبه 17 بهمن 1403 - 21:30:00