سه‌شنبه 23 بهمن 1403 - 06:13

کد خبر 803777

دوشنبه 22 بهمن 1403 - 19:27:22


OpenAI در آستانه تولید تراشه اختصاصی برای رهایی از انحصار انویدیا


شهر سخت افزار/ شرکت OpenAI، سازنده ChatGPT، در نظر دارد تا با نهایی کردن طراحی نخستین تراشه هوش مصنوعی اختصاصی خود در سال جاری، گامی بلند در جهت کاهش وابستگی به پردازنده‌های گرافیکی شرکت انویدیا بردارد.

به گزارش  رویترز به نقل از منابع آگاه، OpenAI قصد دارد تا طراحی نهایی تراشه خود را ظرف چند ماه آینده برای تولید اولیه به TSMC ارسال کند. این اقدام که در اصطلاح فنی «tape-out» نامیده می‌شود، گامی حیاتی در مسیر تولید انبوه تراشه اختصاصی OpenAI در سال ۲۰۲۶ خواهد بود.

این منابع می‌گویند که هدف اصلی OpenAI از این اقدام، کاهش وابستگی به تراشه‌های شرکت انویدیا است که در حال حاضر سلطه بی‌چون و چرایی بر بازار تراشه‌های هوش مصنوعی دارد. تراشه اختصاصی OpenAI، اگرچه در ابتدا با مقیاس محدود و عمدتاً برای استنتاج (Inference) مدل‌های هوش مصنوعی به کار گرفته خواهد شد، اما می‌تواند به عنوان ابزاری برای تقویت قدرت چانه‌زنی OpenAI با سایر تامین‌کنندگان تراشه عمل کند.

تلاش OpenAI برای توسعه تراشه بومی
در صورت موفقیت tape-out اولیه، OpenAI قادر خواهد بود تا اواخر امسال، اولین تراشه هوش مصنوعی خود را به تولید انبوه برساند و جایگزین بالقوه تراشه‌های انویدیا را آزمایش کند. این حرکت سریع OpenAI برای تولید تراشه اختصاصی، در حالی است که شرکت‌های بزرگی مانند مایکروسافت و متا سال‌هاست برای تولید تراشه‌های جایگزین انویدیا تلاش می‌کنند.

تیم طراحی تراشه OpenAI به از ریچارد هو، از اعضای سابق تیم طراحی تراشه گوگل، در ماه‌های اخیر در حال  به ۴۰ نفر افزایش یافته و اولین پردازنده AI این شرکت را با همکاری Broadcom توسعه می‌دهد. تراشه OpenAI قرار است با فرآیند ساخت 3 نانومتری TSMC ساخته شود و از حافظه پهن‌باند (HBM) و قابلیت‌ شبکه‌سازی گسترده پشتیبانی می‌کند، مشابه آنچه که انویدیا در تراشه‌های دیتاسنتر انویدیا شاهد آن هستیم.

هزینه tape-out تراشه معمولاً ده‌ها میلیون دلار است و تولید تراشه نهایی حدود شش ماه به طول می‌انجامد. با این حال، هیچ تضمینی وجود ندارد که تراشه در اولین tape-out به درستی کار کند و در صورت بروز مشکل، OpenAI باید مراحل بسیاری از مراحل عیب‌یابی و طراحی تراشه را دوباره طی کند.

 تلاش برای کاهش وابستگی به انویدیا
در حالی که هزینه طراحی یک پردازنده رده‌بالای پیشرفته می‌تواند تا 500 میلیون دلار برسد و هزینه‌های توسعه نرم‌افزار متناسب با آن می‌تواند به دوبرابر این مقدار برسد. شرکت‌هایی مانند متا و مایکروسافت سرمایه‌گذاری‌های ده‌ها میلیارد دلاری در زیرساخت‌های هوش مصنوعی انجام داده‌اند.

با این حال وابستگی به یک تامین‌کننده واحد و حاشیه سود زیاد انویدیا، شرکت‌های بزرگ را به سمت سرمایه‌گذاری‌‌های سنگین برای توسعه جایگزین‌های داخلی یا خارجی برای تراشه‌های انویدیا سوق داده است.

البته موفقیت OpenAI در این مسیر هنوز قطعی نیست. و ظهور رقبایی از جمله DeepSeek نیز این سوال را مطرح کرده است که آیا در آینده به تراشه‌های کمتری برای توسعه مدل‌های قدرتمند نیاز خواهد بود یا خیر. همچنین، تیم طراحی تراشه OpenAI در مقایسه شرکت ‌های غول فناوری مانند گوگل و آمازون کوچکتر است و برای رسیدن به مقیاس آنها، نیاز به استخدام صدها مهندس دیگر خواهد داشت.


پربیننده ترین

آخرین اخبار


سایر اخبار مرتبط