جمعه 10 اسفند 1403 - 16:50

کد خبر 824082

جمعه 10 اسفند 1403 - 11:26:17


«سمنوپزان» آیینی دیرین و نوروزی در خراسان‌شمالی


ایرنا/ «فرهنگسرای شهروند» بجنورد امروز(جمعه) میزبان جشنواره سمنوپزان، آیینی دیرینه و نوروزی خراسان‌شمالی است که با حضور در آن می‌توان جدای از مزه‌کردن این غذای سنتی دلچسب و شیرین با فرهنگ‌های گوناگون دیار قومیت‌ها آشنا شد.

اینجا فرهنگسرای بجنورد به وقت جشنواره سمنوپزان است که عطر و بوی این غذای سنتی شیرین در آن پیچیده و آدمی را به خاطره‌های خوش دوران کودکی پرت می‌کند.
امروز فرهنگسرای بجنورد شاهد برپایی دیگ های غذای سنتی سمنو است که با داشتن خواص بسیار همچون کلسیم و پتاسیم برای سالمندان و فسفر برای رشد مغزی کودکان همچنان در برابر غذاهای دنیای مدرن رنگ نباخته و جایگاه ویژه ای در سبد غذایی مردم خراسان شمالی دارد.
بانوان هنرمند خراسان شمالی از دور و نزدیک گرد هم آمده‌اند تا نه تنها معرف فرهنگ اصیل خراسان شمالی باشند بلکه کام شهروندان را نیز با غذای سنتی و لذیذ سمنو شیرین کنند.
سمنویی که در تاریخ سفره هفت‌سین به‌ عنوان نماد برکت شناخته می شود و با تلفیقی از سادگی، کم‌هزینه بودن و خوشمزگی را در کنار هم دارد و می تواند معرف فرهنگ های گوناگون دیار قومیت ها باشد.
گرچه فرهنگسرای بجنورد با هدف معرفی توانمندی‌های گردشگری، فرهنگی و غذایی خراسان شمالی در حال برگزاری است اما انگار جنبه ایجاد نشاط اجتماعی نیز دست کمی از جنبه اصلی آن نداشت به گونه ای که توانست به راحتی لبخند شادی و نشاط را بر لب های اقشار و گروه های سنی مختلف مردم بنشاند.
پیش از هر چیزی بد نیست با نحوه پخت این خوشمزه سنتی که همچنان جایگاهش در سبد غذایی ایران حفظ کرده و به آرشیو خاطرات نپیوسته آشنا شویم.

روش پخت غذای سنتی سمنو
یکی از بانوان هنرمند در خصوص پخت این غذای سنتی می گوید: این غذای مقوی تنها خوراکی است که از آب و آرد تهیه می‌شود و به آن هیچ ماده افزودنی دیگر مانند نمک و شکر اضافه نمی‌شود.
ربابه رحمتی می افزاید: شیرینی این غذای سنتی به خاطر دانه‌های طلایی گندم است که جوانه زده و آرد می‌شود.
وی می گوید: برای درست کردن سمنو باید گندم را از دو الی سه روز قبل در آب خیس و چند بار آب آن را عوض کنید، وقتی نوک گندم جوانه زد، آن را از آب خارج کنید و داخل دستمال خیس و تمیزی بریزید تا ریشه در بیاورد. سپس آن را در چند سینی پهن و پارچه خیسی روی آن‌ها قراردهید تا گندم‌ها ساقه نقره‌ای بزند.
رحمتی می افزاید: وقتی گندم به این مرحله رسید آن را بکوبید یا چرخ کنید، بعد مقداری آب به گندم‌ها اضافه و خوب مخلوط کنید، گندم‌ها را از صافی رد کنید تا شیره سفید رنگی از گندم در بیاید.
وی ادامه می دهد: سپس آرد را داخل قابلمه‌ای بریزید و شیره گندم را به آرامی به آن اضافه کنید تا آرد در شیره حل شود و به صورت مایع رقیقی دربیاید.
این بانوی هنرمند با بیان اینکه برای ۱۰ کیلوگرم آرد و یک کیلوگرم گندم، حدود هشت تا ۱۰ لیتر آب لازم است، می گوید: قابلمه را روی حرارت قراردهید و مدام آن را هم بزنید تا جوش بیاید، وقتی مایع به شکل حلوا درآمد و آب آن کشیده شد، آن را تفت دهید. مقداری آب سرد به سمنو اضافه کنید تا کمی خوشرنگ‌تر و رقیق‌تر شود.

سمنوپزان فرصتی برای معرفی فرهنگ‌ها
معاون فرهنگی شهرداری بجنورد با بیان اینکه جشنواره سمنوپزان فرصتی برای معرفی فرهنگ‌ها است، می گوید: هدف از برگزاری این جشنواره ایجاد شور و نشاط، تبادل و تداوم فرهنگ و آداب ‌و رسوم در جامعه است.
محمدرضا موفق می‌افزاید: شناسایی و معرفی ظرفیت های متنوع و ارزشمند غذاهای بومی و محلی اقوام و مناطق خراسان شمالی از دیگر اهداف برگزاری این جشنواره است.
وی با بیان اینکه جشنواره سمنوپزان هرساله برگزار می شود، می گوید: در این جشنواره که با همکاری شهرداری و شورای شهر درق و جمعی از اهالی بجنورد برگزار می شود، ۱۴ دیگ سمنو بارگذاری شد و هر دیگ سمنو گنجایش پخت ۱۵۰ کیلوگرم از این محصول را دارد.
موفق ادامه می دهد: سمنوپزان از ساعت پنج صبح روز جمعه با برپایی اجاق آغاز می شود و بعد از ظهر کار پخت سمنو به پایان می رسد.
پخت سمنو در شهرهای دَرَق و بجنورد به صورت موروثی، از پدر بزرگ‌ها و مادر بزرگ‌ها به فرزندان منتقل شده است و سمنوی این استان تا ۲ سال بدون نگهداری در یخچال کاملا سالم می ماند.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط