دوشنبه 19 فروردین 1404 - 08:12

کد خبر 860417

یک‌شنبه 18 فروردین 1404 - 10:03:56


شیوع آسم و آلرژی در ۱۵ درصد جمعیت خراسان شمالی


ایسنا/ پزشک متخصص آسم و آلرژی و عضو هیئت علمی در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی از شیوع آسم و آلرژی در ۱۵درصد جمعیت استان خبر داد و این بیماری را نتیجه سبک زندگی صنعتی و ایزوله برشمرد. 

احمد وثوقی مطلق، پزشک متخصص آسم و آلرژی و عضو هیئت علمی در دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی اظهار کرد: در حال حاضر حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد از مردم در کشورهای صنعتی به نوعی درگیر بیماری‌های آلرژیک هستند و طبق مطالعات انجام شده در کشور ما نیز ۳۶.۲ درصد از افراد جامعه مبتلا به این بیماری‌اند.

وی با بیان اینکه آگاهی‌رسانی و آموزش عمومی می‌تواند بار بیماری آلرژی را در جامعه کاهش دهد، اضافه کرد: شیوع بالای این بیماری نتیجه عوامل متعددی است که مهم‌ترین آن سبک زندگی شهرنشینی و ایزوله شدن محیط زندگی افراد است.

وی ادامه داد: امروزه بسیاری از کودکان ۶ سال اول زندگی خود را در محیط‌های بسته و آپارتمانی می‌گذرانند و تماس آن‌ها با عوامل طبیعی و آلرژن‌ها بسیار کم شده است. این امر باعث می‌شود سیستم ایمنی بدن نتواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد و در مواجهه با آلرژن‌ها ضعیف عمل کند.

رئیس بیمارستان امام رضا (ع) بجنورد با اشاره به فرضیه بهداشت توضیح داد: هرچقدر مواجهه ما در دوران کودکی با آلرژن‌های طبیعی بیشتر باشد، احتمال ابتلا به آلرژی در بزرگسالی کمتر می‌شود. متأسفانه در زندگی‌های امروزی، این مواجهه کاهش یافته و سیستم ایمنی بدن تمایل پیدا می‌کند به سمت واکنش‌های آلرژیک برود.

وی با بیان اینکه آب‌وهوا نیز در تغییر نوع و شدت آلرژن‌های محیطی تأثیرگذار است و ممکن است موجب افزایش ریسک آلرژی‌زایی گیاهان شود، افزود: تغذیه ناسالم، استفاده بی‌رویه از آنتی‌بیوتیک‌ها خصوصاً در دوران بارداری و اوایل کودکی، تغییرات آب‌وهوایی و کاهش تماس با طبیعت از دیگر عواملی هستند که در افزایش بروز آلرژی نقش دارند.

 احمد وثوقی مطلق با اشاره به اینکه علائم اصلی بیماری‌های آلرژیک شامل خارش، آبریزش و گرفتگی بینی هستند، خاطرنشان کرد: آلرژی فصلی به‌ویژه در فصل بهار شیوع بیشتری دارد و عموما شامل گرفتگی و آبریزش بینی است از آنجا که بینی و گوش در ارتباط با هم هستند، انسداد بینی می‌تواند موجب تجمع هوا در گوش، عفونت و حتی کاهش شنوایی شود.

این پزشک متخصص تأکید کرد: تشخیص بیماری‌های آلرژیک عمدتاً به صورت بالینی انجام می‌شود و در مواردی که شک وجود دارد، از تست‌های آلرژی کمک گرفته می‌شود.

وی درمان اصلی در آلرژی‌های تنفسی را حذف عامل آلرژن از محیط ذکر و عنوان کرد: برخلاف تصور برخی، درمان آلرژی با آنتی‌بیوتیک نیست. مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک نه‌تنها بی‌فایده است بلکه مقاومت دارویی، آلرژی دارویی و تشدید علائم آلرژیک را به دنبال دارد.

وی با تأکید بر اهمیت تشخیص زودهنگام و درمان صحیح بیماری‌های آلرژیک گفت: این بیماری‌ها نه‌تنها قابل کنترل هستند بلکه با روش‌های درمانی نوین، در بسیاری از موارد بهبودی کامل نیز امکان‌پذیر است. گام نخست درمان، استفاده از داروهای آنتی‌هیستامین و اسپری‌های تنفسی است که در کاهش علائم بسیار مؤثرند. در صورتی که بیمار به این درمان‌ها پاسخ ندهد، روش‌های حساسیت‌زدایی یا ایمونوتراپی نسبت به آلرژن‌ها، می‌توانند منجر به درمان ریشه‌ای و پایدار شوند.

 وثوقی مطلق هشدار داد: اگر آلرژی‌های فصلی به‌درستی مدیریت نشوند، در حدود ۵۰ درصد موارد می‌توانند به آسم تبدیل شوند. از این‌رو تشخیص و درمان صحیح آلرژی نقش مهمی در پیشگیری از عوارض بلندمدت آن دارد.

وی با اشاره به اثرات روانی این بیماری‌ها افزود: مطالعات نشان داده‌اند که آلرژی‌های مزمن می‌توانند کیفیت زندگی بیماران را کاهش داده و حتی ریسک بروز افسردگی را نیز افزایش دهند.

این متخصص افزود: پایه اغلب این اسپری‌ها کورتون است اما مقدار آن بسیار اندک بوده و از مصرف آن نباید واهمه داشت. این اسپری‌ها انقلابی در درمان بیماری‌های آلرژیک و آسم به‌شمار می‌روند.

وی توصیه کرد: بیماران باید داروها و اسپری‌های تجویز شده را مطابق دستور پزشک مصرف کرده و نسبت به ادامه درمان صبور باشند، چرا که درمان آلرژی معمولاً فرآیندی طولانی‌مدت است.

به گفته این متخصص، در استان خراسان شمالی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد از جمعیت به بیماری آسم مبتلا هستند که ۸۰ درصد آن‌ها در دوران کودکی، معمولاً پیش از ورود به مدرسه، با این بیماری مواجه می‌شوند. به طور میانگین، در هر کلاس ۳۰ نفره، احتمال وجود سه کودک آسمی وجود دارد. خوشبختانه بسیاری از این کودکان تا سن ۷ یا ۸ سالگی بهبودی کامل می‌یابند.

وی ورزش منظم را به‌عنوان یکی از عوامل کمک‌کننده در مدیریت آسم و آلرژی توصیه کرد و گفت: فعالیت بدنی منظم در بهبود عملکرد تنفسی و کاهش علائم آلرژیک بسیار مؤثر است.دکتر وثوقی مطلق همچنین رعایت سبک زندگی سالم، تغذیه مناسب و کاهش مصرف بی‌رویه دارو را نیز مورد توصیه و تأکید قرار داد.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط