جمعه 23 فروردین 1404 - 05:50

کد خبر 861807

دوشنبه 19 فروردین 1404 - 11:56:34


خطر مسمومیت با قارچ‌های سمی را جدی بگیرید


فارس/ کارشناس دارویی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی همدان گفت: هر قارچی که در طبیعت می‌روید، خوراکی نیست و مسمومیت با قارچ‌های سمی گاه مرگبار است و باید جدی گرفته شود.

با آغاز فصل بهار و افزایش بارندگی‌ها، بستر طبیعت برای رویش انواع قارچ‌های خودرو مهیا می‌شود؛ پدیده‌ای که اگرچه جلوه‌ای چشم‌نواز به دامنه‌ها و جنگل‌ها می‌بخشد، اما هرساله با خود تهدیدی جدی برای سلامت برخی از هم‌وطنان به همراه دارد.طی هفته‌های اخیر، گزارش‌هایی از مسمومیت تعدادی به دلیل مصرف قارچ‌های سمی در برخی مناطق منتشر شده که زنگ خطر را برای دستگاه‌های سلامت و محیط زیست به صدا درآورده است.

کارشناسان هشدار می‌دهند بسیاری از قارچ‌های خودرو ظاهری شبیه به انواع خوراکی دارند و تشخیص آن‌ها برای افراد عادی تقریباً غیرممکن است؛ از سوی دیگر، چیدن بی‌رویه قارچ‌ها در طبیعت می‌تواند به چرخه زیستی منطقه و تنوع گونه‌ای آسیب وارد کند.

در همین راستا، گفت‌وگویی با امیر طاهر قربانی، داروساز و کارشناس دارویی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام دادیم تا درباره خطرات مصرف قارچ‌های سمی، علائم شایع مسمومیت و توصیه‌های ایمنی برای عموم مردم اطلاعات بیشتری ارائه شود.

این کارشناس اظهار کرد: شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه‌شناسی امکان‌پذیر است؛ بنابراین به توصیه‌های برخی از افراد در تشخیص انواع خوراکی قارچ توجه نکنید.وی بیان کرد: مصرف قارچ‌ها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی، نشان دهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست.

قربانی گفت: روش‌ها و معیارهای سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات دراطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست.

وی یادآور شد: برخی از سموم موجود در قارچ های سمی، مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای آماده‌سازی غذا مانند کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخار پز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در آن نیست.

این کارشناس دارویی گفت: در صورت بروز علایم و نشانه‌های گوارشی (تهوع، استفراغ و اسهال) به صورت تاخیری (12-5 ساعت پس از مصرف خوراکی قارچ‌های خودرو)، هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی مسمومیت‌ها منتقل کنید.

وی افزود: در مواردی که علائم گوارشی بصورت تاخیری (با فاصله بیش از 6 ساعت از مصرف قارچ خودرو) رخ دهد این دسته از قارچ‌ها به مراتب سمی‌تر هستند؛ انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیت‌ها امکان درمان موفقیت‌آمیز را افزایش می‌دهد و هرگونه تاخیر در این امر سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار خواهد شد.

قربانی تاکید کرد: از مصرف قارچ‌های خودرو مخصوصا قارچ‌هایی که کنار تنه درختان به ویژه درختان خشک شده می‌رویند و یا قارچ‌های فله‌ای جمع آوری شده توسط افراد بومی، خودداری و فقط قارچ‌های در بسته‌بندی دارای مجوز، مصرف شود.


پربیننده ترین


سایر اخبار مرتبط