سهشنبه 27 فروردین 1404 - 12:49
ترامپ اهل معامله است نه تعهد

دیپلماسی ایرانی/متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
رستم ضیائی| در مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا که از روز شنبه در عمان آغاز خواهد شد، درک و تحلیل دقیق شخصیت و رفتار ترامپ از اهمیت بالایی برخوردار است. در مطالعات سیاست خارجی ایالات متحده، سبک سیاستورزی دونالد ترامپ عمدتاً با ویژگیهای معاملهمحور شناخته میشود. در این چارچوب، نحوه کنش سیاسی ترامپ مبتنی بر ارزیابی مستمر سود و زیان در تعاملات داخلی و خارجی است؛ بهگونهای که اصول و ارزشهای هنجاری همچون ترویج دموکراسی، حمایت از متحدان، ایفای نقش حمایتی دولت نسبت به اقشار آسیبپذیر جایگاه ثانویهای در محاسبات تصمیمگیری وی دارد. در مقابل، ترجیح اصلی ترامپ معطوف به کسب بیشترین منفعت ملموس و کوتاهمدت در هر نوع مذاکره یا توافق دوجانبه یا چندجانبه است. از این منظر، رفتار سیاست خارجی دولت ترامپ را میتوان تجلی نوعی عملگرایی مبتنی بر ملاحظات مادی، اقتصادی و شخصی دانست که در آن الزامات ارزشی و هنجاری تا حد زیادی تحتالشعاع منافع مستقیم و محاسبات موقعیتی قرار گرفته است.
شخصیت ترامپ: معاملهگر و خودشیفته
شخصیت دونالد ترامپ تنها به ویژگی معاملهمحور محدود نمیشود، بلکه او بهطور آگاهانه سعی دارد خود را بهعنوان فردی سخاوتمند معرفی کند تا از این طریق دیگران را در موقعیتی قرار دهد که بهنوعی به او مدیون شوند. این رویکرد معمولاً با ایجاد آسیبهای قابل توجه برای دیگران آغاز میشود؛ آسیبهایی که میتوانند شامل کاهش بودجه، وضع تعرفههای جدید، اخراج کارکنان یا قطع کمکها باشند. این آسیبها بهگونهای طراحی میشوند که گیرندگان قادر به شناسایی و واکنش به آنها باشند. هنگامی که آسیب یا تهدید آسیب اعمال میشود، ترامپ از طرف مقابل انتظار دارد که برای دریافت بخشش یا کاهش این آسیب به او مراجعه کند. سپس، ترامپ بهطور سخاوتمندانهای این آسیب را کاهش داده یا لغو میکند، اما این عمل تنها بهطور موقتی صورت میگیرد. هدف نهایی ترامپ ادامه فرآیند نفوذ بر دیگران و ایجاد وابستگی در آنهاست بهعنوان نمونه، میتوان به رهبران سه شرکت بزرگ خودروسازی آمریکایی اشاره کرد که بهطور مستقیم از ترامپ درخواست کردند تا از اعمال تعرفههای تجاری بر واردات خودرو جلوگیری کند. ترامپ در پاسخ به این درخواستها، با اتخاذ استراتژیای که بهظاهر مبتنی بر سخاوتمندی است، مهلتی به آنها اعطا کرد. این اقدام موجب ایجاد نوعی وابستگی و بدهی در مقابل او برای این رهبران شد. با این وجود، این رویکرد در سطح جامعه و برای اقشار وسیعتر قابل اعمال نیست. ترامپ قادر است بدون تردید و با کمترین توجه به پیامدهای انسانی، صدها هزار نفر از کارکنان فدرال را اخراج یا تعدیل کند، چرا که این افراد بهعنوان اعضای گروههای بیهویت در نظر گرفته میشوند و بنابراین هیچگونه احساس دینی نسبت به ترامپ نخواهند داشت. برای مثال، ترامپ در پاسخ به سوالی در خصوص اخراج مهاجران اظهار میکند که «نمیخواهد به کسی آسیب برساند». اما در عمل، او نسبت به آسیبهایی که به این گروههای وسیع از افراد وارد میشود، بیتفاوت است، چرا که این افراد بهطور فردی از او قدردانی نخواهند کرد.
خودشیفتگی ترامپ: تأثیرات آن بر سیاست خارجی
رویکرد ترامپ ناشی از خودشیفتگی اوست. او همواره به دنبال تایید است و نسبت به تأثیرات ناشی از اقدامات خود در روابط اجتماعی و سیاسی بیتفاوت است. در سطح فردی، این نوع شخصیت به دلیل عدم همدلی و نیاز مفرط به توجه و تایید خود، برای دیگران، آزاردهنده و دشوار است. اما در ساختار دولتی، چنین رویکردی بسیار خطرناکتر است. در این زمینه، سیاستها نه به منظور منافع ملی، بلکه به دلیل لذت شخصی از اعمال قدرت بر دیگران و تحقیر آنها پیگیری میشوند. علاوه بر این، ترامپ از ستایشی که بهخاطر خودداری از اعمال آسیبهایی که خود وعده داده، دریافت میکند، بهرهبرداری میکند.
تعامل با ترامپ: ایستادگی در برابر زیاده خواهی ها
ترامپ تحت تأثیر منافع ملی یا ارزشهایی نظیر دموکراسی قرار نخواهد گرفت. این عوامل قادر به تأثیرگذاری بر او نخواهند بود. اما روشهای دیگر ممکن است کارآمد واقع شوند. یکی از این روشها عدم تسلیم در برابر تهدیدات اوست. کشورهایی که تعرفههای متقابل وضع کردهاند، به ترامپ این پیام را منتقل میکنند که از تهدیدات او نمیترسند و در عین حال، فشار اقتصادی او را تشدید میکنند. بهعنوان نمونه، تعرفههایی که ترامپ وضع کرده است، پیامدهای منفی به همراه خواهد داشت، چرا که نوسانات شدید بازار سهام، افزایش تورم و کاهش اعتماد عمومی به اقتصاد ایالات متحده به دنبال خواهد داشت. به عبارت دیگر، مقاومت در برابر ترامپ به حدی آسیبزننده خواهد بود که او مجبور به عقبنشینی میشود، در حالی که همچنان ادعا خواهد کرد که پیروز شده است.
عدم اتخاذ موضع ضعف
یکی از استراتژیهای مؤثر در تعامل با ترامپ، اجتناب از پذیرش خواستههای غیرمنطقی و اتخاذ موضع قاطعانه در برابر تحمیل شرایط یکجانبه و ناعادلانه است. در صورتی که ترامپ متوجه شود طرف مقابل اراده ای به ایستادگی در برابر فشارهای او ندارد و در برابر شرایط غیرمنطقی تسلیم میشود، احتمالاً بهدنبال افزایش فشارها و درخواستهای بیشتر خواهد بود. برعکس، در صورت مواجهه با مقاومت جدی و غیرقابل انعطاف، احتمال عقبنشینی ترامپ و بازنگری در سیاستهای خود بهطور قابل توجهی افزایش مییابد. بهعنوان نمونه، تصمیم کانادا به حفظ تعرفههای خود حتی پس از معلق شدن موقت برخی از تعرفههای ایالات متحده، نمایانگر رویکردی است که بر ضرورت مقاومت در برابر فشارهای یکجانبه تأکید دارد و از پذیرش امتیازدهیهای موقت و غیرمؤثر اجتناب میکند. این استراتژی به ترامپ پیامی روشن و قوی ارسال میکند که خواستههای غیرمنطقی او نباید بهعنوان گامهای مثبت یا پیشرفت در نظر گرفته شوند. در نتیجه، ترامپ درک خواهد کرد که چنین رویکردهایی نه تنها بیثمر خواهد بود، بلکه به فرآیند مذاکرات و دستیابی به توافقات پایدار آسیب وارد میکند. این اقدام میتواند ترامپ را به سمت رفتارهای منطقیتر و متعادلتر سوق دهد.
نتیجهگیری
ترامپ در مواجهه با هرگونه امتیازدهی، آن را نشانهای از ضعف طرف مقابل و فرصتی برای افزایش فشار و دستیابی به امتیازات بیشتر میداند. در این راستا، هرگونه عقبنشینی ایران از اصول خود در مذاکرات، این پیام را به ترامپ میدهد که سیاستهای فشار حداکثری او کارگر بوده است و بهدنبال آن برای دستیابی به امتیازهای بیشتر پیش خواهد آمد. بنابراین، پافشاری بر اصول جمهوری اسلامی ایران و ایستادگی در برابر خواستههای غیرمنطقی ترامپ، نهتنها از منافع ملی کشور دفاع میکند، بلکه میتواند به ایجاد توافقات پایدارتر و تعاملات متوازنتر منتهی شود. این رویکرد بر پایه اصول واقعگرایانه در روابط بینالملل استوار است که بر موازنه قدرت و حفظ منافع ملی تأکید دارد.
پربیننده ترین
-
عکس مسی درآمد؛ آخرین توپ طلا با آرایشگر ویژه!
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
10 جایزه 5 میلیون تومانی برای کاربران آخرین خبر (مهلت شرکت در مسابقه تا 9 آذر تمدید شد.)
-
آخرین وضعیت راهها در چهارمین روز از سال جدید؛ محور چالوس از شنبه دوباره بسته میشود
-
زنده؛ بیرانوند در یک قدمی استقلال
-
"دنا پلاس اتومات" بخریم یا "تارا اتومات؟"/ مقایسه اختصاصی "آخرینخودرو" از دو خودروی پرطرفدار
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (16)
-
5 نشانه ضعیف شدن ریه ها و بهترین روش تقویت آن چیست؟
-
لندکروزر یا ۲۰۶؟ / مقایسه جالب "آخرینخودرو" به بهانه سخنان جنجالی میرسلیم
-
سپ، برترین شرکت در خاورمیانه شد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (28)
-
ویدیو تست و بررسی فیدلیتی پرایم جدید در آخرین خودرو
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (14)
-
لحظه به لحظه با جدال پرسپولیس مقابل النصر
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (22)
-
یحیی مچ ساپینتو را خواباند / برد ارزشمند پرسپولیس در صدمین شهرآورد
-
چالش/ بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (19)
-
چالش/بازیکن داخل تصویر رو حدس بزن (11)
آخرین اخبار
-
قلعهنویی: کادر ایرانی حس خیلی خوبی میدهد
-
مشخصات هایما S5 پرو معلوم شد
-
آشپزخانهای رویایی، با چیدمانی اصولی!
-
چگونه متوجه آلرژی خود شویم؟
-
یک نوع اتوبوس قدیمی در نیویورک، سال ۱۹۰۸
-
یادی از مرسدس GLK برابوس V12، سریعترین شاسیبلند جهان تا به امروز
-
اسکندری: نه از مذاکرات میشود ذوق زده شد و نه خوش بین بود
-
جدال کره جنوبی و عربستان برای قهرمانی در آسیا
-
برترین گلهای مارادونایی فوتبال ایران!
-
تولید کارگاهی چوب بستنی
-
زیباکلام: درگیری نظامی با آمریکا اتفاق نخواهد افتاد
-
ریزش 27 هزار واحدی شاخص بورس
-
ارائه خدمات استاندارد هیوندای توسط KTL
-
بهزاد غلامپور در حمایت از بیرانوند: نه به توهین
-
ویدئویی از اجرای مشترک علی یاسینی و اشوان
سایر اخبار مرتبط
نظرات
ثبت نظر
مهمترین اخبار
ریزش 27 هزار واحدی شاخص بورس
سهشنبه 27 فروردین 1404 - 12:37:38
افزایش قیمت طلا و سکه روی دور تند افتاد
سهشنبه 27 فروردین 1404 - 12:11:37
جزئیات وعده ۱۵۰ میلیارد دلاری پزشکیان
سهشنبه 27 فروردین 1404 - 11:58:59
نماینده مجلس: تغییر ساعت رسمی کشور یک مُسَکِّن موقت برای حل ناترازی انرژی است
سهشنبه 27 فروردین 1404 - 11:58:57
افزایش احتمال بروز خاموشیها؛ برق مراکز حساس تامین میشود
سهشنبه 27 فروردین 1404 - 11:41:32