جمعه 13 اردیبهشت 1404 - 19:10

کد خبر 882729

شنبه 07 اردیبهشت 1404 - 13:41:00


سیر توسعه بیمارستان طبس در پیچ و خم وعده‌ها


ایرنا/ طرح توسعه بیمارستان طبس یکی از پروژه‌های زیرساختی خراسان جنوبی است که سابقه مطالبه آن در این شهرستان به بیش از یک دهه قبل برمی‌گردد اما از چهار سال گذشته که عملیات اجرایی آن به طور رسمی شروع شده تاکنون به پیشرفت فیزیکی به ۴۰ درصد رسیده و برای تکمیل نیاز به تامین اعتبار دارد.

طبس یکی از شهرستان‌های غربی در خراسان جنوبی بوده که از لحاظ وسعت و کویری بودن متمایز از دیگر شهرستان‌ها است.

شهرستان طبس به واسطه جاذبه‌های تاریخی، طبیعی و زیارتی، سالانه گردشگران زیادی را از سراسر ایران به سوی خود جذب می‌کند، همچنین طبس به واسطه حضور بارگاه ملکوتی برادر امام رضا (ع، حسین ابن موسی الکاظم به عنوان چهارمین شهر زیارتی ایران شناخته می‌شود.

این شهرستان برای موقعیت جغرافیایی در چهار راه ارتباطی چند استان کشور از جمله خراسان رضوی، یزد، کرمان و اصفهان قرار دارد لذا بهداشت و درمان یکی از بخش‌هایی است که در طبس باید به لحاظ کمی و کیفی توسعه پیدا کند البته دولت‌های مختلف تلاش کرده‌اند با ارایه طرح‌های جدید در راستای رفع این نیازها گام بردارند.

وقوع زمین لرزه مرگبار ۲۵ شهریور ۱۳۵۷ که بیش از ۱۰ هزار نفر قربانی گرفت خسارت‌های زیادی به زیرساخت‌های این شهرستان وارد کرد.

اما با این وجود طبس تنها شهرستانی است که اکثر مواد معدنی در آن یافت می‌شود و معادن بزرگی چه از نظر ذخیره، تکنولوژی استخراج و قدمت در این شهرستان عظیم واقع شده است.

معادن زغالسنگ طبس ۷۶ در صد ذخایر زغالسنگ ایران را تشکیل می‌دهد و معدن سنگ آهن سه چاهون، معدن سرب و روی کوشک، معدن فلورین کمر مهدی طبس و غیره از دیگر معادن بزرگ این شهرستان محسوب می‌شود.

از همین رو دولت‌ها همواره تلاش کرده اند تا با کمک مسئولیت اجتماعی معادن بخشی از ضعف‌های زیرساختی را در این شهرستان پهناور گردشگرپذیر جبران کنند.

نیم قرن قدمت بیمارستان طبس

قدمت بیمارستان قدیم طبس به بیش از نیم قرن پیش بر می‌گردد؛ سال ۱۳۵۲، ساختمان بیمارستان قدیم شهید سید مصطفی خمینی طبس در زمینی به مساحت ۱۷ هزار متر مربع و زیر بنای هفت هزار و ۵۰۰ متر مربع در ۲ طبقه احداث شد اما در زلزله سال ۵۷ خسارات فراوانی به این ساختمان وارد آمد و از طرفی پاسخگوی نیاز شهروندان و چندین هزار کارگر معادن این منطقه نبود.

لذا اواخر دهه ۸۰ با توجه به فرسودگی ساختمان قدیم، احداث بیمارستان جدید طبس در زمینی به مساحت ۷.۸ هکتار و در ۶ طبقه با زیر بنای ۱۰ هزار و ۶۰۰ متر مربع به تصویب رسید که کار احداث آن از بهمن ماه ۱۳۸۷ شروع شد.

همان سال، دولت وقت به بیمارستان طبس که آن زمان جزو پروژه‌های استان یزد بود ۲۰ میلیارد ریال اعتبار از محل سفر رئیس جمهوری اختصاص داد اما با این وجود مشکلاتی در بحث زمین وجود داشت.

بالاخره بهره برداری ساختمان جدید بیمارستان شهید مصطفی خمینی طبس با ۱۰۰ تخت‌خواب که ۳۵۰ میلیارد ریال برای آن اعتبار هزینه شده بود، در تاریخ سوم دی ۱۳۹۳ با حضور وزیر وقت راه و شهرسازی به صورت رسمی شروع شد اما این زمان شهرستان طبس دیگر جزو خراسان جنوبی بود.

آن زمان با بهره‌برداری از بیمارستان جدید شهرستان طبس، مردم شهرهای طبس، دیهوک، عشق‌آباد و ۱۰۰ روستا با جمعیت بیش از ۷۰ هزار نفر از خدمات بهداشتی و درمانی آن بهره‌مند شدند.

اکنون بیمارستان شهید سید مصطفی خمینی طبس یک بیمارستان عمومی با ۱۰۸ تخت فعال است که بخش‌های بستری جراحی عمومی، ارتوپدی، گوش و حلق و بینی، اورولوژی، چشم، زنان و زایمان، اطفال، داخلی، عفونی، قلب، اعصاب و روان، CCU ، ICU، NICU دارد و در آخرین ارزشیابی بعمل آمده در گروه بیمارستان‌های درجه یک قرارگرفته است.

اما با این وجود همچنان طرح توسعه آن یکی از مطالبات مردمی بوده که مسئولان دولتی و نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی سال‌های اخیر تلاش‌های زیادی برای تحقق این مطالبه انجام دادند.

نیاز طبس به ۳۰۰ تخت بیمارستانی

یکی از دلایلی که مسئولان محلی تلاش دارند تا زیرساخت‌های درمانی طبس ارتقا پیدا کند تبدیل شدن این شهرستان به قطب درمانی است و برای این مهم برخورداری از حداقل ۳۰۰ تخت بیمارستانی نیاز بوده لذا از اواسط دهه ۹۰ راه‌اندازی بیمارستان دوم طبس و استفاده توأم از زیرساخت بیمارستان جدید و قدیم این شهر جزو اولویت‌ها قرار گرفت.

بر همین اساس سال ۱۳۹۸ قرارداد اجرایی احداث بیمارستان دوم یا طرح توسعه بیمارستان فعلی طبس طی تفاهم‌نامه چهار جانبه مجمع خیرین سلامت، دانشگاه علوم پزشکی، شرکت زغال‌سنگ پروده و شرکت پیمانکار منعقد شد. بنا به همین تفاهم‌نامه، پروژه بیمارستان ۱۰۰ تختخوابی طبس در سال ۹۸، مبلغ ۱۵ میلیارد ریال و در سال ۹۹ مبلغ ۳۵ میلیارد ریال اعتبار مصوب گرفت.

۲۲ فروردین ۱۴۰۰ بود که با حضور معاون وقت وزیر بهداشت؛ عملیات اجرایی طرح توسعه بیمارستان طبس آغاز شد.

سهم مسئولیت اجتماعی معادن در طرح توسعه بیمارستان

بر اساس اطلاعاتی که آن روز به رسانه‌ها اعلام شد؛ این بیمارستان ۱۵۰ تخت‌خوابی با زیربنای هفت هزار و ۵۰۰ مترمربع در چهار طبقه احداث می‌شود که بخشی از هزینه‌های ساخت این بیمارستان را شرکت زغال سنگ پروده طبس در قالب مسئولیت‌های اجتماعی تأمین می‌کند.

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم تکمیل و تجهیز بیمارستان و تأمین نیروی انسانی مورد نیاز آن را به عهده گرفت.

۲۳ تیرماه سال گذشته هم مدیر منابع فیزیکی و نظارت بر طرح‌های عمرانی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اعلام کرد که قراردادهای طرح توسعه ۱۵۷ تخت خوابی بیمارستان شهید مصطفی خمینی طبس و توسعه ۶۴ تخت خوابی بیمارستان شهید آتشدست نهبندان منعقد شد.

بر اساس این خبر قرارداد تکمیل پروژه‌های بیمارستانی مذکور با مدت اولیه ۲۴ ماه منعقد شده که با به سرانجام رسیدن این قراردادها، فضاهای درمانی مذکور با زیربنایی بالغ بر ۱۴ هزار و ۸۰۰ متر مربع قابل بهره برداری برای ارائه خدمت به مردم خواهد بود.

پیشرفت ۴۰ درصدی توسعه بیمارستان طبس/ماده ۲۳ قانون بودجه راهکار اعتباری

اما اکنون سرپرست شبکه بهداشت و درمان شهرستان طبس از پیشرفت ۴۰ درصدی طرح توسعه بیمارستان این شهرستان خبر داد و گفت: تاکنون حدود ۳۰۰ میلیارد ریال پرداخت شده، اما برای ادامه پروژه نیازمند اخذ مجوز ماده ۲۳ از سازمان برنامه‌و بودجه هستیم.

صمد تقوی افزود: این پروژه در کمیسیون تلفیق مجلس به عنوان پروژه مشروط تصویب شده و در صورت اخذ مجوز در نیمه نخست سال، اعتبار آن برای سال ۱۴۰۴ اختصاص خواهد یافت.

وی یادآور شد: طرح توسعه‌ ساختمان بیمارستان طبس با تعداد ۱۵۷ تخت بستری در حال احداث است و خیرساز بوده که مبلغ ۴۴۰ میلیارد ریال توسط شرکت زغال‌سنگ پرداخت گردیده و سایر اعتبار توسط شرکت خاک‌ریسه تامین خواهد شد.

سرپرست شبکه بهداشت و درمان شهرستان طبس عنوان کرد: شرکت مجری پروژه ساخت طرح توسعه بیمارستان طبس یکی از شرکت‌های تخصصی در زمینه ساخت بیمارستان است که هم‌اکنون ۹ بیمارستان را در سراسر کشور احداث می‌کند.






پربیننده ترین

آخرین اخبار


سایر اخبار مرتبط